Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 366, 24.3. - 28.3.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

28.3.- Humanitární pomoc se bude rozdělovat jen pod samopaly?

Desítky tisíc balíčků mouky, rýže, oleje a cukru směřovaly z Kuvajtu k městu Safwan. Ihned po přejezdu hranice do Iráku byl však konvoj napaden tlupou lupičů, kteří velmi agresivně žádali vydání zásob. Britští vojáci se rozhodli nebránit konvoj zbraněmi a doporučili pracovníkům Červeného půlměsíce vydat této bandě přes 45 tisíc balíčků. Podobná situace se ve středu odehrála také okolo města Umm Kasr, kam britští vojáci dovezli pitnou vodu. "Pomoc bohužel nedorazila ke strádajícím lidem. Ztratili jsme při cestě iráckým územím nad vozy kontrolu, čehož využili mladí Iráčané k rozkradení většiny zásob," uvedl doktor Hilal al-Sajer z organizace Červený půlměsíc.
Opakuje se podobná situace z Afghanistánu, kde podle odhadů se k trpícím lidem dostalo méně než padesát procent humanitárních zásob potravin, léků a vody. S rozkradeným materiálem pak lupiči čile obchodovali. Distributory pomoci trpícím lidem v Iráku čeká těžká práce. Konvoje potravin a vody bude muset doprovázet armáda a to povede k oslabování sil potřebných pro likvidaci irácké armády. Američané by měli pro přepravu použít spíše letadla a balíčky raději shazovat. Byl by tu ještě jeden způsob odpovídající mentalitě místního obyvatelstva: zásoby prodat pod cenou iráckým překupníkům a ti by si již bezpečnost svého zboží dokázali zajistit. Ušetřilo by se i na dopravě a odstranilo riziko konfliktu mezi vojáky koalice doprovázejícími transporty a "mírumilovnými" Iráčany věrnými dávnému odkazu lupiče zvaného Alibaba. Tato obchodní transakce by ještě ušetřila peníze použitelné pro další zvýšení plánované pomoci.

28.3.- Máte rádi opravdové jogurty?

Pak jistě víte, že ne všechno, co najdete v regálu vašeho obchodu a jmenuje se to jogurt, opravdu jogurtem je. Větší část těchto pseudojogurtů má naopak k přírodnímu jogurtu velice daleko a obsahuje větší množství takových látek, jako jsou různé škroby, chemická barviva, stabilizátory a zahušťovadla včetně želatiny vyráběné z hovězích kostí (BSE!). Nemá cenu bádat nad obsahem, protože tomu, co se dozvíte z obalu, se nedá věřit. Chcete-li mít jistotu, že ten váš oblíbený jogurt je skutečně přírodním výrobkem z mléka a jogurtové kultury, poradím vám jednoduchý test.
Zkuste si z vašeho jogurtu vyrobit opět jogurt. Vezměte jeden objemový díl jogurtu, tři objemové díly nejlépe plnotučného mléka (může být i trvanlivé), a jeden objemový díl sušeného mléka (lze použít i to rychlerozpustné prodávané v krabicích). Jogurt rozmíchejte nejlépe dřevěnou kvedlačkou v mléce vylepšeném sušeným mlékem a ohřátém na 40 stupňů a směs nalijte do skleniček s víčkem. Skleničky pak postavte do hrnce s vodou teplou opět 40 stupňů. Teď nastane ta nejtěžší etapa: po dobu osmi hodin musíte vodu udržovat na udané teplotě. Nedělejte to ale přihříváním na vařiči, překročením teploty byste místo jogurtu získali tvaroh. Nejlépe je opatrně přilévat horkou vodu nebo dát hrnec přikrytý pokličkou na ústřední topení nebo spíše na slunce. Kdo má jogurtovač (ohřívací škatule na šest jogurtů), nemusí tyto řádky číst, protože si svůj zdrojový jogurt již dávno vybral.
Po osmi hodinách skleničky vytáhněte z vody a nechte stát při pokojové teplotě ještě čtyři hodiny. Nepřevracejte je ani s nimi netřepejte. A na závěr se přesvědčte, zda máte ve skleničce jogurt. Měl by mít komzistenci rosolovitou, lidově řečeno "dal by se krájet". Chuť by měla být shodná s původním jogurtem nebo by mohla být dokonce i lepší.
Získáte-li naopak blemcaninu spíše tekutou, váš původní jogurt není ani náhodou jogurtem, ale výplodem potravinářské chemie. Hodně zdaru a dobrou chuť!

27.3.- Zaslouží se Klaus o spojení socialistů a komunistů?

Nevíme, kolik sociálních demokratů už dávno touží po spojení s komunisty. Zatím to nikdo nevyslovil nahlas, ale otevřeně se mluví o spolupráci, dokonce i o možnosti vládní koalice. Část sociálních demokratů požaduje zrušení osm let starého usnesení bohumínského sjezdu, které spolupráci ČSSD s komunisty na vládní úrovni zakazuje. Proti je Špidla, který se obává ztráty volebních hlasů, ke komunistům přátelsky se tvářící Škromach naopak tajně doufá, že se spřátelenými komunisty by mohl vytvořit stabilní většinovou vládu bez US-DEU a možná i bez občas reptajících lidovců. Zdá se vám to příliš šílená myšlenka? Česká levice nepočítala, že se prezidentem stane pravicový politik a z nástupu Klause na Hrad jsou upřímně vyděšeni. V průzkumech volebních preferencí od té doby stoupají procenta ODS a klesají především u ČSSD.
Prezident bude vyvíjet dosud nebývalou politicku aktivitu tlakem na vládu i parlament a tak se může paradoxně zasloužit o spolupráci KSČM a ČSSD. Sloučení těchto stran zatím brání komunistická zaťatost vůdců KSČM, kteří ve svých výrocích vycházejí přesně z nálad a názorů svých voličů. Neexistuje sice žádný exaktní rozbor voličské základny komunistů, dá se ale s úspěchem tvrdit, že jádrem strany jsou bývalí úspěšní funkcionáři KSČ, dnes neúspěšní podnikatelé a zaměstnanci přinucení tvrdě pracovat, bývalí flákači dnes nezaměstnaní pro svou neschopnost. Prostě všichni, kteří se za komunistů nepředřeli, kteří těžili ze své rudé knížky, z funkcí v odborech. Také hlupáci, kteří za si za komunistů jako členové strany připadali důležití, které strana pro jejich tupou oddanost podporovala. Všem se dnes daří podle jejich přesvědčení hůř než za starých časů. A nejsou to jen staré ročníky. Neschopní, líní a hloupí tvoří jisté procento v každé generaci a tak jsou prognózy o vymírání komunistů chybné.
To, že KSČM dokáže ve volbách získávat pravidelně tak vysoké procento voličů, je podle mého názoru důsledek pro některé komentátory a politiky nepochopitelného setrvávání komunistů na názvu strany, na starých tézích o státním vlastnictví klíčových firem, o rovnosti v sociální oblasti, nepřátelství ke všemu americkému, nenávist ke všem podnikatelům nutícím nebohé dělníky a zaměstnance do práce, požadavek na zavedení milionářské daně.
Sloučení KSČM a ČSSD zatím brání i docela jednoduchý strach funkcionářů na obou stranách ze ztráty koryt. Logicky by ve sloučené straně bylo těchto postů méně a značná část dnešních funkcionářů by se museli začít živit poctivě. Krutý boj by se nepochybně rozpoutal o křeslo předsedy strany. Jak by se mohla nová strana jmenovat? Možností je řada, třeba Demokratická levice, Levá alternativa, Občanská levicová strana, Socialistická národní strana, Občanská socialistická strana. Doufejme jen, že rozpory uvnitř ČSSD a nereálné ambice vůdců KSČM sloučení těchto stran zabrání. Kam půjde dál ČSSD se ukáže na jejím víkendovém sjezdu.
Místopředseda strany Škromach označil bohumínské usnesení za dobový projev slabosti a nedospělosti sociální demokracie. "Raději spolupráce s komunisty než s ODS", řekl Škromach.
Předseda ČSSD Vladimír Špidla nechce otevírat cestu "ke strategické spolupráci s komunisty, kteří se koncipují jako revoluční strana, uvažují o rozsáhlém vyvlastňování a jsou proti Evropské unii".
Komunističtí předáci považují Špidlovu neochotu k povolební spolupráci ČSSD a KSČM, které tvoří ve sněmovně většinu 111 hlasů, za podvod na voličích. Rádi by viděli na Špidlově místě Škromacha a sebe ve vládě.

25.3.- TATU budou reprezentovat Rusko na soutěži Eurovize.

TATU jsou tu. Válka neválka, náš svobodný, civilizovaný a nudící se svět potřebuje zábavu. Britský SUN uveřejnil zprávu, že v letošním tradičním festivalu populární hudby Eurovize bude Rusko reprezentovat lehce kontroverzní skupina TATU, která se nejen v Británii dostala na přední místa hitparád. Nemine den, aby se tato milá děvčátka neobjevila například na kanále MTV.
"Ano, jedeme na tuto soutěž," prohlásil Ivan Šapovalov, producent TATU. Odmítnul sdělit, s jakou písní se TATU zúčastní. Ruská Komsomolská Pravda však tvrdí, že to bude nová Šapovalova skladba "Nevěř, neboj se". Soutěž se uskuteční 24.května v litevské Rize. Doufejme, že do té doby skončí osvobozovací mise USA v Iráku.

24.3.- Jak funguje ruská rušička GPS v Iráku?

Ruská rušička signálu GPS

Spojené státy proti dodávce ruských zbraňových systémů a rušiček protestovaly v Moskvě. Údajně ruští technici některé z těchto zařízení v Iráku přímo montují a zaučují s nimi irácké vojáky. Rusové však všechno popřeli.
Rušení přijímačů družicové navigace je jednoduchá a poměrně laciná cesta na snížení informační převahy protivníka. Tyto rušičky jsou velkou hrozbou proto, že při nízkých vývojových i výrobních nákladech výrazně snižují efektivnost neporovnatelně drahých zbraňových systémů, jako jsou například křídlaté řízené střely, průzkumná opancéřovaná vozidla a pod.
Jednou z rušiček této kategorie, nabízených na světových trzích obranných technologií, je produkt ruské společnosti AVIAKONVERSIJA. Rozměrově malý, přenosný vysokoefektivní rušič vyzařuje rušící signály, které při vstupu do přijímače družicové navigační aparatury například řízené střely znemožňují správné určení její aktuální geografické polohy. Tím dojde k dopadu střely mimo stanovený cíl. Parametry rušičky: vysílací výkon 4 W, dosah 150-200 km, hmotnost vysílače (bez napájecího zdroje) 8-10 kg, příkon < 25 W.
Celková bojová efektívnost spojeneckých vojsk v Iráku je založená právě na použití přijímačů družicového navigačního systému GPS/Navstar. Rušení této navigace může značně celý systém dezorientovat a způsobit chybné dopady raket a bomb mimo plánované cíle. Pokud budou tyto rušičky nasazeny v obydlených městech, může tak docházet k neúmyslnému ohrožení civilního obyvatelstva.

24.3.- Pozor na vir W32.Gibe, tváří se jako oprava od MS !

Tento počítačový červ se tváří jako zpráva od společnosti Microsoft obsahující "důležitou" bezpečnostní opravu. Jedná se přitom o vir W32.Gibe@mm (viz například Symantec) Je to klasický červ používající Microsoft Outlook jako zdroj adres pro další šíření a vlastní SMTP (mailový) engine pro rozesílání. Přichází ve zprávě, která se tváří jako zpráva od společnosti Microsoft - samotný vir je v příloze Q216309.exe - ta by, podle podvodné zprávy, měla být důležitou bezpečnostní opravou. Celý článek na DigiWeb.

24.3.- Revoluce, převrat nebo válka, všechno jedno.

Prakticky vůbec nepolemizuji na těchto stránkách s názory jiných publicistů. Nemohu si ale odpustit reakci na názor, který sdělil světu Petr Kužvart v Britských listech: "Nastala nová éra studené války, kdy občasné teroristické akce protivníků budou následovány propagandistickou hysterií, mohutnou represí, erozí principů státní suverenity a práva, utahováním šroubů a dalším utužováním všeobecného státního a globálního teroru, opouštěním právních záruk ve prospěch bezpečnostních opatření, vytvářením soustavy všeobecného špiclování a různě ostré represe a eliminace politických či názorových minorit. "
Nijak nepopírám, že se mi ani trochu nelíbí probíhající válka v Iráku, ale nemohu souhlasit s bagatelizováním teroristických činů, ke kterým jednoznačně a jednostraně dochází. To, že po každém násilném činu dochází u napadené strany k propagandistické hysterii a represím je naprosto přirozené a vyplývá to z prostého práva na obranu, ze snahy toto nebezpečí napříště zlikvidovat. Pan Kužvart se nejspíše nedovede vpravit do myšlení amerických občanů, kteří nemohou útok na New York a Pentagon jen tak pustit z hlavy.
V takové napjaté dramatické situaci je jistě obtížné být objektivním pozorovatelem. Je nepochybné, že americká zahraniční politika vychází především z jistoty, že americká armáda je největší, nejlepší a nejsilnější a že si tedy američtí politici mohou dovolit cokoliv bez ohledu na názory ostatních zemí světa. Je ale také jisté, že Saddámův režim v Iráku je zločinecký ohrožující minimálně okolní země. Můžeme jej s klidem označit za Hitlerova nástupce, za diktátora, kterého je třeba zlikvidovat. Jak to udělat bez obsazení Iráku? Tady je každá rada drahá. Že by se měli iráčtí vojáci vzdát? Vzdávejte se "osvoboditelům", když máte za zadkem důstojníky, kteří každého zrádce při pokusu o zradu vůdce zastřelí?
Jistá část amerických občanů, prý asi čtvrtina, nesouhlasí s Bushovou politikou ozbrojené okupace Iráku. Jisté části občanů je to jedno, o politiku se nezajímají a další snad větší část obyvatel Spojených států Bushe podporuje, protože jim to připadá jako dobrý způsob, jak dát světu najevo, kdo je ten nejsilnější a také jsou pro tuto metodu jisté výstrahy všem, kteří by chtěli Americe a americkým občanům ubližovat.
Demonstrace proti válce jsou prakticky všude, většinou jsou to současně demonstrace proti americké rozpínavosti, aroganci, snaze určovat, co je správné a co si zaslouží potrestání. Francouzi, Rusové a Němci jsou proti tomu, aby se Irák dostal plně do zóny kontrolované výhradně Američany a Angličany, protože by tam nejraději poroučeli sami. Nemám na mysli národy těchto států, ale jejich politiky.
A v tom je podle mého jádro celého problému. Je to celé o vleklé krizi politických mechanizmů, které dávají neomezenou moc do rukou několika jednotlivců, kteří evidentně nejsou schopni tuto tíhu moci unést. Pro to, aby se udrželi u vesla, často používají a zneužívají policii, tajné služby, v horším případě i armádu. A je celkem jedno, zda se jedná o systém takzvané parlamentní demokracie, nebo různé diktátorské režimy. Takový panovník či prezident především propadá jakémusi mesiášství, že je tu právě on ten vyvolený k rozhodování o tom, co je pro ten jeho národ to nejlepší, jaké jsou mezinárodní zájmy té jeho zemičky, země nebo velmoci.
Pokusy o změnu zřejmě neúspěšného politického systému, kdy voliči zvolí politickou stranu a ta ze svého středu postrčí své zástupce do parlamentu či kongresu, který rozhoduje hlasováním o zásadních věcech, takové pokusy skončily v naprosté většině neúspěšně. Buď potlačením občanských svobod v různých variantách komunistických států nebo dosažením neúnosných stupňů anarchie. Monarchisté se občas objeví se svým snem o osvíceném panovníkovi, což není nic jiného, než sen o tom, že stát budou řídit skuteční profesionálové důkladně vybíraní a připravovaní k řízení společnosti už od dětství. I v panovnickém domě se rozhodovalo, zda je následník schopen se úspěšně zhostit svého úkolu, nebo je třeba jej nahradit jeho bratrem nebo synem. V naší pokrokové době se však politiky stávají většinou tací, kteří se k moci protlačili proto, že by se jako podnikatelé nebo špičkoví manažeři neuživili. To, že byli svobodně zvoleni svými voliči je bohapustá fráze a jediný rozdíl od voleb v takové Československé socialistické republice nebo v Iráku je ten, že se u nás k volbám dnes nemusí dostavit povinně všichni. Volí se ale ze stejných zmetků.
Je snad z tohoto svrabu nějaké východisko? Určitě není žádné v dohledné době. Pokud lidstvo přežije třetí tisíciletí, pak možná za dalších tisíc let. Spoléhat na nějaký pokrok v dohledné době je neodpovědný optimizmus, který vyplývá z tragiky krátkosti lidského života. A nerozhodnou o tom žádné demonstrace na ulicích ani žádné revoluce a už vůbec ne žádné války. Snílkové hovoří o tom, že by snad mohlo dojít k obratu příchodem nějakého vnějšího celosvětového nebezpečí. Třeba nějaká ta kometa. Jenom ne proboha žádní mimozemšťané. Ti by nás totiž spláchli do moře jako výsledek nepovedeného pokusu, což už prý ostatně podle některých odborníků na konec světa několikrát udělali.
Na závěr si prohlédněte graf zobrazující prognózu spotřeby energií v USA v roce 2020. Jen ve Spojených státech se počítá s nárůstem o celých 30 procent. Už se vám rozsvítilo?
National Energy Strategy
Podle American Petroleum Institute - National Energy Strategy - USA

24.3.- Hybasková to vidí správně.

Velvyslankyně ČR v Kuvajtu Jana Hybasková stejně jako já (viz minulé číslo) to vidí jasně a ekonomicky. Prohlásila, že velvyslanectví se snaží českým společnostem pomoci, aby se mohly podílet na poválečné obnově Iráku. Možnosti mají zejména výrobci automobilů Škoda a Tatra. "Jedná se především o jižní, v budoucnosti zřejmě britský sektor, kde zvažujeme, jakým způsobem by se české firmy, které mají dostatek kapitálu, know-how a dostatek kontaktu, mohly zapojit do obnovy rafinernich systému, infrastruktury, zemědělství a případně automobilového průmyslu", nechala se slyšet. Jen tak mimoděk naši a možná i světovou veřejnost poprvé informovala o tom, by jižní část Iráku měla být britskou zónou. Teď by to chtělo prohlášení předsedy vlády o státní podpoře úvěrů pro tyto investice a už můžeme jen čekat, až to naši spojenci obsadí. Je to na dobré cestě, přátelé. Bude více práce pro naše dělníky a techniky, více peněz pro naše bankéře. Jen to nezvorat!

24.3.- Pozor na Tiscali call pro internet !

Tiscali nabízí zatím jako jediný alternativní operátor volání bez zadání předvolby. A slibuje řadu úspor, především v meziměstském a mezistátním volání. Ale pozor na jednu obezličku: také tvrdí, že je výhodné toto spojení používat pro připojení na internet. Přitom ale na své stránce volani.tiscali.cz/cenik.htm nabízí volání na internet mimo špičku za 0,55 Kč za minutu! To vychází na 33,-Kč za hodinu, což je téměř dvakrát tolik, než u ostatních operátorů. A to tu ještě tvrdí, že je to levnější než od Telecomu. Ten v sazbě Internet 2002 vybírá mimo špičku za každou z prvních 10 minut 0,55 Kč, ovšem za další minuty už jen 0,23 Kč ! To je za hodinu jen 17,-Kč.
Takže to buď popletli, nebo je to podraz. Uvidíme, poslal jsem tam uctivý dotaz, zatím odpověď nedorazila.

24.3.- Okradli vás na internetu?

http://musicalstore.caltanet.itS divokým skokem v nákladech za telefon se můžete potkat na internetu leckde. Jedním z příkladů jsou italské stránky musicalstore.caltanet.it. Některá hudba ve formátu MP3 je zde zdarma, respektive za sdělení mailu a několika údajů o sobě, ale například v sekci Karaoke se platí. Nejdříve musíte spustit program karaoke.exe, který vám vysvětlí, že za minutu stahování hudby zaplatíte 1,8 €uro a pak vás požádá o potvrzení k použití vašeho modemu. To je naprosto seriozní postup, kdy za zboží platíte prostřednictvím zvýšeného minutového tarifu. Telecom větší díl z této částky převede na účet majitele příslušného telefonního čísla, přes které budete nakupovat třeba i vícekrát.
Horší je, když si tímto postupem ze zcela jiných stránek nasadíte nevědomě do počítače program, který vás bude nadále vždy připojovat do internetu přes nejlépe zahraniční číslo zpoplatněné patřičně mastně. Tací podnikatelé se na internetu vyskytují rovněž většinou ve spojení z atraktivními stránkami obsahujícími pornografické materiály nebo nelegální hudební nahrávky ve formátu MP3, ke kterým se nalákaný uživatel často ani nedostane a pak už jen platí a platí.
Existuje spousta rad, jak se vyvarovat následných finančních ztrát, ale jen jedna rada vám přinese stoprocentní jistotu: pořiďte si pevné připojení přes televizní kabel, bezdrátové připojení nebo nejnověji ADSL.
Telecom pod tlakem nešťastníků s nečekaně vysokými účty za telefon vytvořil stránku se spoustou rad, jak na to. Nejste-li alespoň trochu větším odborníkem přes počítače, nebudete z těchto rad příliš moudří. Pak se nechte zabezpečení vašeho telefonického spojení udělat odborníkem, který může riziko zmenšit téměř na minimum. Ovšem jen za předpokladu, že se budete držet jeho doporučení a budete respektovat například varovná hlášení personálního firewalu a tarifikačního programu. Kdo si to neumí udělat sám, holt musí něco zaplatit. Kdybych to někomu dělal, tak za rozumnou cenu pro kamaráda považuji částku do 1000 Kč + náklady na dopravu.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.