Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 377, 23.6 - 4.7.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

4.7.- Dovolená s manželkou ve znamení hádek a nevěry?

Pozor na dovolené, je to veliké nebezpečí pro rodinné štěstí. Muži, když jsou sami na dovolené nebo služební cestě, vyhledávají nezávazný sex, ženy v téže situaci hledají toho opravdového, lepšího partnera, než kterého zatím získaly. Když spolu pak manželé tráví na dovolené zcela nezvykle 24 hodin denně po dobu více dní, dostanou se zcela určitě do hádky a na rozvod je zaděláno. Co si o vztahu mužů a žen myslí české feministky?
Především je třeba předělat tu většinu hloupých žen-slepic, které se především chtějí šťastně zamilovat, dosáhnout orgasmu v rámci užití si jejich "pouzdra", dobře se vdát, být zabezpečená a chráněná mužem v období rození dětí, vychovávat je v harmonickém manželství a dožít se klidného stáří s partnerem, na kterého se může spolehnout.
Je třeba je převychovat, aby se staly ve vztahu k mužům dominantními, aby převzaly řízení společnosti podle anarchistických ideálů. A začněte už konečně bojovat proti tvůrcům televizních klipů, ve kterých je žena neustále ukazována jako polosvlečená erotická oběť kroutící zadkem v očekávání náplně do svého "pouzdra".

Pokud jsem to dobře pochopil, jde především o to, aby se dnešní patriarchální rodina i stát zásadně změnil. Cituji z článku Rodina a stát uveřejněném na adrese fs8brezna.ecn.cz/files/pc1rodinaastat.html:
"Jde o to postavit proti pokrytecké morálce tolerující zneužívání a vykořisťování žen alternativu lidské svobody a sebevyjádření. Jde o to postavit proti systému založeném na vykořisťování, nerovnosti a majetku alternativu svobodné a samosprávné společnosti. Takovou alternativu nazýváme svobodným socialismem."
Chtělo by to ještě více rozvést, co to ten svobodný socialismus bude a pak se do toho jistě všichni dáme! Se socialismem máme přece už spoustu zkušeností.
Jedno je jisté: ženy jsou od přírody odpovědné za zachování lidstva a jejich hlavním algoritmem je opatřit si toho nejkvalitnějšího muže s nejrychlejšími spermiemi, dokonalou genetickou stavbou, nezatíženého rodiným šílenstvím a jinou degenerací, patřičně bohatého, schopného zajistit dokonalé životní prostředí pro blíže neurčený počet dětí. Muž si podvědomě vybírá jako partnerky ženy dokonale vybavené pro plození a kojení dětí. K trvalému svazku není příliš uspůsoben. Hodí se spíše k boji a hrám. Hodláte-li v blízké budoucnosti uzavřít manželský svazek, vřele vám doporučuji společnou dovolenou pokud možno v drsnějších podmínkách (pod stanem, cestování starším ojetým autem, špatné počasí). Pokud se ani potom nerozejdete, je tu jakási šance na manželské soužití. Hezkou dovolenou všem.

3.7.- Vzhůru, husité, vzhůru!

Tuto sobotu se na Staroměstském náměstí uskuteční Husovy slavnosti u příležitosti stého výročí položení základního kamene Husova pomníku. V neděli bude následovat bohoslužba v Betlémské kapli, které se zúčastní prezident republiky Václav Klaus. nedivte se, je příslušníkem Církve československé husitské. Stejně jako já, vážení. Už jste zapoměli, že jsem s Václavem hrál kuličky u kostela na Jiřího náměstí v Praze a chodili do stejného sboru naší církve? Prosím vás ale o jedno: neposílejte mě žádné maily s prosbou, abych se za vás u Václava přimluvil (milosti a peněžní půjčky). On je totiž Václav Neúplatný.

2.7.- Co nás čeká po vstupu do EU?

Dojednané výjimky a přechodná období po našem vstupu do EU.
Trvalé výjimky:

  • Trvalá výjimka pro firmy s obratem nižším než 35 000 eur/rok z povinnosti registrovat se jako plátce DPH.
  • Trvalá výjimka na nižší spotřební daň pro "domácí " pálení slivovice a dalších ovocných destilátů.
  • Trvalá výjimka pro vinaře z povinnosti destilovat odpad z výroby vína Přechodná období:
  • Občané jiných zemí EU nebudou moci po 7 let po vstupu do EU nakupovat v ČR půdu a lesy, toto ochranné období lze prodloužit ještě o 3 roky.
  • Rekreační obydlí nebudou v ČR volně prodávána občanům jiných zemí EU 5 let po vstupu.
  • Do konce roku 2007 zůstane zachována nižší sazba DPH na teplo a stavební práce pro účely bydlení.
  • Spotřební daně na tabákové výrobky dosáhnout harmonizované úrovně EU až na konci roku 2007.
  • Prodloužení možnosti podporovat hutě ze státních prostředků až do roku 2006, při dodržení schválených programů restrukturalizace,omezení výroby a zvýšení produktivity.
  • Liberalizace trhu s plynem až od roku 2005.
  • Odklad platnosti některých ekologických požadavků: recyklace obalů (2005),čistírny odpadních vod v obcích mezi 10000-2000 obyvateli (2010),aplikace směrnice IPPC na dva vybrané podniky (2007).
  • Platnost hygienických norem EU pro masokombináty a mlékárny až od roku 2007.
  • Standardní klece pro slepice až od roku 2010..
  • Předepsaný objem státních nouzových zásobníků ropy a ropných produktů až od roku 2005.
Přechodná omezení:
  • Omezení volného pohybu české pracovní síly po EU po dobu 2 let, s možností prodloužení jednotlivými členskými státy až na celkem 7 let.
  • Postupné zvyšování přímých plateb českým zemědělcům z rozpočtu EU až na 100% úrovně dnešní EU v roce 2013.
  • Do roku 2006 strop pro prostředky z rozpočtu EU na rozvoj regionů ve výši 120 euro/obyvatele.
  • Omezení služby kabotáže českých dopravců v jiných členských zemích EU 2 roky po vstupu s možností prodloužení jednotlivými státy EU až na celkem 5 let.
Sazby vybraných spotřebních daní:
Komodita Sazba platná v EU* platná v ČR
benzin olovnatý 11,40 Kč/litr 10,84 Kč/litr
benzin bezolovnatý 9,70 Kč/litr 10,84 Kč/litr
motorová nafta 8,30 Kč/litr 8,15 Kč/litr
lehký topný ole j 0,60 Kč/litr 0 Kč /litr
těžký topný olej 0,40 Kč/kg 0 Kč/kg
zkapalněný plyn 3 391 Kč/t 2 850 Kč/t

Pramen: Přístupová smlouva, CEP

1.7.- V Praze zasedá Mezinárodní olympijský výbor.

V luxusním hotelu Hilton, kde stojí dvoulůžkový pokoj přes šest tisíc na noc, si Mezinárodní olympijský výbor rezervoval na tento týden zhruba 550 pokojů pro své členy a jejich doprovod. Kuvajtský šejk Ahmad Al-Fahad Al-Sabah bydlí v hotelu Four Season. Jen ubytování bude tuto eminentní mezinárodní společnost stát 3 miliony 300 tisíc korun denně, 23 milionů týdně jen ubytování. Nedivte se, dcera britské královny Alžběty, řecký král, lucemburský velkovévoda a ostatní sportovní celebrity přece nebudou bydlet v nějakém hotelu pro obyčejné sportovce za 500 na noc. Celé to vznešené olympijské hnutí je jedno velké svinstvo a obyčejný byznys. Vznešené olympijské myšlenky jsou už dávno v tahu poté, co se špičkového sportu zmocnily reklamní agentury a televize, což je jedno a to samé. Vydělávají i stavební firmy, které staví "olympijské" stavby, pro které není často žádné další využití. Sportovci jsou už jen cvičené nadrogované opice, mající v hlavě jen osobní finanční zisk z tohoto velkého kolotoče peněz. Platí to spotřebitelé a daňoví poplatníci po celém světě.

1.7.- Vy ještě nemáte firewall?

Pro ilustraci se podívejte na část logu z programu ZoneAlarm z dneška. Je v něm zachyceno 102 pokusů o proniknutí do mého počítače za pouhé čtyři hodiny. Pokusy přicházely z počítačů celého světa: Francie, Itálie, Polsko, Rakousko, Indie, Holandsko, Kanada, Maďarsko, Japonsko, Německo, Velká Británie, USA. Nemá cenu to dál vyjmenovávat. S jakým úmyslem se o mě pokoušeli hackerové nebo automaticky pracující programy včetně těch z FBI a CIA mě není známo. Doufám, že se jim to, co se chtěli dozvědět, nepodařilo.
Abych jen nechválil ten nejrozšířenější firewall, podívejte se na článek o programu Sygate Personal Firewall, který je také pro osobní potřebu zdarma. Další odkazy na články najdete zde. Z nich vřele doporučuji ten ze Zvědavce. Otestovat váš počítač si můžete prostřednictvím online testu zde. Pokud obdržíte za test portů známku Stealth jako já, můžete být klidnější.

30.6.- Už je to tady! Komunisté chtějí do vlády.

"Mohli bychom vzít s porozuměním menšinovou vládu ČSSD," zopakoval Grebeníček během sobotního jednání ústředního výboru nabídku své strany. Nový kabinet by však nesměl navázat na program současné Špidlovy vlády a musel by se vrátit k původnímu levicovému programu. Podle šéfa komunistických poslanců Vojtěcha Filipa to ovšem neznamená, že by KSČM ve sněmovně podpořila ve všem jakýkoliv menšinový kabinet ČSSD. "Není to bianco šek, to je nabídka k jednání. K jednání o programu takové příští vlády," dodal.
Jak vidíte, nijak jsem se ve svých prognózách nemýlil. A nejméně polovina komunistů nalezlých do ČSSD jako pátá kolona tento trend podporuje. V boji o koryta se spojí třeba s ďáblem, jen aby nemuseli jít do "civilu". Pokud se voliči nevzpamatují, můžeme mít zanedlouho růžovo-rudý kabinet. Řeknete si, je v tom háček: neprošel přece pokus komunistů o zrušení lustračního zákona. Jenže oni mohou nasadit ty mladé soudruhy, kteří se s StB nezapletli prostě proto, že to nestihli.
Občanům tohoto státu, kteří nevidí naši budoucnost rudě se ale příliš nezamlouvá jako alternativa k cestě zpátky ke komunizmu volba ODS. Chybí jim záruka, že by do pravicové vlády šly s ODS i ostatní podobně smýšlející strany - i když, jaké vlastně? Všichni už mají na hlavách máslo a pokusy zakládat nějaké neposkvrněné pravicové seskupení nikam nevedou, končí to vždy jako nevolitelná strana pár ambiciózních pseudopolitiků. Není divu, že podle průzkumů volební preference ODS stále stoupají. Dobrou službu této straně dělá i Václav Klaus jako prezident, který objíždí celou republiku a ačkoliv nemá na vizitce modrého ptáka, stejně jím získané sympatie jdou na konto ODS. Ještě by to chtělo, aby se nové vedení ODS zbavilo některých trapně působících politiků jako je Langer. Nezbývá, než se smířit s tím, že na pravici žádná alternativa k ODS v nejbližší době nebude. Zní to hloupě, ale volit v příštích volbách ODS přes všechny výhrady k této straně, bude znamenat zabránit vytvoření vlády komunistů a ČSSD.

30.6.- Máte digitální fotoaparát?

Pak se jistě setkáte s problémem, jak vybrané a vámi upravené snímky dostat pro své známé do klasické papírové podoby. Podle mého skromného názoru nemá smysl si pořizovat speciální a drahou tiskárnu a drahé papíry. Budete stejně omezeni maximální velikostí papíru a tiskárna bude většinu času jen zahálet.
Mám dobré zkušenosti s internetovou službou firmy FotoStar, kde si po založení účtu nahrajete vaše soubory obrázků ve formátu JPEG a pro každý obrázek si poručíte formát a druh fotopapíru. Pak jen stačí vytvořit zakázku, vybrat sběrnu ve které budou vaše fotky k vyzvednutí nebo zvolit doručení na dobírku. Nejpozději za tři dny obdržíte mail například tohoto znění:
Zakazka cislo 874279 bude nasledujici pracovni den na sberne FOTO - KINO - VICH s. r. o., Novodvorská 151, Praha 4 Dekujeme Vam. FotoStar
Ceny jsou rozumné (od 7.90 Kč - ceník zde) a kvalita dobrá. Pro váš archiv máte trvale k dispozici na serveru firmy FotoStar 100 MB.

26.6.- Zaveďme diferencované volební právo.

Poslanec Jan Kasal nedávno řekl a napsal: "Rodin se třemi a více dětmi je zhruba dvacet tisíc. Pokud by bylo zavedeno volební právo rodin, tak by se počet hlasů zvedl o zhruba dva milióny. Volební právo rodin - to je návrh, který je v těchto dnech diskutován uvnitř KDU-ČSL i mimo ni. Má podle nás jediný cíl: posílit postavení a význam rodiny. Je logické a normální, že návrh povětšinou budí velmi rozporuplné a převážně odmítavé reakce. Jde nepochybně o zásadní průlom do volebního práva a my bychom se tedy měli bavit o tom, zda tuto změnu chceme, či nikoliv."
Bratr Kasal není žádný idiot. Konečně někdo vystihnul, jak by bylo možné vytvořit skutečně občanskou společnost: každý člověk má své vlastní zájmy a záliby, mezi které patří u většiny občanů dělání dětí, většinou tedy i rodina. Jaký význam má tedy občan pro společnost by bylo možné vyjádřit počtem volebních hlasů, volební silou jednotlivce voliče. Aby bylo možné zahrnout do volebního boje všechno, co občana-voliče v rámci společnosti definuje, bylo by vhodné dát mu tolik hlasů, kolik zájmů má. Miluje zvířata? Ano, dostane dalších x hlasů podle toho, o kolik zvířat se stará. Je automobilista a rád by hájil zájmy automobilistů? Za každé auto jeden hlas, za motorku taky. Má barák? Dalších x hlasů podle toho, kolik lidí ve svém domě ubytovává. Je amatérský filmař? Další hlas. Je pěší turista? Rovněž. A další volební hlasy za cyklistiku, prostě za každý sport, pokud je v něm profesionálem, tak hlasy dva. Má účet v bance, pojistku? Za každý další účet a pojistku hlas, neboť tak zvyšuje zaměstnanost, přináší práci bankovním úředníkům a pojišťovákům. Je plátcem DPH? Další bod. A tak dále. Pracuje v lidosprávě? Opět body navíc. Zcela bezvýznamný a pasivní občan bude mít jeden, maximálně dva či tři hlasy, pokud zplodil nějaké děti - ale jen za předpokladu, že se o ně stará. Aktivně žijící a ve společnosti působící občan tak získá třeba sílu padesáti volebních hlasů. Konečně si připusťme, že ti, kteří jsou činorodí a pro společnost něco dělají, vytvářejí další pracovní příležitosti, musí mít také větší vliv na to, kdo ji bude řídit a jakým směrem. Kdo se jen válí kdesi na podpoře, do toho nemá co mluvit. Vězňům je třeba jejich volební právo zcela odebrat, protože se sami k výkonu tak odpovědné věci deklasovali. Mluvit tady o rovnosti a občanských právech je pustá demagogie.
Nápad bratra Kasala otevírá prostor pro diskuzi na toto téma. Pokud bychom takový systém přidělování volebních hlasů včlenili do naší ústavy, zahájili bychom tak novou demokratickou revoluci vedoucí ke skutečné občanské společnosti, jejíž kvalita by daleko přesahovala všechny Havlovy nejsmělejší sny. Co tomu říkáte, vážení?

Diskuze na toto téma zde

25.6.- Okénko českého jazyka.

Rusové mají takové známé přísloví či spíše pozdrav: "S Nóvym gódom, s nóvym ščastiem!" (snad jsem to převedl do latinky alespoň přibližně správně:-). Nový deník Impuls štěstí nemá. Soudí se s ním majitel rádia Impuls o název a s redaktory to také není nejlepší. Mohu pochválit šikovný menší formát vhodný i do metra či autobusu - co to ještě scvaknout? - a "sportovci" mohou číst ty svoje stránky zezadu, ale vlastně zepředu, záleží jak tento list závislý na čtenářích vezmete do ruky. Mistrovský kousek s českým jazykem předvedl v pondělí redakční elév Lukáš Vincent. V článečku Další pravicový pokus o spojovací zázrak se celkem správně trefil do marných pokusů pana Kasla slepit všechny snad pravicové pidistrany do společné opozice proti všem, zejména proti ODS. Použil však český jazyk způsobem zřejmě vlastním dnešní mobilové generaci. Cituji: "Evropští demokraté si znovu zvolili do čela Jana Kasla a předestřeli plán, jak se dostat do krajů, do parlamentu i do Evropy. V podstatě jak dobijí svět." Už si sice nepamatuji vybraná slova po b, ale obětuji vlastní myš za to, že je mezi nimi slovo dobývati. Tištěné slovo má tu magickou moc, o které jsem se již dřívě zmiňoval. Čtenář si ten obrázek podobného slova zapamatuje a bezelstně jej příště použije v domnění, že když to bylo v novinách, musí to být gramaticky správně. Pokud tedy budete chtít dobývat svět, zapomeňte na to, že mobil se dobíjí, případně že je možné dobít i chcípající politickou stranu. Vládcové světa a dobyvatelé ovšem svět vždycky jen dobývali a doufám, že jej budou dobývat i nadále...

24.6.- Jogurt na cestách.

Kdo je pilným čtenářem těchto novin, má hluboké znalosti o výrobě pravých domácích jogurtů nejvyšší kvality. Pro ty nepozorné nebo nové čtenáře odkazuji na článek o výrobě domácích jogurtů v čísle 366 z letošního roku, další informace o prospěšnosti jogurtů v čísle 138 z roku 1998. Protože je tady doba prázdnin a dovolených, připomínám, že jogurt si můžete vyrábět i na cestách podobně, jako to dělali staří Mongolové, tedy s využitím přírodního tepla. Zatímco oni "vařili" jogurt v kozím měchu položeném na teplém hřbetu svého koně, vy můžete využít síly slunečního záření. Stačí jogurty strčit do nějaké nádoby naplněné vodou a postavit ji na slunce. To vyrobí dostatečnou teplotu pro uzrání kvalitního jogurtu, stačí půl dne na slunci a pak nechat dojít přes noc. A pokud se někde na cestách dostanete k čerstvému mléku od skutečné živé krávy, výsledek překoná vaše představy o této mléčné lahůdce. K tomu nějaké opravdové kousky čerstvého ovoce a už nikdy si nekoupíte tu šlichtu od Danone a jiných podvodníků. Chce to jednu věc: nebýt líný.

24.6.- Když nevíte co by, najdete to v OBI !

Protože jsem postřehl, že někteří z vás se marně pídili na stránce Zahrada po nějakých novinkách, zde je krátký report: naše rodinná "chata" je vyrobená postupně v raném a vrcholném socializmu z prkýnek pocházejících částečně z beden od sovětského másla (míchalo se do našeho českého, sověti neměli čím platit a tak si sami raději nemazali chleba máslem, jen aby měli od nás více oceli a tanků) a ze solidních beden od sovětského počítače EC 1033. Zejména ty od másla se jaksi seschly a tak jsem se rozhodl pro inovaci alespoň zvenku, abychom více a lépe odolávali živlům. Obkládám proto z větší části nemalou budovu zvící 60 m2 zastavěné plochy s podkrovím OBI palubkami, které tentokrát pocházejí nejspíše z Německa, i když smrky jistě vyrostly na Šumavě. Ve finále to tedy bude chatrč veskrze mezinárodní, protože konstrukční klády pocházejí z nedalekého českého lesa.
Už slyším některé z vás "A co okurky?". Ano, opět jsou velice podařené, jedna taška už směřovala k mým známým do nadace Bohuslava Martinů, členové rodiny už mírně zezelenali a začínají jim za ušima růst okurkové lístky. Povedly se i modré kedlubny a salát česáček, ředkvičky jsou už třetí letošní generace a brzo budou rajčata včetně těch malinkých žlutých potvůrek. Vše pochopitelně ve skleníku. Udělal jsem dobrou zkušenost s tou černou tkaninou zamezující růst plevelu, nasadil jsem jí pod okurky a rajčata. Venku jsem na ní zkusil pěstovat i ranou cibulku a pórek. Znáte přece ten recept na jarní salát: rané ředkvičky, raný salát, raná cibulka a zas rané ředkvičky, raný salát a zas raná cibulka...
Ještě k těm ředkvičkám: zkusil jsem letos poprvé ředkev, kterou znáte z obchodů - takové ty obrovské půlmetrové bílé klacky, jeden stačí pro celou rodinu na dva dny. Semena měli v OBI, ale pytlík je v nenávratnu a tak nevím, co mě to vlastně na zahradě roste. Nebylo už nikde místo než na záhonu v koutě u lískového plotu, kde je docela temno, slunce jen do oběda. No a vidíte: už sklízíme, zatím jsou ty obří ředkvičky dlouhé jen třicet centimetrů, ale nečekáme a postupně chroustáme. Je to nesmírně životná rostlina, podezřívám ji, že je genově modifikovaná. Bush by z ní měl radost, nějak se mu nelíbí evropská skepse v zavádění genové modifikovaných rostlin.
Také jsem konečně rozhýbal k životu rododendron. Chybělo mu hnojení a hlavně vydatné zalévání po obvodu koruny. A co dělat, aby kvetl co nejvíce? Po odkvětu se musí ty zbytky opatrně vylamovat, jinak příští rok nepokvete. Aspoň jedna dobrá informace z jinak upadajícího pořadu Přemka Podlahy. Tak snad vám to zatím jako zpráva o stavu mé zahrady stačí.

23.6.- Chystá se zákon pro přímou volbu prezidenta.

Prezidenta by napříště mohli volit přímo občané. Předpokládá to novela Ústavy, kterou schválila vláda. Její součástí je i omezení imunity poslanců, senátorů a ústavních soudců a rozšíření působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu i na hospodaření krajů či využití státních dotací. A teď přijde lahůdka ze zákonodárné praxe: z původního návrhu vícepremiéra Pavla Rychetského bylo zrušeno ustanovení, podle něhož by právo prezidenta zastavit probihající trestní řízení, vyžadovalo spolupodpis předsedy vlády. "... pan premiér si nepřál, aby se účastnil takového rozhodnutí, které je vyjádřením vůle hlavy státu," vysvětlil tento škrt novinářům na tiskové konferenci Rychetský.
Je to překrásná ukázka toho, jak naše socialistická vláda a poslanci koalice patlají změny v zákonech i zákony zcela nové. Vše je podřízeno okamžité politické situaci a v našm případě i přání bezvýznamného, shodou okolností právě úřadujícího předsedy vlády, je tu zákonem nad zákony. Pravděpodobně do formulace vládních zákonů mluví i osobní šofér pana předsedy a uklizečka, která uklízí po zasedání vlády, dělá konečné korektury, než se to hodí do parlamentu. Předseda vlády si snad dělá iluze o tom, že se dožije ve své funkci této nové ústavy. Asi se chystá vládnout věčně. Přitom v případě neúspěchu reformy veřejných financí hodlá nabídnout demisi. Špidlovi se to už všechno plete dohromady a navíc mu do toho šlápnul pan prezident, který chce jmenovat Rychetského ústavním soudcem. Ten zatím marně shání za sebe nástupce do potápějící se lodi. Nikdo ale ministra nechce dělat, páni politici přišli na to, že nejlepší džob je v této zemi post soudce, pokud možno co nejvyššího. Nad ním je totiž už jen Hospodin.

23.6.- Prozradí vás vaše duhovka.

Evropská unie má v úmyslu zaznamenávat v nedaleké budoucnosti do pasů občanů členských zemí, na povolení k pobytu a na víza digitalizované biometrické údaje o nositeli, elektronicky snímatelné. Zatím není rozhodnuto, které individualizující charakteristiky člověka to budou. V úvahu přicházejí otisky prstů, biometrie obličeje a oční duhovky. Pokud jde o otisky prstů, pamětníci si vzpomenou, že v počátcích komunistické vlády byl v občanském průkazu otisk palce pravé ruky. Zajímavější je myšlenka nasnímat ve vysoké kvalitě obraz oční duhovky a použít jej při identifikaci osoby. To zatím známe z filmů, ale také se s tím v některých zemích setkávají pracovníci tajných služeb, některých bank, tiskáren cenin, středisek velení armády, vojenských laboratoří, skladů nebo vývojových jaderných, chemických a biologických laboratoří, obsluha potenciálně nebezpečných částí jaderných elektráren, skladů jaderného paliva, pracovníci velínů.
Díky pokroku technologie v oblasti rychlé identifikace osob se na jedné straně může zdokonalit kontrola pohybu nebezpečných či mezinárodně stíhaných osob, nelegálních imigrantů, na druhé straně to bude znamenat další krok k absolutní kontrole nad veškerým obyvatelstvem našeho jinak "svobodného" západního civilizovaného světa.
Již dnes můžete být snadno sledováni podle poznávací značky vašeho auta, podle toho, kdy a kde jste použili svoji platební kartu a kde právě jste, může pomoci policii či tajné službě váš mobilní miláček nebo záznam o tom, ze kterého telefonního čísla jste byli připojeni naposledy na internet. Na internet se chystá i vaše zdravotní dokumentace a podle snímku vaší duhovky může ten, který k němu získá přístup, zjistit i váš zdravotní stav lépe, než jej znáte vy nebo váš lékař. Do zdravotní péče iridologie totiž zatím příliš neprorazila, je to prý pavěda.
Mohou být odposlouchávány vaše telefonické hovory, čteny vaše nekódované maily. Řeknete si, že přece nemáte co skrývat, že bude jen dobře v rámci boje proti zločinnosti všeho druhu, aby měla policie perfektní přehled o všem, co se kde šustne. Problém je v tom, že každý z nás má co skrývat: jeden tají dědičnou chorobu, jiný výsledky svých testů inteligence, další svoji milenku, všichni tají číslo a obsah svého konta v bance, měli byste chránit i mailové adresy vašich přátel, obchodních kontaktů.
Nemůžete přece vyloučit, že si firma, u které se zajímáte o špičkové místo, nenechá shromáždit třeba i nelegálně všechno o vás prostě proto, aby nabyli jistotu, že jste pro ně ten pravý a nejlepší. Pak vám mohou dát vyplnit dotazník a srovnají si vaše odpovědi se zjištěnou skutečností.
Chcete žít utajený soukromý život? Pak nepoužívejte mobilní telefon, na internet se připojujte výhradně z veřejných terminálů a pod vymyšleným jménem, zásadně plaťte jen hotově. Velkým problémem je, kde k hotovým penězům přijít, v bance jsou kamery a v bankomatech také. Přestrojte se, nalepte umělé vousy nebo nasaďte roušku proti SARS, ženy mohou použít apartní klobouček se závojem a takto vybaveni vzhůru večer k bankomatu. Poznávací značku auta mějte ukrytou pod blátem - policejní kamery jsou na všech křižovatkách a nahrávají, a nahrávají. Opatřete si brýle s velkými obroučkami, neoblékejte se vynalézavě nebo dokonce originálně - nejlepší je tmavý oblek, tmavé brýle, černé boty, černé ponožky (viz Muži v černém :-), pro ženy tmavý kostýmek, tmavé brýle, tmavý šátek na hlavu. Kamery natáčející chodce jsou už velice rozšířené. Prostě se pokuste ztratit ve víru velkoměsta jako kapka v moři. Ale nebojte se: stejně vás najdou!


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.