Poloviční bankrot Řecka.

Po celonočním jednání se představitelé eurozóny dohodli se soukromými věřiteli Řecka, že mu odpustí polovinu dluhů, tedy přibližně 100 miliard eur. Evropa se dále dohodla na rekapitalizaci bank a na plánu navýšit euroval neboli ESFS (European Financial Stability Facility). Výsledek summitu novinářům a celému světu přednesla prapodivná nedůvěryhodná figurka jménem Herman Van Rompuy, takto "prezident" EU. Řecko nebude muset vrátit dluhy ve výši 100 miliard euro, které jeho občani propili, projedli a jinak utratili. Po přepočtu vám vyjde, že se 216 tisíc korun odpustí každému občanovi Řecka včetně starců a kojenců. Inu, alespoň si před pádem do chudoby užili. Stejně to dělají nezodpovědní a nepřízpůsobiví občané po celém světě, kteří tím ovšem riskují, že jim vymahači zpřelámou kosti v těle. Řekům nic podobného nehrozí. Není ale jisté, zda se věřitelé dočkají vrácení alespoň oné "neodpuštěné" poloviny půjčených peněz. Pesimisté hovoří jen o oddálení trpkého totálního krachu a návratu Řeska k drachmě.

Z těchto informací není jasné, s kým vlastně Merkelová za zavřenými dveřmi jednala, kdo zastupoval ony "soukromé věřitele". Jistě, byli to především nepochybně představitelé bank, ale kterých? Jestliže na takové drakonické opatření anulující veškeré očekávané zisky ze spekulací s řeckými dluhopisy banky kývly, je to jen potvrzení toho, že jsou "zdravé", když si takovou ztrátu mohou dovolit.

Pro obveselení evropských občanů, kteří ještě mají mozek v hlavě, může posloužit zpráva, že Nicolas Sarkozy bude dnes hovořit s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem a přemlouvat ho, aby Čína přispěla do záchranného fondu EFSF . Možná by bylo vhodné jednat rovnou o tom, že si Čína koupí Evropskou unii a zavede zde úspěšný čínský politický a hospodářský model vlády. Problém je ale v tom, že Čína si chce koupit nejprve Spojené státy a teprve pak dojde na Evropu.

Zábavné je odmítnutí Slovenska přispět na další navýšení záchranného fondu, který má dosáhnout astronomické výšky jednoho bilionu eur. Slovensku byla milostivě udělena výjimka vyjednaná "padlou" vládou vedenou Ivetou Radičovou, která sice ještě úřaduje, ale očekává každým dnem konec své politické kariéry poté, co jí z postu předsedkyně vlády odvolá nerozhodný prezident Gašparovič. Slovensko vůdcové EU zřejmě považují za jakéhosi unijního kašpárka, kterému se vzhledem k jeho ekonomické bezvýznamnosti občas povolí zbavný nesouhlas. Vyvolává to klamný pocit, že se v rámci unie rozhoduje demokraticky.

Van Rompuy také poněkud nenápadně utrousil, že kvůli posílení ekonomického vládnutí v Evropě bude unie zvažovat omezenou změnu smluv, měl na mysli pochopitelně tu Lisabonskou "ústavu". Nemá to ze své hlavy, nařídila to Merkelová. Nejvyší představitelé států EU se k tomu vrátí na svém sjezdu v prosinci a následně pak i na jaře příštího roku. Cílem má být ustanovení funkce ministra financí EU a zavedení schvalování národních rozpočtů před jejich schválením v národních parlamentech.

Abychom se neutápěli jen v představách o temné budoucnosti Eu a eura, obraťme své zraky na východ. V zimní sezóně přibude na ruzyňském letišti sedm leteckých spojů týdně do Moskvy, která se tak stane cílem největšího počtu letů z Prahy a zpět. Novou destinací, do které budou moci cestující z pražského letiště odletět přímo je i ruské město Perm. Pro větší pohodlí ruské klientely bude v prosinci spuštěna ruská verze letištního webu. To je dobrá zpráva, protože ruští "obchodníci" a jejich manželky by mohli v Česku utratit ještě více dolarů rozkradených z půjček Mezinárodního měnového fondu za doby panování ruského premiéra Černomyrdina. Jistě si s sebou vezmou i ruble vytunelované z privatizace ruských státních firem.
27.10.2011 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.