Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE

 GALERIE 

 RADY 

VYKOPÁVKY

ZAHRADA

OBLÍBENÉ

  ARCHIV  

Ahasweb hovoří dvoustý padesátý sedmý den - 29. září, pátek, 5.října, čtvrtek
5.10.2000 přidáno slide show - fotky z demonstrací Dále

Demonstranti ze všech zemí řádili jak psi! Změňte Prahu v Seattle! bylo hlavním heslem dne spolků všeho druhu protestujících proti všem a všemu. Zejména 26.září se vyznamenali a pokusili se zlikvidovat nejen zasedání Mezinárodního měnového fondy a Světové banky, ale i Prahu. Podařilo se jim zablokovat místo zasedání v Kongresovém centru, takže vetšina účastníků zasedání musela k večeru odcestovat lidovým dopravním prostředkem - metrem. V této dramatické situaci se ukázala v plné síle předvídavost komunistických budovatelů komplexu postaveného původně pro sjezdy komunistické strany. Mysleli tenkrát na všechno, pokud jde o únik z této budovy. Sami možnost přímého odchodu přes podzemí paláce do metra nikdy nevyužili, protože jim nikdo ani v sametové revoluci po krku nešel. Zato současná levicově naladěná globálně organizovaná fronta bojovníků proti globalizaci šla po krku představitelům finančního a ekonomického světa velmi tvrdě.

Praha se díky násilným akcím zejména 26.9.2000 v pondělí dostala na první stránky světových deníků i internetových portálů. Zejména internet byl jako nástroj demokratického šíření informací do událostí zapojen v nebývalé míře. Organizátoři protestů jej využili především pro organizaci akcí, částečně také pro účely propagandy. Portály v čele iDNES se věnovaly tomu, k čemu se internet velice hodí: dodávaly na své stránky prostřednictvím mobilních reportérů textové i obrazové zpravodajství takřka v minutových intervalech a předstihly tak nepochybně i televizní stanice, i když TV3 se snažila velice. Malá ukázka toho, co se objevovalo neustále aktualizováno na obrazovkách počítačů kdekoliv po světě:

Nejprve jeden z televizních klipů TV3, z pořadu Metropolitní expres. Formát je RealPlayer.

Někteří Pražané sledovali internetové zpravodajství a podávali svým známým zprávy přes SMS, aby se mohli vyhnout demonstrantům.
Ukázka z on-line textového zpravodajství iDNES:
17:55 - Poblíž Kongresového centra aktivisté zdemolovali vůz TV NOVA. Zákaz vycházení z budovy pro delegáty i novináře stále platí. Pořadatelé uvažují o neprodyšném uzavření budovy. (Zatím se tam dá vcházet.)
17:53 - V ulici 5. května (magistrála) asi pět set demonstrantů skanduje hesla a vydávají pokyn, aby blokovali dálnici vsedě.
17:48 - Demonstranti z ulice Na Pankráci se spojili s další skupinou a míří na magistrálu směrem do centra města.
17:47 - U Státní opery je zhruba pět set lidí. Je zavřena magistrála v obou směrech a spodní část Vinohradské třídy.
17:46 - Policie rozehnala skupinu v ulici Marie Cibulkové a míří do ulice Na Pankráci.
17:44 - Zásahová jednotka rozprášila aktivisty u hotelu Corintia Towers u Kongresového centra.
17:43 - Křižovatka Legerova a Anglická je uzavřena. Dav dvou set lidí míří ke Státní opeře.
17:41 - Policisté přiznali, že demonstranti nad nimi mají převahu.
17:40 - Aktivisté obklíčili Státní operu. Policistů je tam málo, pouze pořádkoví.
17:36 - Byl vyhlášen zákaz vycházení z Kongresového centra (KCP) pro všechny. Policie přehradila lávku mezi KCP a blízkým hotelem Corintia Towers. 100 policistů zásahové jednotky běží od KCP směrem k hotelu.
17:33 - Jeden z mužů v kravatě, kterého anarchisti kamením zahnali za plot ke Kongresovému centru, je zraněm v obličeji.
17:30 - Aktivisté se pomalu v malých skupinkách přesouvají z náměstí Míru ke Státní opeře.
17:28 - V ulici Na Pankráci anarchisté napadli kolemjdoucí muže v kravatách a zahnali je zpět za bariéru z pletiva.
17:25 - Policie použila slzný plyn proti anarchistům u Kongresového centra. Ti se stahli zpět. Policie se přeskupuje a buduje barikády.
17:23 - Asi tři stovky anarchistů u Kongresového centra se chystají prorazit bariéru ochranné zóny.
17:22 - Pořadatelé z Kongresového centra se snaží nahnat všechny lidi z okolí do budovy.
17:21 - Dopravní podnik omezil dopravu nejen na trase C, ale na všech trasách. Stanicí Můstek se projíždí.
Podrobnosti z on-line zpravodajství z 26.9.2000 najdete na adrese www.idnes.cz Podrobnosti z on-line zpravodajství z 26.9.2000

Libeňská loděnice - základna INPEGOpuštěná loděnice v Praze na Libeňském ostrově sloužila jako základna boje. Ve skladech loděnice aktivisté, kteří přijeli z celého světa, také přespávají. Někteří nocovali ve svých vozech. Dali tak přednost Strahovu, kde se ubytovalo jen několik stovek demonstrantů. Plán pořadatelů INPEG se totálně nezdařil. Strahov na většinu demonstrantů působil jako vězení obklíčené policií a tak vyhledávali ubytování, kde se dalo. Z této zkušenosti vyplývá, že pokud chcete podobné neformální skupiny lidí někde ubytovat, musíte zvolit místo spíše odlehlé a hlavně, bez policie. Ta může být sice někde poblíž připravená k zásahu, ale musí být neviditelná. Navíc na místě určeném k přípravám a ubytování se nedají předpokládat násilné činy ve velkém rozsahu, pro ty si organizátoři vždy vybírají veřejné místo, kde se mohou řádně zviditelnit.

Vytloukání výlohy KFC Policie přes všechny výroky sýčkařů v čele s panem prezidentem svoje přípravy nijak nepřehnala a dá se konstatovat, že se svého úkolu zhostila se ctí. Podle mého názoru hlavním výsledkem demonstrací je podstatné zlepšení kreditu policie u veřejnosti. Většina Pražanů stála v průběhu demonstrací na straně policie, zejména když mohli vidět zvěrstva, které "odpůrci" páchali: útoky s dřevěnými holemi, házení dlažebních kostek a zejména použití molotovových koktejlů přesvědčilo i poslední fandy antiglobalizátorů, že v čele demonstrací stojí organizované bojůvky, které se přímo vyžívají v boji s policií a zdá se, že je jim v podstatě jedno, proti čemu se právě demonstruje. Vrcholem ukázky svobody projevu bylo již tradičně vytloukání výkladních skříní bank, McDonalda a KFC.

Pro čtenáře používající Micosoft Internet Explorer verze 4-5.x jsem připravil menší
slide show z fotografií ilustrujících události v Praze.

Protože máte jistě každý naistalován Real Player, můžete si pustit i variantu slide show vytvořenou s jeho použitím. Jinak mějte trochu trpělivosti po kliknutí na startovací šipku pod černým čtvercem s logem Real Playeru přichystaným pro slide show. Real Player si totiž ty fotky natahuje až po startu slide show a to vždy znovu. Pokud by to snad nefungovalo ani v MSIE 4-5.x, stáhněte si raději nejnovější verzi Real Player Basic 8.0. Je tam na serveru www.real.com trochu zarubany, zkuste to na adrese http://proforma.real.com/.


PRAHA 25.-26.9.2000

Pro zvědavce doporučuji si prohlédnout nejen zdroják této stránky, ale i soubor INPEG.TXT, který je kopií řídícího souboru INPEG.RP pro RealPlayer. Bližší o psaní parametrů pro podobné ptákoviny najdete na service.real.com. Dalo mě to velikou práci, než jsem to u Reálů našel. V jedné věci tam ale nemluví pravdu: pokud jsem použil jen relativní adresy k obrázkům od úrovně, kde je řídící soubor inpeg.rp, pak to nefungovalo. Teprve po zadání úplné URL adresy to je O.K.

Ale zpátky k událostem minulého týdne. Několik adres odpůrců-demonstrantů i zastánců-organizátorů :

Ohlas čtenáře:

Pane Webmaster,
nevite nahodou proc se mi pri cteni vaseho webu chce strasne smat??? Jak popisujete akce proti MMF je dokonala ukazka jak nekdo dokaze bezmezne verit mediim aniz by si o tom dovedl udelat nazor sam.. Vite ze 90% tech protestu bylo nenasilnych a uplne v pohode??? Vite ze tam byli odborari, studenti a pracujici a nejenom ti co vam je ukazali v TV???

Jan Strnad


Olympiádu trochu jinak najdete na www.silly2000.com. Tu pravou právě skončenou olympiádu Sydney 2000 najdete na www.olympics.com


Nový virus přichází z falešné mailové adresy support@microsoft.com, kterou běžně používá Microsoft a smaže všechno na co dosáhne. Je ukryt v souboru UPDATE.VBS. Neotvírat a smazat...


Komerční banka se zbavila rizikových úvěrů. Chcete vědět, kolik dluží jednotlivé podniky a fyzické osoby Komerční bance? Pak si stáhněte tento soubor DLUHY.ZIP (zabalený soubor DLUHY.XLS) obsahující údaje k 31.5.2000. Tyto dluhy pro Komerční banku vymáhá firma Konpo s.r.o.

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.