O tom, koho musí podnikatelé zaměstnat a koho nesmí odmítnout.

Do rozbouřených vod protiromských nálad vhodil včera pan Petr Mach, předseda Strany svobodní občané takový menší granát svým článkem ve svém blogu na iDnes. Název jeho článku Zastávám se ženy, která odmítla zaměstnat Romku, a navrhuji řešení už sám o sobě naznačuje jeho obsah inspirovaný "reportáží" České televize o diskriminaci Romů.

"Česká televize najala romskou ženu, aby předstírala zájem o práci ve firmě (prádelně) paní Ševčíkové. Paní Ševčíková měla se zaměstnanci-Romy špatné zkušenosti, tak „figurantku“ České televize odmítla zaměstnat. Prý už Romy zaměstnávat nechce. Česká televize vybavila najatou Romku skrytou kamerou. Natočili, jak paní Ševčíková odmítla uchazečku o práci, kvůli tomu, že je Romka. Záběry chce předat Inspektorátu Úřadu práce. Úřad může paní Ševčíkové za diskriminaci udělit pokutu milion korun. Zdravý rozum velí, že člověk má právo uzavřít smlouvu, s kým chce, a má právo neuzavřít smlouvu, s kým ji uzavřít nechce. Paní Ševčíková jednala podle zdravého rozumu a podle principů přirozeného práva a je teď za to popotahována," píše Mach.

Mach sklidil od čtenářů potlesk vyjádřený karmou ve výši 47,28, což je velice vysoké číslo. Také počet čtenářů je nepřehlédnutelný, dnes v 10:33 hodin dosáhl 13392 přečtení, což jej dostalo na šesté místo nejčtenějších článků.

Neméně zajímavý je obsah diskuse čtenářů, kteří se rozdělili na dva tábory. Většina obhajuje postup majitelky prádelny například slovy

"Každý by měl mít právo zaměstnat koho chcea ne skrývat, proč někoho nechce. Prostě měl by mít právo napsat inzerát, že shání blondýnu s dlouhými vlasy do max 24 let. Což se dneska nesmí a je to špatně. Prostě přijmi si koho chceš a plať odvody, které ukládá zákon".

Menší část neváhá Macha označit jako rasistu poněkud nepřípadně: "To, co tady navrhuje pan Mach je prachsprostá diskriminace. Autoři podobných článlů a diskutéři v podobných diskusích stále dokola píší, že Cikáni jen kradou, nepracujou a pobírají sociální dávky. Ano, značná část se jich skutečně tak chová, nikdo netvrdí, že ne ani nezastírá pravdu. Naopak tvrdím, že to není dobře a nelíbí se mi to. Co mě ale dokáže vytočit je, že v případě slušných Cikánů, kteří mají vůli pracovat, s podobného davu opět vylezou křiklouni a křičí: "Dejte nám právo svobodně diskriminovat Romy, ne na základě kvalifikace a praxe, nýbrž na základě toho, že to jsou Romové. - A to už je rasismus, to už je něco vůči čemu budu ve svých článcích bojovat, ať se to Svobodnému Machovi či Matějkovi líbí nebo ne."

Je jisté, že na tom, jaké máme zákony o diskriminaci, mají zásluhu snaživí úředníci v Bruselu, kteří ale jen v těsném závěsu sledují "demokratický" a "lidskoprávní" trend vybudovaný americkými právníky. Díky tomu se brzy dostaneme do stavu, kdy otevření a podržení dveří dámě bude považováno málem za pokus o znásilnění a v konkurzech na pracovní místa budou bezpečně vyhrávat uchazeči bez kvalifikace splňující příslušné antidiskriminační paragrafy. Zaměstnavatel už dnes nemůže zadat inzerát "Hledáme sličnou mladou sekretářku s mírami 90-50-90" a musí proto podstoupit při jejím výběru z řady méně sličných riziko, že bude pohnán před soud. Je totiž podle zákona nesvéprávný a to, jak si má počínat, mu ukládá zákon. Naši zákonodárci si bohužel neuvědomili, že už to známé komunistické právo na práci u nás neplatí. Máme tu svobodu a demokracii a i ten nenáviděný podnikatel by měl mít právo se rozhodnout svobodně a bez omezení o tom, komu dá práci. Bohužel už ale toto právo nemá.

Majitelce prádelny paní Ševčíkové bych doporučil, aby podala na Českou televizi žalobu za poškozování dobrého jména. A pro příště by si měla zájemce o práci prošacovat, zda u sebe nemá kameru České televize. Ještě lepší je požadovat v prvním kole přijímání zaměstnanců CV s fotografií a výpisem z trestního rejstříku, osobní návštěva není nutná. Tak, jak to dělají běžně státní instituce.
8.11.2011 11:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.