Jak okrást britské daňové poplatníky.

Británie je tradičním místem českých i slovenských Romů prchajících ze své nenáviděné rodné země, kteří tam očekávají lepší zacházení a vyšší sociální dávky. Získat sociální podporu v Británii není ale od jisté doby nijak jednoduchá věc, hlavní podmínkou je, že musíte mít trvalé bydliště a pracovat nepřetržitě nejméně 12 měsíců. Více viz na stránkách British Embassy Prague.

Jak si ale někteří občané nejen z Česka ale i ze Slovenska představují život v britském ráji, ilustruje případ trojice podvodníků ze Slovenska, kterým se podařilo okrást britské úřady nejméně o 1,2 milionu liber (36 milionů korun). Zorganizovali přestěhování cca 50 žen ze Slovenska do Anglie do jednoho jediného rodinného domu a za pomoci jejich dokladů neoprávněně od státu nárokovali na tuto "rodinu" rodičovské příspěvky a daňové bonusy. Po tom, co zneužili s jejich vědomím jejich osobní údaje, poslali ženy zpět na Slovensko, ponechali si však kontrolu nad jejich bankovními účty, jakož i jejich pasy, karty pojištěnce a rodné listy. Podvodníky nakonec prozradily nesrovnalosti ve falešných výplatních páskách, na základě čehož je v červenci loňského roku zatkla britská policie. Při zatýkání Balogová hodila pytel s usvědčujícími dokumenty na střechu domu, ale policisté našla tyto důkazy a zatkla celé trio.

O případu informuje internetové vydání bulvárního deníku Daily Mail, podle kterého soud v anglickém městě Maidstone v pátek udělil Slovence jménem Daria Balogová, jejímu manželu Markovi Balogovi a bratru Jaroslavu Baďovi tresty vězení za podvod a praní špinavých peněz. Portál Mail Online o rodině píše jako o "mistrech podvodu" stojících za jedním z největších případů zneužití britského sociálního systému tohoto druhu.

Podvodníci operovali z rodinného domu v luxusní části města Chatham na území anglického hrabství Kent, přičemž peníze okázale utráceli na hazardní hry či nákup drahých šperků. Přestože Balogová od svého příchodu do Británie "nepracovala ani den", v domě našli kolem 30 tisíc liber (890 tisíc korun). Dalších 60 tisíc liber (1,8 milionu korun) z vybraných dávek údajně převedli na své společníky ve slovenském Prešově.

Získané záznamy ukazují, že trojice si přivlastnila dávky nejméně v hodnotě 680 tisíc liber (20 milionů korun), vyšetřovatelé se však domnívají, že skutečné číslo může být až dvojnásobné. Darina Balogová, kterou považují za hlavní organizátorku podvodu, si odsedí čtyři a půl roku. Její manželovi soud udělil třiapůlletý trest, zatímco Baďo by měl strávit ve vězení tři roky. "Společnost bude nenávidět osoby jako jste vy, které berou peníze těm, kteří je v dnešní ekonomické situaci skutečně potřebují," prohlásil na závěr přelíčení soudce Michael Carroll.

Podle Českého rozhlasu bezmála sto třicet vsetínských Romů opustilo v uplynulých dvou měsících město a odcestovali do Velké Británie. Podle terénních pracovníků sociálních služeb vedla k exodu především snaha rodin o výdělek. "Odešli tam, protože je tady nečeká nic dobrého. Žít tady nemá smysl," popsal mladý muž před vsetínskými sociálními byty na Poschlé, které nechal vybudovat bývalý starosta Jiří Čunek. "Odchod si lidé organizují sami, je to jejich volba," uvedla vedoucí služeb sociálně vyloučeným Marta Doubravová ze vsetínské Diakonie. Jako důvod k odjezdu pak Romové podle ní uvádějí, že chtějí lepší život pro své děti.

A pravděpodobně chtějí uniknout před doplacením nájemného a dalšími dluhy. O tom, že o svém odchodu za lepším životem informovali úřad práce a poskytovatele sociálních dávek můžeme s úspěchem pochybovat. Doufejme, že jejich výlet za lepším životem neorganizuje nějaká parta podobná výše popsanému gangu podvodníků. Britské úřady budou zřejmě nyní opatrnější v rozhodování, komu sociální podporu poskytnout.
10.11.2011 12:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.