Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 382, 4.9 - 11.9.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

11.9.- Leni již není mezi námi.

Leni RiefenstahlV pondělí 8.září odpoledne zemřela ve věku 101 let v bavorském městečku Poecking filmová režisérka Leni Riefenstahlová. Proslavila se nacistickým propagandistickým filmem Triumf vůle (TRIUMPH DES WILLENS) natočeném na nacistickém sjezdu, který se konal v roce 1934 v Norimberku. Měla velice blízko k Adolfu Hitlerovi, který ji obdivoval jako herečku a především režisérku za její glorifikaci německého nacismu. Kdybychom si odmyslili její zaujetí pro Hitlera a jeho budování německé říše, museli bychom jí postavit do řady s velkými jmény zakladatelů uměleckého dokumentárního filmu. Popírala, že by někdy dělala propagandistické filmy. Chtěla zachytit nově a uměleckou formou to, co se kolem ní odehrávalo v Německu. Nepochybně se jí to podařilo. Poprvé v dějinách dokumentárního filmu použila velký podhled a nadhled kamery a současné natáčení děje několika kamerami. Nikdy se nestala členkou NSDAP a nebyla po válce obviněna z válečných zločinů. Začínala jako herečka v řadě filmů především režiséra Arnolda Fancka. V roce 1938 natočila s velkým štábem dvoudílný film o berlínské olympiádě (OLYMPIA I FEST DER VÖLKER a OLYMPIA II FEST DER SCHÖNHEIT). O jejím věhlasu a zájmu o její dílo svědčí i to, že Google nabízí 71,900 stránek, na kterých se vyskytuje její jméno.

10.9.- Je třeba navázat na dřívější družbu s Moskvou.

Středočeský kraj zvažuje spolupráci s Moskevskou oblastí. Tedy nikoliv kraj jako takový, tedy my všichni krajani středočeši, ale delegace zástupců kraje se na čtyřdenní návštěvě Moskevské oblasti ve dnech 9. až 12. září pokusí s ruskými kolegy hledat společná témata budoucích obchodních kontaktů. Zájem o spolupráci a navázání na někdejší obchodní aktivity vzešel z ruské strany. Pravděpodobně se jedná o vazby vytvořené bývalými důstojníky sovětské armády, kteří u nás pobývali na základě přátelského pozvání naší vlády od roku 1968. Doufejme, že cestička vyšlapaná úředníky a zastupiteli kraje neskončí dalším zvýšením dluhů, které jsou dosud nesplacené na ruské straně. I když, proč ne. Kdyby náhodou někdo něco někomu v budoucnu dlužil, stačí se obrátit na osvědčenou firmu Falcon, která se právě teď chystá ve spolupráci s ministerstvem financí likvidovat další část sovětsko-ruského státního dluhu. Problém může ale být v tom, že soukromým firmám a podnikatelům by se nezdálo být obchodování s dluhy "sokolsko-falconskou" metodou příliš výhodné. To, co si může dovolit stát s penězi daňových poplatníků, by soukromou firmu totiž položilo na lopatky.

9.9.- Pracujete ve výškové budově? Kupte si padák.

Záchranný padák Evacuchute, určený pro úředníky pracující ve vyšších patrech mrakodrapů, si můžete zakoupit na internetové adrese www.evacuchute.com za pouhých $1,499.00. K dispozici je také varianta pro piloty letadel použitelná i pro cestující. Padáky jdou velice dobře na odbyt. Skočit s padákem z okna bez předchozího výcviku je sice velmi riskantní, ale v situaci, kdy se pod vámi hroutí budova nebo je v plamenech, je lepší mít i jen nepatrnou naději, že se díky padáku zachráníte. V administrativních budovách je navíc nezbytnou pomůckou pořádná palice pro rozbití okna, která jsou ve výškových budovách pevně zasklená bez možnosti otevření. Pokud budete skákat z dopravního letadla, počkejte si, až budete ve výšce pod 5000 m a požádejte pilota, aby se pokusil snížit rychlost. Při skoku z letadla ve výšce nad 5000 m se bez kyslíkové masce zadusíte dříve, než dopadnete na zem. Při vyšší rychlosti než 300 km/hod se vám nejspíše nepodaří z letadla vyskočit.
Mám pro vás ještě jednu radu, která vám ušetří dvakrát $1,499.00. Najděte si zaměstnání v přízemní budově a zásadně necestujte letadlem.

8.9.- Je opravdu americká zahraniční politika tak naivní?

Současný neutěšený stav v Iráku vedl Spojené státy k tomu, že 4.9. Radě bezpečnosti OSN předložily návrh rezoluce, která by světové organizaci poskytovala podstatně větší vliv při mírové obnově Iráku a přivedla by tak do země Američanům pomoc, již v současné situaci potřebují. Americká administrativa má v úmyslu v Iráku držet jen 38 000 až 64 000 vojáků místo dosavadních 150 000.
Němci i Francouzi však vyslání svých jednotek odmítají. Proč asi? Inu, Němci mají jako národ osobní zkušenosti s tím, co je to být okupovanou zemí poraženou ve válce. Byli přece okupováni Američany a dodnes jsou v Německu americké vojenské jednotky. Francouzi mají podobné i když kratší zkušenosti s okupací německou a navíc je trápí vzpomínka na prohranou válku v Indočíně. To, že jen Britové výrazně od samého počátku podporují americkou okupaci Iráku má určitě příčinu i v tom, že Britové nikdy žádnou okupaci v tzv. moderní době nezažili. Římskou okupaci britských ostrovů nemůžeme počítat, tenkrát ještě žádní Britové nebyli.
Američané se vrhají do vojenských dobrodružství docela bezhlavě s naivní představou, že "osvobozený" lid utlačovaný poraženou vládou se jim vrhne do náruče a bude poslušně konat vše podle pokynů osvoboditelů. Jenže Srbové, Albánci, Afghánci i Iráčané je vnímají jako okupanty, jako nutné zlo, které by mělo ze země odejít co nejdříve a nechat je, aby si nadále vládli sami. Možná, že to ale od Američanů není naivita, ale naopak výsledek zkušeností s nesčetnými palácovými převraty, které v minulosti zařizovala CIA v mnoha banánových republikách v Jižní Americe a v Africe. Vždy to skončilo špatně: po inhalaci dolarů z americké hospodářské pomoci se noví vládcové starali především o osobní prospěch a přestali podporovat americké soukromé investice. Někde to dospělo až ke znárodňování amerického majetku, jinde do neovladatelné občanské války všech proti všem.
Americká zahraniční politika se proto snaží dobytá území spíše kolonizovat, leč bez zjevného úspěchu. Afghánští místní velitelé či spíše náčelníci loupeživých kmenů se dali opět do drogového obchodu a podporují pěstování máku o stošest. Iráčané, jejichž armáda se pro Američany zcela nepochopitelně sama rozpustila, mají doma nepřeberné zásoby zbraní, munice a trhavin. Řada z nich kalkuluje, že jednou Američané a spol musí odejít a tak se snaží stát se iráckými národními hrdiny v boji proti okupantům a uchvatitelům iráckého přírodního bohatství. Regulérní armáda vůbec nic nesvede s partyzány, pardon, teroristy, kteří jaksi nebojují podle pravidel amerického vojenského štábu. Američtí velitelé vyškolení ve West Pointu zapoměli na zkušenosti z vietnamské války, a už dávno pominuli neblahé zkušenosti německých okupantů s "teroristy" v Böhmen und Mãhren, na Slovensku, v Jugoslávii nebo na Ukrajině.
Pokud chtějí zavést v Afghanistánu a Iráku demokracii pomocí okupačních jednotek byť pod vlajkou OSN, leč s americkým velením, dopadnou úplně stejně jako Sověti v Československu v letech 1968-1989. Takže na to budou potřebovat nejméně 10 let, aby situaci znormalizovali a stejně to nebudou moci zabalit a jít domů nebo někam jinam, kde to právě bude podle představ amerických politiků hořet. A až jednou z těchto zemí odejdou, budou místní obyvatelé radostí jásat a cinkat klíči a dál budou pokračovat ve svém způsobu života, ve svém kmenovém chaosu a nedemokratických zvycích.
Ideální plán amerického velení byl ale jiný: bleskově porazit iráckou armádu, zabavit zbraně hromadného ničení, Saddáma zajmout v prvních dnech války a postavit ho před soud, objímat se s jásajícími davy, do tří měsíců uspořádat demokratické volby, přijmout ústavu sepsanou americkými právníky a s nadšením začít obchodovat s USA a jejich přáteli s podporou americké hospodářské pomoci. Nic z toho se ale nekonalo a ani konat nemohlo. Američtí, britští a polští vojáci denně nastavují životy a umírají a Saddám odněkud řídí partyzánský svatý boj proti uchvatitelům. Předpokládá, že nakonec Američany a spol. porazí stejně, jako se to povedlo Vietnamcům. Nebo je to celé jen tajná hra s jediným cílem: ovládnout irácké ropné zdroje? Tomu přece jako spojenci USA v NATO nemůžeme uvěřit. Tak to v žádném případě není a jsou to jen sprosté pomluvy.

8.9.- Ať žije nerozborné přátelství německého a českého lidu!

Česko-německé vztahy jsou nyní na nejlepší úrovni za celou naši společnou historii, shodli se v pátek v Praze předsedove socialistických vlád obou zemí Vladimír Špidla a Gerhard Schrõder.
Znamená to, že nás kancléř vzal na milost a ve smyslu úsloví "co jsme si, to jsme si" předpokládá, že už budeme nadále dělat dobrotu a žít spokojeně v Evropě řízené Německem a také trochu Francií. Nepřijatelný Zeman by se neměl stát českým prezidentem. (Možná právě proto se nestal ??!!) Naše zákony nekladou německým podnikatelům žádné překážky v jejich konání, poskytujeme jim daňové úlevy, už i zemědělské německé firmy nakupují prostřednictvím v Česku založených firem půdu a vesele hospodaří na územích bývalé německé domoviny. Stejně by to naši neschopní zemědělci nechali ležet ladem a zarůst bodláky. A až se zruší clo na české pivo, budeme ještě více mezi Němci oblíbeni jako dobří sládci, řemeslníci, pokojské, barmani a prostitutky. Čeká nás skvělá budoucnost ve Velké Evropské Říši. Čest naší práci. Jak vy s námi, tak my s vámi.

8.9.- Záplatujte s firmou Microsoft.

Na této adrese nabízí Microsoft záplaty do Visual Basicu v rámci dokumentu Microsoft Security Bulletin MS03-037. Doporučuji vám jednodušší řešení: zablokujte spouštění programů a procedur napsaných v jazyce Visual Basic. Pokud používáte nějakou aplikaci, která s VB pracuje, máte smůlu a musíte záplatovat a záplatovat. Jinak se můžete dočkat problémů při otevření zaslaného dokumentu z aplikací Microsoft Access, Excel, PowerPoint, Project, Publisher, Visio, Word, Works Suite a Business Solutions.
Jak na to zablokování? Přečtěte si starší, leč stále aktuální článek o virech v čísle 351. Zjistíte, že je dobré toho zablokovat trochu více, než byste očekávali. Svět Microsoftu je totiž plný nebezpečí.

5.9.- Ahoj může být i na tarifu bez předplacených hovorů.

Čtenář, který se identifikoval jako Alfons napsal:
AHOJ (a podobní operátoři)jsou zřejmě spojeni s Českým Telecomem. Jejich služba NUTÍ lidi nejprve vyčerpat předplacené hovory (na tarify BEZ předplacených hovorů AHOJ nejde zřídit - dotazoval jsem se na to e-mailem), tedy NUTÍ lidi zřizovat tarify s předplacenými hovory.
V tomto případě se Alfons mýlí, protože nečte důkladně můj článek. Opakuji, že Ahoj je možné použít i na tarif Home Zero, tedy tarif bez předplacených minut. Pravdou je, že nejde použít na Home Mini, což ale v tomto případě navadí.
Budu muset psát kratší články, neboť jak vyplývá z průzkumů a studii, čtenáři na internetu jsou často poháněni naskakujícím ukazatelem poplatku za telefonické spojení nebo strachem z příchodu šéfa do kanceláře a tak při čtení přeskakují, čtou jen titulky a pokud je nechytí první věta, pokračují bleskurychle někde docela jinde ve snaze nahamtat si do palice co nejvíce informací. Pravdou je, že se ale vlastně nedozvědí vůbec nic. Z tohoto zjištění také vyplývá vysoká oblíbenost zpráv SMS. U nich má totiž uživatel absolutní kontrolu nad tím, kolik ho to vlastně bude stát. Cena za kus je jasná.

4.9.- Nejlevnější internet ve špičce je Ahoj !

Společnost EMEA Telecom s.r.o spustila službu AHOJ, která umožňuje od 27. 8. 2003 levné telefonní spojení pro každého, kdo využívá pevnou linku Českého Telecomu, a.s. kdekoliv na území České republiky.
Pro zákazníka se po přechodu na službu AHOJ nic nemění: zůstává mu linka, číslo i telefon, nemusí vytáčet žádná předčíslí ani instalovat speciální zařízení. Zákazník neplatí paušální poplatek ani nemusí měsíčně provolat žádnou minimální částku. Navíc dostane zdarma prostřednictvím mailu každý měsíc podrobný výpis svých hovorů. Nadále však zůstává i zákazníkem Telecomu a.s., kterému platí paušální poplatky. Může si však u něj zvolit takový paušál, který je nízký a neobsahuje žádné „minuty zdarma“, například Home Zero za 279 Kč vč.DPH. Pro objednání služby AHOJ stačí navštívit internetovou stránku www.ahoj.cz nebo bezplatně zavolat na číslo 800 800 888. Na internetu je třeba vyplněnou objednávku ještě vytisknout a podepsanou odeslat poštou. Pokud objednávku jen odešlete přes internet, obdržíte poštou smlouvu k podepsání.
Službu AHOJ poskytuje EMEA Telecom s.r.o., telefonní operátor se sídlem v Hulíně na střední Moravě. Jedná se o soukromou firmu IČ.26898101, která nemá žádnou vazbu na Český Telecom, a.s.
Ceny (bez DPH/s DPH) jsou velice zajímavé : například volání do okolních zemí, do USA a Kanady za 4,50/4,73 Kč/min ve špičce, meziměstské volání ve špičce za 2,10/2,20 Kč/min a volání na mobil ve špičce už za 4,50/4,73 Kč/min. Cenu za minutu je možné si u jednoho typu spojení snížit výběrem zvýhodněné ceny (Ahoj Česko, Ahoj Soused, Ahoj Evropa, Ahoj Amerika, Ahoj Mobil). Na mobil (Ahoj Mobil) pak můžete volat za 4,10/4,31 Kč/min, po Evropě (Ahoj Evropa) za pouhých 2,90/3,05 Kč/min.
Službu Ahoj je možné kombinovat i se službami jiných firem. K přepnutí dochází po vložení příslušného předčíslí, například 1002 u TELE2. Zajímalo mě především, zda je možné docílit nějaké úspory pro připojování na internet. Nejnižší cenu ve špičce je možné docílit při zvolení zvýhodněné ceny Ahoj Česko. Pak zaplatíte 0,84/0,88 Kč/min. Tato cena platí po celou dobu spojení, není zde žádné zvýhodnění pro spojení delší než 10 minut. U Telecomu a.s. za prvních deset minut ve špičce zaplatíte 1,33/1,40 Kč/min, další minuty jsou za 0,71/0,75 Kč/min. Z toho vyplývá, že služba Ahoj je výhodná jen pro prvních deset minut spojení ve špičce. Na deseti minutách tak ušetříte 4,90/5,20 Kč. To může být zajímavé pro vyřízení pošty, přehled tisku a správu webu. Za měsíc můžete ušetřit s Ahojem až 127/156 Kč.
Mimo špičku za 0,52/0,55 (prvních deset minut) a 0,22/0,23 Kč/min (další minuty) nebo při delší relaci ve špičce za 0,71/0,75 Kč/min je ale internet přes Český Telecom, a.s. výhodnější.
Pro spojení přes Ahoj si vytvoříte nové telefonické spojení s voláním na číslo 971 11 88 11, jménem je ahoj a heslem také ahoj. Nezapomeňte u stávajícího spojení, které budete používat mimo špičku, přidat před volané číslo předčíslí 1022. To anuluje trvalé nastavení na Ahoj.
Jste-li na internetu mimo špičku více než deset hodin, vyplatí se vám kombinovat Ahoj s některým internetovým tarifem Telecomu a.s. Místní, meziměstské a mezistátní hovory a internet ve špičce vám půjdou automaticky přes Ahoj, internet mimo špičku přes Český Telecom, a.s., respektive přes příslušného operátora (VOL, iDNES, Atlas atd.)

Moje propočty byly autorizovány firmou Telecom s.r.o. Cituji z mailu výkonného ředitele Olega Vojtíška: "Analýzy vytáčeného připojení k Internetu jsou přesné. Bohužel, cena Internetu je dána našimi náklady: velmi rádi bychom poskytli výhodnou sazbu například i pro noční volání, ale struktura propojovacích poplatků Českému Telecomu nám to neumožňuje. Každopádně ihned po zavedení "paušálu" pro dialup mám zájem ho nabízet za co nejvýhodnějších podmínek pro uživatele. Jeho zavedení však neočekáváme dříve než začátkem roku 2004."


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.