Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny alespoň
jednou týdně
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra: 
 HOME  POČÍTAČE  GALERIE  RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

Hudbu na MP3 ke stažení zatím vynechávám. Server MP3.COM zavedl taková opatření, že se na jeho stránkách odkazy na soubory .MP3 najít nedají. A náhradní zdroj kvalitní hudby všeho druhu jsem zatím pro nedostatek času na internetu nenašel. Je to výsledek boje vydavatelských firem, které brání svoje zisky z prodeje kompaktních disků a tak podávají žaloby na provozovatele serverů, které bezplatné stahování nahrávek dovolují. Zdá se, že volný přístup k nahrávkám bude napříště jen k takovým, u kterých vydavatel takové povolení vydá. Jinak stahovat bude možné, ale jen za peníze. Počáteční chaos končí a původně akademicky svobodný a lehce anarchistický internetový virtuální svět bude čím dál tím víc kopií našeho reálného proorganizovaného světa, kde si bez povolení nějakého úřadu či instituce pomalu nemůžete ani utřít nos.


29.8.2001 - Škodlivá lékořice! Těhotné ženy, které konzumují velké množství lékořice, riskují, že se jejich dítě narodí předčasně. Upozornili na to finští vědci, kteří zjistili dvakrát větší pravděpodobnost porodu před 38. týdnem těhotenství u těch žen, které jedly nejméně 250 gramů pendreku týdně. Vědci se domnívají, že lékořice zřejmě podporuje tvorbu hormonu prostaglandinu, který přispívá k urychlení porodu.
Zaznívá tedy otázka, zda ženy v dřívějších časech neléčily "lásku lékořicí", ale spíše se zbavovaly nechtěného plodu této lásky. Proto dámy v jiném stavu nejezte pendreky, i bez těch pendreků máte dnes většinou potíže donosit dítě bez komplikací. Pro zajímavost se podívejte na stránku http://falconwood.misto.cz/_MAIL_/pouziti1.htm, kde se o lékořici mluví jen kladně. Je to jako se všemi léky: někoho to zabije a ten, co braní léku přežije, toho to uzdraví...

25.8.2001 - Zdravím čtenáře z Georgia Institute of Technology Atlanta, USA, http://www.gatech.edu.

24.8.2001 - Zahraniční čtenáři se nějak rozmnožují. Ze statistiky to začíná vypadat tak půl na půl. Nikdy jsem netušil, že budu čten i v zahraničí, ale Čecha najdeš všude. Důkazem je přehled návštěvníků z 22.8.2001. Zdůrazňuji, že se jedná pouze o seznam serverů, přes které byli moji čtenáři připojeni. V žádném případě nemám a ani nemohu získávat informace o konkrétním připojeném počítači nebo dokonce jeho uživateli:

Jen za tento den to bylo nečekaných 9 Poláků, 2 z Norska, Švédsko 1, 6 USA, 3 UK, 1 Chorvatsko, 1 Chile, 3 Slovensko a 15 Česko. Musím přiznat, že zejména některé velmi prominentní adresy serverů mých čtenářů mě udržují v naději, že moje občas dosti šílené články mají nějaký smysl, alespoň vás čtenáře třeba jen pobaví.


25.8.2001 - Bolí vás oči? Nejspíše to bude z mnohahodinového zírání do počítačové obrazovky. Radu, jak bolení oči odstranit pomocí očních cviků najdete na adrese http://www.grendel.cz/firmy/ldostrava/Ocviky.htm.

24.8.2001 - Senátor Pavel Rychetský, takto také místopředseda vlády, ostře vystoupil v Senátu proti navrhovanému zpřístupnění archivních svazků Státní tajné bezpečnosti. Odvolával se zejména na Listinu základních práv a svobod, článek 10, který každému zaručuje právo na osobní důstojnost a čest. Je to od něj velice pěkné, chránit důstojnost a čest bývalých agentů StB je zřejmě jeho hlavní úkol. Není divu, protože Sociální demokracie je takovými lidmi nepochybně celá prolezlá a tak se soudruh Rychetský musí snažit, aby je nový zákon nezbavil jejich mimikry. O sebe se nemusí obávat, protože doslova nedávno prohlásil: "Byly na mne vedeny dva svazky. Jeden byl uzavřený, ten skartován nebyl, a ten živý ano. Živých svazků bylo skartováno asi devadesát procent.". Takže se nemá čeho obávat. Jedna z epizod bouřlivého života politického intrikána Rychetského je velice zvláštní: podle Borise Pankina, sovětského velvyslance v Praze v době protigorbačevského puče, to byl právě Rychetský, kterého si sovětský velvyslanec pozval na radu, jak se zachovat. Šlo o to, že puč proti Gorbačovovi organizovala část sovětské KGB, zatímco Pankin patřil k té části KGB, která stála za Gorbačovem. Rychetský jako znalec sovětské ústavy tehdy Pankinovi vysvětlil, že pokus svrhnout Gorbačova je z právního hlediska protiústavní a že se jedná o puč.
A tak Pankin dal na radu Rychetského a s Lebeděvem (současný velvyslanec Ruska v Turecku) sepsali prohlášení o protiprávnosti puče a přispěli tak významně k zvratu ve prospěch Gorbačova. Je trochu zvláštní, že se oba sovětští politikové nechali přesvědčit od docela bezvýznamného českého politika - tehdy byl Rychetský náměstek předsedy federální vlády - k tak zásadnímu postoji. Nejspíš byl pro ně velice důvěryhodnou osobou.
Proto bychom dnes i my měli dát na názor přítele Rychetského, že zveřejnění osobních spisů agentů StB je krokem, který by ohrozil občanská práva spousty lidí včetně našich tajných agentů stále pro nás pracujících v zahraničí. Někteří z nich sice možná ještě sloužili pod Hitlerem, protože podle jeho slov ".. žádná zpravodajská služba žádné země na světě toto nezveřejnila, protože by se tím jednou provždy jak země, tak služba odepsala a nikdo by s ní nechtěl spolupracovat.". Je to tak, vždyť komunisté rádi převzali do svých služeb řadu hitlerovských tajných agentů, protože koneckonců jsou to jenom lidi a většinou dělají rádi svoji práci za peníze pro toho, kdo jim nejvíc zaplatí. To, že byl právě u moci Hitler pro ně nikdy nebylo podstatné, sloužili především své vlasti stejně tak, jako naši věrní agenti StB sloužili naší socialistické vlasti.
Ponechme je proto v klidu a nerozčilujme zbytečně Pavla Rychetského, který dbá o ochranu jejich lidských práv. Protože žádný nový Norimberský proces se konat nebude. Sociální demokrati mají navíc v úmyslu co nejdříve zrušit Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu. "Pokud by výsledek této legislativní iniciativy měl vyústit v to, že se zřídí úřad pro analýzy materiálů, mohlo by se to ukázat jako pozitivní. Druhou část činnosti ÚDV - vyšetřování a vedení trestního stíhání proti konkrétním odpovědným osobám, mohou převzít vyšetřovatelé nebo speciální útvar policie. Takže by se ÚDV mohl zrušit." říká Pavel Rychetský. A bude konečně klid.

24.8.2001 - Jsem neandertálec! Jako blesk z čistého nebe na mě zapůsobila zpráva, že se mezi námi vyskytují potomci neandertálců. Tedy, dříve jsem si vlastně myslel, že jsme všichni potomci člověka neandertálského. To by ale omyl vpravený do mé hlavy komunistickou školskou učební soustavou, která měla ráda ve všem jasno a žádné pochyby. A teď přicházejí vědci z univerzity v Curychu, ti věční zpochybňovatelé dříve dosažených pravd, se zprávou, že na naší zeměkouli byly dva kmeny pralidí: Homo sapiens a Homo Neanderthalensis. Ačkoliv žili oba tyto druhy pračlověka v jedné době vedle sebe, nemísili se mezi sebou. Tyto dvě větve se od sebe oddělily v době před více než půl milionem let. Neandertálci byli přitom původními obyvatel Evropy a to ještě před 90 - 30 000 lety. Vyhynuli pravděpodobně proto, že se nedokázali přeorientovat z lovení velkých býložravců, kteří ubývali, na ptáky a ryby. Také byli tupější, i když jejich rozhovor prý byl na vyšší úrovni než je tomu u šimpanzů.
Ovšem zásadní informací je to, že podle vědců byli Neandertálci zrzaví! Gen, který odpovídá za ryšavé vlasy a pihy je starý až 100 tisíc let, ale Homo sapiens přišli do Evropy před 40 tisíci lety. Takže než Neandertálci dočista vyhynuli, musely se tyto dva druhy našich předků výjimečně i křížit. A tato informace mě přivedla k závěru, že na rozdíl od většiny lidí jsem jedním z potomků vzniklých tímto křížením. Nikdo tomu dnes nechce věřit, ale do věku asi tak deseti let jsem byl ryšavé dítě. Pak mě vlasy stále tmavly až do velice tmavé hnědi a dodnes lze stopy této ryšavosti spatřit na mých nejintimějších místech. Ano, přátelé, jsem skutečně potomek Homo Neanderthalensis a jsem na to hrdý! Zřejmě bych si zasloužil být zapsán do Červené knihy chráněných druhů jako jeden z mála potomků původních obyvatel Evropy. Jsem rád, že se konečně díky neúnavné práci současných genetiků podařilo prokázat, že nejsem potomkem jakýchsi přivandrovalců zvaných Homo sapiens nebo dokonce klonem záhadných mimozemšťanů, ale že pocházím opravdu z opice. Nejspíš to byl nějaký šimpanz. Evropský, samozřejmě. A já jsem celý život bádal nad tím, kde se ve mě bere ta tupost !

24.8.2001 - Převzato odjinud. Občas si dovolím bez dovolení něco odcitovat z jiných serverů, kam byste se třeba nedostali. Tentokrát tu mám zajímavý dotaz a odpověď z 1.8.2001 ze serveru http://www.katolik.cz. Téma je natolik delikátní, že to komentovat nebudu.
Otázka:
V jakém stavu hříšnosti, (dá-li se to tak říci) je podle katolické církve katolík, případně jaké církevní tresty mu hrozí když:
1) Chodí k přijímání téměř u všech církví v republice a zůčastňuje se aktivně i bohoslužeb nekřesťanských?
2) Povinnost nedělní účasti realizuje podle toho jak potřebuje
3) Neuznává katolické učení o antikoncepci a potažmo sexuální morálce
4) Neuznává papežskou neomylnost a že papež má být nejvyšší hlavou církve.
5) Neuznává, že jen katolická církev je tou nejpravější církví Kristovou (ve smyslu Dominus Iesus)
6) Nechodí ke svátosti smíření, ale k přijímání ano.
7) Výroky církevního magisteria prostuduje, ale vždy se zařídí dle svého svědomí a nečiní mu to problém a výčitky (myslí si své).
8) Připouští preexistenci a reinkarnaci v rozporu s učením církve.
9) Kromě toho, že je již 20 let katolíkem konvertitou, praktikuje zen, taoistická a jógová cvičení, kabalu, astrologii, spirituální alchymii a studuje bílou magii rovněž bez pocitu konfliktu s učením církve.

Odpověď:
Asi bych tak nepátral po stupni hříšnosti, ale spíše bych si kladl otázku po stavu jeho víry (popřípadě duševního zdraví). Podle toho, co popisujete, se nejedná o věřícího člověka, ale "lovce autogramů". Pokud by daná osoba skutečně žila alespoň jeden z daných bodů, nemůže zároveň realizovat ostatní. Nejde především o učení církve, ale o vztah k Bohu. Náboženství není výtvor lidí, neřídí se stanoviskem jednotlivce ani většiny, ale Božími zákony. A ty jsou jasně dané v Písmu. Kdykoli se Izraelité pustili svou vlastní cestou, tak to s nimi špatně dopadlo. Ani Nový zákon není v tomto směru jiný. Ježíš klade důraz ne na formální a odtažité dodržování zákonů, ale na pochopení jejich smyslu a splynutí s nimi.
Proto bych v daném případě nehrozil ani tresty církevními, ani zatracením, ale spíše bych apeloval na promýšlení vztahu k Bohu, kladení otázky: "Kdo je vlastně pro mě Bůh?", čtení Písma, modlitbu... Soudit ho bude jednou Bůh!
Na otázku odpověděl: P. Mgr. Petr Šikula

Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.