Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 381, 25.8 - 4.9.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

4.9.- Franz Kafka : Proměna jako komiks.

Americké nakladatelství Random House vydalo letos v srpnu Kafkovu Proměnu jako komiks. Autorem je výtvarník Peter Kuper a nakladatelství knížku propaguje na svém webu zajímavou flashovou animací. V témže nakladatelství vyšla také zajímavá kniha o skandální účasti firmy IBM na holokaustu pod názvem IBM and the Holocaust, kterou napsal Edvin Black o tom, jak předchůdci počítačů, holerity (děrnoštítkové počítací a třídící stroje) pomáhaly nacistům organizovat vyhlazování Židů. Zajímavé pro naše nakladatele je to, že kniha současně vyšla jako audio na kazetě a CD i ve formátu eBook. Ve formátu audio je možné přímo knihu na serveru audible.com zaplatit a stáhnout z internetu za $21.95.

4.9.- Už nikdy nekoupíte českou marmeládu.

Od příštího roku se bude muset naší marmeládě říkat nějak jinak. Evropská unie ve svých normách nařizuje, že se jako marmeláda smějí označovat jen džemy, které obsahují nejméně 20 procent citrusového ovoce, tedy například citronů, pomerančů nebo grepů. Konzervárna Hamé ve snaze vyhovět nelítostným bruselským byrokratům uvažuje nad názvy ovocná směs nebo ovocná pomazánka. Asi se pomátli a zcela zapoměli na taková označení tradičních českých i moravských výrobků jako je zavařenina nebo povidla.
Můžeme jen doufat, že nebudeme muset změnit i názvy takových potravin, jako je máslo nebo sádlo. Pro takový případ navrhuji používat napříště označení jako mléčná pomazánka či prasečí tuk.

3.9.- Trpaslíkům se nelíbí německá a francouzská evropská říše.

Střední a menší evropské státy budou nadále prosazovat takové změny v návrhu evropské ústavy, které by zaručily rovnoprávné postavení s velkými členskými státy EU. Vyplynulo to z pondělní pražské neformální schůzky 15 členských a kandidátských zemí EU.
První tajemník českého ministra zahraničí Jan Kohout si prý nedokáže představit, že by naše výhrady k návrhu ústavy Německo a Francie na říjnové mezivládní konferenci ignorovaly. Nechceme jednání o ústavě blokovat, nýbrž hledat konstruktivní řešení. Jde například o to, aby každá členská země měla v rozšířené EU svého komisaře a aby byla zachována rotace predsednictvi EU.
Je zřejmé, že se Německo a Francie konečně chystají spojenými silami zcela ovládnout budoucí federalizovanou Evropu a vytvořit tak bez násilí pomocí nenápadného byrokratického postupu velkou říši, o kterou se už dávno pokoušel Napoleon nebo Hitler. Malé bezvýznamné státy mají jedinou roli: držet hubu a krok, kandidátské země pak kromě toho jsou tu proto, aby poskytly levnou pracovní sílu, levné pozemky, nový obchodní trh a výhodné daňové podmínky pro investory. Velká Británie bude jako vždy opatrně na straně těch, kteří budou mít právě teď v Evropě větší moc. Ostrovní isolace a jistota ochrany zámořského strýčka poskytuje Britům nepřehlédnutelný pocit bezpečí a nezávislosti na tom, co se děje na pevnině. Italové jako vždy potáhnou o krok zpátky za Němci, aby to snad nevypadalo, že zcela podléhají jejich síle a svůdné vůdcovské ideologii. Z povzdálí bude dění ve Velké Evropě s obavami sledovat hospodářsky slabé Rusko, které tradičně stojí na svých hliněných nohou. Jednou z nich je v Evropě a druhou v Asii. Ani na jedné straně však nehraje vedoucí roli, o kterou se marně pokusilo v krátké imperiální komunistické epizodě. Svůj dnešní souhlas s děním v Evropě si nechá Rusko zaplatit půjčkami, které nehodlá zaplatit. Určitě ne v plné výši.
Tedy nic nového pod sluncem. Snad jen to, že se politické cíle pokoušejí prosazovat velké státy pomocí lákavých balonků slibovaného hospodářského vzestupu. Vytvoření velké říše bude sice trvat déle, ale o to jistější a stabilnější bude výsledek. Obyvatelstvo s plnými panděry nemá zájem se pouštět do nejistých převratů a revolucí.
Bezradnost a pasivitu našich politiků v situaci, kdy jsme už v otevřené tlamě EU, vyjádřil výstižně náš premiér: Vytvořením schengenského systému se společnou vnější hranicí, zrušením vnitřních hranic mezi členskými státy a rovněž přijetím eura vznikla nezbytnost integrace také v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky společenství. Nejsem si ale jist, jak by měl tento jednotný hlas Evropy znít. Řekl bych totiž, že Evropa bude mít tendenci k vícehlasosti.
Pěkný blábol, že?

2.9.- Jak přepsat video VHS přímo na DVD.

Společnost HP představuje zapisovací zařízení DVD Movie Writer dc3000. Jedná se o plně integrované zařízení na trhu, které umožňuje přepis filmů z VHS přímo na DVD.
DVD Movie Writer dc3000 je integrované zařízení typu "vše v jednom“, které nabízí jak vypalování DVD, tak i přepisování analogového videa.
Zařízení lze prostřednictvím standardních rozhraní pro audio a video připojit přímo k videopřehrávači nebo videokameře a záznam snadno nahrát. Poté je nutno je propojit s počítačem s nainstalovaným programem HP Video Transfer Wizard, který uživatele v pěti jednoduchých krocích provede zápisem a authoringem DVD.

1.9.- Včera zemřel Pavel Tigrid

TIGRID Pavel (* 27. 10. 1917 Praha, 31.8.2003 Francie), vlastním jménem Schönfeld - český novinář a publicista zemřel včera ve věku 86 let. Velkou část života prožil v exilu a tam také jeho život skončil.
Studoval práva na Univerzitě Karlově, měl rád divadlo a literaturu a tíhnul k levici. Po okupaci Československa v březnu 1939 emigroval do Velké Británie a pracoval jako hlasatel československého vysílání BBC, později jako redaktor rozhlasového vysílání čs. vlády v exilu. Po válce se v Praze angažoval jako novinář a publicista v tisku Československé strany lidové (ČSL), tehdy jediné nesocialistické strany v českých zemích. Nejprve pracoval s I. Ducháčkem v týdeníku Obzory, později založil týdeník Vývoj a stal se jeho šéfredaktorem. V obou časopisech kriticky posuzoval vývoj ve státě z hledisek demokratických, a dostával se tak do konfliktu s nastupující komunistickou totalitou.
Po únoru 1948 zůstal v exilu v Německu a stál u zrodu vysílání Svobodné Evropy, které organizovala a řídila americká CIA jako programový ředitel redakce v Mnichově v letech 1951-52. Pak v důsledku konfliktu se zástupci Slováků odešel do USA, kde pracoval jako číšník a redaktor.
K této epizodě, která významně poznamenala jeho další život, sám řekl:

Ještě ve Svobodné Evropě jsem měl sekretářku. Na radu své ženy, že to nesmí být žádná mladá a hezká dívka, jsem vzal takovou starší sudetskou Němku. A teď přijde historická anekdota: tuto dámu dostal do postele jakýsi slovenský zaměstnanec a separatista. V té době měla přijet delegace slovenských politiků z Kanady na kontrolu, jak se Slováky ten Čehún Tigrid ve Svobodné Evropě nakládá. Krátce předtím jsem této Němce nadiktoval dopis určený mému nadřízenému ve smyslu: "Milý Bille, přijedou Slováci. Já bych si troufal to uhrát, ale mám devadesát dolarů na reprezentaci na měsíc. Kdybys mi to zdvojnásobil, tak bych je ožral a všechno by bylo v pořádku." To jsem jí nadiktoval a ona dala kopii tomu svému Slovákovi, který ji okamžitě poslal do Kanady novinám. To bylo fatální. Ne kvůli tomu skandálu, který propukl v exilových kruzích. To nebylo podstatné. Když jsem později přijel do Spojených států, tak jsem zažádal o práci v archívu časopisu Time, v Hlasu Ameriky a dalších institucích. Vždycky to vypadalo slibně, ale nakonec z toho nebylo nic. Teprve po letech jsem zjistil, že když si vyžádali posudek od mého bývalého zaměstnavatele, tak ten jim tam na základě této anekdoty dopsal, že se špatně snáším s menšinami. V Americe tahle formulace znamenala absolutní smrťák.[Z knihy Marx na Hradčanech.]

Když se v roce 1956 po potlačení maďarského povstání zhroutily naděje na brzké osvobození, založil Tigrid čtvrtletník Svědectví, který jako šéfredaktor řídil až do roku 1990, od roku 1960 v Paříži, kam z USA přesídlil. Byl to bezpochyby nejlepší ze všech kulturně politických časopisů domácích i exilových. Věnoval se vývoji v Československu, komentoval jej z demokratických, komunizmem neovlivněných pozic, umožňoval zcela svobodnou výměnu myšlenek různých názorových proudů doma i v exilu, a přispíval tak významně k formování protitotalitních sil. Trvalo to dlouho, a když se blížilo vítězství, napsal Tigrid v létě 1989 do Svědectví článek, vyjadřující povahu potřebných změn; jeho obsah by bylo možno shrnout do výzvy: Ne Dubček, ale Havel.
Po listopadu přijel Tigrid do vlasti na Havlovu inauguraci dojat a nadšen a seznámil veřejnost s úmyslem odejít po celoživotním boji proti komunismu na odpočinek. Místo toho se stal brzy zaměstnancem Kanceláře prezidenta republiky a setrval v ní až do abdikace V. Havla v létě 1992. O působení P. Tigrida na Hradě není mnoho známo, ale dosti svých demokratických obdivovatelů ztratil, když se v listopadu 1991 podílel na pokusu V. Havla donutit pomocí ulice parlament k přijetí zákonů poskytujících mu mimořádné pravomoce a umožňujících mu podle jeho názoru zamezit hrozícímu rozpadu státu.
Od léta 1992 se Tigrid věnoval denní publicistice, kterou vydal v souhrnu Jak to šlo (1993). Mnohem významnější jsou však jeho dřívější politologické studie a úvahy, například Marx na Hradčanech (1960), Politická emigrace v atomovém věku (1968, 1974) a Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu (1988). Počátkem roku 1994 vzdor své předpovědi z roku 1967 přijal Tigrid překvapivě křeslo ministra kultury, a to ve vší skromnosti jako službu, poněvadž to samozřejmě nemůže dobře dopadnout. Nedopadlo to opravdu slavně - jeho skromnou službu provázela řada skandálů dílem zděděných, dílem za něho vzniklých. Po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 1996 už ministrem jmenován nebyl. Do politiky se pokusil vrátit ještě v senátních volbách v listopadu 1996, kdy kandidoval v Praze na kandidátce Luxových lidovců, do Senátu však zvolen nebyl. Stal se pak znovu poradcem v Kanceláři prezidenta republiky.
Když odcházel počátkem roku 1990 do Prahy, varovaly jej děti, že přijde o svou slávu, vrhne-li se do praktické politiky. Neuposlechl a Tigridovi spoluobčané jsou dnes bohatší o ztrátu jedné legendy.
Dílo:

  • Dnešek je váš, zítřek je náš: Dělnické revolty v komunistických zemích, 1982
  • Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu, 1988
  • Marx na Hradčanech, 1960
  • Nezadržitelný pád A. Dubčeka (La chute irrésistible d'Alexander Dubcek), 1968
  • Ozbrojený mír, 1948
  • Politická emigrace v atomovém věku, 1968
  • Pražské jaro (Le Printemps de Prague), 1968
[Pramen: http://www.libri.cz]

29.8.- Nepodceňujte bakterii Legionella pneumophila.

V souvislosti s cestujícími, kteří se nedávno na německé lodi nakazili bakterií Legionella pneumophila upozorňuji na trvalé riziko, které na vás čeká nejen v nemocnicích, ale i u vás doma v rozvodech teplé i studené vody, v klimatizaci i jinde. Odkazuji na svůj starodávný článek v čísle 114 z roku 1998 a přináším i některé nové informace:

Bakterie L. pneumophila byla izolována z rozvodů teplé i studené vody, ze sprch, z vodovodních kohoutků, z chladicích věží klimatizace, ze zvlhčovačů vzduchu, z dekorativních fontánek, z vířivých lázní a inhalačních přístrojů. Ideální podmínky pro množení legionel nastávají při solárním ohřevu vody. Agens bylo ale také nalezeno v potocích, rybnících i ve vlhké půdě. Vykazuje značnou odolnost vůči vlivům zevního prostředí a dlouhé měsíce přežívá jak v pitné, tak v destilované vodě.

Celý článek nazvaný Legionářská nemoc, autorka Ariana Lajčíková, Státní zdravotní ústav, Praha najdete na http://www.tigis.cz/prac/PRAC301/10.htm

V roce 1998 vznikla v České republice velká epidemie legionelóz, a to v novostavbě transplantačního oddělení pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Od 15. května do 30. června tu po transplantaci jater onemocnělo třináct pacientů zánětem průdušek, osm z nich zemřelo. Legionela byla izolována u čtyřech postižených. Totožný nález byl zjištěn při rozboru vody. Na oddělení byla nařízena technická a protiepidemická opatření.
Před dvěma lety v listopadu byl na chirurgické oddělení v Nymburce přivezen po havárii pacient arménské národnosti, dlouhodobě žijící v České republice. Odtud jej lékaři kvůli těžkému stavu přeložili na ARO v Mladé Boleslavi. Pro přetrvávající teploty a nález na plicích mu lékaři udělali potřebné výtěry a vyšetření. Výsledek prokázal onemocnění legionelou. V souvislosti s dalším onemocněním legionelou u pacienta IKEM Praha, jenž předtím rovněž ležel na dialyzačním oddělení v Mladé Boleslavi, hygienici prozkoumali vzorky teplé vody s pozitivními výsledky na sále ARO, dialyzačním sále a na vodovodním kohoutku. Ve všech případech byla prokázána legionela. S legionelou, která se usadila ve vodovodním potrubí, bojovalo dlouhé týdny na přelomu loňského a letošního roku rovněž kardiocentrum olomoucké fakultní nemocnice. Problém postihl nemocnici nedlouho poté, co byla slavnostně otevřena.
[Pramen: Týden, 7.9.2002]

Na závěr si jistě žádáte nějakou odbornou radu, jak na to. Odpovím citací z jedné internetové diskuze:

Dotaz Jaroslav Kaufman 12.03.2003 15:43
Instaloval jsem tepelné čerpadlo (TČ) pro topení i ohřev TUV(teplá užitková voda). TČ umožńuje ohřev TUV až na 60°C.
Z hlediska úspor a provozu domu ohřívám nyní TUV na 50°C.
Na jakou teplotu musím vodu ohřívat, abych měl jistotu že zabráním vzniku legionelly. Případně jak často musím zajistit zvýšenou teplotu ohřevu.
TUV a legionela Odpověď EkoWATT 14.03.2003 20:02
Podle platné normy (ČSN 06 0320) byste měl periodicky ohřívat vodu minimálně na 70°C. Tato teplota zajistí dostatečnou "desinfekci". Periodicitu zvolte jednou týdně a neměl by nastat žádný problém. Ohřev na 70 °C můžete zajistit elektrickým topným tělesem (máte-li kombinovaný zásobník, což byste měl mít). Teplota TUV na výstupu z místa její centrální přípravy (s výjimkou krátkodobé odběrové špičky, tepelné desinfekce nebo technologického účelu) by měla mít teplotu 55-60°C.
S pozdravem Ing. Jan Truxa

[Pramen: http://www.i-ekis.cz/?akce=archiv&idp=381]

Asi vám vrtá hlavou, jak se ta Legionella může dostat do vašeho rozvodu vody nebo klimatizace? Je to prosté: jak jste už možná postřehli, šíří se vzduchem stejně, jako například chřipka. Nejvíce se jí líbí v zásobnících teplé vody a v zapomenutých potrubích, ze kterých se málo odebírá voda a která nejsou zapojena do okruhu, voda v nich tak neproudí. U nás je již znám případ, kdy byla Legionella uznána jako nemoc z povolání pro opraváře bojlerů na teplou vodu. A ještě jedna rada: máte-li doma průtokový ohřívač teplé vody s nádržkou, nastavte si jej tak, aby se v něm voda zahřívala minimálně na těch 70-80°C. Šetření se v tomto případě nemusí vyplatit. A ještě jedna rada: důkladně si izolujte rozvod studené vody tak, aby se neohříval od trubek teplé vody nebo topení. V něm totiž preventivní ohřev realizovat nejde!

28.8.- Učitelé předvádějí národu svoji neschopnost.

Míním tím samozřejmě neschopnost zorganizovat účelnou stávku na podporu svých celkem oprávněných platových požadavků. V žádném případě bych si nedovolil tvrdit, že tak, jak si právě teď počínají chaoticky, si počínají i ve výchově nositelů budoucnosti národa.
Cituji ze sdělení Aleny Synkové, vedoucí odboru školství magistrátu v Hradci Králové:"ZŠ Masarykova bude stávkovat částečně a nepřipojí se k ní jídelna." Pravděpodobně proto, aby učitelé shromáždivší se demonstrativně ve škole, nezemřeli hlady. Možná, že hlavním důvodem, proč se zaměstnanci jídelny stali stávkokazy, je fakt, že i oni by byli v tento slavný den našeho školství o hladu. Mnohem zajímavější bude situace ve škole na Jiráskově náměstí, kde bude stávkovat jen polovina zaměstnanců školy. Nevíme, zda ta levá, či pravá část.
Co mohu doporučit rodičům? Aby obsadili útokem školy zejména nižších stupňů, ustavili rodičovské ozbrojené hlídky a zavedli vyučování rodičovskou svépomocí. Učitele je třeba zásadně do školy nepouštět, stejně z dětí vychovávají jen papouškující omezence. Školy je třeba násilím zprivatizovat a zavést povinné školné. Jen tak bude možné konečně naše školství podrobit zásadní reformě.
Inu, to jsem se nechal trochu unést. Spíše bych učitelstvu českému doporučil, aby volili zcela jinou formu stávky: všichni pěkně nastoupí 1.září do práce a až do odvolání a vítězného konce budou místo povinné učební látky vyučovat děti o tom, jak vládnoucí ČSSD neplní své volební sliby, jak je to partaj prolezlá bývalými komunisty, jak pro školy nová ministryně Buzková neudělala dočista nic pozitivního, jak u nás berou policajti víc než učitelé a jak se v tomto státě zvyšuje zločinost. Tento nový předmět bych nazval nějak jako Příprava na život budoucích voličů. Bohužel jejich odborářští vůdci mají v hlavách prázdno a zezdola se žádná iniciativa nekoná. Začátek školního roku tak bude ve znamení absolutního chaosu a zmatku, což je ovšem základní diagnoza stavu našeho školství včetně historie pokusů o jeho reformu.

27.8.- EIITE rozšiřuje nabídku kurzů OpenOffice.org.

Tyto nové kurzy pokrývají pokročilé funkce OpenOffice.org Writer a Calc. Jsou určeny pro uživatele, kteří již zvládli využití základních funkcí a chtějí efektivně využívat pokročilých možností těchto aplikací. V průběhu dvou dní se na kurzu Writer naučí zejména vyšší možnosti formátování, spravovat šablony a dokumenty, využívat nástroje "Stylista" a "Navigátor", pracovat s externími zdroji dat a hromadnou korespondencí, nastavovat parametry tisku atd. Kurz Calc je zaměřen na pokročilou správu souborů, třízení a filtrování seznamů dat, tvorbu a formátování grafů, využití externích dat a práci s pdf formátem. Kurzy probíhají v učebnách v Praze a Ostravě.
OpenOffice.org je softwarový balík kancelářských aplikací vyvíjený jako Open Source, a je dostupný zdarma. Balík obsahuje programy pro tvorbu textových dokumentů, vytváření tabulek, prezentací a obrázků. Umožňuje pracovat s velkým množstvím formátů, včetně formátu shodného s Microsoft Office.
Při vývoji je kladen důraz na jednoduché ovládání a přístup ke všem funkcím tak, aby se v dalších verzích neměnily a uživatel se nemusel s novými verzemi učit vše od začátku. O vysoké kvalitě OpenOffice.org svědčí ocenění, která tento projekt získal, například Evolutionary Enterprise Award (Linux World Expo), Best Office Productivity Award (Linux Journal).
Více informací o obsahu kurzů a termínech najdete na www.eiite.cz nebo na tel. čísle 296 642 510. Kontakt pro další informace : Mária Hokkyová, tel. 296 642 516, mariah@eiite.cz
[Pramen: tisková informace EIITE]

S firmou EIITE mám dobré osobní zkušenosti, nějakou dobu jsem s nimi i úzce spolupracoval a mohu jejich kvalitní kurzy bez obav doporučit. Tím, že začali jako první a zatím jediní školit OpenOffice.org si možná trochu znepřátelili Microsoft, jehož produkty školí prakticky všechny. Svědčí to ale o jejich prozíravosti, protože zejména balík OpenOffice.org se začíná používat ve větším rozsahu a je zajímavý především pro menší firmy, které nechtějí a ani nemohou investovat desetitisícové částky za Microsoft Office.

25.8.- Připomínkujte novelu zákona o e-podpisu !

Ministerstvo informatiky dokončilo a k veřejné diskusi předložilo Návrh zákona o změně zákona č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu.
Návrh zákona ministerstvo vypracovalo a předkládá na základě Usnesení vlády ČR č. 474 ze dne 19. května 2003. Návrh zákona je zpracován v návaznosti na postupující proces přistupování ČR do EU a s tím související potřebou blíže přizpůsobit podmínky pro elektronické podpisy v právním řádu České republiky obecným podmínkám, které vyplývají z mezinárodních závazků v této oblasti.
Návrh zákona dále upravuje požadavky související s používáním autentizačních dat určených pro autorizaci datové zprávy, rozšiřuje okruh služeb spojených s elektronickými podpisy o vydávání kvalifikovaných systémových certifikátů, kvalifikovaných časových razítek a prostředků pro bezpečné vytváření elektronických podpisů.
Dokument je předložen k veřejné diskusi na webových stránkách Ministerstva informatiky. Připomínkové řízení, jehož se prostřednictvím internetu může zúčastnit každý, kdo má zájem, potrvá do 1. září 2003.
Omlouvám se za zpoždění této informace, ale dá se to ještě stihnout.

25.8.- Exministr Zeman shazuje vinu i na své nástupce.

Něco se vám na tom titulku nezdá? Máte pravdu, je tam dost děsná hrubka. Titulek pochází z velmi prestižního webu iHned. Jeho redaktoři zřejmě nevědí o nové bezplatné službě na adrese http://www.pravidla.cz, kde jsou od 1.8. 2003 k dispozici průběžně aktualizovaná Pravidla českého pravopisu. Jednoduchý a rychlý vyhledávač okamžitě najde a zobrazí všechny výskyty hledaných slov nebo jejich částí.
Přiznám se, že od školních let mám potíže se zájmenem já v druhém, třetím, čtvrtém i šestém pádu. Není mi nikdy docela jasné, kdy se píše a kdy mně. Jak je patrné ze statistiky dotazů na www.pravidla.cz na toto téma, nejsem sám. Odpověď zní : já zájm., 2. mě i mne, 3. mně i mi, 4. mě i mne, 6. mně, 7. mnou .
Dozvíte se tady i jiné zajímavosti stran psaní měkkého a tvrdého i/y, což dělá zejména mladé nastupující generaci velké problémy. Několik příkladů správného použití i/y v choulostivých souvislostech stojí za přečtení:

Stovky posluchačů se sešly na náměstí, aby slyšeli (nebo slyšely) oblíbené zpěváky. -- Miliony lidí se dnes spojily, aby zachránili (nebo zachránily) život na naší planetě. -- Skupiny dobrovolníků pracovaly celou noc, aby vyprostili (nebo vyprostily) zasypané horníky.

Výletnice s průvodci se vrátili (nebo vrátily) k odpolednímu vlaku, jen studentky se svými instruktory byli pozváni (nebo byly pozvány) na večeři do chaty. -- Všechny ošetřovatelky včetně lékařů měli (nebo měly) plno práce.

Doufám, že jste příklady správně pochopili (muži i ženy) a nedospěli k názoru, že od teď je jedno, zda se napíše měkké nebo tvrdé i/y.

25.8.- Nemíchat do jednoho pytle hackery a darkery.

Server www.pravidla.cz se bude hodit i nepodepsanému čtenáři, který mne celkem správně ve svém mailu upozorňuje na to, že bych neměl míchat darkery a hackery do jednoho pytle těmito slovy:

Dobry den
cetl sem 3 vase clanky na vasem serveru. Byly to clanyk o darkerech, phreackerech a hackerech. Nechapu jak muzete spojovat dva ruzne zivotni styly, jako je darking a hacking (phracking). Vul kerej dokaze prepilovat zamek a zatahnout za paku se neda srovnat s inteligentnim clovekem, ktery proto co umi musel neco udelat. Nevim proc pisete o lidech, ktere ste v zivote nevidel, a v clanku uvadite ze sou to jenom banda inteligentnich pubertaku kteri vikradaj banky a kradou data z vladnich pocitacu.
Neuvedomujete si ze ve vlade nejsou jenom hodni lidi, kteri nam rikaji cistou pravu, ze telekom ma primerene ceny a ze tim co delaji jenom zabijeji cas. Nerikam ze to sou jenom hodni hosi, urcite jich par prevedlo nejake penize, napsalo vir, nebo telefonovalo na cizi ucet, ale v normalni spolecnosti se taky krade, vrazdi a tuneluje ... reagovat muzete na svim webu

Nemusel jsem hledat nějakého hackera, abych zjistil, co je to za lidi, protože jsem si to v osmdesátých letech minulého století sám zkusil se slušným výsledkem jak v softhackingu, tak i hardhackingu. Nemohu ale souhlasit s názorem, že když kradou, vraždí a tunelují jiní, ospravedlňuje to i trestné činy v oblasti informačních technologií. To je zvrhlý způsob uvažování vlastní právě většině hackerů a všech darkerů. Autor mailu se odvolává na článek č.326.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.