Nemáte v počítači místo na instalaci dalších programů?

Dnes se vrátíme k praktickým a užitečným radám, budování kultu Václava Havla ponecháme politikům a médiím.

Jak tedy řešit situaci, kdy při instalaci Windows byl pro systém a instalaci uživatelských programů vymezen malý prostor? Pokud se jedná o stolní počítač neboli desktop, prvním krokem bude přidání dalšího interního pevného disku, u notebooku můžeme diskovou kapacitu rozšířit externím diskem připojeným přes USB. Řešení problému malé kapacity diskového oddílu se systémem Windows si ukažme na konkrétním příkladu. Na původním fyzickém disku máme celkem dva oddíly: První označený jako disk C:, druhý jako D:. Kromě toho máme další fyzický disk a na něm dva logické disky - oddíly (partition) označené jako E: a F:

Chtěli bychom naše dva oddíly C: a D: sloučit do jednoho oddílu C: a získat tak další místo pro instalování dalších programů. Je sice možné některé programy - které to nabídnou - instalovat i na jiné logické disky - oddíly, ale většinou to nejde, protože instalační rutiny směrují programy automaticky do složky Program Files na systémovém oddílu.

Jak na to? Máme-li opravdu kritický nedostatek na disku C:, kdy nás systém upozorňuje, pak tu je okamžitá krátkodobá pomoc: změníme umístění virtuální paměti (stránkovací soubor) z obvyklého místa na disku C: do jiného oddílu, nejlépe na jiný fyzický disk. Může to být až 4GB, o které se prostor systémového disku C: zvětší.

Postupujeme následovně: zvolíme Tento počítač, Vlastnosti, Výkon - Nastavení, Upřesnit, Virtuální paměť, Změnit. Zde vybereme například disk E:, zadáme Vlastní velikost (např.Počáteční 3500, Největší 5200) a zvolíme Nastavit.

Stránkovací soubor na disku C: zrušíme volbou Nepoužívat stránkovací soubor. Následuje restart systému a určitě si to zkontrolujeme, jak to dopadlo. Na disku C: by vám mělo přibýt tolik, kolik jste na něm zrušili místa pro virtuální paměť.

To však není řešení na dlouhou dobu. Pokud ale máte například program Paragon Hard Disk Manager (PHDM), zvládnete to snadno.

1. Z logického disku/oddílu D: přestěhujeme všechna data na jiný disk, v našem případě na disk E:, který po zrušení původního disku D: přejmenujeme opět na D:. To aby již dříve nainstalované aplikace našly svoje data, tedy pokud nějaké na původním disku D: měly.

2. Otevřeme PHDM (popisuji užití verze 2009, kterou jsem získal zdarma na serveru Giveaway of the Day), zvolíme Advanced Option, Advanced partitioning and hard disk management.

3. Pomocí pravého tlačítka aplikujeme na disk (D:) volbu Delete Partition a tím vytvoříme oblast na fyzickém disku označenou (Unallocated).

4. Klepnutím na disk C: vyvoláme vlevo nabídku funkcí a zvolíme Redistribute Free Space Wizard, kde se nám nabídne rošíření disku C: o prostor "vpravo" od něj, tedy na plnou kapacitu fyzického disku označeného jako Basic Hard Disk 1 (číslem 0 bývá označena mechanika CD/DVD).

5. Pokračováním Next se připraví rozšíření a po skončení průvodce je nutné potvrdit, že to myslíte vážně, tlačítkem Apply na hlavní nástrojové liště nahoře. Teprve pak se stane, co jste si poručili. Před stiskem Apply to ještě můžete vzdát a ponechat tuto choulostivou operaci někomu zkušenějšímu.

Při restartu počítače se ještě automaticky provedou nezbytné instalační funkce a poté bude po spuštění Windows váš disk C: dostatečně veliký pro instalace dalších a dalších programů. Konejte ale uváženě, čím toho na váš počítač nandáte více, tím pomaleji bude nabíhat i pracovat. Nejrychlejší je počítač, na kterém jsou jen Windows a internetový prohlížeč, nejlépe ten od Google.
20.12.2011 11:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.