Pamětník
počátků dějin
počítačů
komentuje
Ahaswebovy noviny
redaktor a vydavatel Jan Bílek/AHASWEB První
alespoň
jednou týdně
události
kolem sebe   
HOME POČÍTAČE GALERIE RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV
Ahasweb hovoří dvoustý šedesátý čtvrtý den - 27.listopadu 2000, pondělí
Koruny na marky i jakoukoliv jinou běžnou měnu vám přepočte nová služba, kterou najdete právě nad tímto upozorněním. Výsledek odpovídá téměř přesně středu kurzu uváděném Komerční bankou.

Vánoce se blíží...Vánoce jsou za rohem. Čím blíže je ona dětmi milovaná doba dárků, prázdnin a možná i sáňkování, tím silněji propuká reklamní a prodejní hysterie na všech stranách. Většina občanstva se mění v neurotické šílence, kteří bloumají po obchodech a snaží se objevit něco nevídaného pro svoje milované. Nevíte co koupit? Zkuste si udělat malou inventuru, zda jste již své útulné hnízdečko vybavili vším, co může moderní civilizovaná společnost nabídnout: video, televize, cédépřehrávač,radiomagnetofon, domácí kino, minivěž, maxivěž, videokameru, fotoaparát, digitální fotoaparát, walkman, přenosný cédépřehrávač, mp3přehrávač, DVD přehrávač, holicí strojek, stříhač vlasů, vysoušeč vlasů, teplovzdušná kulma, elektrické natáčky, krepovací kleště, hydromasážní vanička, vířivá vana velká, masážní sprcha, závěsný WC, zdravotní postel, zvlhčovač vzduchu, elektrická dečka, elektrická přikrývka, elektrické křeslo, elektrický zubní kartáček, elektronická osobní váha, odšťavovač, rychlovarná konvice nerez, expresso, kuchyňský robot, tyčový mixér, ruční mixér, šlehač, fritovací hrnec, digitální kuchyňská váha, mikrovlnka, myčka nádobí, pračka, počítač, skener, digitální diář, digitální organizér, fax, bezdrátový telefon, mobil (Go Ježíšku, Go!, elektronický budík s rádiem, hodiny s projektorem na zeď. Nebo něco pro bezpečnost: bytový alarm, bezpečnostní dveře, mříže do oken, bezpečnostní folie na sklo, alarm na mobil, požární alarm, elektronický zámek, elektronický vrátný s kamerou. Co takhle stolek na květiny, lampu, poličku, závěs na květiny, servírovací stolek, umělý vánoční stromek. Pro krásu: ozdoby do vlasů, epilátor, silikonové výplně, sada podprsenek, manikůra, masážní přístroj, kosmetický kufřík, voňavka, cokoliv ze zlata a drahého kamení, něco do ucha, do nosu, kamkoliv. Pro zdraví: cokoliv v lékárně v neomezeném množství, různé stroje na domácí lámání svalů a kostí. Pro dílnu: vrtačku, akumulátorovou vrtačku, pilu řetězovou, okružní, brusku, elektrický šroubovák...

Speciální tipy z internetu:

Magické paraboly, Vánoční přání s CD, Kouzelné amulety, Ptákoviny, Ruské kuželky, Nábytek z paroží, Malování na duté sklo dle přání, Cínoví vojáčci, Zábavné deskové hry, Náramky přátelství, České granáty, Hodinky FreeStyle, Kamenné reproduktory, Smaltované reklamní tabule, Zvony, zvonky, Harmonizační výrobky, Vodní dýmky, Veselý vánoční věnec, Puzzle s fotografií vaší manželky, dcery, syna, babičky..., Tarotové a vykládací karty, amulety, pomůcky pro psychotroniky, esoterická literatura, vonné tyčinky, Erotické oblečení, Kondomerie, Aromoterapie, Bankovky, Dárky na poslední chvíli, Ušní svíce, Doutníky, Podložky na myš z kůže, Pyramida Energosan, Potřeby pro střelce, Pohřební urny a hřbitovní doplňky, Zlatnické výrobky, Značkové hodinky, Potřeby pro miminka (ke každé autosedačce nočník zdarma!):), Mlsné dárky, svůdné dárky, CD, MC, VHS, DVD

Už mě docházejí síly. Nevěřím, že jste v mém seznamu nenašli něco, co ještě vy, nebo vaši milí nemají, nebo to už mají, ale právě se objevil nový ještě lepší model čehokoliv, co musíte mít. Že nejste zastánci bezhlavého nakupování? Že Vánoce vůbec neslavíte? Ale neříkejte, určitě stejně podlehnete. Slaví všichni kolem vás, záminkou se stalo Kristovo narození, i když o skutečném termínu této významné události křesťanského světa se doposud vedou spory, prý to bylo o několik let později (nebo dříve?). To ale není důležité: je to taková veřejná shoda, má to řadu předností. Hlavně je to příležitost, aby se konečně rodina sesedla kolem jednoho stolu, všichni vypnou mobily, televizi a zapálí si svíčku. Někde si i zazpívají koledy, někde utlučou kapra, jinde ho půjdou pustit do Vltavy, kde už mu snad nehrozí rychlá smrt, tak jako před deseti lety. Ale to všechno až potom. Teď vzhůru do obchodů, vzhůru za nákupy. Důchodci a nezaměstnaní by se měli věnovat výrobě vánočních dárků pro své blízké. Takový dárek může mít dokonce větší úspěch než cokoliv koupeného v krámě.


Americká volební fraška. Včera večer požádal oficiální vítěz prezidentských voleb George W. Bush o vydání klíčů k washingtonským kancelářím vyčleněným pro práci skupiny odpovědné za předání funkce. Šéfem této skupiny jmenoval Dicka Cheneyho. Klíče jsou však prozatím v držení Federálního úřadu všeobecných služeb, podléhajícího prezidentu Billu Clintonovi, který je nehodlá vydat. Přesto Bush vydal veřejné prohlášení, že se ujímá vlády. Chystá se snad ve Spojených státech občanská válka? Nejlepší by bylo, kdyby se moci ujala vojenská chunta. Ukazuje současný karambol voleb prezidenta snad na to, že americký systém dvou stran, které vlastně ani nejsou politickými stranami, ale spíše podnikatelskými klany, že tento systém dvou stran není tou správnou variantou demokracie? Není snad chybou, že je v rukou amerického prezidenta soustředěno příliš mnoho moci? To všechno jsou otázky, na které se snad Amerika pokusí najít odpověď. V každém případě z toho budou mít zejména prospěch advokáti a soudci. Neboť tato klika je jednou z nejmocnějších, údajně nezávislých institucí dohlížejících na správné demokratické chování občanů i státní administrativy.


Zdeněk TůmaHavel a ČNB-česká fraška. Navzdory odporu čelných politiků, který nemá v novodobé historii centrální banky obdoby, v pátek prezident Václav Havel vybral jako nového guvernéra Zdeňka Tůmu. Chtěl jej jmenovat dnes, ale pro počínající zápal plic bylo jmenování guvernéra ČNB a bankovní rady odloženo na středu. "Pan prezident tak přijímá plnou odpovědnost za rozhodnutí, které může vést ke zhoršení vývoje české ekonomiky," prohlásil krátce poté premiér Miloš Zeman. Podobně ostrá byla podle informací osob blízkých prezidentovi i čtvrteční schůzka Havla se Zemanem. A to proti postupu Havla vyjádřil odpor i odstupující guvernér, bývalý tajný komunista Tošovský. Doufejme, že se z Tůmy nevyklube něco podobného.Sdružení Lípa V každém případě je členem sdružení Lípa, které bylo nepochybně založeno s cílem působit v zákulisí na běh zejména politických událostí v Česku. Je to sdružení s nejasně formulovanými cíli ale s jasnou snahou získat podíl na moci ve státě. Zajímavé je složení výkonného výboru Lípy: Zdeněk Bakala, Aleš Barabas, Petr Budinský, Karel Dyba, Gabriel Eichler, Michaela Erbenová, Josef Kotrba, Martin Kupka, Jana Marcová, Jiří Pehe, Pedro J. Pick, Luboš Řežábek, Radomír Sabela, Vladimír Šulc, Zdeněk Tůma. Vypadá to nepochybně na hradní kliku po vzoru Masarykovy mafie, nyní s výrazným vlivem na bankovní sektor, českou měnovou politiku. Michaela Erbenová je členkou bankovní rady ČNB. Dva přední členové Lípy v ČNB je přece jen příliš. Navíc politická mrtvola, pan exministr Dyba! Složení členů Lípy je neznámé. Téma posledního setkání členů ve dnech 10-11.listopadu je velice zajímavé: 1. Financování politických stran u nás a jinde 2. Zahraniční politika (národní bezpečnost, ekonomika, osobnosti, implementace). Nijak se nedivím, že se Lípa nijak nelíbí Klausovi ani Zemanovi. Lípa na svém webu nikde neuvádí, z jakých prostředků financuje svoji činnost. Zda přijímá sponzorské dary, či jen vybírá vstupné na pořádané konference. Poslední se konala v Českém Krumlově v hotelu Růže, kde to jistě nebylo zadarmo.


Nejnovější červ, který se šíří po Internetu je W32/Navidad@M. Šíří se opět za pomocí poštovního programu MS Outlook a poznáte ho podle přílohy NAVIDAD.EXE. Zajímavostí je, že odesílatelem zprávy je někdo, komu jste právě před chvílí poslali e-mail. Protože to vypadá na rychlou odpověď, tak bohužel celá řada uživatelů naletí.

Virus naštěstí neobsahuje žádnou destruktivní rutinu a omezuje se pouze na vypisování dialogových oken s texty. O něco horší je, že se zabydlí v Registry a jejich uvedení do původního stavu pak není právě jednoduché. Nejlepší radou, jak předejít návštěvě podobného viru ve vašem počítači, je nedůvěřovat jakýmkoliv *.EXE souborům přicházejícím z Internetu.


Chcete si změřit rychlost vašeho připojení do internetu ? Použijte server www.computingcentral.com
Chvíli počkejte, ta stránka se musí natáhnout ještě jednou poté, co se provedlo měření.

 


Home
Home
../index.html



Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.