Vojáci nevědí co chtějí a nedají pokoj, dokud to nedostanou.

Sledujete-li delší dobu pokusy o vyzbrojování naší "expediční" armády určené především pro zahraniční nasazení v rámci distribuce demokracie západního střihu do zemí, které nemají o něco takového zájem, jednoznačně dospějete k závěru, že ti občané našeho státu, kteří si hrají za peníze daňových poplatníků na vojáčky, skutečně nevědí, jaké zbraňové systémy by měli zakoupit. Nakonec vždy dospějete k závěru, že se nakupuje to, co právě vládnoucím politikům a státním úředníkům poskytuje větší příležitost inkasovat do vlastních či stranických pokladen nějakou tu provizi, kterou někteří novináři a politici právě nevládnoucí označují oním nechutným slovem úplatek.

Není to tak dávno, co prominenti lidovců zahájili "práci" na nákupu dnes již pověstných Pandurů. Takové nenápadné lehce obrněné vozidlo pro šest vojáčků, kus za 120 milionů. Kdo si nepamatuje vývoj tohoto skvělého zbrojního nákupu, může si pamět osvěžit v článcích Obrněné transportéry nutně potřebujeme, Naše vláda: ani pěšky, ani na koni a Prokleté Pandury. Nákup transportérů Pandur od loňského léta kvůli podezření z korupce vyšetřuje policie, zatím bez zjevného výsledku.

Naši stateční válečníci v roce 2008 nakoupili i menší bojová vozidla Dingo určená speciálně pro Afgánistán. Dnes vojenští odborníci speciálních sil tvrdí, že to není to pravé vozidlo, protože se s jeho kulometem nedá střílet dozadu. To je závažný nedostatek, protože když naše jednotka prchá z boje, musí přece také střílet dozadu. Při nákupu na to zřejmě někdo v optimistické euforii pozapoměl, naš tehdejší strategie byla "útokem vpřed". Nyní, kdy nás čeká postupný řízený ústup z bojiště, vojáci chtějí vozy Jackal od britské firmy Supacat za nějakých nepatrných sto či více milionů korun. Vozy Jackal nejsou jen tak na krámě, ale nic se neděje, mohly by být k dispozici v druhé půlce příštího roku, kdy už začneme spolu s našimi spojenci s vítěznou písní na rtech opouštět formou řízeného ústupu Afghánistán. Střelba kulometem dozadu se bude jistě hodit. O vlastnostech vozu Supacat jackal HMT 400 vás jistě přesvědčí video.

Navíc je podle slov mluvčího ministerstva obrany Supacat Jackal jediné obrněné vozidlo svého druhu, které má schopnost přepravy těžkým transportním vrtulníkem. To bude jejich poslední cesta při úprku před Tálibánem. Jan Pejšek k tomu dodal, že vozy nejsou ale určeny pouze pro Afghánistán. "Vozidla budou využitelná kdekoli ve světě, kam bude potřeba nasazení speciálních sil." Ano, jistě se nám bude hodit při zavádění demokracie v Íránu poté, co vítězně opustíme Irák. Armádní požadavek však přichází zcela nevhod v době, kdy ministerstvo hledá úspory a tvrdě škrtá na platech i na výzbroji.

Ačkoliv má naše lidová armáda mnoho různých typů vozidel pro nerůznější účely, zapůjčené automobily MRAP speciálním silám nevyhovují, nakoupené Pandury taky nechtějí, stejně jako vozy Iveco či Dingo. Vozy Dingo se prý do boje příliš nehodí také proto, že mají slabý motor, špatně se s nimi prchá z boje. Dinga nakoupilo před čtyřmi lety Vojenské zpravodajství přes firmu MPI Group, která v éře ministra Martina Bartáka dodala armádě bez výběrového řízení materiál za stovky milionů korun. Tatáž "osvědčená" firma MPI Group teď nabízí i Supacaty, podle ministerstva ale tentokrát byl vypsán otevřený tendr.

Nejsem vojenský odborník, ale tohle vozidlo mě připomíná taktické vozítko z ruské občanské války zvané tačanka, kde vpředu seděl vozataj ovládající dva koně a vzadu byl u kulometu Maxim zalehnutý střelec kosící nepřátele na koních, kteří je pronásledovali při útěku. Když se tak dívám na obrázek, já bych si do toho křesla smrti Jackalu dobrovolně nesednul ani za milion.

A tak se budou muset daňoví poplatníci uskrovnit ještě o něco více, aby mohli naši stateční vojáci bojovat v zahraničí s vybavením na nejvyšší světové úrovni a reprezentovat tak před zraky světa naši touhu pro zavádění nového spravedlivého uspořádání v těch zemích, které nám pro naše bojové úkoly vyberou naši milí spojenci. Pokud by se snad na vozy Supacat Jackal nenašly na ministerstvu obrany peníze, bylo by jistě vhodné pro tento účet uskutečnit sbírku mezi občany, aby se mohli podpory našich mírových misí zúčastnit i občané, které daně neplatí. Světu mír a armádě zdar!
3.11.2011 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.