Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE  GALERIE   RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ   ARCHIV  
Ahasweb hovoří dvoustý padesátý čtvrtý den - 30. srpna, středa

Chlorem byly zasaženy jen rostliny? Z šetření Státní rostlinolékařské správy (SRS) v Mělníku vyplývá, že chlor, který 21. července více než dvanáct hodin unikal z neratovické Spolany poškodil rostliny v nejbližším okolí závodu. "Nejvíce byly chlorem poškozeny sazenice okrasných a lesních dřevin, dále také především listová zelenina a brambory," řekla Milena Látalová z mělnické pobočky SRS.Vyčíslení škod je teď na pěstitelích. Vedení Spolany, které dosud neobdrželo výsledky šetření, již dříve přislíbilo vstřícnost při jednání o možném odškodnění.
 
Zpráva SRS jednoznačně konstatuje, že rostliny byly únikem chloru poškozeny. Míra poškození závisí na druhu rostlin, jejich poloze, vegetační fázi a v neposlední řadě rovněž na délce působení jedovatého plynu. Na zbarvení listů a jehlic upozornili hlavně pěstitelé v okolí Tišic, kam směřoval vítr v době havárie. Látalová uvedla, že všem poškozeným vydávali potvrzení o výsledcích šetřeních správy, která jsou podle ní dostatečně průkazná. Zároveň potvrdila, že vydané doklady o poškození rostlin jsou především pro soukromé zemědělce základním argumentem pro uplatňování náhrad.

Zdá se, že nikoho z novinářů při smolení této a podobných zpráv o havárii nenapadla jedna věc: když byly prokazatelně poškozeny rostliny, pak muselo být stejně poškozeno zdraví oněch zemědělců i obyvatelstva v přilehlých obcích. Nejen že se o jejich zdraví nikdo nepostaral (lékařské prohlídky, případná léčba zejména dýchacího ústrojí), ale nikdo z nich nedostane ani žádnou náhradu za poškozené zdraví. Přitom to není v dlouhé historii zdejší chemičky první případ ať už úmyslného či neúmyslného vypouštění různých "lahůdek" do okolí továrny. Shodou okolností jsem se několikrát pohyboval nejen v jejím těsném okolí, ale byl jsem dokonce i uvnitř po prolustrování zdejší ochrankou. Ještě dlouho po opuštění zdejší krajiny jsem cítil z vlastních šatů podivné "vůně" pocházející ze zdejších produktů.

Podivné je i to, že zatímco kolem atomových elektráren se naši ochránci přírody a ovzduší neustále srocují, podobné havárie je nedokáží vyprovokovat ke konkrétním razantním zásahům na ochranu zdraví. Místní samospráva je ve vleku továrny, ze které nepochybně plynou nějaké ty daně do obecní pokladny (alespoň doufám). Dokonce obyvatelé dostávali jakýsi příspěvek na živobytí, kterému se zde říkalo "pohřebné". To, čemu se ve zprávách a oficiálních dokumentech říká "objekty", nejsou většinou žádné skutečné budovy, ve kterých by se ony chemické orgie odehrávaly! Je to jen změť potrubí a technologických zařízení na volném prostranství. Je to oblíbená praxe chemiček: jednak se tím ušetří výrazně investiční náklady a hlavně všemocný větřík milosrdně rozptyluje všeliké nežádoucí "nepatrné" úniky většinou jedovatých plynů po širém okolí. Být to v baráku, museli by se o tyto netěsnosti důkladně starat, aby ochránili zdraví vlastních zaměstnanců.

Správným skutečně ekologickým řešením takového provozu by nepochybně bylo jeho uzavření do hermetické obálky stejné, do jaké je uzavřen atomový reaktor v Temelíně. Pak by žádná možnost úniku jedovatých sloučenin do širého okolí neexistovala! Je zvláštní, že jsem se zatím nikde s podobným návrhen nesetkal.Nejspíše proto, že výrobci o to z pochopitelných finančních důvodů nemají zájem a bojí se takové alternativy jako čert kříže a také proto, že naši milí novináři, označovaní soudruhem Zemanem za bahno a pitomce, bohužel povětšinou nemají žádné technické vzdělání a takové myšlenky je nenapadají ani kdyby chtěli. Kde nic není, ani čert nebere.

To raději neustále předvádějí fotografie komínů chladicích věží nejen atomových elektráren v naivní doměnce, že ta oblaka valící se z komínů, jsou nepochybně zdraví silně škodlivá. Opak je pravdou, jedná se o pouhé vodní páry vznikající při chlazení turbin. Atomové elektrárny v USA jak známo, vesměs žádné takové věže ani nemají, neboť ke chlazení používají vod kolem protékajících řek - což mimochodem může mít negativní vliv na život v takévé řece, protože voda se tak otepluje o několik stupňů. Rybáři ovšem tvrdí, že to zase působí pozitivně na růst ryb.

Takže lze jenom doporučit, aby zejména místní orgány vyvolaly tlak na chemičky nejenom v Neratovicích, ale i v Pardubicích a jinde, aby byly takové nebezpečné provozy uzavřeny do hermetických budov a aby se takové zásady dostaly i do stavebních předpisů. Pro ozdravění životního prostředí nestačí jenom odsířit uhelné elektrárny, ale poohlédnout se i jinde.


Library - knihovna

Elektronická kniha je na světě! Tablet PC, nebo-li elektronická kniha, je skutečný PC o rozměru knihy vybavený Windows 2000. Použitá ClearType™ technologie zajišťuje vynikající čitelnost obrazu na LCD. Cílem řešení bylo, aby dokázala obstát před kvalitou a možnostmi čtení z obyčejného papíru. Tablet PC má i připojení na Internet pro nákup elektronických knih. Tablet PC je ovšem vybaven i všemi ostatními možnostmi - můžete na něm číst maily v Outlooku. Ovládání PC je pouze perem, TabletPC nemá žádnou klávesnici. K dispozici je i SW pro rozpoznávání ručně psaného písma.

Microsoft ReaderMicrosoft Reader® od firmy Microsoft je ten správný SW pro čtení elektronických knih nahraných právě do Tablet PC. Je zdarma a současně s ním můžete získat i Add-in SW pro Microsoft Word 2000, který vám umožní vytvářet soubory .LIT, se kterými Microsoft Reader® pracuje. Je to jen 7 MB ke stažení z internetu.
 
Podrobný článek najdete v sekci Počítače Podrobněji zde...


FBI marně pátrá...Chcete si vydělat 25 000 dolarů? Odměnu ve výši 25 000 dolarů vypsalo americké ministerstvo zahraničí za poskytnutí jakékoli stopy k nalezení ztraceného přenosného počítače s tajnými informacemi. Laptop, který obsahuje pravděpodobně i údaje o jaderných technologiích, zmizel v lednu z budovy ministerstva zahraničí. Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který záležitost vyšetřuje, nebyl zatím s to vypátrat, zda počítač byl ukraden kvůli tajným informacím nebo čistě pro jeho hodnotu hardwaru. Zmizelý počítač obsahoval dokonce i velmi tajnou informaci o šifrovacím kódu a informace o zpravodajských službách a jejich plánech.

Z této zprávy je patrné, že se specialisté pro ochranu tajných informací stále ještě nepoučili od autorů béčkových seriálů o tajných službách. V těch se běžně vyskytují sekvence o tom, jak se takový laptop či jiné zařízení pro uchovávání tajných informací samočině zničí, jakmile si adresát po vložení hesla přečetl obsah, respektive se zničí i při nedovolené manipulaci. Nebylo by přece žádným technologickým problémem počítače s tajnými informacemi opatřit termickou minináloží zabudovanou přímo na harddisku, která by se aktivovala například při přemístění počítače z určeného místa bez zadání bezpečnostního kódu nebo při pokusu harddisk z počítače vymontovat.

Je to zvláštní, jak ti skuteční bezpečnostní specialisté neustále zaostávají za fantazií a nápady scénáristů. Bude to nejspíše tím, že jsou z rodu spíše omezenců než tvůrčím způsobem uvažujících jedinců. V tom případě by se měli věnovat více sledování i těch nejnemožnějších televizních seriálů. Třeba by je po čase napadlo, jak zabezpečit tajné informace proti zneužití.


Výnosný obchod banditů. Starodávný recept na snadné zbohatnutí je únos. Aby to nevypadalo blbě, vydávají se dnes i ti nejsprostší lupiči a banditi za ochránce národních či náboženských zájmů. Odchytí si nějakého turistu či pracovníka mise OSN a požadují za něj výkupné. Dříve se unášely dcery a synové bohatých králů, šejků nebo obchodníků, dnes se většinou jedná o volbu zcela náhodnou. Muammar Abu Minyar al-QADHAFIProtože soukromé osoby nemají většinou žádné prostředky na výkupné, je to pak na vládách jejich zemí. Západní vlády platí jen velmi nerady pod záminkou, že takový postup by vyvolal jen další únosy. Zajatci pak strádají i několik měsíců, často přijdou o život, když banditům dojde trpělivost.

Nejnovějším zachráncem se právě stal jeden z největších mezinárodních banditů - Muammar Kaddáfí aneb Muammar Abu Minyar al-QADHAFI. Zaplatil údajně za šest rukojmí šest milionů dolarů nepochybně s úmyslem si vylepšit renomé před západním světem.


Komerční banka se zbavila rizikových úvěrů. Chcete vědět, kolik dluží jednotlivé podniky a fyzické osoby Komerční bance? Pak si stáhněte tento souborDLUHY.ZIP (zabalený soubor DLUHY.XLS) obsahující údaje k 31.5.2000.


Chcete si hrát? Pak navštivte nový online herní server www.flashfun.cz.

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.