Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE  GALERIE   RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ   ARCHIV  
Ahasweb hovoří dvoustý padesátý patý den - 6. září, středa
Zajistěte si zasílání e-mailu vždy, kdy dojde k aktualizaci Ahaswebových hovorů:

Blade RunnerProč tolik mrtvol? Někdy se takhle ptám, k čemu jsou všechny ty filmové příběhy o lupičích a policajtech plné mrtvol podávaných tak hezky věrně s kečupem po těle. Jistě, jednou z odpovědí je, že se takové příběhy dobře prodávají a přinášejí producentům, scénáristům, režizérům a hercům kulaté penízky, někdy dokonce i slávu a Oskary. Ano, je to především byznys, protože se často říká "filmový průmysl" a ne "filmové umění". Když se něco vyrábí, musí to také někdo kupovat. A filmový divák se na takové filmy chodí dívat. Chodí se dívat na to, jak se někdo snaží rychle zbohatnout a tak vyloupí banku (dnes), ukradne a prodá koně (dnes už ne), přepadne a vyloupí vlak (dříve i dnes). A dívá se s mrazením na to, jak při tom umírají jednou policajti a šerifové, podruhé zase ti špatní a zlí lupiči, vrazi a desperátové.

K čemu to je, dívat se na někoho jak umírá? Prostě vám to dává dobrý pocit, že to nejste vy, kteří právě umírají v bolestech, které si těžko dovedete představit. Utrpení a smrt někoho jiného je lákavá podívaná, po které se můžete radovat, že jste to nebyli právě vy. Dříve se chodili lidé dívat na smrt v přímém přenosu na náměstí, když tam někoho čtvrtili či věšeli. Naposledy byla tahle příležitost v Čechách v roce 1945, když jsme si napravovali ten blbý pocit, že jaksi nepatříme mezi vítěze. Dnes je to možné jen na plátně či v televizi, už to není ono. Také prožíváme uspokojení, když jsou bezpráví a zločin potrestány, často ale litujeme ty zbojníky, kteří se ještě před chvílí radovali ze svého života, užívali si cizích peněz, milovali se a teď se válí ve vlastní krvi.

Smrt je dobrý artikl. Dobře udělaná, neobvyklá nebo dokonce zvrhlá smrt vydělává slušné peníze. Může také sloužit jako návod pro někoho, kdo chce desperáty napodobit. Zejména ti tupější, s chabou inteligencí se učí ve ztemělém sále kina, jak se správně plánuje přepadení banky, jak se to realizuje. Takový film ovšem může pomoci i policistovi, který má celoživotní trauma z faktu, že gauneři, které dostal do lochu, vzápětí pro nedostatek důkazů soudce propustí na svobodu. Ve filmu může naopak vidět, jak jednoduché je zločince nezatýkat a na místě jej zastřelit. To všechno jsou důvody, proč se podobné filmy stále natáčejí, ať se nám to líbí nebo ne.


Pan ministr Březina se ocitl v nemocnici pro problémy se žaludkem. Má nepochybně žaludeční vředy a vůbec se nedivím, že ho to přepadlo právě včera. Dopadl jsem podobně, ačkoliv jsem se do nemocnice nevydal. U mě se jednalo pouze o bolestivé staré jizvy na dvanáctníku, které se ozvou vždycky při razantním snížení teploty. A k tomu právě včera došlo, v noci bylo jen něco kolem 7 stupňů, byl to pokles teploty až o 18 stupňů. Mě stačilo, že jsem si pořádně zatopil v kamnech. Člověk je křehká schránka, někteří méně odolní jedinci bez plechového vnitřního potrubí jsou pak ještě křehčí. Zahoďte proto za hlavu všechna trápení a berte život jenom zlehka. Když vás někdo rozčiluje či dokonce permanetně nas..á, pak si jej představujte nejlépe, jak sedí se staženými kalhotami na míse. Jenom pozor: musíte se při tom ubránit úsměvu, jinak by dotyčnou osobu, která vás právě stírá, mohla klepnout pepka. I když, třeba by se tím právě ta osoba vzpamatovala... Pokud se vám nedaří se ubránit trvalému stresu, nemůžete dělat to, co děláte. V zájmu zachování života vám doporučuji si najít něco klidnějšího, třeba i za méně peněz. Pokud vám ovšem záleží na tom, jak dlouho tady ještě mezi námi pobudete.


Falbr pokuřující...Falbr je zrádce! Zradil svého pána, který se za něj postavil v okamžiku, kdy byl na tenkém ledě s pozitivní lustrací příslušníka StB, zradil svého kumpána, kterému dělal ještě nedávno místopředsedu partaje. Neboť Falbr nebyl jen řadovým fízlem, byl specialistou, který vyučoval ve fízlárně angličtinu (1963-69 učitel jazyk. školy min. vnitra ČSSR, sám uvedl, že obdržel pozitivní lustrační osvědčení v kategorii A) ostatní agenty, ty nejlepší, kteří byli pak posíláni do zahraničí šmírovat naše emigranty. Musel tedy být ne jednou, ale dvakrát, třikrát kovaným a prověřeným komunistou. Proč se s ním Zeman vůbec zapletl? Proč ho podporoval? Znamená to snad, že na něj Falbr něco má? Nějaký ten kufříček starých hříchů, kterých se Zeman za komunizmu dopustil? V každém případě se spolu kamarádili v době, kdy si navzájem mohli pomoci k větší moci. Falbrovi se hodilo, že narudlá levicová sociální demokracie - tehdy v opozici - jde v jednom šiku s narudlými odbory. Byla to jasná snaha vyvolat vlnu nespokojených, která měla vynést oba ještě výše: Zemana na post předsedy vlády, Falbra alespoň mezi "moudré" zákonodárné senátory.

Falbr pak začal hrát jinou hru: vystoupil z ČSSD a snaží se stát nezávislým, lidem oblíbeným senátorem, tátou lidu. Navíc jako šéf šéfů odborů musí být nutně i nadále v opozici ke státní moci, která jeho "soudruhy" odboráře odírá na daních, spolupodílí se na tunelování "jejich" továren.

A tak zcela paradoxně, ale logicky, se dnes Falbr staví do role starého zkušeného kmeta, který kárá Zemana, jak dělá špatně kádrovou politiku, jak nemá rád tu mladou, národem oblíbenou Buzkovou. Falbr není pohoršen nad tím, že se objevil spisek zvaný Olovo. Je pohoršen nad tím, jak neobratně a hloupě Zeman vzniklou situaci řeší, jak kolem sebe vztekle tluče trestními oznámeními na novináře místo toho, aby ukázal klidnou a moudrou tvář politika, jehož se podobná špína ani nedotkne.

Falbr je zrádce ne proto, že by se oba dva dřívější kumpání lišili v názorech, ale proto, že jako kovaný profesionál zakalený v politické rudé výhni školy pro estébáky, využívá Zemanových politických chyb pro vylepšení svého "image". Využívat chyb svého politického soupeře patří k pradávným metodám politického boje, boje o přízeň voličů. Jsi právě můj davem neoblíbený kamarád? Ani já nemohu být nadále tvým kamarádem, prostě tě už nemám rád, říká dnes Falbr Zemanovi.


Svatá trojice českáPolitici pod hvězdy! Naši milí politici všeho druhu by se měli dobrovolně sejít někde na tajném místě na venkově a pořádně se tam zkouřit. Nesměli by ale u toho být ti vlezlí novináři a fotografové a televizní reportéři. Když by pak páni politici společně o půlnoci močili někde venku do trávy a podívali se podle zvyků našich předků pěkně nahoru na Velký vůz a všechny ty hvězdy, pak by jim snad došlo, jaký jsme to prášek v celém nekonečném vesmíru. Pak by je snad opustila alespoň část jejich nabubřelé ješitnosti o uvědomili si svoji nepatrnost a pomíjejícnost. Druhý den by možná řídili tento nebohý stát s větším nadhledem, nevyskakovali by z malicherných důvodů jeden na druhého a dělali by raději to, co se od nich očekává: správa věcí veřejných.

Nápad to není, jak jistě uznáte, špatný. Teď je ještě dostat do té venkovské hospody, třeba do té tajné v zapadlé Klokočné, co se jmenuje U koně a v koutě tam mají od prezidenta Havla jako suvenýr pochromovanou flintu hradní stráže za to, jak dobře vyvářeli na Hradě papežovi a jiným celebritám. Třeba by se páni politici pak snažili dělat politiku tak dobře, jako vaří U koně pan Sapík.


Lístky do Národního si můžete rezervovat s více než dvouměsíčním předstihem na adrese www.narodni-divadlo.cz/rezervace.html. Pokud si zde vstupenky vyberete, obdržíte pořadové číslo, na jehož základě vám je do určitého termínu vytisknou u pokladny v divadle. Nejedná se tedy o prodej, ale jen o rezervaci. Je to sice hezká iniciativa, leč přímý prodej by byl mnohem zajímavější.


Udavačská stránka proslaveného spolku ochránců autorských práv v oblasti SW je skutečně zajímavým přístupem k zavedení pořádku v této oblasti. Najdete ji na www.zatepla.cz. Zajímavé na tom je, že spolek nazvaný Business Software Aliance není u našich úřadů nikde zaregistrován. Neobjevíte ho v Obchodním rejstříku ani v databázi Ministerstva financí ARES. Je to samozřejmě trestuhodné, jak se u nás stále ještě používá nelegální SW, přesto nemohu souhlasit s metodou, kterou si tito pánové zvolili.


Komerční banka se zbavila rizikových úvěrů. Chcete vědět, kolik dluží jednotlivé podniky a fyzické osoby Komerční bance? Pak si stáhněte tento soubor DLUHY.ZIP (zabalený soubor DLUHY.XLS) obsahující údaje k 31.5.2000. Tyto dluhy pro Komerční banku vymáhá firma Konpo s.r.o.


LeechFTPFree LeechFTP (freeware) vám zjednoduší práci při správě vašich stránek a stahování souborů z FTP serverů. Jeho autorem je můj jmenovec Jan Debis ze Spolkové republiky Německo a velice se mu to povedlo. LeechFTP 1.3 Build 207 je velice rozšířeným klientem FTP a díky české verzi jej nemusím nijak podrobněji popisovat.
Najdete jej na stud.fh-heilbronn.de/~jdebis/leechftp/ (620 kB), k němu si ještě stáhněte z www.softnov.cz zazipovaný soubor language.dat od Filipa Hajného, který si po instalaci LeechFTP nakopírujete do složky c:\Program Files\LeechFTP\ - tento soubor je textový a můžete si jej libovolně upravovat. Tak získáte česky se tvářící verzi (anglicky zůstanou pouze interaktivní návody při přejetí myší přes ikonu a Help) a můžete dělat down i upload co hrdlo ráčí. Trochu jsem bádal, kdeže si mám založit parametry pro připojení na FTP server. Najdete to v nabídce Soubor, Záložky..., kde si nejprve vytvoříte libovolnou strukturu složek a podsložek a do nich přidáte pomocí Úpravy, Přidat záložku parametry pro navázání spojení s FTP serverem. Na tuto záložku pak stačí poklepat pro navázání spojení.
Normal Connect Na hlavní obrazovce je v levém horním rohu ikona Normal Connect s bleskem, která vyvolá dialogové okno naposledy použitého spojení.
Show BookmarksCelkový seznam záložek vyvolá ikona Show Bookmarks
zavřené knihy s červenou záložkou.
Refresh directoryPo přenosu se neobnovuje automaticky obsah aktuálních složek, je třeba použít pro zvolenou složku ikonu Refresh directory.

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.