Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE HISTORKY  RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ   ARCHIV  
Ahasweb hovoří dvoustý dvacátý sedmý den - 6. ledna 2000, čtvrtek
Jelcin se loučí...

Boris Jelcin nachystal zemi i světu velké silvestrovské překvapení: v pátek 31.12.1999 v pravé poledne oznámil v televizním projevu svou rezignaci na úřad prezidenta s tím, že pravomoci předává premiéru Vladimiru Putinovi.

Jelcin se v projevu Rusům omluvil, že nedokázal splnit všechny jejich naděje a že půl roku před vypršením mandátu skládá funkci. "Rozhodl jsem se. Dlouho a trýznivě jsem o tom přemýšlel. Dnes, v poslední den odcházejícího století, podávám demisi", pronesl pomalu, ale pevným hlasem a zdůraznil, že se "nehodlá držet moci", jak mu bylo občas podsouváno. "Vždycky jsem říkal, že se ani o píď neodchýlím od ústavy a že v době stanovené ústavou proběhnou volby do Státní dumy. To se také stalo. Přál jsem si také, aby se včas uskutečnily prezidentské volby v roce 2000. To bylo pro Rusko velmi důležité. Vytvořili jsme významný precedent civilizovaného, dobrovolného předání moci jedním ruským prezidentem jinému, nově zvolenému. Přesto jsem se rozhodl jinak," řekl Jelcin s tím, že "pro Rusko udělal vše, co mohl". Putin - nový ruský prezident?

Pak podepsal dva výnosy: první o vlastní demisi, druhý o prozatímním přechodu pravomocí a výkonu funkce prezidenta na předsedu vlády. Premiér Putin, který se tím okamžikem stal úřadujícím prezidentem, vzápětí vydal svůj první "prezidentský" výnos, jímž Jelcinovi a celé jeho rodině zaručil rozsáhlou doživotní imunitu, jež mj. chrání před soudním vyšetřováním. Stanovil mu i doživotní penzi (tří čtvrtiny dosavadního platu), bydlení ve státní rezidenci, ochranku pro celou rodinu a další výsady. Jelcin hned v Kremlu předal Putinovi i jaderný kufřík s kódy k odpálení ruských jaderných zbraní.

Předčasné volby nového ruského prezidenta se uskuteční 26. března letošního roku. Rozhodla o tom na dnešním mimořádném zasedání horní komora parlamentu - Rada federace. Řádné prezidentské volby se měly v Rusku konat letos 4. června.

Co k tomu dodat? Že Jelcinova rodinná firma bude dále ovlivňovat ekonomické ale i politické dění v Rusku. Pro zajímavost nahlédněte například do článku z Lidových novin (24.7.1999) nebo další článek tamtéž.

Jedna mafie "nových Rusů" odchází a přichází pravděpodobně mafie složená z bývalých členů KGB. To je starodávný ruský zvyk, že když padne generální tajemník či nyní prezident, musí situaci ustát někdo z tajných služeb, který má příslušnou moc nejlépe nade všemi, tedy na každého z vlivných něco ví. Tím se zajistí politická stabilita a nevypukne občanská válka. Že budou Rusové dál vykrádat fondy z mezinárodní finanční pomoci, o tom není pochyb. Podstatné je, aby se ruský vojenský potenciál nedostal do nepovolaných rukou. Jinak hrozí naprosto nekontrolovatelné nebezpečí vypuknutí nejen lokálních válek. Jak je vidět z vývoje v Čečensku, byly tam již použity chemické zbraně a od těch je jen krůček k bakteriologickým či dokonce jaderným. Nemenším nebezpečím je, že by se v nekontrolované situaci mohly jaderné zbraně dostat do rukou mezinárodních teroristů. Věru, nejsou to do Nového roku žádné krásné vyhlídky. Takže doufejme, že to ve volbách vyhraje Putin a tvrdou rukou zabrání podobnému vývoji. Zdá se, že jej podporují generálové armády, kteří hodlají využít očekávané "vítězství" v Čečensku k posílení vlivu armády v politice. Snad tedy k žádnému chaosu na východ od nás nedojde.


Ministr zahraničí Jan Kavan se dnes omluvilDnes mu ten libý úsměv poněkud pohasl... bývalému ministrovi Josefu Zieleniecovi za obvinění, že exministr zahraničí zneužíval státní peníze k osobní prezentaci. "Vnitroministerská kontrola přímé důkazy o zneužití smluv a vědeckých projektů znějících jednoznačně a prokazatelně na jména novinářů za účelem osobní prezentace bývalého ministra Josefa Zieleniece nenalezla. Proto se panu Zieleniecovi omlouvám", prohlásil Kavan na tiskové konferenci.

Kontrola však podle Kavana prokázala "neefektivní využívání státních prostředků na nejasně zadávané projekty v mediální oblasti v době Zieleniecova vedení". "Osobně si své pochybnosti o vztahu pana Zielenice s některými novináři uchovám", konstatoval Kavan. Premiér Miloš Zeman, který Zieleniece loni v červnu s odvoláním na Kavana obvinil z uzavření šesti desítek smluv o osobní prezentaci s novináři a mediálními agenturami, ČTK vzkázal, že se ke Kavanově omluvě vyjádří až na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě.

J e to tak, ministři naši lidově komunisticko-socialistické vlády nejenom kradou ale i lžou. Navíc si pan Kavan neodpustil metodu "ani oblečený, ani nahý, ani na voze, ani pěšky" a ponechal si své pochybnosti. I my si tedy ponecháme pochybnosti o panu Kavanovi a jeho spolupráci s StB. Máme to ale povedeného ministra zahraničí!


Jak u vás proběhl přechod do roku 2000? U mne bylo všechno O.K. 3.1.2000 v 10.00 hod jsem rozběhnul všechny servery včetně pevné linky na internet. Byla to ale ode mne pitomost, že jsem vůbec ty servery vypínal. Primární server se totiž na první pokus nenastartoval z prostého důvodu: jaksi se neroztočil disk! Každý přece ví, že když je počítač zapnutý 24 hodin a sedm dní v týdnu, největším rizikem je, že spadne proud. Protože pak se už nemusí nikdy znovu rozeběhnout, ačkoliv bez toho vypnutí by běžel třeba ještě tři roky. No, nakonec se zdařilo, ale budu muset ten disk co nejdříve vyměnit, má na to nakonec za ty tři roky nárok.

Nechci být zlomyslný, ale když jsem se dnes pokusil na serveru Telecomu, pardon Českého Telecomu, podívat na zprávy ČTK, obdržel jsem pouze zprávu, že datum 6.1.2000 je mimo rozsah a šmytec. Jestliže se páni Zeman a Klaus pohrdavě vyjádřili o problémech kolem Y2K, pak šlápli vedle. Protože problémy v řadě firem teprve nastanou a leckdo bude muset vyměnit například účetní SW, protože zjistí, že není schopen udělat ani jednu účetní operaci. A to u mnohých zjistí až koncem ledna, protože teprve tehdy se účetní dostanou k dokladům za tento rok.


Ukradli vám auto? Jen doufám, že nikoliv tak drastickým způsobem, jakým se to stalo jednomu mému známému. Bydlí v doposud velice klidné a tiché vilové čtvrti. Ráno vyjel s autem ze své garáže před zahradu, nechal běžet motor a šel zavřít garáž a vrata. Když se vracel k autu, s úděsem spatřil ve svém voze sedět dva maníky. Stačil ještě doběhnout než se rozjeli a začal se přetahovat se spolujezdcem, který měl ještě nedovřené dveře. Auto se rozjelo a vláčelo ho několik desítek metrů za sebou. Nakonec se pustil, protože míjeli auto popelářů a nejspíše by se o ně rozmlátil na hadry. A tak přišel po marném boji o svoje auto a málem i o nohu, kterou má dost šeredně odřenou od té pekelné jízdy. Může být rád, že nepřišel o život.

Surovost a bezmezná drzost zlodějů u nás začiná dosahovat běžné světové úrovně. Museli si ho vytipovat, že každé ráno pravidelně odjíždí a nejspíš měli ještě někde poblíž dalšího komplice s autem. Byla to jasná krádež auta na objednávku, jak jsme to zatím znali spíše z kriminálních filmů. Tedy organizovaný zločin v plné síle, skoro bych jako známý xenofobik předpokládal, že to byla ruská, či čečenská nebo albánská mafie. Scházejí se totiž v nedalekém nočním klubu s celodenním provozem, ze kterého se linou do nočního ticha velice často melodie cizích národů.

Váhám, co poradit v takovém případě. Já sám bych se asi s únosci mého auta nepral. Na to se mám moc rád, konec konců je auto pojištěné. Není jisté, co by ale na to říkala pojišťovna, kdybych tak jako můj známý, nechal vlastně auto nezajištěné i s klíčky napospas zlodějům. Ovšem staly se už i případy, že někoho zastavili na silnici, vyhodili z auta a v klidu odjeli. Nebo vytáhli slečnu na křižovatce při červené z auta a na zelenou odjeli. Jiná metoda je fingovat krádež něčeho z auta: otevře vám zadní dveře a sebere tašku, řidič se rozeběhne za zlodějem a nezajistí auto. Jiný maník mu s ním pak snadno odjede. Zamykejte se proto při jízdě v autě.

Když už se vám stane, že vám auto ukradnou, nahlašte to co nejdříve na policii. Potřebujete k tomu číslo vaší SPZ, číslo motoru a číslo podvozku. Vám ukradené auto se dostane do databáze policie údajně během několika minut a do databáze Ministerstva vnitra na internetu nejpozději do 24 hodin. Po nějaké době snad i během hodiny. Tahle databáze ovšem bude sloužit spíše těm, kteří budou kupovat ojeté auto a budou chtím mít jistotu, že není kradené. Nvíc v databázi jsou jen auta ukradená v ČR během tří posledních let, nikoliv auta ukradená kdekoliv jinde ve světě. Takže absolutní jistotu mít kupující stejně nebude.

Ještě jedna maličkost: pokud vám ukradli auto a vy jste to ohlásili policii, nemusíte pochopitelně za toto auto platit povinné ručení. Aspoň něco...


   Zajistěte si zasílání e-mailu vždy, kdy dojde k aktualizaci Ahasweba :
Aktuality najdete na Press.cz
Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.