Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
  HOME   POČÍTAČE  GALERIE   RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ   ARCHIV  
Ahasweb hovoří dvoustý šedesátý třetí den - 20. listopadu 2000, pondělí

Volby 2000Volby do senátu opakovaně ukázaly drtivý nezájem občanů o politiku, zejména tu senátní. V prvním kole byla celková účast 33,72 procent, ve druhém kole to bylo pouhých 21,56 procent. Rekordní neúčast předvedl obvod Sokolov, kde se k volbám v druhém kole dostavilo jen nepatrných 12,84 procent voličů.

Podle zjištění agentury STEM považuje politiku za špinavost a politiky za prospěcháře 70 procent občanů. Jen asi čtvrtina lidí si myslí, že dnešní politici mají lepší morálku než ti před rokem 1989. "Nízká volební účast je forma hlasu,"soudí sociolog Jaromír Volek. "Lidé hlasují tím, že nejdou k volbám. Oni vlastně říkají: Nemáme důvod vyjadřovat se k Senátu nějakým jiným způsobem než jej ignorovat, protože jeho význam pro naše každodenní životy vnímáme jako nulový."

Číslo a název strany Počet
abs. v %
208 Čtyřkoalice 30 37.04
53 Občanská demokratická strana 22 27.16
7 Česká strana sociálně demokratická 15 18.52
1 Křesťan.a demokrat.unie-Českosl.strana lidová 6 4.41
13 Občanská demokratická aliance 3 3.70
47 Komunistická strana Čech a Moravy 3 3.70
80 Nezávislí kandidáti 2 2.47

Jednoznačným vítězem druhého kola doplňovacích voleb do Senátu se stala Čtyřkoalice. Ve finálových soubojích uspělo 16 jejích kandidátů z 19. Už v prvním kole pro ni navíc získal mandát Josef Zieleniec. Čtyřkoalice se tak stala nejsilnějším subjektem v horní komoře parlamentu s celkem 39 mandáty (9 senátorů je z minulých voleb za ODA a KDU-ČSL).Strany opoziční smlouvy (ČSSD a ODS) tak ztratily nadpoloviční většinu v Senátu. Komunistům se nedařilo v senátu, podstatně lépe dopadli ve volbách do krajských zastupitelstev - tabulka zde .

Haló noviny se poněkud rozzuřily nad "poměry" v předvolebním boji v Ostravském kraji:

Soukromá tisková média vycházející v Ostravském kraji, jež jsou v rukou německých podnikatelských skupin, kopírují spiklenecké záměry pravice - uvalily se vší pravděpodobností informační embargo na Komunistickou stranu Čech a Moravy.
Lze tak s jistotou usuzovat z obsahu čtvrtečních vydání dvou největších listů Svoboda a Moravskoslezský den, které nereagovaly ani zmínkou na úterní tiskovou konferenci obou vítězek prvního kola senátních voleb, jež do Ostravy přijela podpořit místopředsedkyně ÚV KSČM Zuzka Rujbrová.
Zástupce šéfredaktora česky psaného německého deníku Moravskoslezský den Lumír Mikulka zaútočil ve čtvrtek na KSČM ve svém komentáři "Neumíme žít bez komunistů?" Přirovnává zcela bezostyšně KSČM k nacistické NSDAP. Metodou podvrhování argumentace a sofistickou logikou Mikulka popírá samu podstatu komunistické strany a píše: "Chce-li s nimi (komunisty, pozn. red.) kdokoliv na jakékoliv úrovni spolupracovat, zahrává si s ohněm..." Znění komentáře se až příliš nebezpečně podobá programu vyhlašování "svaté války".

Má-li KSČM na Ostravsku po volbách 27.69 procent krajských zastupitelů, je to správně důvod k vyhlášení "svaté války" proti komunistům. Když si k tomu přidáte 16.92 procent Sociálně demokratické strany, pak je čeho se obávat a je dobře, že alespoň někdo proti nim zvedá hlas.


Václav Havel zlobí...Havel zase zlobí. Prezident Václav Havel odmítl podepsat novely lustračních zákonů, jejichž cílem je prodloužení platnosti lustračních zákonů do přijetí nového zákona o státní službě. Poslanecká sněmovna tak o nich bude muset hlasovat znovu. První reakce poslanců naznačují, že sněmovna prezidentovo veto jako obvykle přehlasuje.
"Vrácení těchto zákonů odůvodnil prezident republiky tím, že už v roce 1995 tyto zákony nepodepsal, protože nechtěl ospravedlnit pětileté čekání na zákony o státní službě. Tím méně může po dalších pěti letech umožnit nekonečné čekání na jejich přijetí," vysvětlil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.Poslanci míní, že sněmovna Havla přehlasuje. Místopředsedu ODS Petra Nečase Havlovo rozhodnutí nepřekvapilo: "Pan prezident vyjadřuje dlouhodobý odpor vůči lustračnímu zákonu. Na druhé straně to považuji za špatný krok pana prezidenta a jsem přesvědčen, že sněmovna dá jednoznačně najevo, že si přeje, aby lustrační zákony dále platily.". K tomu, aby sněmovna prezidenta přehlasovala je zapotřebí nejméně 101 z celkem 200 členů dolní komory. Zastánci prodloužení platnosti lustračních zákonů, tedy pravicoví poslanci a část sociálních demokratů, mají ve sněmovně potřebnou většinu: ODS má 63, KDU-ČSL 20, Unie svobody 18 a ČSSD 74 poslanců.
Také místopředsedkyně ČSSD Jitka Kupčová soudí, že sněmovna prezidentovo veto zřejmě přehlasuje. Sama je ale odpůrkyní předloh. "Domnívám se, že platnost lustračních zákonů neměla být prodloužena. Myslím si, že to je zákon, který je postaven na kolektivní vině, a že v našem právním řádu by skoro po deseti letech už neměl co dělat," řekla. Platnost lustračních zákonů má skončit v prosinci. Princip obou zákonů je stejný. Jeden z nich má obecný charakter a má znemožnit aktivním představitelům předlistopadového komunistického režimu a jeho represivních složek, aby zastávali funkce ve státní správě. Druhý lustrační zákon se obdobně vztahuje na funkce v bezpečnostních složkách. Platnost obou zákonů měla skončit letos 31. prosince, avšak hlavně pravicoví zákonodárci prosadili, aby platily i poté. Obecný lustrační zákon by měl platit až do přijetí nového zákona o státní službě. Lustrační zákon platný pro bezpečnostní složky má platit do doby, než bude schválen nový služební zákon. Termíny přijetí obou nových zákonů však nejsou jasné.

Havel se tak zcela nepokrytě staví za "práva" bývalých estébáků a vysokých komunistických funkcionářů, kteří by nepochybně velice rádi na sklonku své životní dráhy ještě vstoupili na lukrativní státní funkce. Je to projev jeho zcela omylného pseudohumanizmu, který praktikoval už v dobách, kdy seděl v komunistickém vězení a "tak nějak lidsky" se přátelil se svými žalářníky. Možná, že by rád viděl svého přítele soudruha Čalfu v nějakém ministerstvu, nejlépe vnitra na funkci nejméně náměstka ministra. Díky poslancům pravicových stran a snad i socdem k tomu snad nedojde.


POKOJ A DOBRO je nejnovější literární hit na politické scéně, vydaný katolickou církví. Dalo mě to velikou práci to ze serveru www.cirkev.cz vydolovat. Nevím, zda to byl záměr, ale zkuste ten dokument na serveru najít sami. Možná je tam tak schovaný proto, že v jeho podtitulu stojí "List k sociálním otázkám v České republice k veřejné diskusi", leč na dalším řádku čteme "VYDAL SEKRETARIÁT ČESKÉ BISKUPSKÉ KONFERENCE PRAHA 2000 (PRO VNITŘNÍ POTŘEBU)".

Netroufám si tento dokument komentovat. Moje zaujetí proti katolické církvi (nikoliv proti katolíkům!) a jejímu chování v některých tragických obdobích našeho národa, ve kterých katolická církev vždy stála na straně našich nepřátel, je příliš veliké. Dotknu se jen jedné věci, která mě mírně řečeno pobouřila: na několika místech se list dovolává slov Jana Ámose Komenského (viz na straně 18 "To, co následovalo, lze vidět jako "vichřice hněvu pro hříchy naše na hlavy naše uvedeného" (J.A.Komenský)." nebo strana 52: Sem patří Komenského myšlenka officina humanitatis - dílna lidskosti,), a přitom to byla právě katolická církev, která se zasloužila o jeho vyhnání. Nebude trvat dlouho, a katoličtí autoři se budou při podobných příležitostech dovolávat slov Jana Husa. POKOJ A DOBRO vyráběli jeho autoři celé tři roky!


Nejnovější červ, který se šíří po Internetu je W32/Navidad@M. Šíří se opět za pomocí poštovního programu MS Outlook a poznáte ho podle přílohy NAVIDAD.EXE. Zajímavostí je, že odesílatelem zprávy je někdo, komu jste právě před chvílí poslali e-mail. Protože to vypadá na rychlou odpověď, tak bohužel celá řada uživatelů naletí.

Virus naštěstí neobsahuje žádnou destruktivní rutinu a omezuje se pouze na vypisování dialogových oken s texty. O něco horší je, že se zabydlí v Registry a jejich uvedení do původního stavu pak není právě jednoduché. Nejlepší radou, jak předejít návštěvě podobného viru ve vašem počítači, je nedůvěřovat jakýmkoliv *.EXE souborům přicházejícím z Internetu.


Objevil se nový Portál veřejné správy na neobvyklé adrese www.centralni-adresa.cz/portal/index.html. Je ovšem záhadou, proč je tahle adresa tak šílená, musí se dokonce zadat celá včetně toho index.html, který je přece standardním default jménem. Stačilo by přece jen www.cesko.cz (je to dokonce volné!). Až na tu adresu je to docela užitečný seznam všech možných linků na stránky státní správy a řadu různých "spřátelených" serverů.


Chcete si změřit rychlost vašeho připojení do internetu ? Použijte server www.computingcentral.com
Chvíli počkejte, ta stránka se musí natáhnout ještě jednou poté, co se provedlo měření.

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.