Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE  GALERIE   RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ   ARCHIV  
Ahasweb hovoří dvoustý čtyřicátý čtvrtý den - 9. června, pátek
Zajistěte si zasílání e-mailu vždy, kdy dojde k aktualizaci Ahaswebových hovorů:

Nové obrazy v galerii Galerie


Libor Novák byl shledán nevinným.Nebo spíše, byl sice shledán vinným, leč obžalobě se nepodařilo dokázat, že spáchal daňový podvod úmyslně. Podle našich zákonů v takovém případě musí soud považovat prokazatelného pachatele za naprostého idiota či naivku, který neví co dělá, nezná zákony - v tomto případě daňové - a protože nečinil zločin úmyslně, nemůže být odsouzen.

Novák byl obžalobou viněn z toho, že 7,5miliónový dar od Šrejbera nechal rozepsat na Bácse a Sinhu, čímž měl zkrátit daň o 171 200 korun. Dále byl původní obžalobou viněn z rozepsání 7,5 miliónu Kč od Jarmily Mlejnkové, bývalé pracovnice Silas Group, jednoho z tehdejších vlastníků Třineckých železáren, na čtveřici podnikatelů. Podle obžaloby nové nebyl dar od Mlejnkové zdaněn vůbec a stát tak na daních přišel o víc než 900 tisíc korun.

Předseda senátu pan Michal Hodoušek si ale neodpustil po vynesení osvobozujícího rozsudku menší politické prohlášení v tom smyslu, že nevěří té boží prostotě pana Nováka. Na to reagoval do televizních kamer pan Václav Klaus, že soudce má soudit a ne dělat politická prohlášení. V tom s ním souhlasím a není to poprvé, co si naši soudci pletou soudní síň s partajní cimrou. Státní zástupce František Fíla se ovšem okamžitě odvolal a tak to celé půjde k vrchnímu soudu.

Celý národ je nepochybně přesvědčen, že se partajní funkcionáři ODS snažili zatajit dárce oněch milionů pana Šrejbra (ten se tak vyděsil, že pobývá raději v zahraničí a soudu vzkázal, že ho za ohrádku svědků nikdo nedostane) a tím i ošidili stát o část darovací daně. Všichni to víme a osobní odpovědnost Libora Nováka je nepochybná. Leč soud usoudil, že prostý podpis na daňovém přiznání není žádným důkazem, že páchal zločin vědomě. Je to výborný návod pro všechny podvodníky, kteří mohou směle kdykoliv a kdekoliv tvrdit, že ten či onen dokument podepsali z čiré blbosti a že za to nemohou, protože momentálně nebyli při zdravém rozumu.

Do budoucna tak budou moci činiti i elektronicky na základě nového zákona o elektronickém podpisu. Přesto bych nikomu z vás čtenářů neradil podnikat nějaké pokusy ošidit stát třeba jen o stovku na daních. Protože vás by si podali bez průtahů a napařili vám pěkně basu podle zákona. Neboť nejste žádným stranickým funkcionářem. Nebo že by mezi vámi nějaký takový byl? Inu, pokud je z vládnoucí nebo alespoň spoluvládnoucí strany, pak si to může dovolit. Protože toho kdyby soud odsoudil, mohlo by se to považovat za nepřípustný politický útok nezávislého soudu. Dokonce by možná nevadilo, kdyby byl i ze strany opoziční. Protože takový nezávislý soudce nikdy neví, která strana to bude v tom našem kocourkově příště kočírovat.


Tak nám zabavili Mein Kampf ! Zločinné dílo toho padoucha Hitlera bylo zabaveno a pan nakladatel půjde před soud pro šíření toho všeho svinstva zejména mezi mládeží. Áda byl opravdový švihák. Německé ženy šílely...Protože ta starší generace Hitlerovu ideologii poznala na vlastní kůži, někteří vzorní Čechové Ádovi dokonce provolávali slávu a hajlovali na Václaváku. To pan distributor knihy Dobrovský (opravdu povedený jmenovec slavného obrozence!:) tvrdí, že Mein Kampf ani nečetl, že to jenom rozprodával knihkupcům. Zřejmě dostal strach, že naše snaživá policie bude každého, kdo se dostal do styku s tímto zvrhlým dílem, detailně vyslýchat, zda to četl, co si z toho odnesl za poučení pro život a posléze soud přezkoumá, zda na něj případná četba neměla zhoubný vliv. V takovém případě by bylo nutné přistoupit například k odebrání živnostenského oprávnění k podnikání, pokud by byl dotyčný například učitel či vychovatel mládeže, mohl by se vyslovit zákaz výkonu povolání.

Budou vyslechnuti jistě i všichni knihkupci a je jen otázkou času, kdy bude zahájeno pátrání po čtenářích, kteří si zakázanou knihu dovolili zakoupit. I když ona vlastně není ještě zakázaná, její zabavování je jen zajišťováním důkazného materiálu. Policie si momentálně drbe šišky, zda se mají vydat také do veřejných knihoven, které si knihu také zakoupili. V každém případě celá akce nemůže splnit politické zadání, které ve snaze vyhovět našim germánským sousedům mělo přijít dřív, než se kniha rozletěla mezi národ. Je to s křížkem po funuse, kdo tu knihu chtěl mít, ji má. Kdo ji nemá, bude ji shánět pod rukou, z druhé či třetí ruky, protože konečně máme něco ke čtení, co se číst nesmí!

Že to Němci a Rakušani zakázali číst svému občanstvu, se nijak nedivím. Byli to právě oni, kteří se dali Hitlerovou slátaninou z roku 1926 a jeho dalšími projevy totálně zblbnout až zfanatizovat. Zřejmě jejich dnešní vládnoucí politici si nejsou dosud jisti jejich přerodem a obávají se případného masivního nástupu nácků. Zejména Rakušani se snaží svět přesvědčit, že oni přece žádní nacisti nebyli a že když hajlovali, tak z donucení. I s totálně nasazenými Čechy zacházeli velice lidsky a tak proč by jim měli něco platit? Francie ani USA se o své občany neobávají a tak v těchto zemích je Mein Kampf volně k dostání. Kdo jste nečetli můj komentář napsaný k vydání Mein Kampf, račte se obrátit na hovory ze 4.dubna. Mein Kampf je skutečně krajně nebezpečné dílo

Ještě mě napadá řešení: co takhle odsoudit pana Michala Zítko k vydání komentáře k Mein Kampf a to za trest zdarma. Každý, kdo si knihu koupil, by obdržel na základě jejího předložení zdarma knihu komentářů našich předních odborníků na Ádu a nacismus vůbec. Ty specialisty by musel rovněž za trest honorovat pan Zítko. Abychom věděli, jak správně přemýšlet o věcech, které jsou pro náš obyčejný mozek příliš složité a náročné, vždyť bychom se mohli pomýlit a jít si třeba koupit bílé podkolenky a začít se česat na patku.


BU E-MAIL iLETiSi SiZiN iCiN
OLDUKCA ONEMLi OLABiLiR YA DA

Právě takto začínal jeden mail, kterým mě oblažil kdosi v domnění, že svoje peníze obětuji jeho podnikatelským aktivitám. Text pokračoval - no jen si to trochu užijte také:

DAHA SONRA SiZE GEREKEBiLiR; BUNU ANLAMAKTA GEC KALMIS OLMAYIN

Bu iletiyi okuyunca onemle ve israrla uzerinde durdugumuz bu icerigi cok daha iyi anlamis olacaksiniz !...
 
Bu ileti ve icerik eger sizin icin gerekli degilse, lutfen kendisi icin gerekli olduguna inandiginiz bir baskasina/baskalarina gondererek (forward) bu anlamli teknik hizmetimizden tanidiklarinizi faydalandiriniz. Eger sizin icin simdilik gerekli degilse, gereksinim duyacaginiz zaman icin bu iletiyi saklayiniz; firmamizi ve telefon numaramizi adres rehberinize kaydediniz.

Při pokusu o otevření můj poštovní klient požadoval vytrvale stažení doplňku pro evropské jazyky v délce 1,4 MB! Což jsem z finančních důvodů přes telefon nerealizoval. Po menším bádání jsem zjistil, že záhadný text nepochází od neznámé kosmické civilizace, ale že je napsán turecky. Pravda, Turecko je jaksi považováno, byť s jistými rozpaky, za součást Evropy. Od té doby chápu, co znamená, když se řekne Nemluv na mě turecky. Je to neuvěřitelná drzost posílat právě do Česka mail v turečtině. Nebo nás Turci považují za spřátelený stát, protože jsme tady měli a možná ještě máme turecké hospodářství? Je to šílené, když se kdosi domnívá, že si jeho mail právě já přečtu. Inu, to je internet, taková malá globální vesnice. Všimněte si ale, telefon se turecky píše telefon. A v dalším textu jsem objevil i "patentiyle yerli ve yabanci Internet kullanicilarina ", což volně bez slovníku znamená "patentovaný rychlý a kulantní internetový přístup k bankovním operacím". Asi se začnu učit turecky, je to vlastně docela snadný jazyk. Jenom mě na něm trochu vadí to nadměrné používání měkkého i, vypadá to jako nějaké švitoření ptactva. Je to ovšem pohoda proti takové maďarštině.


Dejte si jedno ! Pravidelná, avšak střídmá konzumace piva nebo i jiného alkoholického nápoje je částečnou prevencí před srdečními chorobami. Zjistili to čeští a britští vědci při výzkumu, který prováděli v pěti okresech České republiky. Zkoumali muže ve věku 25-64 let, kteří již byli postiženi infarktem, a srovnávali je se skupinou mužů, kteří naopak srdeční problémy nikdy neměli. Obou skupin se dotazovali, jak často a v jakém množství pijí alkohol.

Z výzkumu vyplynulo, že nejmenšímu riziku infarktu jsou vystaveni muži, kteří vypijí 4-9 litrů piva za týden. "Největší příznivý účinek přitom má jedno až dvě piva denně", řekl ČTK doktor Martin Bobák, jeden z členů výzkumného týmu. Výsledky testů rovněž naznačují, že u mužů, kteří vypijí denně čtyři až šest piv nebo i více, se preventivní účinek piva ztrácí.

Tolik zpráva z ČTK. Zajímavé je, že se vůbec, ale vůbec nezkoumal účinek pití piva na ženy. Pověra přitom praví, že pití piva má blahodárný vliv na vývin ženských vnad, zejména těch předních. Pamětníci jistě vzpomenou, s jakou rozkoší si dopřávala zlatistého moku Magda Vašáryová ve filmu Postřižiny podle předlohy Bohumila Hrabala. Měl tedy pravdu můj již zvěčnělý závodní lékař, když doporučoval po jídle jednu či dvě plzně. Byl velice nespokojen s tím, že nemohl zdravotní dávku piva předepisovat jako lék pro proplachování potrubí. Zvláště při dnešních cenách piva by každý takový zdravotní přísun piva rád přivítal.


Jak TGM jezdil ve vlaku. Náš první prezident Tomáš Garique Masaryk často cestoval po vlastech českých zvláštním vlakem s celým svým průvodem. Dále již cituji z díla pana Dr. Guth-Jarkovského, Paměti - díl III: NA DVOŘE REPUBLIKÁNSKÉM, 1919-1925, svazek 1. OBŘADNICTVÍ:

Pro účastníky zájezdu resp. zvláštního vlaku byl vydán zvláštní řád, který tuto uvádím pro ilustraci dílem poměrů, dílem svého ceremonielu, jejž vždycky jsem pokládal jen za pořádek, dílem i obtíží prvních těch pokusů.
 
Řád pro pány účastníky zvláštního vlaku.
 
l. Vrchní správu výpravy vede kancelář presidenta republiky (min. r. Dr. Guth - Jarkovský a dr. Strnad), spolu s presidiem min. rady (odb. r. dr. Caha), správu vlakové domácnosti (stravování dozor na úklid atd. ) p. správce Kovanda. Odborné vedení vlaku přísluší úřednictvu ministerstva železnic. Řízení průvodů na místě p. správci Hanušovi. Vlakovou kuchyni vede šéf kuchyně páně presidentovy, p. Hubka.
 
2. páni účastníci zvláštního vlaku i dámy račte dbáti, aby každý kus vašich zavazadel byl opatřen stále zřetelným jménem (nejlépe v koženém pouzdře) . Vrchní dozor nad přesným dodáním zavazadel do ubikací má pan správce Hanuš, vyjma zavazadla páně presidentova a jeho užšího průvodu (osob umístěných v salonech), jež obstará pan správce, Kovanda. Řeci a odpovědi pana presidenta má v evidenci p.odb.r.dr. Caha a p. taj.dr.Kučera.
 
3. páni účastníci zvláštního vlaku i dámy neračte vystupovati za zastávek vlakových, leč úředně jakožto průvod pana presidenta. Žádným způsobem nevystupuje nikdo tam, kde nevystupuje pan president, leč by úřední nebo jiná nutnost (na př: zásobování neb obsluha) toho žádala.
 
4. Do salonů vůbec, presidentského zejména, mají přístup jen osoby tam povolané neb úředně tam zaměstnané.
 
5. Před vystoupením račte se dobře informovati u správy vlaku o pořadu výstupu, o pořadu aut neb o případném ubytování, při vstupu do vlaku račte dbáti, aby zavazadla byla na místě včas a v pořádku, tak by vše odbylo se pokud možno hladce. Račte uposlechnouti dotyčných pokynů, aby byl všude a vždy zachován pořádek. Pro správu vlaku budou vyhražena dvě sousední kupé v lůžkovém voze zvlášť vyznačená.
 
6. Přenocovati možno po celou cestu ve vlaku. Jen dlužno oznámiti to včas správě vlaku. Je toho třeba zvláště pro opatření snídaní a večeří, což dlužno pak ohlásiti panu správci Kovandovi.
 
7. Je nezbytně nutno, aby vezdy při vstupu do vlaku (vyjma na nádraží v Brusce 16. září, kdy pan president přijede z Lán vlakem samým, všichni účastníci, kteří nejsou v přímém průvodu páně presidentovu, byli shromážděni ve vlaku již před příchodem pana presidenta. Vlak na nikoho nečeká, leč na pana presidenta.
 
8. Eventuelní přání račte oznámiti správě vlaku, po možnosti bude jim jistě vyhověno. Stížnosti račte oznámiti tamže za jízdy, aby v klidu mohly býti vyřízeny.
 
Praha, 15. září 1921.

Vidíte, že cestovat s TGM po zemích českých nebyla žádná legrace. Bylo by zajímavé zjistit, zda soudruh Šlouf sestavil něco podobného pro Zemana při jejich cestách s autobusem Zemákem. Za pozornost stojí i úřední čeština tohoto drobného dílka pana Gutha-Jarkovského. Pro ty mladší snad dodávám, že slůvko vezdy znamená vždy, místo slova dlužno dnes spíše použijeme je třeba.

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.