Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny alespoň
jednou týdně
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra: 
 HOME  POČÍTAČE  GALERIE  RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

23.6.2001 - Přihlašte vaše děti do Pionýra! Žijete v bludu, že tato organizace připravující mladé zálohy komunistické strany byla snad zrušena? Ani náhodou. Nemohla být zrušena, protože vlastně neexistovala. Právní subjektivitou se totiž vyznačovaly jen jednotlivé organizace, které se po převratu hbitě přetransformovaly a to i včetně majetku. Pionýr jako takový je dnes občanským sdružením řádně registrovaným u ministerstva vnitra a dál vychovává naši mladou generaci.
Občanské sdružení Pionýr uskutečňuje pro děti a mládež ve více než 1000 sportovních, turistických, přírodovědných a technických oddílech či dívčích klubech nespočet akcí, kterých se zúčastňují leckdy i dospělí. Na 615 letních pionýrských táborů bude moci letos o prázdninách odcestovat asi 27 tisíc školáků, mladých lidí i rodičů. V nabídce zájemci naleznou kromě standartních i 11 táborů putovních, 13 vodáckých, dva indiánské, ale také pobyty v zahraniční. "Šest táborů máme na Slovensku a stejný počet výměnných pobytů v dalších zemích např. v Itálii, Finsku, Německu a Polsku. Dokonce máme i deset společných programů pro rodiče a jejich potomky," řekl výkonný tajemník České rady Pionýra Ondřej Knotek. Na každý tábor připadá průměrně 43 dětí. "Pobyt je dlouhý průměrně 15 dnů a jeho průměrná cena je 1725 korun. Stravovací norma je 70 korun na dítě a den," upřesnil dále Knotek.
Historie této organizace je slavná a její cíle za dob vlády komunistické strany byly jasné. Odcitujme si z tehdejších Stanov Pionýra, § 2. Vymezení a účel: Pionýr je dobrovolným sdružením dětí, mládeže a dospělých. Prosazuje všestranné zájmy mladé generace. Ideově se hlásí k vytyčenému programu socialistické vlasti. Společné cíle pojí Pionýra především s bratrskou Pionýrskou organizací Slovenska, se kterou vytváří federativní organizaci. Pionýrskými ideály a pionýrskými činy podporuje pokrokové cíle KSČ, národní fronty a socialistického státu.
Dnes se sice Pionýr tváří navenek jako organizace nezávislá na KSČM, leč na jejích stránkách na http://www.pionyr.cz se zcela nezakrytě zdůrazňuje nepřerušená kontinuita s komunistickou tradicí. A tak se virus extrémního levičáctví zahlodává nadále do mysli nově nastupující generace. Členové KSČM a její sympatizanti mohou poslat svoje děti na převýchovu v případě, že by se jich nějak přespříliš dotkla školní výchova ideologicky inklinující poněkud jiným směrem. Hlavní stan Pionýra je na adrese Praha 1, Senovážné nám.24. Jenom v Praze je zaregistrováno 65 organizací Pionýra jako Neziskové instituce sloužící domácnostem (statistické zařazení) s odvětvovou klasifikací činnosti Činnosti organizací mládeže. Celkem je v České republice zaregistrováno 204 organizací Pionýra včetně okresních rad a jedna hospoda v Plzni s názvem Pivní bar PIONÝR. Tam se snad výchova nových socialistických občanů našeho státu neprovádí.

21.6.2001 - Václav Fischer a Václav Klaus našli společnou cestu? Nezávislý senátor Václav Fischer se 18.6.2001 v pražském divadle Ta Fantastika stal kmotrem knihy Václava Klause Narovinu. Kniha, která vyšla den před Klausovými šedesátinami, zprostředkovává v dosud nejrozsáhlejším provedení názory, postoje, myšlenky a vzpomínky Václava Klause. Autorem knihy rozhovorů s předsedou ODS je Petr Hájek. Fischer při křtu knihy poznamenal, že jej s Václavem Klausem spojuje pravicové myšlení a velké sympatie k barvě modré a bílé. "Je to barva politické strany, kterou Václav Klaus vybudoval a je to shodou okolností barva, která je typická pro moji cestovní kancelář," řekl s úsměvem Fischer.
Znamená to, že ODS získala hlas doposud nezávislého senátora Fischera, ačkoliv ten při své volební kampani jasně demonstroval svůj odpor k opoziční smlouvě mezi ODS a ČSSD. Možná mu Klaus slíbil, že od opoziční smlouvy odstoupí ještě před volbami. V každém případě Klaus opět dokázal, že je schopný vyjednávač, který nikdy neříká nikdy. Nezískal tak jenom hlas senátora, ale nepochybně i jisté množství voličů, kteří se nechají tímto "přestupem" Fischera ovlivnit. Ačkoliv Klaus neproklamuje na rozdíl od čtyřkoaly dopředu žádné jasné volební cíle, nepochybně bude usilovat o návrat na křeslo předsedy vlády. Nehodlá se zatím spokojit s nepříliš významnou funkcí prezidenta. Bude mu k tomu stačit dohoda či povolební koalice s ČSSD. Zeman se z boje o premiérský post jasně stáhnul a nový dosud nezkušený předseda ČSSD Špidla si na funkci předsedy vlády ještě rád počká, zejména když mu Klaus přislíbí podporu pro další volební období. Není ale vyloučeno, že Zeman nebude usilovat o funkci prezidenta. A co když se právě Fischer chce pokusit o boj o tento post? V každém případě se za demonstrací svazku Klaus - Fischer skrývá nějaká zcela konkrétní politická dohoda. Lišák Klaus opět boduje a preference čtyřkoaly klesají.

20.6.2001 - Proč nejsou devizy na knihy je článek z roku 1968 zařazený do rubriky Vykopávky. Pro dnešního čtenáře, který není pamětníkem, je jeho obsah naprostou kuriozitou. Doporučuji jej zejména těm, jejichž politický názor se naklání spíše do leva a sami dobu komunistické vlády nezažili.

20.6.2001 - Železnice ve světě. Výzkumný Ústav Železniční Praha nabízí zajímavé odkazy na mezinárodní evropské i mimoevropské železniční společnosti s jízdními řády a dalšími informacemi pro cestování na stránce http://www.cdvuz.cz/odk_obs.html. Přidat mezi oblíbené položky.

20.6.2001 - stránky Úřadu pro ochranu osobních údajů vám poskytnou řadu důležitých informací o problematice ochrany osobních údajů, o povinnostech firem, které shromažďují údaje o svých zákaznících nebo partnerech na adrese http://www.uoou.cz. Přidat mezi oblíbené položky.

20.6.2001 - Potřebujete převést soubor PDF do TXT a nemáte program Adobe Reader? Jak na to bez utrácení peněz vám poradí článek ve Světě Namodro na adrese http://svet.namodro.cz/go/r-art.asp?id=1010613347&t=it.

19.6.2001 - Nové dvě skladby MP3 popíku ze serveru MP3.COM najdete ve známém okně o kousek výše. Z MP3.COM se běžně nedají skladby stahovat přímo. S Ahaswebem to ale jde. Jak dlouho, to se uvidí.

19.6.2001 - Kolik stojí vytápění domu různými palivy si můžete spočítat na serveru http://www.mus.cz/mus/servis/vytapenird.html u společnosti Mostecká uhelná a.s. Přidat mezi oblíbené položky.

Dejte si na ně pozor, spousta z nich jsou lemplové a flákači!18.6.2001 - Půjdete na operaci? Pak si dejte sakramentský pozor, aby vám neoperovali levé koleno místo pravého nebo chybně nevyjmuli nějaký orgán místo toho správného. Tři lékaři z Fakultní nemocnice v Hradci Králové jsou obviněni z trestného činu ublížení na zdraví proto, že loni v dubnu omylem vyoperovali devětapadesátiletému pacientovi nesprávnou ledvinu. Obviněným lékařům hrozí trest od šesti měsíců do pěti let, nebohý pacient je od té doby na dialýze.
Organizační a evidenční bordel může panovat kdekoliv, nemocnici nevyjímaje. Chystáte-li se na podobnou operaci zejména párových orgánů či končetin, doporučím vám jednoduché bezpečnostní opatření: před operací trvejte, aby vám přímo na tělo označili před operací nemocnou část vašeho vzácného těla nejlépe těžko smazatelnou fixkou, případně trvejte na ceduli uvázané kolem krku s příslušným sdělením. Záznam si sami ověřte, protože i ten, kdo vám bude toto sdělení psát se může snadno zmýlit. Příčinou bývají zejména roentgenové snímky, které lze snadno stranově otočit a tak zaměnit levou stranu za pravou. Při vážnější operaci si nechte toto sdělení psané na vaše tělo doplnit o váš souhlas či nesouhlas s případným odnětím z vašeho těla v případě úmrtí. V současné době se ale připravuje zákon, podle kterého svůj nesouhlas s odnětím orgánů v případě vaši smrti si budete muset nechat zapsat do zvláštní databáze. Jiný nesouhlas - třeba písemně před operací nebo i vytetovaný třeba ozdobně na hrudi bude ignorován. Nejlépe bude volit jak tetování, tak záznam do databáze. Může ovšem dojít i k záměně osob. Pak už nezbývá nic jiného, než si nechat na vlastní čelo vytetovat rodné číslo. To vás může ochránit nejen při operaci, ale i při pooperační péči, kdy do vás klidně mohou nahustit kapačkou léky určené pro zcela jiného pacienta. Inu, boj o holý život v takové nemocnici není žádná sranda!

Co je štěstí? Muška jenom zlatá! Šťastný Ahasweb v rodinném kruhu.18.6.2001 - Kde se cítíte nejlépe, kdy jste šťastní? Někteří lidé se cítí nejlépe někde v klidu na hromadě odpadků. Jiní zase sami v lese na pasece, někdo je šťastný jen na vrcholku osmitisícovky a poměrně dost jich je šťastných v posteli s milovanou osobou. Jsou tací, kteří jsou plni štěstí, když jsou ve své kanceláři uprostřed živého pracovního ruchu nebo kladou poslední cihlu ve třicátém patře nové budovy. Umělec může být šťastný při otevření výstavy svých obrazů či soch, herec při děkovačce a lékař, když se mu podaří náročná operace a zachrání další život, programátor září štěstím, když ten jeho výtvor začne dělat to, co má. Obrovský nával štěstí může ale i zabíjet. Leckdo skončil v nejlepším na nějaké slečně, jiného to skolilo při veliké výhře ve Sportce nebo v televizi, případně se jeho štěstí změnilo v neštěstí poté, co z něj vyhrané peníze vymámila rodina a přátelé a když už neměl nic, tak ho žena vykopla z domova. Zdá se, že přemíra peněz vždy nepřináší do života jen samé štěstí, ba spíše naopak.
Když pohlédnete do očí šťastného a spokojeného bezdomovce, který si na ohýnku vedle své chatrče kdesi na periferii vedle železniční trati opéká ulovenou krysu, zjistíte, že je šťastný, protože se vymanil z té proorganizované civilizované společnosti a žije si podle svého. Získal tak svobodu a bude se bránit zuby nehty, aby ho sociální pracovníci zavřeli do nějakého domova důchodců nebo ubytovny Armády spásy.
Perfektně ohozený manažer s mobilem v ruce, (telefonují dál za jízdy, ti nenapravitelní idioti!) v perfektním bouráku řítící se kamsi na schůzku, při které uzavře milionový obchod, ten v očích šťastný výraz nemá. V hlavě se mu honí, kdo ho podvede, kdo zaplatí a kdo ne, jak toho či onoho ošálit a komu zaplatit a komu ne. V suprové vile kdesi na periferii města vedle dálnice na něj čeká jeho mladá světem opuštěná žena opatrující děti, nakupující v supermarketu v jejich druhém autě. Z jejích očí nezáří nic, nudí se a pokud ještě není, stane se dozajista alkoholičkou z nudy.
V dobách před sto a více lety hledali někteří muži štěstí daleko od společnosti a stávali se poustevníky. Rozjímali o životě a smrti, snažili se najít ten pravý smysl svojí existence, svoje trvalé štěstí. Ženy se na podobnou dráhu nedávaly, i dnes jsou bezdomovci většinou muži. Je to tím, že žena se podvědomě snaží svůj život naplnit darováním života svým dětem a to se v izolaci od komunity nedá realizovat. Ženy navíc v ohrožení vyhledávají pomoc u druhých žen, nikoliv u mužů, protože na muže přece není žádné spolehnutí.
Takže jaký je recept na štěstí? Recept je to velice těžký: nechtít od života víc, než na co stačíte, přestat se řítit od ničeho k ničemu, zastavit se všude, kde je to jen možné. Chránit se před davem, zachovat si zdravý rozum, nezávidět druhým jejich pofidérní "štěstí". Chránit si dobré přátele, se kterými je legrace až sranda, jak říkával moudrý pan Werich. Pro muže je pak dobré, když mají nějakého koníčka. Vracejí se tím do dětství, protože vlastně nejsou nikdy docela dospělí, a to jim pomáhá udržet si duševní rovnováhu. Moudrá žena by to měla pochopit a tolerovat všelijaké ty nesmysly, kterým se muži dokáží věnovat. Ostatně, nalézt štěstí v soužití se ženou, to je práce na celý život a většině z nás mužů na to náš život ani nestačí. No uvažte, vždyť celý život žijete s docela cizím člověkem!

Ilustracni foto18.6.2001 - Anarchisté řádí v Göteborgu. Náčelníci Evropské unie se sešli ve švédském Göteborgu, aby prodiskutovali otázky kolem dalšího vývoje EU včetně postupu při jejím rozšiřování. Ve městě se podle obvyklého scénáře sjeli "ochránci světa" před globalizací a kapitalisty všeho druhu. Ačkoliv švédská vláda nasadila proti nim nejméně 5000 policistů, nepodařilo se zabránit násilnostem ze strany demonstrantů. Vymlátili a zdemolovali desítky obchodů a kaváren, zničili policejní i civilní auta, házeli dlažební kostky, zápalné láhve, rakety a dělobuchy domácí výroby. Protože se policisté dostali až do ohrožení života, použili poprvé při podobné události i střelné zbraně. Tři lidé byli vážně postřelení a řada dalších včetně policistů byla zraněna. Čtyři účastnické delegace musely být přestěhovány z hotelů, ve kterých jim nebyla policie schopna zajistit ochranu a přepravu do konferenčního areálu.
Pokud se bude agresivita těchto profesionálních demonstrantů cestujících po celém světě stupňovat, bude nezbytné, aby se policejní sbory začaly vybavovat novými technologiemi pro jejich pacifikaci. Zatím se touto problematikou zabývá pouze americká armáda, která by mohla zejména členským státům NATO tyto nové prostředky a metody poskytnout. Přečtěte si informační materiál určený příslušníkům naši armády:

    Neletální technologie
    Značná pozornost je věnována neletálním technologiím, které by mohly přispět mj. k řešení problému spojeného s tzv. vedlejšími ztrátami, tj. ztrátami civilního obyvatelstva. V této souvislosti byl v roce 1997 zahájen v ozbrojených silách USA Společný program neletálních zbraní (Joint Non - Lethal Weapons Program), jehož gestorem je námořní pěchota. Program zahrnuje tyto dílčí projekty:
  • Modulární munice pro kontrolu davů MCCM (Modular Crowd Control Munition), která představuje protipěchotní řízenou minu CLAYMORE, jejíž výbušná část je nahrazena gumovými kuličkami.
  • Přenosný prostředek pro omezení pohybu vozidel PVIS (Portable Vehicle Immobilization System), který je určen k zastavení vozidla o hmotnosti až 2300 kg pohybujícího se rychlostí
    65 až 100 km . h -1 na dráze do 60 m bez vážnějšího poranění osob ve vozidle.
  • 40 mm neletální munice pro rozhánění davů - neletální traumatizující náboj odpalovaný z granátometu M 203 s účinným dosahem 10 až 30 m.
  • Neletální střely ke znehybnění osob se submunicí obsahující zapáchající a dráždivé látky nebo sítě o průměru přibližně 15 m.
  • Prostředek pro rychlé kladení nevýbušných zátarasů a překážek CLADS (Canister Launched Area - Denial System) využívající minový vrhač VOLCANO umístněný např. na víceúčelovém terénním automobilu HMMWV.
  • Modulární zařízení pro různé bezpilotní prostředky, zejména však prostředek DRAGON DRONE, umožňující použití různých neletálních technologií.
  • odvěsné zařízení UBTDS (Under Barrel Tactical Delivery Sytem) k pušce M16 umožňující opakovanou rychlou přímou střelbu neletální municí na vzdálenost 20 až 100 m.
  • 66 mm munice obsahující zapáchající látky a dělbuchy, odpalovaná ze zadýmovacího zařízení lehkých vozidel.
  • Pěnové prostředky - přenosné kontejnery k  rozstřiku tuhé pěny s výraznými adhesivními a kohezivními vlastnostmi, umožňující vytvářet překážky znehybnit agresivní osoby.
  • Zastavovací zařízení proti pozemním vozidlům - pozemní nebo palubní generátor mikrovlnného záření s vysokým výkonem k zastavení vozidla spálením elektronického ovládání jeho pohonných jednotek.
  • Přenosná nebo převozná zařízení VRG (Vortex Ring Gun) vytvářející vířivé vlny pohybující se rychlostí stovek kilometrů za hodinu a otáčející se s přetížením minimálně 1M. Při zásahu člověka způsobují šok srovnatelný s prudkým zásahem velmi těžkou přikrývkou. Vířivé vlny mohou obsahovat rovněž různé chemické látky působící proti osobám nebo materiálu.
  • Zařízení pro tvorbu aromatických substancí typických pro určité skupiny obyvatelstva, náboženské skupiny nebo geografické oblasti, které mohou vzbuzovat u místního obyvatelstva různé pocity a nálady nebo signalizovat určitá nebezpečí, např. unikání hořlavin.
  • Nové druhy pevných a pružných sítí s výrazně sníženou hmotností a rozměry.
  • Přenosné zařízení pro vytváření neletálního elektromagnetického impulsu, který poškozuje vozidlovou elektroniku a počítačové kontrolní systémy.
  • Miniaturní bezpilotní prostředek
    Značná pozornost je při zvyšování účinnosti boje v zastavěných prostorech věnována rovněž bezpilotním prostředkům. Americká firma Georgia Tech Research Institute zahájila v této souvislosti vývoj miniaturního bezpilotního prostředku MAV ( Micro Air Vehicle) pro plnění různých, zejména průzkumných úkolů uvnitř budov. Vývoj má trvat přibližně tři roky a je financován částkou 2,6 mil. USD Agenturou pro výzkum moderních obranných projektů (Defense Advanced Research Projects Agency).
    Prostředek MAV má mít velikost “přibližně lidské ruky”, vybaven má být miniaturní pohonnou jednotkou o hmotnosti 50 gramů a chemickým zdrojem energie. Tento zdroj má prostředku umožnit autonomní 30minutový let a několikadenní pohyb po zemi. Prostředek se má pohybovat podobně jako hmyz pohybem křídel. Vybaven má být chemickými čidly ke zjišťování a zaměřování osob, videokamerou popř. dalšími průzkumnými prostředky.
    Dále má být vybaven sonarem, který má umožnit orientaci v prostoru a senzory pro zjišťování zdrojů světla a rozlišování denního ( např. okna) a umělého světla. Tato schopnost je velmi důležitá pro přenos informací. Velikost prostředku totiž neumožňuje použití dostatečně velkých antén k vysílání z uzavřených objektů a proto musí prostředek nejdříve najít okno nebo jiný otvor v budově a poté může zahájit vlastní vysílání.

Takže pozor, kdyby vám příští rok, až se u nás bude konat summit členských států NATO v čele s prezidentem Bushem, vletělo něco do otevřeného okna a jemně to vrčelo, nehoňte to plácačkou. To jen naše policie ve spolupráci s FBI bude kontrolovat, zda nehodláte ostřelovací puškou zlikvidovat prezidenta USA. Neutíkejte, nedělejte náhlé pohyby, vytáhněte občanský průkaz, dejte si jej vedle obličeje a vesele se usmívejte do kamery. Jste právě ve vysílání prostřednictvím MAV! Můžete i zamávat...


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.