Prezident pohřbívá s pompou Václava Havla.

Dnešní "přesun" ostatků Václava Havla z jeho soukromého bývalého kostela sv.Anny (založil roku 927 kníže Václav) Pražská křižovatka byl svého druhu absurdním divadlem, které by se Vaškovi dozajista líbilo. První etapa vedená po tradiční cestě českých králů připomínala spíše neorganizované spontánní lidové procesí. Na nádvoří kasáren hradní stráže na Hradčanech poté rakev od občanů převzala armáda, aby jí se vší oficiózní pompou převezla na historické "Masarykově" dělové lafetě na Hrad do Vladislavského sálu na tryznu pořádanou prezidentem Václavem Klausem pro oficiálně pozvané hosty.

Nevíme, jak si Václav Havel představoval svůj pohřeb. Možná o něm v poslední době uvažoval a možná si v duchu představoval spíše něco jako rychlé nanebesvzetí, oblíbenou to cestu významných duchovních vůdců lidstva v dávno minulých časech. Možná také po svém posledním rozhovoru s Jeho Svatostí dalajlámou přemýšlel o případném převtělení, které by mu umožnilo zrealizovat všechno to, co za svého života nestihnul a také napravit to, co se mu tak docela nepodařilo. Určitě se ale domluvili, kde se sejdou, až se oba odeberou na cestu z tohoto reálného světa.

V každém případě jsme již teď svědky převtělování dříve živého Václava Havla do mýtické postavy českých dějin. Jedni budou jeho památku povznášet k výšinám, jiní jej již teď zatracují a ti, kteří se nazývají historiky se budou marně snažit o objektivní pravdu o jeho životě a skutcích.
21.12.2011 11:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.