Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE  GALERIE   RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ   ARCHIV  
Ahasweb hovoří dvoustý čtyřicátý třetí den - 26. května, pátek
Zajistěte si zasílání e-mailu vždy, kdy dojde k aktualizaci Ahaswebových hovorů:

Záhadné zmizení ryb. Kanci na lovu ryb (vizuální rekonstrukce podle popisu místního myslivce)
V přírodní rezervaci nedaleko Jevan u Prahy zmizelo větší množství rybí násady z lesního jezírka. Prvotní podezření na pytláky se nepotvrdilo. Voda v jezírku je od té doby trvale zkalená, ačkoliv oba dva přítoky jsou velice čisté. Jedním z přítoků je velmi studený pramen vyvěrající jen 30 metrů od jezírka. Podrobné prozkoumání okolí přineslo překvapivé rozluštění této záhady: ryby vylovilo stádo černé zvěře, přesněji tři kanci, kteří si oblíbili ryby poté, co je místní myslivci před dvěma roky lákali na popravu k posedu leklými rybami. Inu, netrefili se. A když dodávky ryb skončily, poradili si kanci sami. Nejdříve se chodili k jezírku napájet a když spatřili pod vodou svoji oblíbenou pochoutku, vydali se na lov pod hladinu jezírka.

Zdá se vám tato zpráva neuvěřitelná? Není to snad tím, že jste životem ve městě ztratili docela kontakt s přírodou? Přiznejte se: kdy jste naposledy při procházce lesem potkali stádo černé zvěře? Že ještě nikdy? Vidíte, a já právě před rokem jen kousek od místa, kam si občas kanci chodí večer pro svoji oblíbenou večeři.

Tolik události z domova. Ale teď se podívejme trochu dál, za hranice našeho státečku. Inverness je turistické městečko na jednom z konců jezera Loch Ness. Prakticky celé město žije z turistického ruchu, který vyvolává pověst záhadné Nessie - strašidelné příšery, kterou se údajně dokonce podařilo i vyfotografovat. Údajná "Nessie" loví ryby v jezeře Loch Ness Jezero Loch Ness je součástí Kaledonského kanálu (lodní spojnice napříč Britskými ostrovy). Samotné jezero je dlouhé 37 km a hluboké 230 metrů. Jezero je velmi kalné a také velmi studené - i v letních měsících je v některých místech teplota při hladině pouze kolem 1 stupně nad nulou. Tolik informace pro turisty. Nás ale zajímá ten záhadný tvor, Nessie, po česku lochneska. Ptám se, zda je jisté, že se jedná jen o jednoho tvora, který byl spatřen, jak se mrská na hladině. Co když je to více tvorů, co když to jsou právě plující kanci či bachyně, které se vydali na lov své oblíbené pochoutky! Některá pozorování dokonce teorii více tvorů podporují. Že ty kance v jezeře Loch Ness nikdo neviděl? Každý myslivec mě potvrdí, že málokterá zvířata jsou tak plachá, jako právě černá zvěř. Navíc vycházejí ze svých úkrytů v podvečer a v noci. A tak jako jsem ve svých hovorech přinesl senzační odhalení způsobu stavby pradávných keltských opevnění, předkládám vám i vyřešení záhady jezera Loch Ness: žádná tajemná příšera tam není, jen docela obyčejní divocí kanci lovící ryby právě tak, jako v našem českém rybníku uprostřed hlubokých lesů.


Lidová zábava, známá v dobách totality jako estráda, se nám opět vrací na obrazovky televizorů. Převážná většina televizních divaček a diváků (takhle se to musí psát, aby měly feministky radost) má tento druh lidové zábavy z jednoduchého důvodu: prostě se chtějí zasmát, protože smích je ten nejlepší lékař. Působí totiž komplexně. Psychika se uvolní a organizmus se prokrví, i ten propadlý hrudník nositelů modré knížky se přinutí k pořádnému nadechnutí. Estráda je oblíbená také proto, že nejlépe imituje pocit sounáležitosti s obecenstvem, dokonce se někdy zdá, že se vše odehrává právě teď, že sledujeme skutečnost probíhající v přímém přenosu.

Kdo má na estrádním podiu největší úspěch? Odpověď je jednoduchá. Divák se nejlépe zasměje totálnímu debilovi, který o sobě vysype každou hovadinu, kterou kdy provedl, nebo kterou někdo provedl právě jemu. Přiznejte se, že se srdečně zasmějete, když někdo upadne, nakopnou ho či jinak znehodnotí, když přijde na scénu oblečený jako idiot nebo se jako idiot chová. A kdo se teď nepřiznal, je nenapravitelný suchar, který nemusí pokračovat ve čtení tohoto hovoru.

Intelektuální odrůda srandy zvaná humor už po skončení období komoušské totality není tak moc v oblibě. Tenkrát stejně jako za Němců ( pro ty mladší:je míněno období okupace za druhé světové války) byl takový intelektuální humor oblíbený, protože jen chytrý šašek Horníček se mohl vysmívat debilnímu komunistovi, který nechápal pointu vtipu. Dnes může každý nadávat do hovad komukoliv, čelné politiky a režim nevyjímaje bez obav, že by byl arestován pro podvracení státu a socialistického zřízení. A tak největší obliby dosahuje stálice pan totální debil Sobota a v poslední době středně přiblblý, spíše vychytralý uličník, pan Novotný. Nástupců pana Horníčka nám netřeba, kdo se o to pokouší, nesklidí obdiv davu. Sledujte proto nejbližší estrádní pořad, ať už se jmenuje jak chce, a po hurónském osvobozujícím smíchu si zakřičte z plna hrdla: "Bože, to je ale vůl!!!"


Benzin za 32 Kč? Cena benzinu i nafty v našich pumpách nezadržitelně stoupá. Za současných 32 korun si už můžete místo benzinu koupit lahev vína a místo jízdy na vzdálenost 100 km uspořádat docela slušný mejdan nejméně pro pět účastníků. A to na tom nejsme ještě tak, jako například Němci, kde cena jednoho litru benzinu již překročila hranici dvou marek. Proč ceny pohonných hmot vlastně rostou? Jedním z důvodů je zdaňování ceny benzinu, které na jednom litru dělá kolem 10 korun. Znamená to, že každý majitel auta v naší republice zaplatí kromě "normálních" daní (téměř 50 % z hrubé mzdy) ještě dalších 10 - 50 000 korun ročně. Parní náklaďák na koks zvaný Sentinel.Pro někoho může tato dodatková daň překonat i částku oněch normálních daní! Stát si touto formou vylepšuje státní rozpočet, který pak rozmařile utrácí například za "ozdravování" polochcíplých firem kamarádů ministrů.

Co může udělat prostý neboli občan neposlanec, neministr? Máte tři možnosti: nejezdit autem (to ale nikdo nesvede, je to jako droga...), přestavět si auto na plyn (vyplatí se to až od 50 000 km za rok a kdoví, kolik bude stát plyn za rok) nebo si pořídit auto na dřevoplyn či páru (žádné takové není na trhu). A tak můžeme jen závidět našim otcům a dědečkům, kterým stačilo nařezat na cirkulárce pár špalíků tvrdého dřeva, zatopit pod destilačním kotlem a uhánět do dáli. Nebo prohrábnout rošt, přihodit pár lopatek koksu a zajet do stavebnin pro nějaký ten materiál na stavbu rodinného sídla. Náklaďák na fotografii jménem Sentinel značky Škoda jsem měl tu čest spatřit na vlastní oči co sedmileté děcko někdy kolem roku 1948 na Žižkově. Pokud se dobře pamatuji, bylo to v zatáčce v ulici s krásným jménem U rajské zahrady. Jen se obávám jedné věci: že by naši zákonodárci v takovém případě uvalili dodatkovou spotřební daň i na dřevěné špalíky a koks.


Žluté nebezpečí. Karel Čapek jistě nebyl žádný xenofobista ale přesto před šedesáti lety varoval Evropu před tzv. žlutým nebezpečím. Obával se, že původní evropské obyvatelstvo bude vytlačeno přílivem přistěhovalců žluté rasy z východu. Zejména měl na mysli Číňany, protože už tehdy, před druhou světovou válkou, bylo zřejmé, že je Číňanů jako kobylek a že budou mít snahu se dostat dále do světa stejně jako onen létající hmyz. Pod vlivem této své prognozy dokonce napsal světoznámý román Válka s mloky, jeden z prvních světově známých scient fiction románů. No a my jen můžeme konstatovat, že už je to tady.

Na Slovácku se objevili první Číňané, kteří si neotevřeli čínskou restauraci za účelem praní peněz pocházejících z obchodu s pašovaným zbožím, ale naopak se rozhodli u nás pěstovat rýži a čínskou zeleninu. Koupili zpustošený statek a nasázeli první rýži. Mají ale nemalé problémy s pracovními silami. Přesněji řečeno, rozhodli se s ohledem na sezónnost zemědělské výroby najímat na práci české brigádníky a nějak se jim to nedaří. S překvapením zjistili, že si našinec více váží klidu o víkendu než peněz, které by si mohl vydělat sázením rýže do bahna. No víte, já bych také za 35 korun na hodinu podobnou práci nebral. Protože si to organizují jako brigádnickou činnost, pochybuji, že za brigádníky platí daně včetně sociálního a zdravotního pojištění. A i kdyby to byla čistá mzda, je to přepočítáno na měsíční plat jen pouhých 6 500,- korun.

Více mě ale zarazila jiná věc. Pan Sun Čchiang, absolvent univerzity a šéf skupiny prohlásil, že musí splnit úkol, kterým je pověřila čínská vláda. Ta investovala do jeho skupiny peníze, aby zjistil, jaké jsou u nás podmínky pro další přesun Číňanů na naše území. Jako jeden z úkolů je právě ověření možnosti pěstovat u nás rýži. Zapadá to do čínského pravidla, že tam, kde se daří rýži, daří se i Číňanovi. Pan Sun Čchiang doslova prohlásil: "Jsme vlastne takoví průzkumníci. Když se nám bude dařit, přijdou brzy i další skupiny. Čínské vládě posíláme pravidelné zprávy. Buď napíšeme dopis, nebo zavoláme. Elektronická pošta? Ne, tu opravdu nepoužíváme."

Takže se jedná o agenty čínské vlády, kteří u nás provádějí průzkum, připravují invazi Číňanů na naše území a klidně o tom ještě dávají interviev panu Tvrdoňovi z MFDnes. Pokud to bude fungovat jako na příklad v USA, úlohu regionálních center pro organizování přistěhovalectví mají hrát právě ony čínské restaurace. Budou mít co dělat ale i s ruskou mafií, která si naši republiku už také vybrala jako klidné místo se spoustou příležitostí k zisku. Čeká nás opravdu krásná zábava sledovat jejich vzájemné ozbrojené boje.

Píšu tyto hovory na chatě, kde je v nedaleké Vyžlovce hotel ve vlastnictví čtyř Číňanů (minulý týden přepadený rusky hovořícími občany) a na strategickém místě ve vesnici Buda-Mukařov je kamenný obchod tentokrát Vietnamců, další mnohem větší je v nedalekých Říčanech. Vypadá to u vás také tak? Začněte se učit čínsky a také ono cvičení zvané Tai Čchi (snad se to tak píše:) se vám bude hodit. Na uklidnění nervů a posílení vnitřní síly.


STÁHNĚTE SI ZDARMA
BETA VERZI WINDOWS MEDIA PLAYER 7!
"Microsoft vyvinul první zcela integrovaný, kompaktní přehrávač, který vám umožní kopírovat CD, poslouchat radio z Internetu, dívat se na video a stahovat hudbu na přenosné zařízení. K dalším možnostem patří filmy a vizualizace, uzpůsobené dle přání zákazníka. Stáhněte si právě teď beta verzi a uvidíte, proč je Windows Media Player 7 nejlepším způsobem, jak nacházet, organizovat a přehrávat digitalní media". Tolik mě sdělil mailem MS, podrobnosti a download zde. Na první pohled to nevypadá špatně, zkusil jsem a zatím jsem nelitoval.


Zálohu důležitých souborů si můžete nahrát na virtuální disk vytvořený jen pro vás na serveru www.xdrive.com. Můžete si zde uložit až 25 MB dat pro strýčka příhodu samozřejmě zdarma. Ovládání je docela příjemné, rychlost slušná: při testu to zvládl PING délky 1024 B průměrně za 226 ms při 25 skocích po servrech až do USA. Kdo máte jen jeden disk v počítači a žádné slušné zálohovací zařízení, neváhejte. Jednou za čas to přežijete i při komutovaném spojení. Až se vám složí disk a budete ho znovu formátovat, najdete svoje data v síti. Kdo se obává prozrazení milostné korespondence, může to do ZIP souboru zaheslovat.
Ovládání přenosu dat


Změny důležitých telefonních čísel !!!

Jak a kdy se změnila nebo změní čísla služeb Českého Telecomu ?

Druh službyDnešní čísloNové čísloTermín změny
informace o tuzemských telefon. číslech 120,12111803. 5. 2000
informace o číslech v zahraničí 014911813. 5. 2000
informace o telekom. provozu 128 11503. 5. 2000
informace o mezinárodních službách01391151 3. 5. 2000
ohlašovna poruch122, 129 131291. 6. 2000
buzení telefonem125133000 1. 6. 2000
telef. podávání telegramů 127 133001 1. 6. 2000
ohlašovna meziměstských hovorů 0102133002 3. 5. 2000
ohlašovna mezinárodních hovorů0131133003 3. 5. 2000
ohlašovna mezinárodních hovorů01321330043. 5. 2000
ohlašovna mezinárodních hovorů 0133133005 3. 5. 2000
ohlašovna mezinárodních hovorů 01341330063. 5. 2000
ohlašovna mezinárodních hovorů 0135 133007 3. 5. 2000

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.