Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
téměř
každý den
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE HISTORKY  RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ   ARCHIV  
Ahasweb hovoří dvoustý třicátý třetí den - 2. března 2000, čtvrtek
Zajistěte si zasílání e-mailu vždy, kdy dojde k aktualizaci Ahaswebových hovorů:

Václav Klaus: Masaryk a jeho obraz v dnešní české společnosti - Projev na mezinárodní vědecké konferenci "T.G. Masaryk, idea demokracie a současné evropanství", Praha, Hrad, 2. března 2000 Podrobnosti


CME vždy a všude?

BermudyZdánlivě americká televizní společnost CENTRAL EUROPEAN MEDIA ENTERPRISES LTD. se sídlem na Bermudách musí nutně vlastnit alespoň jednu TV u nás ale i všude ve východní Evropě? Podnik CME, který vymyslel a vytvořil Lauder, bývalý americký velvyslanec v Rakousku, znalec poměrů ve Východní postkomunistické Evropě, se často považuje za nejzkušenějšího provozovatele televizního vysílání ve východní Evropě - a někdy za nejvíce kritizovaného. S místními partnery provozuje celoplošné televizní stanice na Slovensku, v Rumunsku, na Ukrajině a ve Slovinsku a plánuje zahájit vysílání v Polsku. Provozoval i televizní stanici Nova v České republice.

Historie činnosti CME v České republice a v Rumunsku, včetně zpráv o pochybném místním partnerství na Ukrajině, zintenzívnily v Maďarsku zkoumání firmy CME v situaci, kdy Lauder začal usilovat i o získání vysílací licence v Maďarsku. Nepovedlo se mu to.

V Rumunsku je spojována komerční stanice firmy CME s volebním vítězstvím první nekomunistické vlády od pádu komunismu. V České republice byla populární stanice firmy CME kritizována, že vysílá frivolní americké pořady, a také proto, že odvysílala zavádějící dokumentární film o Romech, který vyvolal emigrační vlnu do Kanady.

Dvě mouchy jednou ranou by mohla "zabít" dohoda o změně majitele televize Prima, o níž se v těchto dnech začíná znovu jednat. Vedle zisku pro Investiční a Poštovní banku (IPB), která o prodeji Primy uvažuje už několik let, by transakce mohla vyřešit i mezinárodní spor republiky s podnikatelem s americkým občanstvím Ronaldem Lauderem. Představitelé IPB se totiž znovu sešli se zástupci Lauderovy společnosti CME, která má od loňského dubna, kdy přišla o svou pozici v televizi Nova, o Primu eminentní zájem.

Schůzka, na niž v pondělí 29.2.2000 upozornily Hospodářské noviny a jíž se vedle lidí z IPB a CME účastnil i náměstek ministra financí Jan Mládek, měla podle přání zúčastněných zůstat utajená. "To, jestli jednání proběhlo, nemůžu potvrdit ani vyvrátit, "trval na svém Michal Donath, který CME mediálně zastupuje. Podobně reagovala i vždy elegantní mluvčí IPB Barbora Tachecí: "Vedeme řadu jednání, konkrétní informace ale nezveřejňujeme. " Předchozí jednání banky a CME zkrachovala na představách o ceně. Američané nabízeli 37 milionů dolarů a dvacetiprocentní podíl na zisku, který televize vyprodukuje, představy IPB byly přibližně pětkrát vyšší. Výkonný ředitel CME Fred Klinkhammer o jednáních před měsícem prohlásil, že nebyla korektní. "Když nám v IPB říkali, že Prima je na prodej, nebyla to tak úplně pravda. Neměli jsme tušení, že je to spíš hra a ve skutečnosti už existuje plán spolupráce mezi bankou a Vladimírem Železným "(IPB půjčila Nově peníze na "nový" rozjezd). Šéf CME nicméně stále doufá, že jeho společnost nějakou tuzemskou celoplošnou televizi získá: "Věříme, že naše přítomnost může být pro zemi důležitá. Bude-li to díky Primě, budu spokojen." Spokojená by v takovém případě mohla být i republika. Téměř jistě by se vyhnula arbitrážnímu soudu s Ronaldem Lauderem, který za své "vyhnání" z Novy požaduje miliardové odškodné. "CME by v té chvíli stáhla všechny spory, které s republikou má. Věřím, že stejně by se zachoval i Lauder," potvrzuje Fred Klinkhammer. Fakt, že se obnoveného jednání o Primě účastnil i náměstek ministra financí, má s arbitráží přímou souvislost: běží lhůta, v níž obě strany mají hledat mimosoudní řešení.

Když se zamyslíte nad neuvěřitelně neodbytným bojem zástupců CME o jakýkoliv vysílací kanál v naší republice, musí vás napadnout, že těm pánům vlastně vůbec nejde o jejich peníze ale o to, aby mohli za každou cenu vysílat pro naše diváky. A nejenom naše, ale i ostatní diváky ze zemí, které se nedávno dostali z rudého obojku. Lze se tedy právem domnívat, že sledují docela jiné cíle, než z nás vytěžit slušný zisk. V tom případě je ale musí nutně někdo dotovat, někdo, kdo chce působit na názory a postoje našich voličů. Je to snad americká administrativa zastoupená nějakou sekcí CIA? Proč by se jinak americký prezident o kauzu bezvýznamné středoevropské televize Nova pro pár milionů diváků zajímal? Od kdy ho zajímají finanční problémy investorů, jejichž firma dokonce ani není firmou americkou, protože má sídlo docela jinde, než ve Spojených státech.Navštivte Bermudy a hned se vám vyjasní

Nebo tento atak financuje loby amerického průmyslu, která má pochopitelný zájem na prodeji čehokoliv, co bylo ve Státech vyrobeno? Někdo to prostě financovat musí a standardní americký podnikatel nikdy nevypustí z úst takovou větu, jako že by se vzdal miliardového odškodného. To by se zaději na místě zastřelil.

Je tu ovšem ještě jedna varianta, kdo za tím stojí: sídlo CME je přece na Bermudách, na jednom z cípů Bermudského trojuhelníku! Jsou tedy skuteční majitelé CME jacísi záhadní mimozemšťané s neomezenými finančními prostředky? Nejsme tu nakonec svědky a manipulovanými oběťmi střetnutí dvou mimozemských civilizací, které se pokoušejí ovládnout naši planetu? Protože pan Železný mě také vůbec nepřipadá jako skutečný pozemšťan. Jeho schopnost zblbnout nejen davy ale i racionálně uvažující politiky je skutečně něco nadpozemského. A hlavně, on neuznává žádné takzvané pozemské zákony. On si vytváří docela nové pojetí právních norem a zákonů, nově opracovává i etické normy a vytváří nové. Jen pro ty, kteří se nebojí...To by mohlo skutečně znamenat, že není z této planety. Něco by o tom mohla vědět Bermudská společnost pro zkoumání paranormálních jevů... A pozor, blíží se nám léto, oblíbené bermudy jsou pravděpodobně jakousi uniformou pro ty, kteří již podlehli ideologickému útoku mimozemšťanů. Jsou totiž běžným oděvem z jejich rodné planety, protože tak výborně skrývají cosi dlouhého, co potřebují před lidmi schovat. Proto doporučuji zvláště dívkám, aby se měly na pozoru před chlapíky v bermudách. Bůhví, co to v těch bermudách skrývají.

Zajímavý materiál ke kauze televize Nova a CME najdete na lide.pruvodce.cz/baldachyn/dopis.htm.


XENA WARRIOR GRANDMA TAKES KOSOVO

Albrightová nebude kandidovat na funkci českého prezidenta, či vlastně prezidentky. Uvedla to v prohlášení, které zveřejnilo velvyslanectví USA v Praze. "Jsem velice polichocena spekulacemi, že se uvažuje o mé vážné kandidatuře na prezidentku České republiky. Já však nejsem kandidátkou a ani nebudu kandidovat na tento vysoký úřad, na který bude, myslím, dostatek kvalifikovaných českých mužů a žen," uvedla Albrightová. Spekulace o kandidatuře přinesl v neděli americký časopis Time.
Inu, co se dá dělat. Mohli jsme být za vodou a stát se 53 státem Spojených států neboli americkou letadlovou lodí v Evropě. Konečně by měli někoho, kdo na Ameriku jen pořád nenadává, naopak ji z celého srdce miluje. Neboť kde je tolik opravdových kovbojů na koních prohánějících se dalekými lesy se svými vlčáky, kde se najdou i indiánské kmeny žijící ve volné přírodě a tančící indiánské tance. Která evropská země má takovou tradici pradávných trempířů s usárnami, kde se pěstuje tak skvělá country muzika, často lépe zahraná než tam, kde se zrodila. Kde je Mac Donald na každém rohu, i čínské čtvrti tu budeme mít, o čínských restauracích ani nemluvě. Chybějí nám jen ty žluté taxíky z New Yorku s indickými řidiči a pár mrakodrapů na Václaváku.
Doufám, že si to madam Albrightová ještě rozmyslí a až toho vládnutí v USA s Clintonem nechají, tak tu bude coby dup. Co jí takhle nalákat na nějaký ten hrad, který jsme nevrátili původnímu majiteli, řekněme proto, že to byl německý kolaborant?


Znovu upozorňuji na superrychlý prohledávač, který se objevil jako www.alltheweb.com. Bude to velký konkurent Altavisty a ostatních oblíbených čmuchadel. Jednak neskutečně rychle nabíhá a disponuje velice rozsáhlými databázemi. Můžete si ho právě tady ochutnat třeba na heslu "Viktor Kožený"...

FAST Web Search Web Search
Nebo chcete hledat soubory MP3 ? Prosím, zkuste třeba Sting
FAST MP3 Search MP3 Search
Je to opravdu paráda a mohu jen doporučit.
Home
Nebo také Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.