Bezpečné samozhášecí cigarety od 17.11.2011.

Po několikaletém úsilí bruselských politiků a úředníků bude zase svět bezpečnější. Bývalý kuřák a vášnivý bojovník proti kouření cigaret John Dalli (*5. října 1948), maltský a evropský politik, od února 2010 komisař pro zdravotnictví a spotřebitelskou politiku, tento boj proti požárům zaviněným kuřáky završil vydáním příslušných norem a nařízení. Od 17.11.2011 se tedy budou smět na území EU prodávat pouze cigarety se sníženou schopností vyvolat požár (Reduced Ignition Propensity - RIP). Pokud někdo odhodí RIP zapálenou cigaretu nebo s ní usne v posteli či v křesle u televize, požár by neměl vzniknout.

Dne 17.11.2011 budou ve Věstníku Evropské unie a následně také ve Věstníku Úřadu pro normalizaci a měření zveřejněny odkazy na nové normy týkající se zkoušení samozhášecí schopnosti cigaret.

Konkrétně se bude jednat o normy:
EN 16156:2010 Cigarety — Posouzení náchylnosti ke vznícení — Bezpečnostní požadavek
EN ISO 12863 Standardní metoda zkoušení pro posouzení náchylnosti cigaret ke vznícení

Datum zveřejnění odkazu ve věstníku EU je obsaženo v prováděcím rozhodnutí Komise ze dne 9.8.2011. Zároveň je zde deklarováno, že tyto normy splňují obecný požadavek na bezpečnost podle směrnice o obecné bezpečnosti výrobků (2001/95/ES) ohledně rizik, na něž se vztahují. Přijímá se tak opatření směřující k posílení protipožární bezpečnosti ve všech státech Evropské unie. K tomuto kroku vedla Evropskou komisi skutečnost, že velký počet požárů vzniká od nepozorně odložených hořících cigaret.

Každý členský stát má povinnost zajistit, aby výrobci, dovozci a distributoři uváděli na trh pouze bezpečné výrobky. V případě cigaret budou požadovanou míru bezpečnosti splňovat ty cigarety, které budou odpovídat daným normám, v našem případě samozhášecí cigarety. Tato "samozhasitelnost" se projevuje tak, že nedokouřená cigareta sama uhasne, aniž by musela dohořet až k filtru. Od uvedeného data 17.11.2011 nebude ze strany státního dozoru akceptován prodej cigaret nesplňujících požadavek norem. (Pramen)

Podobná opatření už byla zavedena v různých zemích, například v Kanadě či ve Spojených státech. "Zcela bezpečné cigarety neexistují a samozřejmě nejbezpečnější je vůbec nekouřit!" podotkl eurokomisař pro zdravotnictví a spotřebitelskou politiku John Dalli. "Nicméně pokud už člověk kouří, pak nové normy, které brzy v plném rozsahu vstoupí v platnost, budou vyžadovat, aby tabákové společnosti vyráběly pouze cigarety se sníženou náchylností ke vznícení, a mohou tak ochránit stovky občanů před nebezpečím požáru," dodal Dalli.

Údaje z členských států za období 2003–2008 ukazují, že cigarety způsobí v EU každoročně více než 30 000 požárů, při kterých více než 1 000 lidí zemře a více než 4 000 se zraní. Zkušenosti z Finska, kde počet obětí požárů způsobených cigaretami klesl o 43 %, naznačují, že by v EU mohlo být každoročně zachráněno téměř 500 životů.

Změna vyžadovaná novými bezpečnostními normami spočívá v tzv. snížení náchylnosti ke vznícení, což je schopnost cigarety ponechané bez dozoru vyvolat požár. Výrobci cigaretového papíru změnili postup jeho výroby tak, že do dvou míst v cigaretě vkládají dva kroužky silnějšího papíru. Pokud je cigareta ponechána bez dozoru, tabák dohoří k jednomu z těchto kroužků a pak by měl sám zhasnout, jelikož kroužek zabrání přístupu vzduchu/kyslíku. Cigareta se sníženou náchylností ke vznícení zkracuje čas hoření, čímž snižuje pravděpodobnost vznícení nábytku, povlečení nebo jiných materiálů.

Příslušnou českou normu ČSN EN ISO 12863 (569521) stanovující standardní metodu zkoušení pro hodnocení schopnosti zapálení cigaretami si mohou zvědavci zakoupit za skutečně nekřesťanskou cenu od 300 do 420 korun. Žádný online přístup k normám zdarma neexistuje, je to velice slušný byznys provozovaný státním úřadem. A není to levné. Systém ČSN online pro jednotlivce nabízí například možnost prohlížení a tisku norem s limitem do 50 stránek za rok za směšných 1500,-Kč nebo možnost prohlížení a tisku norem s limitem do 200 stránek za rok za 2500,-Kč. Více o poskytování ČSN norem najdete zde. Čtěte i můj starší článek z roku 2008 nazvaný Budou technické normy levnější nebo snad zdarma?

Podle SZPI u samozhášecích cigaret není právním předpisem stanoven požadavek uvádět na obale údaj, že se jedná o cigarety splňující bezpečnostní standard. Nicméně výrobci budou po přechodnou dobu RIP cigarety značit, aby při prodeji bylo zřejmé, o jaké cigarety se jedná. Většina výrobců používá pro odlišení RIP cigaret na celofánovém obalu u krabiček a kartonů strhávací pásku se zabarvením. Způsob značení u jednotlivých výrobců se může lišit, zároveň mohou používat další znaky pro odlišení RIP cigaret.

Hon na kuřáky tedy pokračuje a nyní mají o problém více: pokud si například odloží na chvilku cigaretu na popelník, nejspíše jim sama zhasne. Budou tedy muset vytrvale potahovat z cigarety nebo mít neustále po ruce zapalovač. Dá se očekávat, že tím pádem stoupne spotřeba cigaret i zapalovačů. Nemají v prosazení tohoto nařízení EU nakonec prsty tabákové koncerny?

Pokud právě teď kouříte, měli byste se nad sebou zamyslet a přestat kouřit. Můžete se například zapojit do iCoach, což je on-line digitální platforma pro zdravotní koučink, která pomáhá jednotlivým osobám přestat kouřit. Přeji vám krásný mrazivý, leč slunečný den bez mraků kouře z cigaret. Ty mraky, které kolem sebe šíří hutě a ocelárny na Ostravsku i další továrny však bohužel žádná směrnice EU neodstraní. A ti z vás, kteří topí doma v kotli či kamnech, zpytujte své svědomí, zda právě vy neládujete do ohně třeba plastové láhve plněné pilinami a mazutem.
15.11.2011 11:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.