Kaddáfího zabili jako psa v prachu silnice.

Po leteckém útoku byla jeho kolona rozprášena a Kaddáfí se ukryl v kanále, odkud jej zraněného vytáhli povstalci. Poté, co jej údajně vezli do nemocnice, byl zabit "zbloudilou kulkou". Kaddáfího tělo bylo podle deníku The New York Times v noci na pátek vystavováno v Misurátě, aby se místní mohli přesvědčit, že diktátor je po smrti. Pohřben bude rychle, tedy ještě dnes, jak si žádá islám a v tajnosti. V sobotu pak bude oficiálně vyhlášeno osvobození Libye.

Od počátku "lidového povstání" vše směřovalo k tomu, aby nepřežil, aby nebyl souzen jakýmsi mezinárodním soudem a popraven. On sám prohlašoval, že zemře v boji, což se mu sice docela nepodařilo, ale je po smrti stejně jako jeho syn Sajf Islám, který se prý bránil zajetí.

Kaddáfí musel být za pomoci NATO odstraněn proto, že se stal naprosto nespolehlivým sluhou nadnárodních naftových a dalších koncernů. Podobně jako Saddám Hussein byl nejprve poslušným sluhou, který se ale pokoušel postavit na vlastní nohy a skončil uprostřed víru protichůdných zájmů řady mocností podporujících "své" koncerny či státní naftové společnosti.

V Lybii stejně jako v Iráku nejde o budování demokratických režimů, jde jen a jen o ovládnutí naftových a dalších přírodních zdrojů. Do Lybie se v posledních několika letech začala nebezpečně tlačit "komunistická" Čína, která začíná pociťovat kritický nedostatek zejména nafty.

Není náhodou, že v okamžiku vypuknutí "lidového" povstání pracovalo v Lybii přes 30000 čínských dělníků a jiných "zaměstnanců". Čína má v současné době v Libyi kontrakty na nejméně 50 velkých projektů, včetně kontraktů přesahujících 18 miliard dolarů. Státem kontrolované čínské společnosti byly také připraveny prodat Kaddáfímu zbraně a munici v celkové hodnotě nejméně 200 milionů dolarů a je pravděpodobné, že část dodávky se uskutečnila. Tytéž zbraně, které mu nedávno odmítla dodat Francie, i když v roce 2007 po návštěvě Sarkozyho v Lybii prodala tehdy Kaddáfímu zbraně v hodnotě 400 milionů dolarů.

Krátce před počátkem spojeneckého bombardování se chystal Kaddáfí uzavřít dohodu o dodávkách nafty s Čínou, ale také s Indií a několika dalšími jeho vládě nakloněnými zeměmi. Pokud nebude nová lybijská vláda v těchto jednáních pokračovat a odmítne uzavřít kontrakty, začne v plné síle nová studená válka, tentokrát Západu s Čínou. Jednou, pokud svět přežije, se tomuto údobí v dějinách světa bude možná říkat První světová naftová válka. Doufejme, že bude studená, i když v ní půjde o teplo, elektřinu a palivo do automobilů.
21.10.2011 11:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.