Josef Mašín odsoudil sebevraždu Jana Palacha.

Zuřivá diskuse se rozpoutala na Parlamentních listech pod rozhovorem Josefa Mašina o Palachovi. Mašín Palachův čin tvrdě odsuzuje například slovy "Nedovedu se vžít do duchovního stavu a představ člověka trpícího akutní depresí. Čtyři litry benzinu, který si k tomuto účelu koupil, k rychlému usmrcení rozhodně nestačí.
V zemích zapadních civilizací upálení nebylo nikdy společensky přijatelné, ani nebylo předmětem veřejné pozornosti. Tento čin neodpovídá morálním hodnotám civilizovaných zemí. Je velice populární v Asii, odkud se tento způsob v šedesátých letech rozšířil do zemí východního bloku.
Veřejná reakce na tento čin vypovídá o psychologické a kulturní úrovni těchto zemí. V Palachově generaci se psýché národa posunula na Východ, kde zůstává dodnes. Gándhismus byl výstižně popsán českým spisovatelem Janem Drábkem, který se po neblahých zkušenostech v Čechách vrátil zpět do Kanady. Česká veřejnost reaguje pod tlakem na určité události vždy stejným způsobem. Buď kladou kytice, nebo slibují poslušnost v masových shromážděních. Bylo tomu tak po atentátu na Heydricha a i v tomto případě.
"

Odsudek Palachova činu i chování českého národa v dobách okupace cizími vojsky nadzvedl řadu čtenářů k nelítostným útokům na Josefa Mašína na jedné straně i k projevům souhlasu s jeho kontroverzními názory:

I, když si Mašín nezaslouží kulku ale provaz, tak musím souhlasit s jeho názorem na Palacha. Ten, kdo si sáhne na život, ať už z jakýchkoliv ideologických pohnutek, není normální. Nestačí, že je to oblíbený prostředek náboženských teroristů. Také je budeme oslavovat?

Mašín má pravdu, Češi uctívají Palacha díky své vrozené zbabělosti. Místo ,aby bojovali najdou si nějakého "svatého" symbol ,který ucívají ,aby nemuseli nic dělat.V současné době se to projevuje tím, že nedělají nic proti vládě, která je ničí a která škodí této zemi.

Nechápu, proč parlamentní listy neustále probírají zločineckou rodinu Mašínů. Co dokázali, krom toho, že vraždili a loupili. Pravděpodobnější je že se jednalo o zakomplexované sadisty. Po celou dobu co odešli do ciziny, neudělali pro republiku nic. Zbabělé vraždění se stalo náplní života, proto se nechali naverbovat do vietnamu kde vraždili a nakonec stejně odtud zdrhli. Nechápu novináře, který se stakovým povlem vůbec baví. Primitivní zločinci, nic jiného. Jejich otec se musí v hrobě obracet. Ten byl jediný opravdový hrdina z jejich rodiny.

Tolik nepatrná ukázka z dosti bouřlivé internetové diskuse. Je z ní zřejmé, že nadále pokračují spory o tom, zda byly činy skupiny bratří Mašínů přijatelnou formou boje proti komunistickému režimu a zda Palachova sebevražda upálením byla smysluplná. Přiznám se, že nad oběma těmito způsoby boje jsem dodnes v rozpacích. Domnívám se, že v obou případech byly lidské životy zmařeny zbytečně.
6.12.2011 16:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.