Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE  GALERIE   RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ   ARCHIV  
Ahasweb hovoří dvoustý čtyřicátý den - 3. května 2000, středa a 6.května, sobota
Zajistěte si zasílání e-mailu vždy, kdy dojde k aktualizaci Ahaswebových hovorů:
E-mailový virus (WORM) I love you se přiřítil od paní Minaříkové i k Ahaswebovi. Utloukl jsem ho dříve, než stačil cokoliv provést. Podrobnosti zde:

Od 4. 5. se začal lavinovitě šířit zcela nový worm (červ), který se jmenuje I LOVE YOU (podle předmětu e-mailu).

V těle e-mailu je prosba: „kindly check the attached LOVE LETTER coming from me“ a navíc je připojen soubor s velikostí 10 kB, se jménem LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.VBS. Tento soubor v žádném případě neotevírejte a raději ho okamžitě smažte. V opačném případě by se mohlo stát, že virus použije Vašich kontaktů z adresáře a rozešle se do počítačů Vašich obchodních přátel, což by se jim zajisté nelíbilo. Navíc Worm překonfiguruje Internet Explorer a snaží se stahovat určité soubory s příponou .exe z různých "zámořských" serverů.

Tento červ si vytvoří v registrech nové klíče: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\
    Run\MSKernel32",dirsystem&"\MSKernel32.vbs

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\
    RunServices\MSKernel32",dirsystem&"\Win32DLL.vbs

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\
    Run\WIN-BUGFIX",C:\WIN-BUGSFIX.exe

Dále v C:\WINDOWS\SYSTEM si vytvoří soubory MSKERNEL32.VBS a WIN32DLL.VBS, které jsou startovány pomocí výše uvedených klíčů. K vyčištění počítače je nutné odstranit jak výše uvedené klíče, tak oba nově vzniklé soubory! Nestačí pouze smazat infikovanou e-mailovou zprávu!

Tento červ mění také nastavení startovací stránky prohlížeče Internet Explorer na "http://www.skyinet.net", odkud se pokouší stáhnout EXE soubor "Win-Bugsfix.exe". Je nutné změnit nastevní Internet Exploreru na původní stránku!

Všechny soubory s koncovkou jpg, jpeg, mp3, mp2, js, jse, css, wsh, sct a hta doplní o koncovku .vbs.
Dále si červ v registrech vytvoří klíč:
"HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\WAB\", kam pak zapisuje všechny adresy, na které se virus sám odeslal.

Červ hledá na všech lokálních i vzdálených discích určité soubory. Pokud nalezne soubor s rozšířením vbs či vbe, přepíše jej sebou samým. Soubory s rozšířením js, jse, css, wsh, sct, hta jsou rovněž přepsány a navíc přejmenovány na *.vbs. Rovněž všechny jpg a jpeg soubory jsou přepsány a přejmenovány na *.jpg.vbs. Soubory mp3 a mp2 jsou přepsány a přejmenovány na *.mp?.vbs a je jim změněn atribut.

Jestliže virus nalezne klienta mIRC, přepíše soubor "mirc.ini" a je pak schopen poslat sebe sama ostatním uživatelům služby IRC.

Šanci na ještě větší rozšíření si tento worm navíc "jistí" tím, že vypouští soubor HTM.

POZOR! Pokud červa neodstraníte ze systému, začne se po každém restartu počítače rozesílat na všechny e-mailové adresy znovu!!!

Sledujte svet.namodro.cz.


Vietnamská válka skončila před 25 lety. Mám na mysli tu poslední vietnamskou válku, ve které americká armáda "pomáhala" jihovietnamské armádě proti komunistickému severnímu Vietnamu. Právě jako jen jako pouhou pomoc to definují někteří komentátoři. Byla to součást tehdejší zahraniční doktriny USA, která měla za hlavní cíl nedopustit rozšíření komunistických režimů kdekoliv ve světě. Pravdou je, že bez americké účasti a dodávek by se jižní Vietnam s rádoby demokratickým režimem neudržel až do 30.dubna 1975. Nakonec to Spojené státy vzdaly a dnes lehce reformovaný komunistický režim ve Vietnamu oslavuje. Nemá cenu oprávněnost či neoprávněnost takové války rozsáhle rozebírat. Každá válka je svinstvo a ta Vietnamská byla jedna z nejhorších lokálních válek od té druhé celosvětové. Zemřelo v ní 1,5 milionu Vietnamců a 50 000 Američanů.Pham Van Dong

Symbolické je, že včera oficiálně Vietnam potvrdil smrt bývalého premiéra Pham Van Donga, jedné z nejvýznamnějších vietnamských osobností 20. století, a na pátek a sobotu vyhlásil státní smutek. Pham Van Dong zemřel ve věku 94 let v sobotu, den předtím, než země oslavila 25. výročí ukončení vietnamské války. Podle západních diplomatů bylo úmrtí Pham Van Donga tři dny utajováno, aby tato zpráva nenarušila oslavy ukončení války a 1. máje.

Z tlampačů se v neděli v někdejším Saigonu ozývala revoluční hudba a lidové písně. Silnici uvnitř přísně střeženého, uzavřeného areálu bývalého prezidentského sídla zaplnily alegorické vozy s portréty usmívajícího se zesnulého vietnamského vůdce Ho Či Mina. Ho Či MinVelkou manifestací a vojenskou přehlídkou v Ho Či Minově Městě, které se však účastnili jen pozvaní, Vietnam oslavil 25. výročí obsazení této bývalé jihovietnamské metropole - Saigonu - komunisty a ukončení vietnamské války. Před tribunou, na níž byli generální tajemník Komunistické strany Vietnamu Le Kha Phieu, viceprezidentka Nguyen Thi Binh, premiér Phan Van Khai a také staří generálové velící čtvrt století staré ofenzivě, pochodovaly prapory mladých vojáků. Vietnam je sice komunistický, ale po vzoru Číny se nenápadně pohybuje směrem k tolerování soukromého podnikání a s tím pomalu ale jistě přichází i větší demokracie. "Chceme budovat tržní ekonomiku, ale ponechat si současně i určité typické prvky našeho socialismu," zaznívá zase často od vietnamských vládních představitelů, čímž jenom podtrhují určitou schizofrenii režimu.


Ať žije První Máj - pravice a levice.
Na pořádek v ulicích Berlína během Svátku práce dohlíželo více než šest tisíc policistů. I přes snahu úřadů předejít očekávaným nepokojům pořádáním četných zábavních a kulturních akcí v ulicích města se v noci na úterý ostře střeli levicoví anarchisté a neofašisté. Policie použila k rozehnání výtržníků vodních děl, slzného plynu a obušků. Demonstranti házeli po strážcích pořádku kameny, láhve a dělbuchy. Později stavěli přes ulice lehké barikády, které zapalovali.

Dějištěm nejvážnějšího incidentu se tak nečekaně stal už v noci na 1. květen Hamburk, kde levičáci zapálili barikádu a při potyčkách zranili 16 policistů. Přes sto řádících extremistů bylo zatčeno.

A jak bylo u nás? Nemnoho anarchistů, kteří většinou netuší, co to anarchismus a anarchie je, se porvalo na Střeláku s policií ČR. Naši občané na to mají různé názory:

Otázka: BOJÍTE SE VÍCE PRAVICOVÉHO, NEBO LEVICOVÉHO EXTREMISMU?

"Bojím se více levicového extremismu. Mezi levicové extremisty ale nepočítám anarchisty. Srovnám-li je a neonacisty, pak větší strach mám z neonacistů. Jsou totiž zaslepení a agresívní.
 
Větší strach mám z pravicových extremistů. Jsou to nebezpeční lidé, kteří nahánějí hrůzu, alespoň tak je vnímám já. Tím ale nechci říct, že bych nějak sympatizoval s tím druhým pólem.
 
Obávám se krajní levice i pravice stejně. Jsou to lidé, kteří své myšlenky a ideály prosazují mně nepříjemnými a lidem často nebezpečnými způsoby. Jakýkoli extremismus je špatný. Extrémní pravice=extrémní levice
 
Oba okraje politického spektra - ten pravý i ten levý - mne nijak neoslovují. A proto úvahy o tom, který z nich je horší, nejsou na místě. Jsou stejně nebezpeční. Ti pravicoví i ti levicoví.
"

Pořád si to, milí občané pletete: musím znovu zveřejnit svoji geniální definici politického spektra zleva doprava. Už to chápete? V přírodě se přece žádné přímky nevyskytují a protože je země kulatá, tak i to, co se v kulatých hlavách lidí líhne jako "politický názor" nebo "politická orientace" se musí vidět jako kruh. Proto se tak často lidem plete, co je extrémní pravice a co extrémní levice. Pro doplnění vzdělání: proč si lidé podávají pravou ruku? V rámci evropské civilizace proto, že meč se držíval většinou v pravé ruce a kdo vám podal ruku, nemohl vám useknout hlavu. V jiných civilizacích, kde se obešli bez meče si podávají ruce vyjímečně nebo vůbec ne. Pokud ano, tak si podávají pravou ruku proto, že levou si utírají zadek. Leváci si proto musejí dávat pozor, aby nedošlo ke kulturnímu fopa. Raději nepodávejte ruce nikomu, ještě byste mohli přijít o hodinky. Stačí se uklonit, je to zdravé a univerzální.

Co myslíte, proč se vůbec politické strany rozdělují na pravé a levé? Podle mého poněkud revolučního názoru byly původně jen strany pravé. Pak se některým nelíbila to pravicová totalita a odtrhli se, založili si další stranu, další strany. No a ti, co zůstali v těch pravicových logicky začali odpadlíky označovat jako leváky, že jejich program je na levačku. Ovšem levičáci si to nenechali líbit a vbrzku nad pravičáky zvítězili a to až tak, že je zakázali. Tomu se také říká vítězství socializmu, případně vítězství komunizmu. Když ale máte jen jednu ruku a přitom ještě levou, dopadne to s vámi špatně. Takže teď zase spíše vítězí pravičáci, vítězství patří kapitalizmu. Ten je ale zlý zejména na obyčejné pracující, těm se to nelíbí a tak demonstrují za 30 hodinový pracovní týden s větším platem. Takže to zase vypadá na levačku. Nejlepší lidi jsou pravoleví, jako byl například pan Trnka, známý to zvěčnělý malíř, ilustrátor a hlavně animátor. Ten s oblibou maloval najednou oběma rukama, což mělo hlavně ten efekt, že maloval za dva, tedy vyšší produktivita. Oběma rukama maluje také můj bratr, rovněž něco jako výtvarník. Nevím, jak k tomu došlo u pana Trnky, ale u mého bratra se jeho obouzručnost objevila jako důsledek pokusu předělat jeho leváctví na praváctví. Pak to nějak přestalo naše rodiče bavit a on na tom vlastně vydělal.

Tím jsme se poněkud odchýlili od definice politického spektra. Ještě jsou tu totiž docela zajímavé strany, které se definují jako strany politického středu. Třeba naši milí lidovci. U nich to vyplývá z náboženské orientace. Když Krista křižovali zlí židové, byl uprostřed a po levici i po pravici měl docela obyčejné lotry. Odtud tedy ta opatrnost a centrizmus lidoveckých vůdců. Hezky o tom zpívali Voskovec s Werichem v jedné písni o českém volovi, jak neví, na kterou stranu se dát a tak nakonec zvolí cestu prostřední, protože je rovná a vyšlapanááá.

A protože máme vyjímečně krásné počasí, tak nakopnu svého zlatého oře fiatského a vzhůru do přírody. Musím přece vyčistit své jezírko na chatě a spočítat při té příležitosti, jak se namnožili mloci.


Download Accelerator je výborná pomůcka pro ty, kteří stahují rádi z internetu rozsáhlejší soubory. Pracuje totiž na principu vícenásobných souběžně probíhajících procesů při kopírování souborů. Najdete jej na www.downloadaccelerator.com, instalace má je 928 kB. Stahování souborů se vám může zrychlit až o 300% !!! Opravdu to funguje včetně integrace do MSIE, nedám bez něj ani ránu. A to mám pevné připojení 64 kbps přes kabelovku.

Už jste se podívali na zajímavý a rychlý prohlížeč Google ? Google search

 


Home
Nebo také Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.