Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE HISTORKY  RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ   ARCHIV  
Ahasweb hovoří dvoustý dvacátý devátý den - 20. ledna 2000, čtvrtek
   Zajistěte si zasílání e-mailu vždy, kdy dojde k aktualizaci Ahasweba :
Aktuality najdete na Press.cz

Politici a černé fondy. Helmuth Kohl osobně od Fico MolinyNěkolik zpráv z tisku: Při kontrolách pokladních záznamů německé opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU) byly odhaleny další milióny marek neznámého původu z dob, kdy byl šéfem strany a spolkovým kancléřem Helmut Kohl. V Berlíně to potvrdila generální tajemnice CDU Angela Merkelová.

Podle dnešních informací televize ZDF zjistili auditoři v účetních výkazech za léta 1989-93 osm až deset miliónů marek, jejichž původ není strana s to vysvětlit. Mnozí se proto obávají, že peníze jsou součástí Kohlova systému tajných sponzorských kont.

Konečná zpráva auditorů se čeká koncem týdne. V neděli se hodlá materiálem zabývat vedení strany a pak má být zveřejněn. Předseda CDU Wolfgang Schäuble, který se v úterý dočkal od vedení strany demonstrativní podpory, si od zprávy sliboval uklidnění situace. Pozorovatelé nyní mají za to, že se jeho naděje zřejmě nesplní.

Také regionální organizace CDU ve spolkové zemi Hesensku, která minulý týden přiznala tajná konta ve Švýcarsku, dostala zřejmě více, než dosud uvedla. Připustil to dnes zemský ministerský předseda Roland Koch (CDU).

Vídeňská prokuratura zkoumá, zda bývalý kancléř Franz Vranitzky nepodnikal soukromé lety na náklady německého peněžního ústavu Westdeutsche Landesbank (WestLB), napsal dnes vídeňský list Die Presse.

Mluvčí prokuratury řekl, že sice nebylo podáno žádné oznámení, ale jeho úřad prý prověřuje obsah zpráv, které přinesly sdělovací prostředky. Zároveň připustil, že kdyby se pravdivost těchto zpráv prokázala, šlo by o delikt, za který by mohl být udělen až tříletý trest vězení. Je-li skutečností, že Vranitzky, jenž je nyní konzultantem WestLB, ještě v roce 1996 na náklady banky soukromě létal, není toto ``přijímání darů`` promlčeno, řekl mluvčí. Vranitzky byl kancléřem od roku 1986 do roku 1997.

Ředitel Úřadu pro státní informační systém (ÚSIS) Karel Berka (ČSSD) je podezřelý z toho, že obcházel zákon o zadávání veřejných zakázek, když před měsícem udělil jedné firmě čtyři zakázky v hodnotě 20 miliónů korun. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Podle deníku Berka rozhodl, že zakázka týkající mediální kampaně spojené s počítačovým problémem Y2K bude rozdělena na čtyři samostatné obchodní případy. Tím se vyhnul vyhlášení veřejné obchodní soutěže, do níž by se mohl přihlásit kdokoli. Rozepsání na čtyři samostatné části, z nichž každá měla hodnotu kolem pěti miliónů korun, umožnilo, aby Berkův úřad použil takzvanou výzvu několika zájemcům. To znamenalo, že si úřad vybral několik firem, z nichž pak vzešla jako vítěz firma Mediarex Agency.

Podplácení politických stran těmi, kterým takové podplácení přinese vyšší zisky, není jen česká specialita. Jak je vidět z uvedených zpráv, jinde ve světě je to již dávno zaběhaný mechanizmus. Politici jsou ve spojení s obchodníky se zbraněmi, manipulují se státními zakázkami tak, aby je dostali za neuvěřitelně výhodných podmínek právě ti, kteří jejich politické straně poskytli finanční podporu, nejlépe zcela utajeně, v hotovosti, bez potvrzení. Příslušný státní úředník, nejlépe ministr či předseda vlády pak pokryje svou politickou mocí kdejakou lumpárnu.

Jako klasický případ drobného leč účinného triku se uvádí nákup kladívek pro americkou armádu: ta za obyčejné kladívko zaplatí 100 x více, než kolik stojí v běžném obchodě s HW. Jde o to, jak co nejvíce podojit ty zcela obyčejné daňové poplatníky a získaný balík rozdělit těm "správným" příjemcům. Za práce, které nebyly nikdy provedeny, za přemrštěné ceny.

Dokazuje to zcela bez pochyb fakt, že se lidstvu dodnes nepodařilo vymyslet a hlavně vytvořit takový systém řízení státu, kde by se podobné praktiky nedaly provozovat. Funguje to pořád stejně jako za dob římské republiky či císařství. O starém Egyptě nemluvě. Obyčejný občan, nepodílející se na výkonu státní moci, je jen předmětem odírání bez ohledu na to, zda vláda a státní režim je levicový, pravicový, křesťanský, muslimský. Je zcela jedno, je-li to stát s takzvanou demokracií, nebo je to monarchie či diktatura civilní nebo vojenská.

Peníze nesmrdí nikomu a takzvaní demokraticky zvolení zástupci lidu - v našem přépadě - nemají sebemenší důvod vytvářet a uvádět do života takové zákony a mechanizmus státní moci, který by rozkrádání a podplácení zamezil navždy. Přece nebudou sami proti sobě, protože jakou by pak měl moc kterýkoliv státní úředník, když by nemohl rozhodovat svévolně o tom, kam půjdou veřejné či obecní peníze?

Byl by docela obyčejným inkoustem, slouhou občanů. To bylo jistě původním úmyslem idealistů, kteří kdysi vytvořili čítankový model demokratické společnosti svobodných občanů. Avšak veskrze praktičtí realizátoři tyto idee zkurvili, pardon, chtěl jsem říci zkroutili k obrazu svého chamtivého srdce.

Toto není žádné kázání a jistě nečtete nic objevného. Stojí za to si občas připomenout, že většina občanstva je rovněž chamtivá po penězích a majetku a že platí heslo o tom, že je lepší být bohatý a zdravý než chudý a nemocný. "P"raví křesťané, nebo alespoň někteří z nich, nám nabízejí snadné řešení:

"Ale vám, kteří mě slyšíte, pravím: Milujte své nepřátele. Dobře čiňte těm, kteří vás nenávidí. Žehnejte těm, kteří vás proklínají, modlete se za ty, kteří vám ubližují. Tomu, kdo tě udeří do tváře, nastav i druhou, a bude-li ti brát plášť, nech mu i košili! Každému, kdo tě prosí, dávej, a co ti někdo vezme, nepožaduj zpět. Jak chcete, aby lidé jednali s vámi, jednejte i vy s nimi. "L 6,27 - 31

Tolik citát týdne U stolu slova na velmi zvláštním serveru Grano Salis, 1.virtuální křesťanský svobodný sbor v Čechách a na Moravě.

Co se mě týče, tu košili bych si nechal.


Brigitte Bardotová BB - za mlada opravdu okouzlující krasavice a sexuální symbol BB... , bývalá francouzská filmová hvězda , nyní známá především jako bojovnice za práva zvířat, napsala nedávno bulharskému prezidentovi Petaru Stojanovovi dopis, ve kterém kritizuje "vykořisťování" medvědů při předvádění tanečních čísel v jeho vlasti. Bardotová v listu píše o "utrpení, které tito nešťastní medvědi musejí snášet", a soudí, že jde o archaické zacházení se zvířaty. "Jménem lidské důstojnosti vás naléhavě žádám, aby jste použil své pravomoci a skoncoval s těmito politováníhodnými drezúrami a s ponižujícím vystupováním zvířat, redukovaných na otroky pouze kvůli ziskům a vydělávání odporných peněz."

Bardotová v listu připouští, že se Bulharsko "obtížně vymaňuje z dlouhého období restrikcí", tvrdí však, že "úcta k životu a důstojnosti musí být prioritou a že s degradujícím utrpením medvědů je třeba skoncovat v co nejkratší lhůtě". Bardotová podle svých slov považuje peníze za odporné.

Sama si ovšem svoje peníze vydělala ponižujícím vrtěním zadečku před filmovými kamerami. Dnes o její vnady již není zájem a tak se zaměřuje na ochranu zvířat, na boj proti kožichům, které tak ráda nosila na nahém těle. Že by stářím získala na rozumu, že by zmoudřela? Ne, nezmoudřela. Jen zestárla a to je pro krásnou ženu to nejhorší, co se jí může stát. Navštivte jí proto alespoň na stránkách její nadace. Protože mladá generace často ani netuší, kdo to je, nebo vlastně byla Brigitte Bardot, pohlédněte do obrazové galerie.

A co medvědi? Inu, myslím, že to není ten úhelný problém Bulharska. Dokud tam budou s nimi medvědáři chodit, bude na tom občan bulharský dost bledě, neboť tam bude stále ještě středověk. A tak se aspoň trochu rozveselí, když uvidí, že nejenom on musí tancovat, jak páni poroučejí. A medvědi se aspoň najedí... Protože jinak by chcípli a kdopak by vydělával medvědářovi na chleba?


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.