Kdo vlastně nakoupil státní dluhopisy?

Dluhopisy z úvodní emise byly k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohli koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále byly k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem. Příští rok vydá ministerstvo financí státní dluhopisy pro občany za zhruba 40 miliard korun.

Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle ministerstva dvě procenta. Za 1000 dluhopisů v hodnotě jedné koruny, což je minimální objednávka, zaplatí zájemce 980 korun a MF mu za rok vyplatí 1000 korun.

V případě pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U těchto dluhopisů je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení dluhopisů by mělo činit u pětiletých dluhopisů přes tři procenta. Úroky budou připisovány každý rok. U pětiletého reinvestičního dluhopisů si zájemce nenechá vyplácet každoročně úrokový výnos, ale bude mu reinvestován v podobě nákupu dalších dluhopisů s tím, že celkový úrokový výnos obdrží k datu splatnosti současně s nominální hodnotou. Spořicí dluhopisy se nebudou zdaňovat. Sice se na ně nevztahuje žádná daňová výjimka, ani žádné osvobození od daně, ale jelikož je jejich nominální cena jedna koruna, vlivem zaokrouhlení je efektivní daň z dluhopisů nulová. Je to vlastně důsledek toho, že jsme zrušili mince nižší hodnoty, než je jedna koruna.

Co si o "investování" peněz do dluhopisů myslí diskutující na internetu?
A: Kdo bude tvrdit, že téměř každý má 1000 korun, má asi pravdu. Ale tak malá investice se pro malý výnos nevyplatí. Kdo investuje velké poctivě vydělané peníze, budiž mu přáno. Stejne tak ale investují korupčníci, kterí tak snadno vyperou peníze. Jisté je, že ve všech prípadech budou platit výnos daňoví poplatníci.

B: ...zcela vám uniká podstata praní špinavých peněz. Vypráním špinavých penez se totiž rozumí zajištění legálního původu penězům původu nelegálního. Tedy pokud za peníze původu nelegálního nakoupíme dluhopisy, tak se z nich vyplacením dluhopisu státem nestanou peníze čisté. I nadále totiž bude trvat nemožnost odpovědet na otázku, kde se ty peníze vzaly. Odpověď "od státu za dluhopisy" pochopitelně nestačí, protože už nebude odpověď na otázku "a za co jste ty dluhopisy koupil".

A: Tvé otázky ale nikdo těm, kteří dluhopisy nakoupí, nepoloží. A v tom je to kouzlo, víš? Takže když půjdeš s tzv. špinavými penězi na pokladnu príslušné banky zaplatit objednané dluhopisy, tak po tobě ani pes neštěkne. A věř tomu nebo nevěř, ale ani Financně-analytický útvar MF si nedovolí provádět nejaké šetření k osobám, které do tohoto Kalouskova tunelu investovali, protože v okamžiku, kdy se něco takového provalí, stanou se jeho dluhopisy nedůvěryhodné. A ti, kteří nyní investovali miliony, tak to již příště neudělají. A jestli Kalousek tvrdí, že je tahle akce i pro drobné střádaly, tak docela normálně lže, což u něho ale není nic prekvapivého, že?

C: Kdo je koupil? Ten, kdo má úspory vyšší než je výše povinně pojištěných vkladů. V tom je totiž to kouzlo státních dluhopisů.

Tolik názory několika občanů, kteří nepochybně dluhopisy nekoupili. Zejména názor poslední nejspíše vystihuje, že nakupovali především bohatí, kterým se na úroky složí chudí daňoví poplatníci. Důkazem jsou průměry částek, které "investoři" složili na nákup.

Česká spořitelna přijala 21 885 objednávek za 6,997 miliardy korun. "O dluhopisy si žádali zájemci napříč celým klientským spektrem. Jednalo se o naše typické drobné klienty, což dokládá i průměrná výše objednaných dluhopisů, která činí přibližně 319 700 korun," sdělil novinářům Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny. Jak je patrné, "drobní" klienti České spořitelny nejsou žádní chudáci. Pravda ale bude někde jinde. Podle zveřejněných výsledků dalších dvou bank byla celková struktura investorů docela jiná: většinu dluhopisů skoupili evidentně bohatí, mezi nimi i "neziskové" organizace.
ČSOB přijala 10 236 objednávek v celkovém objemu 10,35 miliardy korun. Banka evidovala nejvyšší objednávku v hodnotě 300 milionů korun, průměrně kupující investovali 1,011 milionu korun! Pak že prý jsme chudý národ.
Komerční banka přijala 6 179 objednávek v celkovém objemu 3,86 miliardy korun. "Naprosta většina zájemců byly tuzemské fyzické osoby. Jen 21 objednávek podali cizinci, celkový objem dosáhl 12,46 milionu korun. Čtrnáct objednávek na celkem 162 milionů kusů dluhopisů podaly neziskové organizace," dodává mluvčí Komerční banky Monika Klucová. Nejvyšší objednávka činila 120 milionů, průměrná investice je 624.696 korun. Škoda je, že nevíme, které konkrétní "neziskové" organizace mohou postrádat takové peníze po dobu pěti let. V každém případě celkový počet 38.300 investorů jasně vypovídá o tom, jak "masový" byl zájem občanů o státní dluhopisy.
24.10.2011 10:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.