Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE  GALERIE   RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ   ARCHIV  
Ahasweb hovoří dvoustý čtyřicátý šestý den - 26. června, pondělí
Zajistěte si zasílání e-mailu vždy, kdy dojde k aktualizaci Ahaswebových hovorů:

Dnes necháme stranou domácí politickou scénu, či spíše arénu plnou kohoutů, kteří se navzájem přesvědčují o tom, který z nich je lepší na tom domácím hnoji. Nejprve se podíváme do nenápadného města na severu Čech a pak trochu dál - na Mars.

Litvínov na internetu - to jsou velice pěkné stránky ale hlavně perfektní informace. Máte zájem o koupi pozemku ? Žádný problém, jen račte klepnout právě tady. Je tu nabídkový katalog nemovitostí a pozemků města, a to i v německé a anglické mutaci. Novinkou je podrobná mapa města, kde lze vyhledat nejen důležité instituce a příslušné ulice, ale také jednotlivá popisná čísla. Jsou zde vyznačené i trasy pro cyklisty. Město do budoucna uvažuje i o zařazení nejpoužívanějších formulářů, které by si mohl občan z Internetu vytisknout, čímž by ušetřil jednu cestu na úřad.


Mars

Voda na Marsu ? Vědci jsou fascinováni novými snímky z Marsu, jež signalizují existenci vody na planetě, která byla doposud považována za beznadějně suchou písečnou poušť. Pozorovatelé se shodují, že objev může být povzbuzením pro americký vesmírný program, který v minulých měsících právě na Marsu zaznamenal několik nezdarů. "Historky, jež nám obrázky vyprávějí, jsou takřka neuvěřitelné", prohlašuje v listu Washington Post objevitel fenoménu Michael Malin. Jeho firma přichystala fotoaparát pro americkou sondu Global Surveyor, jež pořídila 150 snímků, na nichž lze rozpoznat řečiště. Na tiskové konferenci ve Washingtonu Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) představil fotografie, na nich jsou patrná koryta, kanály, řečiště a delty. "Jestliže na povrchu je skutečně voda, pak to má pro vyhlídky života na Marsu velký význam," prohlásil expert NASA Ed Wieler.

Podívejme se tedy na některé nejzajímavější snímky pořízené sondou Global Surveyor:

Nirgal Vallis Wall  Nirgal Vallis Wall - detail
Crater Wall, Noachis Terra   Crater Wall, Noachis Terra - detail, klepnutím ještě větší detail 21 kB

Vědci dosud vycházeli z toho, že kdysi na Marsu voda byla, ale vyschla, vsákla se nebo zmrzla do věčného ledu. Hluboká koryta na obrázcích jsou zčásti tak seřazena, že se podobají říční deltě, konstatuje Malin v americkém odborném časopisu Science. Jsou možná až jeden milión let stará, avšak mohla vzniknout v poměrně nedávné době. Prolákliny jsou patrné zejména v chladných oblastech planety. Voda se možná nachází několik set metrů hluboko v porézní hornině a tam si uchovává tekutý stav. Periodicky prosakuje na povrch a tvoří krátkodobé bystřiny.

Mise sondy Global Surveyor patří mezi úspěchy, jež NASA v poslední době na Marsu zaznamenal. Sonda krouží kolem planety od září 1997. Je vybavena radarem a dalšími přístroji umožňujícími sledovat povrch planety a vysílat data zpět na Zemi.

Zatím nikdo na Marsu z žádného potůčku či jezírka slané vody do plecháčku nenabral. Vypadá to ale, že podobné fotografie přece jenom přesvědčí americkou administrativu, aby dala další velké peníze na výpravu třetího tisíciletí. Na výpravu lidí na Mars, které bych se rád jako pamětník přistání na Měsíci ještě dožil. Nechci být špatným prorokem, ale když se tak na ty fotografie dívám a vzpomenu si, jakou paseku dovede udělat na zemi takové větší tornádo, nemohu se zbavit představy, že jsou tyhle kanály a řečiště vytvořeny spíše obrovskými tornády, které nepochybně na Marsu existují a dosahují prý rychlosti až 300 km v hodině... Bůh ochraňuj astronauty, nebude to taková snadná procházka, jako tomu bylo na měsíci.

Další podrobné snímky naleznete na www.msss.com/mars_images/moc/june2000/


Informační válka. Podívejme se na několik tézí z oficiálního serveru naší armády:

"PŘEDPOKLADY PRO VEDENÍ INFORMAČNÍ VÁLKY
 
Základním předpokladem pro vedení informační války je nebývalý pokrok v oblasti výpočetní techniky a elektroniky, jejímž konkrétním výsledkem je hromadné a široké zavádění různých informačních prostředků do všech oblastí, zvláště vojenské. Specialisté nazývají dnešní společnost "informační" a zdůrazňují veliký vliv informací na veškerou činnost vojsk v možných budoucích konfliktech. Inteligentní technologii řadí ke změnám, svým rozsahem a významem srovnatelným se změnami, ke kterým docházelo při zavádění prvních strojů do výroby. Podle specialistů budou do roku 2000 lidé stále více pracovat s informacemi a vědomostmi než s materiálními objekty. Až 60 % obyvatelstva předních průmyslových zemí bude spojeno s informacemi a většina druhů práce bude vykonávána prostřednictvím prostředků dálkového přístupu a řízení. Negativní dopady má působit tedy i znemožnování přístupů do mezinárodních informačních systémů (vojenských i civilních).
 
ZKUŠENOSTI Z POSLEDNÍCH OZBROJENÝCH KONFLIKTŮ
 
Americké ministerstvo obrany se zabývá vypracováním tajných plánů informační války a na konkrétní opatření ve vojenství s využitím nových informačních technologií. Určité prvky informační války se staly součástí prakticky všech posledních ozbrojených konfliktů, kterých se USA zúčastnily (např. válka v Perském zálivu, Lybii). Vnášením desinformačních zpráv a falešných povelů do systémů irácké armády v rozhodujících fázích bojových operací způsobilo zmatek a následné narušení procesů velení rozhodujících zbraňových systémů letectva a PVO takovým způsobem, že velitelé nebyli schopni rozlišovat skutečné informace od desinformací a výsledkem byl naprostý chaos. Do éteru byly rovněž vysílány sekvence zvukové korespondence např. pilotů s pozemními středisky velení a navedení a pilotů navzájem, či osádek tanků s místy velení pozemního vojska ze záznamu. Významným prvkem bylo rovněž intenzívní a komplexní radioelektronické rušení, které ztěžovalo, nebo dokonce znemožňovalo plnohodnotný a bezchybný přenos dat i rádiové spojení. Důsledky na iráckou armádu byly doslova katastrofální a mnohem závažnější, než se původně očekávalo. Často se říká, že v irácké válce vítězství vybojovalo letectvo a význam prvního skutečného ověření prostředků informační války v reálném boji byl neprávem odsouván do pozadí. Na druhé straně nelze ani tvrdit, že irácká válka byla válkou informační. Jisté však je, že měla nejen výrazný vliv na celý průběh, ale samozřejmě i na její výsledek.
 
Je pravděpodobné, že potenciální protivník vyvine efektivní technické prostředky k vedení informační války. Zranitelnost prostředky informační války je předními specialisty považována za hlavní problém národní bezpečnosti USA nejen druhé poloviny 90. let, ale pravděpodobně i počátku 21. století. Proto je kladen mimořádný důraz na zabezpečení spolehlivé ochrany nejen vojenských, ale i civilních informačních systémů, které mají z hlediska bojeschopnosti armády zásadní význam.
 
Počátek 21. století je spojován s mohutným nástupem nových forem boje, shrnutých pod pojmem "informační válka". Svým způsobem se jedná o válku humánní, jelikož jejím výsledkem není ztráta lidských životů, ale pouze ztráta schopnosti buď částečně nebo zcela vést jakoukoliv bojovou činnost. Její význam je předními specialisty přirovnáván ke zbraním hromadného ničení (ZHN). Zdá se, že staré známé úsloví "bez spojení není velení" v informační válce získává zcela novou dimenzi.
"

Zdá se, že taková informační válka se ve skutečnosti odehrává neustále, bez přerušení. Vůbec není jisté, zda virové útoky nebo útoky na vojenské databáze jsou jen bláhovými pokusy mladistvých hackerů. Mohou být nájemnými žoldnéry kohokoliv na tomto bláznivém světě, který bude chtít destabilizovat vojenské informační systémy ať už v době mírové, nebo při přímé vojenské akci. Nemusí být ani na území informačního agresora, ba dokonce ani nemusí vědět, kdo je vlastně najal. Na závěr se podívejte, jak bude vybaven voják ve třetím tisíciletí:
 
Terminátor "A jaké jsou další výhledy do budoucna? Poněkud zjednodušeně je možno říci, že jsou vidět v současných akčních filmech - elektromagnetické zbraně, laserové pušky, senzorový systém, který funguje nezávisle na jeho nositeli, vysoce citlivé detektory min a chemických látek, lehké ochranné obleky proti ručním granátům, přesné dalekonosné zbraně s infračerveným zaměřovačem, ale i např. roboty pro zřizování zákopů, obsluhu zbraní, provádění strážní služby apod.
 
Dnešní voják na zemi bude pravděpodobně vybaven systémem podobným SCOPE SHIELD 2, což je přenosná třípásmová radiostanice, která může být přizpůsobeno pro přenos dat, získávaných televizní kamerou připevněnou na přilbě nebo na infračerveném zaměřovači zbraně. Data se mohou přenášet do stacionární radiové stanice se zpětnou informační vazbou na vojáka. Tato výbava jednotlivce obsahuje postroj na batoh pro přenosný počítač, propojení na přilbu vojáka s maskovanou kamerou a vlastní přilbový displej.
"

Někteří záložníci se už jistě těší, jak si budou moci na dobrovolném cvičení zahrát v epizodě z terminátora.


EZCrawler Zajímavý vyhledávač najdete na ezcrawler.com/askjeeves/

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.