Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE GALERIE  RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ   ARCHIV  
Ahasweb hovoří dvoustý třicátý čtvrtý den - 14. března 2000, úterý
   Zajistěte si zasílání e-mailu vždy, kdy dojde k aktualizaci Ahasweba :
Aktuality najdete na Press.cz

Nejdůležitější událostí těchto hovorů je zrušení stránky Historky, které se nedařilo sbírat a zavedení nové rubriky Galerie, která bude obsahovat výhradně díla samotného Ahasweba. Kdo tam nenahlédne, nemá tušení o tom, kam směřují nejnovější proudy výtvarného umění určeného pouze pro internet, pro novou virtuální společnost. Ano, jsme skutečně jiní, než ti ostatní a proto potřebujeme i novou výtvarnou kulturu. Žádné reprodukce děl namatlaných na plátno či jiný hmotný podklad. Jen vysloveně nehmotná díla existující pouze jako shluky bitů kdesi na serveru, který jen tušíme jako něco sice nutného, ale zcela nepodstatného. Také žádná autorská práva! Volné umění určené každému, kdo jej objeví. Každý si může vytvořit libovolný počet kopií ať už elektronických nebo na papír, pokud ještě máte částečně konzervativní sklony.

Nejsem si jist, zda jsem to ale poněkud nepřehnal. Dnešní elektronický malíř nepotřebuje sice peníze na plátno a barvy, ovšem kde brát peníze na telefon a koupi počítače... Dobře tedy. Zatím bude tato nová vlna probíhat zadarmo a až bude třeba, začnu vybírat nepatrný obolus za nahlédnutí do galerie. Čím více diváků, tím více drobných a tak bych mohl třeba i zbohatnout. Chtělo by to se domluvit s telefonním molochem a vybírat za každou sekundu, po které spočine zrak dychtivého diváka na mém obrazu, řekněme 2,60 Kč. Tedy mnohem méně než při všelijakých přiblblých soutěžích v televizi či dokonce na erotických linkách.

To nevypadá špatně a odstranilo by to tu nesmyslnou patálii s kreditními kartami. Když se dá platit káva z automatu pomocí debilofonu, tak proč by něco takového nešlo zavést na internetu. Proč mají dostávat procenta z telefonních poplatků jen providérové a ne ti, kteří ten internet naplňují bohatým obsahem a zůstávají zcela chudí.

Změní internet lidstvo?

Ale vraťme se zpátky k té myšlence, že se díky internetu tvoří jiná společnost s lidmi, kteří jsou také poněkud nebo více jiní. Na stránkách známého serveru News on´Net se jejich autor pan Ladislav Zajíček nad tímto jevem zamýšlí: "Při poletování po Inetu jsem narazil na dva zcela rozdílné pohledy na vliv Inetu na lidskou společnost. Autory prvního jsou ctihodní veteráni - šéf výzkumu v Xeroxu, John S. Brown, a sociální historik Kalifornské university v Berkeley, Paul Duguid. Společně vydali publikaci "The Social Life of Information". V ní oponují tzv. infonadšencům, kteří věští velké změny pod vlivem výpočetní techniky a Internetu. Oba autoři zastávají stanovisko, že takové věštby se nevyplňují a společnost zůstává v podstatě beze změn. "Bruce Sterling A dále uvádí pohled na věc z druhé strany barikády: "V současné době v USA nejčtenější autor scifi, Bruce Sterling, který je i jedním ze zakladatelů pojmu cyberpunk, vidí věci úplně jinak a v mnohem širším i vzdálenějším horizontu. Podle něj digitální společnost čekají proměny, jaké tuší jen málo lidí. Počítače jsou za vším pokrokem všech technologií - od Inetu až po genetiku. Sterling předpovídá, že společnost se postupně dehumanizuje - nejen že ztratí humánní základy, ale manipulacemi až na úrovni molekul a atomů vytvoří takové formy existencí a vztahů, které jsou těžko předpověditelné. Sterling oplývá absurdním humorem, při kterém trochu mrazí - máte si představit třeba to, jak vám vaši tetu Zuzanu jednou opyluje papoušek...:) Na stránce Bruce Sterling Online Index si můžete přečíst různé manifesty, články a prohlášení cyberpunkisty Sterlinga. "

Závěrem pan Zajíček povzdechne: "Kéž by všechno bylo někde tak na půli cesty..." Jak si tu půli cesty ale představit, dále nerozvádí. Pokusím se tedy já sám, čerpaje ze svých zkušeností a zážitků:

  • Internet každopádně způsobí větší izolaci jednotlivců, kteří budou trávit čas u svých počítačů místo toho, aby si někam vyrazili mezi lidi, tvrdí jedni. Ano, ale jen doma budou vysedávat ti samí, kteří dnes nikam nevyrážejí, protože se jim nechce nebo nesnášejí lidi kolem sebe.
  • Na druhé straně ale většina uživatelů internetu bude právě tím pocitem osamocenosti puzena někam ven, nejlépe do restaurační občerstvovny s přáteli.
  • I když budou sedět u počítače, díky e-mailu a ostatním on-line komunikačním možnoste internetu budou více komunikovat se svými přáteli, rodiči a dětmi. Když se objevil vynález telefonu, také se prorokovalo, že nebude nutné se navzájem navštěvovat, ale si jen telefonovat. Sice se dnes hodně telefonuje, díky debilofonům kdekoliv, ale spíše si lidé sdělují věcné informace (zda jsou ještě na živu, kde a kdy se sejdou, aby se daly vařit brambory, protože už jsem jen 10 minut od domova atp.) Jiná věc je, že ztratili značnou část svého soukromí, pokud ovšem ten debilofon nevypnou.
  • Jistě bude každý raději shánět praktické informace především na internetu. Tomu se ovšem musí autoři stránek přizpůsobit. Nestačí uvést nic neříkající seznam zboží a telefon. Nechci nikam telefonovat, abych získal informace: chci je teď hned! Ale většinu zboží chci stejně vidět dříve, než jej koupím. Nedovedu si představit někoho, kdo si koupí třeba televizi přímo přes internet. Nějaká mizerná fotka ho k tomu nepřesvědčí. Ale nabízené ceny s podrobnými parametry mu pomohou k orientaci, kam že zajít a co chtít předvést. Tak jsem si počínal právě minulý týden, protože TV na chatě zcela explodovala a bez ní nemohu bohužel již existovat (těžká závislost - hlavně bych neusnul bez zpráv o dalších pitomostech, které vyvedli naši politici a kromě toho při některých pořadech se usíná opravdu báječně).
    Ale televizi jsem si na internetu nevybral. Tedy vlastně vybral na Stereo & Video v testech, které se zde objevují. Ale nikde žádná informace, kde se takový televizor dá koupit a za kolik. Po marném hledání jsem prostě cestou do chaty zastavil v Makru a tam koupil za lidovou cenu 7450,-Kč docela jiný televizor stereo, dual zvuk, teletext s úhlopříčkou 55 cm se zárukou na dva roky.
  • Závislost na internetu je asi to neošemetnější, s čím se budeme muset každý vyrovnat. Závislost si nevypěstujete, když máte jen připojení přes telefon. Leda že patříte mezi tu beznadějnou kategorii závisláků na hracích automatech a tak skončíte s rozvrácenou rodinou, rozprodaným majetkem a nakonec jako bezdomovec se z toho opět dostanete, protože pro bezdomovce zatím Armáda spásy internet bezplatně neposkytuje.
    Závislost vám ale hrozí, pokud máte pevné rychlé připojení 24 hodin denně za rozumnou cenu řekněme 500,-Kč měsíčně přes kabelovou televizi. Pravděpodobně přestanete číst noviny, knihy, navštěvovat koncerty, módní přehlídky a jiné společenské události. Závisláci na sportu ovšem už dávno opustili tribuny sportovních klubů a jásají či pláčou pěkně doma v teple před TV s pivem v ruce. Na stadion jdou jenom ti, kteří bez toho přímého zážitku být nemohou a hlavně ti, kteří se tam hodlají porvat s fanoušky protivníka a s policí.
  • Do izolace od společnosti se také můžete dostat snadno tím, že začnete pracovat doma na počítači pro jednu nebo více firem, či založíte vlastní virtuální firmu s partnery v různých částech republiky či světa, se kterými se nejspíše nikdy nebudete osobně vidět. To je velmi reálná perspektiva zejména pro správce webů, programátory všeho druhu. Celé to vyjde o dost levněji na režii, než platit někde za kanceláře. Maximálně postačí jedna pro kontakt se zákazníky a i tu si můžete na daný termín pronajmout.

Prorokuji tedy, že jistá část společnosti bude novými technologiemi komunikace zasažena. Ale jen jistá, protože mám bohaté zkušenosti s tzv. běžnými uživateli počítačů: ti je používají v absolutní většině krajně neradi, jen z donucení, z obavy před ztrátou zaměstnání a jakmile mohou, prchají před nimi pryč, pryč, co nejdál. Jsou-li donuceni mít počítač doma ať už proto, že manželka na něm dělá účetnictví pro x firem nebo dítko školou povinné se bez něj nemůže obejít, jsou z toho upřímně nešťastní.

Nemají potuchy, cože vlastně mají domů koupit, neporadí si s pravidelnou nutnou údržbou nebo snad dokonce přeinstalováním počítače (Wokna to přece nutně potřebují alespoň dvakrát do roka). Kvalita jejich života se tak vlastně zhorší a že by toužili po tom mít doma ještě internet - ani náhodou. Jistou dobu jsem se domníval, že takový odmítavý vztah má jen ta stará odepsaná generace mezi 40-smrtí. Je to ale omyl, procento lidí, které počítače odpuzují se v mladších generacích nijak nemění a fakt, že je jaksi zvládají s menšími obtížemi neznamená, že by je nějak zvlášť milovali. Budoucnost vidím optimisticky zejména proto, že doufám ve vývoj zejména SW k větší spolehlivosti a jednoduchosti.

Říkám tím vlastně díky světovému monopolu Microsoftu, že jim věřím, že s tím konečně něco udělají. Ano, ale nebude to ani za pět, ani za deset let. Můj tip je tak za padesát let a toho se zcela jistě nedožiju. A tak budu dále na MS nadávat, proklínat je všechny dohromady, protože jsou přesnou ukázkou toho, jak člověk zatím nemůže překročit svůj stín ani tehdy, když se práce na jednom blbém wordprocesoru podílí stovky lidí na celém světě. Ale s nadšením budu například vyrábět své další exponáty do rubriky Galerie a spisovat zmatené úvahy, jako je právě tato.

Zdravý rozum a blízký příchod jara vám přeje Ahasweb. Psát o politice se mě vůbec dneska nechce, i když právě dnes prezident Havel prohlásil, že v této zemi existují síly usilující o destabilizaci některých bezpečnostních složek, Miloš Zeman trvá ve vzácné shodě s ním na tom, že útvar zaměřený na potírání hospodářské kriminality pracuje špatně, na Chomutovsku se objevila tuberkulóza a až dva roky vězení hrozí dvěma mladíkům, kteří házeli vejce po americké ministryni zahraničí Madeleine Albrightové během její nedávné návštěvy Brna.

K tomu snad jen můj názor, že za první republiky by za to nebylo víc než 6 měsíců a to by se museli strefit přímo do tatíčka Masaryka. Nakonec mají přece šanci požádat prezidenta o milost, i když právě v tomto případě to vidím ale černě, velice černě. Panu prezidentovi Havlovi přeju brzké uzdravení a aby se mu kromě zdraví vrátil i zdravější rozum. Třeba by si mohl vzpomenout na své divoké mládí a někam si také jít zademonstrovat a zaházet si vejci nebo šlehačkovými dorty. Pokud to nejsou dlažební kostky a nerabují se krámy, je to jen takový milý projev svobody projevu, který tu přece už více než deset let máme.


Václav Klaus: Masaryk a jeho obraz v dnešní české společnosti - Projev na mezinárodní vědecké konferenci "T.G. Masaryk, idea demokracie a současné evropanství", Praha, Hrad, 2. března 2000. Podrobnosti zde Podrobnosti

Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.