Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 351, 18.11. - 20.11.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

20.11.2002 - Globální bezmoc armád, policií a tajných služeb.
Asi čekáte, že se budu zaobírat očekávaným konfliktem mezi NATO a jeho odpůrci. Zajímavější je ale něco docela jiného. Prezident Bush se po svém příjezdu do Prahy stal hrdinou jakéhosi komického thrileru. Z letiště odjel na utajené místo, které bylo rázem odhaleno obyčejnými novináři jako rezidence amerického velvyslance. Americká tajná služba ve snaze vnést zmatek do řad možných teroristů rozpoutala zastírací manévry: po Praze se projíždějí nepravé kolony s nepravým, nebo možná pravým obrněným prezidentským automobilem, nad kolonami křižují oblohu vrtulníky a kolem se potulují agenti nenápadně sledující vše kolem v očekávání, že odněkud z pražského podzemí či ze střech zaútočí nepřítel. Je docela pravděpodobné, že si Bush do Prahy přivezl i několik dvojníků, aby tak nejistota teroristů byla ještě znásobena. Pravý Bush se přesunuje nejspíš taxíkem nebo ještě lépe tramvají přestrojen za bezdomovce. Tak by byl v největším bezpečí za předpokladu, že jej některý agent nepráskne nepříteli. Doufejme. jen, že v takovém případě jej agenti nevybaví lahví alkoholu zabalenou do hnědého pytlíku. Takový pokus o maskování by jej naopak v Praze okamžitě odhalil, my si tady na skrývání alkoholu do pytlíku nehrajeme.
Ale vážně. Je až neskutečné, kolik policejní a vojenské síly je neustále mobilizováno pro ochranu jednoho prezidenta v naději, že tak bude v bezpečí. Přitom je každému včetně tajné služby, armády, CIA i FBI jasné, že pokud se někdo rozhodne svět zbavit jednoho politika, žádná síla mu v tom nezabrání. Mohou jen snížit na minimální míru riziko, které prezident USA podstupuje každou vteřinu svého funkčního období. Kdo ale sníží riziko, že při nějakém teroristickém útoku přijdete o život právě vy?

19.11.2002 - Americký prezident Bush v Praze
Podrobnosti o Airforce One na serveru Boening.com Krátkým zamáváním ze schůdků letadla Airforce One pozdravil dnes po 21.hodině americký prezident George W. Bush novináře čekající na starém letišti v Ruzyni. Po příletu jej přivítali zástupci ministerstva zahraničí, ministr vnitra Stanislav Gross a vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Ivo Mathé. Hlava USA nasedla do jedné ze dvou identických limuzín a odjela neznámo kam. Prezident Havel zřejmě odpočíval po odpolední vysilující tiskové konferenci a premiér Špidla pravděpodobně hrál kuželky nebo karty s manželkou.
Navštivte virtuální prohlídku George Bush Presidential Library and Museum's virtual fieldtrip, začněte v salonku Airforce One bushlibrary.tamu.edu/vtour/airforceone.htm.

19.11.2002 - Také vás trápí mailové viry?
Když vám někdo pošle mezinárodně používaný zcela neškodný testovací soubor EICAR, který slouží k testování antivirových programů, měli byste obdržet od svého antiviru zprávu ." eicar.com obsahuje Eicar testovací soubor" nebo něco podobného (NOD32, AVG, VCatch), AVG i Amon-NOD32 nabídne léčení-likvidaci. Když navštívíte některou z testovacích stránek, měl by se váš antivir ozvat také, protože v navštíveném kódu HTML je zcela neškodná jakoby virová sekvence. V tomto případě se ozval jen Amon-NOD32. Chcete-li si tedy vyzkoušet váš antivir touto neškodnou sekvencí, pak máte možnost zdeOtevřít v novém okně. Testovací soubory si můžete stáhnout na stránce společnosti EICAROtevřít v novém okně. Eicar.com by měl ihned vyvolat obrannou reakci antiviru, eicar.txt jen zobrazit neškodný testovací kód, eicar_com.zip by při stažení a rozbalení měl opět vyvolat obranu, eicarcom2.zip až po aktivaci uvnitř dvojitě ukrytého souboru eicar.com.
Pokud vám někdo nebo vir sám pošle mailem formátovaným jako HTML resp.XML něco podobného, jako je následující kousek kódu,

<xml id=3DoExec>
 <security>
  <exploit>
   <![CDATA[
    <object width=3D0 height=3D0 id=3D"oFile" classid=3D"clsid:11111111-1111-1111-1111-111111111111" = codebase=3D"c:/winnt/system32/calc.exe"></object> ... atakdále

pak se mohou dít s vaším počítačem horší věci, než je spuštění programu Kalkulačka. Máte-li ale nastavený mikrosoftí prohlížeč na zákaz stahování nepodepsaných ActiveX, pak se vám jen zobrazí zpráva, že se stránka asi nezobrazí správně a nic se neděje.
Máte-li navíc instalovaný i firewall ZoneAlarm a v poště k vám přijde jako příloha vir napsaný ve VBScriptu v souboru navíc s příponou ZLV, pak se vám zobrazí následující varovný dialog s několika možnostmi:
Jste-li hazardér a zvolíte volbu Run, pak se ještě nemusí nic dít, pokud máte nastavené v Průzkumníkovi všechny asociace pro přípony VBS a VBE na Notepad, můžete si jen v klidu prohlédnout, co by se vám jinak rozjelo na vašem počítači, kdyby jste nebyli opatrní a nedali si trochu práce s nastavováním. Upozorňuji, že v této situaci rezidentní štíty AVG a NODE32 ani nemrkly, nic nezahlásil ani VCatch Basic. Bravo, ZoneAlarm. Jindy vám zase od někoho v příloze přijde záhadný soubor s příponou HTA, který se chystá provádět na vašem disku svinské operace, můžete se jen usmát, pokud jste si přejmenovali program MSHTA.EXE na něco jako BLB_MSHTA.EXE. Vaše wokna jen bezradně zahlásí něco o tom, že pro takovou příponu není žádný program a nic se neděje. Prostě a jednoduše, když jsou ti viroví idioti kutilové, pak musíte být kutilem i vy a trochu si ten systém prodávaný Gatesem za peníze a bez záruky musíte dodělat. Třeba vás napadne si také přejmenovat i jiné nebezpečné programy, jako je FORMAT.EXE (_FORMAT.COM), DEBUG.EXE (_DEBUG.COM), DELTREE.EXE (_DELTREE.COM) a WSCRIPT.EXE (_WSCRIPT.EXE). Nezapomeňte zakázat spouštění IFRAME v MSIE (Nástroje, Možnosti, Zabezpečení, Internet, Vlastní úroveň, Spouštění programů v sekci IFRAME, Zakázat), tím překazíte radost spoustě virů.
Máte-li AVG, nezapomeňte se podívat na adresu www.grisoft.cz/beta/avgemc/avgemc.htmOtevřít v novém okně, najdete tam zajímavé povídání o mailovém antivirovém scaneru, který si můžete přidat k AVG. Je to ve fázi beta verze, ale docela dobře to funguje, dá se nastavit i vlastní seznam zakázaných přípon. Takové soubory jsou přesunuty při přijímání pošty do virového trezoru.
Pokud jste z předchozích řádek nic nepochopili, nezbývá vám, než si objednat někoho, kdo tomu rozumí a nastaví váš počítač do bezpečnějšího stavu. Určitě se vám to vyplatí.

18.11.2002 - Dopravní a jiná omezení v Praze
po dobu summitu NATO najdete na adrese zpravy.idnes.czOtevřít v novém okně. Jde o oblast kolem Kongresového centra včetně Vyšehradu, Pražský Hrad až k Pohořelci a Obecní dům s okolím v centru.

18.11.2002 - Tento týden bude velice horko a mokro na ulicích.
Kdyby vás náhodou napadlo jít demonstrovat proti NATO a všem imperialistům světa, pak se řádně vybavte. Devět z deseti specialistů na demonstrace doporučují:
Co na sebe:

  • pohodlné, ochranné boty, v kterých můžete utíkat
  • oblečení chránící celé tělo před zimou, vodou a pepřovým či slzným plynem (větrovka s kapucou, nepromokavé apod.)
  • nerozbitnou ochranu očí (např. plavecké brýle, plynovou masku)
  • roušku na zakrytí nosu a úst namočenou ve vodě nebo octu (nebo plynovou masku), pomůže při dýcháni v chemicky zamořeném prostoru
  • doplňkové oblečení podle počasí (např. pláštěnka, rukavice, šála, čepice - !uvědomte si že budete dlouhou dobu v zimě!)
  • odolné kožené pracovní rukavice, pokud budete zacházet s horkými slzotvornými granáty
  • čepici na ochranu chemickým látkám
    Co s sebou:
  • dostatek vody v plastových lahvích s tryskou nebo rozprašovačem na pití a omývání pokožky a očí v případě potřeby
  • energeticky hodnotnou svačinu
  • náhradní oblečení v igelitovém obalu (na výměnu v případě znečištění oblečení chemikáliemi či promočení vodním dělem)
  • průkaz totožnosti, kartu zdravotní pojišťovny, kartu upozorňující na možné zdravotní komplikace (alergie, astma, cukrovka, kontaktní čočky, problémy se srdcem...)
  • inhalátor, inzulín nebo další potřebné léky
  • předpis na léky na několik dní a lékařské potvrzení o jejich potřebě pro případ zadržení
  • peníze na jídlo, dopravu, telefon
  • hodinky, papír, tužku pro přesnou dokumentaci událostí, policejního násilí, zranění
  • dívky dostatečnou zásobu menstruačních vložek (ne tampónů)
  • před demonstrací se nemalujte, nepoužívejte make-up (reaguje s chemickými látkami) a sundejte si veškeré náušnice a jiné ozdoby, za které je jednoduché vás chytit!
  • noste brýle, ne kontaktní čočky!
  • pokud máte místo po kapsách, pár obvazů a desinfekce se hodí.
    Pramen: http://www.antinato.cz

    Jak vidíte, demonstrovat v dnešní době není žádná legrace, musí se to umět a ti nejlepší už dlouho před podobnou událostí někde v klidu důkladně trénují a připravují si všechny ty důležité věci, bez kterých není radno vyjít na ulici. Hlavně to prosím vás, děvčata nepopleťte s těmi vložkami, žádné tampony, prosím. I když tenhle bod právě moc nechápu, asi to bude tím, že s vložkami nemám žádnou osobní zkušenost. Pokud jde o oblečení, tak bych místo náhradního rovnou obléci neopren nebo alespoň rybářské boty-kalhoty a pořádnou pelerínu.

    18.11.2002 - Prezentovat se na internetu je věc ošidná.
    www.jankasl.czJan Kasl, majitel strany Evropští demokraté, si nechal udělat u renomované firmy osobní prezentaci a uvádí nás do svého světa fotomontáží pod heslem Gentlemani stojí vpravo. Tak za prvé není jasné, zda zde se založenýma rukama (tzv. obranný postoj, vždy ve střehu) stojí po pás v rozvodněné Vltavě, nebo klečí u klandru. Za druhé je zřejmé, že v rozporu s heslem stojí vlevo (!) od Hradčan v pozadí. A za třetí, dívá se na východ (!) stojíc zády k západu (!), neboť jak známo, v Praze slunce zapadá právě za Hradem, tedy za jeho zády. Alfons Mucha 1918, Hradčany, první poštovní známka Pošta Česko-Slovenská, ze soukromé sbírky AhaswebovyTohoto nedopatření záměny světových stran se dopustil už Alfons Mucha na první československé poštovní známce vydané v roce 1918, kde mělo optimisticky působit na národ český slunce vycházející nad Hradem jako symbol vzkříšení našeho nového státu.
    Není zcela jasné, co znamená mříž z našeho pohledu od Kasla vlevo, od něj vpravo. Možná je to symbol jeho boje proti korupce, čili mříž pro všechny lumpy. Nebo je to symbol nové bytové výstavby s lidovým nájemným, které Kasl zařídí, když bude primátorem. To ale nebude, tak asi jde spíše o vězení, ve kterém skončí všichni jeho nepřátelé. Takhle, pane Kasl, takhle opravdu ne! Až si budete i vy nechávat dělat vaše internetové stránky, tak postupujte opatrně a raději si nechte udělat historicko geograficko grafický odborný audit, nejlépe u mne.

    18.11.2002 - Afrodiziakální kuchařka
    Spolumajitelka pražského klubu Duplex zpěvačka Dara Rolins se netají tím, že je požitkářkou v sexu. Rozhodla se proto spojit příjemné s užitečným a začala experimentovat s nejrůznějším kořením, přílohami a přísadami s afrodiziakálním účinkem. Výsledkem je její originální kuchařka s podtextem "...láska prochází žaludkem".
    Afrodiziakální kuchařku jako vhodný vánoční dárek pro svoji manželku pořídíte za 299 korun pouze v restaurantech Duplex, Bazaar a La Provence nebo na dobírku na internetové adrese info@duplexduplex.cz s heslem Afrodiziakální kuchařka. Pokud si tento zajímavý dárek objednáte poštou, bude k ceně připočítáno poštovné v hodnotě 30 korun.

     

    18.11.2002 - Komunistické mládí, směle vpřed !!!

    Nadešel čas, kdy třeba říci,
    čí že je tahle zem.
    Nadešel cas. Teď, průkopníci,
    si život rozhodnem.
    Jde o budoucnost republiky.
    O štěstí jde. Nám všem.
    Nadešel čas. Dnes rozvratníky
    jak škodnou vyženem.
    Nadešel čas, kdy třeba řady
    jednotou zocelit.
    Nadešel čas. Čas lidovlády.
    Čas bojovat. Čas žít.
    Nadešel čas. Dnes pracující
    v jediné frontě jdem.
    Nadešel čas. Je třeba říci:
    Naše je tahle zem!

    Naše mládež organizovaná zkušenými soudruhy směle kráčí k zářným zítřkům. Na adrese revo-cz.webpark.czOtevřít v novém okně najdete REVO, skupinu revoluční mládeže komunistického ražení.
    Na stránkách smk.webpark.czOtevřít v novém okně mladých komunistů si můžete přečíst články o historických i aktuálních politických událostech, texty revolučních a budovatelských písní, životopisy komunistických politiků a revolucionářů. A také básně, skvělá ukázka viz vlevo. Na stránce Obrázky najdete skvělou "bižuterii" pro vaše nové stránky od rudých hvězd, přes animované komunistické nářadí až po rudé prapory a státní znaky neexistujícího Sovětského svazu. Buď je tohle jen bohapustá recese, nebo to ti mladí myslí vážně. Pokud ano, pak pánbůh s námi. Můžeme očekávat, že nás soudruh Lenin brzo vymete z tohoto světa ve víru nové revoluce.
    Nad stránkou agitace.by.ruOtevřít v novém okně již zcela tonu v rozpacích, spíše je to jakési muzeum komunizmu. Podle některých replik je to nepochybně recesistická zábava, ale domnívám se, že někteří opravdoví soudruzi a členové KSČM jsou natolik zmateni, že se zde zapojují do diskuzí a jsou nadšeni obsahem. Posuďte sami a nenechte se zviklat tím, že stránka je umístěna kdesi v Rusku - viz přípona ru. Jedno je jisté, na doméně by.ru/join musíte ovládat azbuku a umět jí také naklepat, jinak si zde stránky zdarma nezaložíte.


  • Home
    Home


    Creative Commons License
    Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
    Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
    .