Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny alespoň
jednou týdně
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra: 
 HOME  POČÍTAČE  GALERIE  RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

5.10.2001 - Diferencované bombardování. - I když se Spojené státy připravují na údery na cíle v Afghánistánu v odvetě za teroristické útoky 11. září, chystá americká armáda současně shazování potravin tisícům uprchlíků v afghánském vnitrozemí. Ministerstvo obrany je připraveno poskytnout potraviny, které by byly shazovány z letadel v oblastech Afghánistánu, kde uprchlíkům hrozí hlad, řekl dnes mluvčí Pentagonu Bryan Whitman. Jak je vidět, z letadel bude v příštích dnech na Afghanistán dopadat diferencovaná nadílka od Američanů: pro uprchlíky potraviny, pro teroristy řízené bomby a rakety s plochou dráhou letu. Možná, že tato metoda cukru a biče, na kterou neměli Rusové prostředky, by mohla konečně Afghanistan dovést ze středověku do 21.století. Fanatičtí bojovníci islámu začínají dezertovat a opozice na severu země začíná vést válku proti Talibanu. Počítají s podporou jak Rusů, tak i Američanů. Jenom ten nápad s návratem afghánského císaře na trůn není zrovna nejšťastnější.
Bude-li Taliban svržen, největším problémem bude, co s těmi tisíci profesionálních válečníků, kteří nedovedou nic jiného, než válčit. Kopat s motykou na suchém poli se jim asi nebude chtít. Třeba by mohli figurovat ve válečných hrách pro militaristicky orientované bohaté znuděné turisty. Takové tři dny na poušti bez kapky vody, bez jídla, s těžkým kulometem na zádech, to může být pro turistu zážitek, za který by se dala inkasovat nemalá částka v dolarech. Na závěr exkurze do bývalé podzemní pevnosti Bin Ladina. A provozní náklady prakticky nulové. Cestovní kancelář by se mohla jmenovat třeba TATALIBAN...

5.10.2001 - Zabavit a prodat majetek dlužníka na základě soudního výnosu je nejsnadnější cesta k získání peněz, které vám dluží kdokoliv včetně státní instituce! Po vzoru Francie, kde tradice soudních exekutorů sahá až do středověku, vznikla nová právnická profese, která se soustředí zejména na exekuce. Protože soudní exekutoři jsou osobně hmotně zainteresováni na tom, aby věřitel dostal zpět své peníze, dá se očekávat, že budou k exekucím přistupovat mnohem aktivněji než soudy. Podrobněji se dočtete v článku na serveru epravo.

5.10.2001 - Chcete uspořádat shromáždění lidu? Pak se vám může hodit článek na serveru epravo o tom, co musíte udělat, abyste se nedostali do sporu s paragrafy.

5.10.2001 - Internetová galerie obrazů Jiřího Anderle, jejíž návštěva na adrese www.anderlejiri.cz stojí za to.

1.10.2001 - iDNES čtu docela rád. Co se ale dneska objevuje na hlavní stránce po stisknutí odkazu On-line zpravodajství k válce proti terorizmu je naprostý hyenizmus! Reklama na Gambrinus!!! Jak je vidět, na válce či terorizmu se dá hlavně vydělat.

1.10.2001 - Nechme politiku chvíli stranou. Potřebujete občas nějaký text převést z papíru do počítače? Máte skener? Jeden z nejlepších SW pro OCR je nepochybně Recognita, maďarský produkt v současné verzi 5.0. Je ale jen za peníze a hlavně zabere spoustu místa. Jen TETOVACÍ trial verzi budete modemem 56 Kbs stahovat 9 hodin!!! Nebojte se, nepřeklepnul jsem se, TETOVACÍ verzi nabízí firma Recognita. A zkusíte si ji jen 15 krát :-( Koupě tohoto SW vás pak přijde na slušné peníze. (Recognita Plus 5.0 EU vč.DPH 17839.5 Kč, Recognita Plus 5.0 crossgrade z jakéhokoliv OCR 7339.5 Kč).
Autoři tohoto SW byli ale geniální již v dávných dobách, kdy začínali. A tak například jejich verze 2.0 slavila veliký úspěch ještě v dobách Windows 3.0. Zabírala přitom jen místo na necelé jedné disketě!!! V pohodě si tento program můžete v plné verzi vyzkoušet a uvidíte, že vás nezklame. Pokud si bude rozumět s vaším skenerem - umí skenery HP ScanJet 6100c, ScanJet IIc, IIcx, IIp, 3c, 3p, 4c, 4p, 5p, ScanJet Plus, Paper Port, TWAIN. Tuto verzi Recognity 2.0 si můžete stáhnout například na adrese dvas.teiep.gr/download. České texty si v Recognitě zapisujte do textových souborů v kódu 852 (LATIN II), což jistě dále zpracujete bez problémů. Nastavuje se to volbou Option, Text parameters. Je zde řada dalších možností jak nastavit čtení špatně čitelných textů. Když je písmo slabé, je dobré nastavit Option, Scanner Parameters, Brightness na takových 20%, chce to vyzkoušet. Ve Wordu použijte volbu Vložit, Soubor, Soubory kódovaného textu, Středoevropské jazyky DOS a máte to v kódu 1250.
Před spuštěním Recognity SELECT nezapomeňte zapnout skener. Skenování se spouští tím podivným tlačítkem Start vlevo dole. Máte-li text v odstavcích nebo chcete převést jen část stránky, musíte v době, kdy se vlevo objeví okno Overview se skenovanou stránkou, stihnout klepnout na tlačítko Modify Boxes. Pak máte možnost dát Delete all boxes a označit si myší tu část stránky, o kterou vám jde. Vedle myši vidíte lupu, kterou můžete výřez nastavit naprosto přesně. Také v ní vidíte právě tu kvalitu zobrazení, s jakou Recognita pracuje. Když jsou písmenka slabá a přetrhaná, upravte nastavení Brightness ještě na menší procento. Hodně zdaru s digitalizací papírových dokumentů.

29.9.2001 - Podcenil jsem Američany. Už dva týdny vedou tajnou válku v Afghanistánu. Zvláštní malé jednotky hledají usilovně místo, kde je ukrytý Osama Bin Ladin. Mají za úkol jej zabít nebo určit místo a povolat připravené bombardéry B-52 a stíhací letouny, které jsou již připraveny v regionu. Tajná operace začala již 13. září. V pákistánském městě Kvéta byly vysazeny zvláštní oddíly a jednotky americké 82. a 101. letecké divize. Poblíž bylo zřízeno řídící středisko, které koordinuje činnost těchto sil. Komanda se přemísťují vrtulníky typu Blackhawk MH-60K. Vojáci pátrají v jeskyních a podzemních bunkrech na jihozápadě Afghánistánu poblíž města Kandahár. Zatím se jim ale nedaří, Ladin je liška mazaná a nepochybně s honem na svoji maličkost počítal. Je docela možné, že už v Afghanistánu není. Otázkou zůstává, kdo by mu dneska poskytl třeba i anonymní útočiště. Zprávu přinesl americký denik USA TODAY, originál článku je zde. Prohlédněte si Afghanistán - FLASH.

29.9.2001 - Naší armádě se nedaří. Američané požádali oficiálně o zvýšení ochrany pro velvyslanectví, Radio Svobodná Evropa a další místa, kde se nacházejí američtí občané. Chopila se toho armáda a předvedla opravdu bleskový zásah. Ze čtyř vyslaných obrněných vozidel dorazily po mnoha hodinách pouze tři, z nich se ještě jednomu nedaleko cíle vybila baterie a museli jej startovat pomocí kabelů. To čtvrté Otéčko zkolabovalo zcela na závadu spojky. Armáda znovu dokázala svoji nepřipravenost k rychlému nasazení v případě potřeby. Vojenská technika je v bídném technickém stavu, který je především zaviněný nekvalifikovanou údržbou prováděnou často vojáky základní služby. Ještě, že s těch Otéček něco na silnicích neupadlo, jako se to stalo nedávno vojenské helikoptéře, která za letu ztratila kulomet. Zřejmě z tohoto důvodu přijela Otečka bez kulometů. Prostě obklíčili budovu, zablokovali z obou stran po jednom pruhu z dálnice vedoucí z obou stran kolem budovy bývalého parlamentu, nyní RFE. Proboha tam v pondělí nejezděte, bude to kolaps dopravy, jaký jste ještě neviděli. Jestli se nepletu, tak zablokovali zcela průjezd z Vinohradské ulice na magistrálu. Prostě katastrofa, jakou by nedokázali vyvolat ani Ladinovi teroristi.
Ještě jednu věc: kdyby jste někde na silnici či v příkopě nalezli nějakou věc natřenou na zeleno, vraťte to prosím na adresu Ministerstvo obrany, Rooseveltova 23, 161 05, Praha 6. Kdyby jste se nedozvonili, tak šli na svačinu. V tom případě ponechte nalezený majetek naší lidové armády před vraty, však oni si s tím poradí. A jinak si znovu uvědomte, že armáda vás, obyčejné občany chránit nebude. Aspoň jsem si nevšiml, že by se na našem sídlišti objevila naše ozbrojená moc zabezpečující můj klidný spánek. Asi nás nechtějí strašit a budit v nás marnou naději, že jsou opravdu připraveni nás ochránit. Stejně si nedovedu představit, jak by to vlastně udělali. Jsou tu proto, aby chránili především sebe, své velitele, vrchního velitele branné moci, náš vzdušný prostor (cha!), hranice (chacha!). Když se něco začne dít, mají vyjet z posádek a zakopat se někde v lesích, aby je nikdo nenašel. Sám jsem takový poplach zažil v době kubánské krize a byla to opravdová legrace. Pochybuji, že to dnes bude s těmi jednoročáky lepší.

Satam M. A. Al Suqami28.9.2001 - FBI uveřejnilo včera fotografie a jména únosců všech čtyř letadel, která provedla útok na USA. Podle amerického ministra spravedlnosti Johna Ashcrofta zveřejněním seznamu únosců a jejich fotografií FBI usiluje o pomoc veřejnosti. Doufá, že lidé, kteří přišli do styku s těmito osobami, vnesou další světlo do vyšetřování. Především jde o to, zda se jedná o pravá jména únosců nebo falešná. Zjištění jejich pravé totožnosti považují tajní agenti za klíčový bod pro další vyšetřování teroristických útoků.

Fotografie najdete na stránce www.fbi.gov/pressrel/penttbom/penttbomb.htm.
Je to opravdu úctyhodný výsledek práce tisíců agentů FBI. Trvalo jim to celých 16 dní!!! Ještě, že jsou tito pachatelé mrtví. Protože jinak, kde by jim byl konec.

27.9.2001 - Další mapy online. Na serveru Tiscali WorldOnline je nová služba on-line interaktivních map. Přináší kvalitní zeměpisné, cestovní a turistické informace. Zaměřuje se především na Prahu a Českou republiku jako celek, ale je zde k dispozici také mapa světa se všemi státy a jejich hlavními městy, podrobná silniční mapa České republiky napojená na vyčerpávající databázi cestovních a turistických informací s rozsáhlými vyhledávacími funkcemi či cyklistická mapa. Služba je navíc doplněna o funkci stanovení tras s výpočtem vzdáleností.

27.9.2001 - Slovenská CNN ? 23. září zahájila vysílání nová televizní stanice TA 3 na Slovensku. Stanici provozuje slovenská společnost C.E.N., investorem je britský fond Millenium Elektronic. Ten televizi poskytnul prvotní investici tři miliony dolarů, přibližně 150 milionů korun, se kterými by měla TA3 vystačit do konce letošního roku. Program TA3, která bude přes týden vysílat 17 hodin denně a o víkendu o čtyři hodiny méně, budou tvořit výhradně půlhodinové zpravodajské bloky. Ty nejprve zahájí hlavní zprávy dne, poté bude následovat nejdůležitější zpravodajství ze Slovenska a zahraničí, dopravní servis, zprávy o počasí, podobnější informace ze Slovenska i zahraničí, finanční a ekonomické zpravodajství, a blok uzavře sport. Zprávy se budou průběžně aktualizovat. Šéfredaktorem redakce TA 3 je Zdeněk Šámal (*1966), který byl do roku 2000 šéfredaktorem redakce zpravodajství ČT.
Štáby TA3 točí reportáže pomocí digitálních kamer, které používají místo magnetického pásu diskové paměti. Tato technologie urychluje zpracování ve střižnách až třikrát oproti běžné praxi. Datový tok probíhá na vysokorychlostních sítích a vysocekapacitních serverech. Ve studiu jsou jen dálkově ovládané kamery, které řídí z režie jeden kameraman. Heslem TA3 je slogan "TA 3, realita bez komentára!".
Program TA3 bude dostupný ve všech kabelových rozvodech na Slovensku a u pěti českých kabelových společností. Společnost UPC zatím vysílá v české republice program TA3 jen zkušebně na kanálu S08, bude zařazen do programové nabídky Klasik. Na adrese www.ta3.com najdete další podrobnosti. Vysílání je možné sledovat i přes družici. Technické podrobnosti najdete na stránce www.ta3.com/text/technologia

27.9.2001 - Člověk je prázdná nádoba. Když se člověk narodí, není nic. Žijeme v Matrixu?To, že přišel na svět, je naprostá náhoda. Zplodili ho dva cizí lidé, které osud svedl dohromady. Novorozenec je slepý, bezzubý, neumí chodit ani lézt, je zcela bezbranný a v hlavě má naprosté prázdno. Nejdůležitější pro něj je, kde se narodil, v jaké rodině, ve kterém státě. Hezky to vystihl spisovatel Ludvík Aškenázy: "Jsem tu dobře? Nevedeme právě válku?"
Z každého malého dítěte uděláte výchovou snadno vraha, zloděje, vojáka, teroristu. Když se malé dítě dostane mezi vlky, stane se z něj vlk - pokud přežije. Když se narodí mezi Němci, Čechy, Australany, bude z něj Němec, Čech, Australan. Když ho jako nemluvně unesou a prodají do Ameriky, bude z něj Američan a nikdy se nedoví, že je vlastně, dejme tomu, Rus. Za posledních 50 000 let se člověk nijak nezměnil. Jen se kolem něj měnily civilizace, schopnost člověka vstřebávat nové poznatky je stále stejná, naučit se ovládat nové technologie nám dělá čím dál větší problémy. To, co postupně vytvořili zejména v technice vyjímeční géniové, většina zvládá jen s obtížemi, někteří z nás to nedokáží nikdy. Lékařka má k dispozici nejmodernější zařízení pro diagnostiku, s bídou je dokáže spustit, nedokáže ale z výsledků udělat vždy správný závěr. Výsledkem může být poškozené zdraví pacienta. Většina lidí dělá zaměstnání či povolání, na které intelektuálně nestačí. Svět se kolem nás mění tak rychle, že už dávno nevystačíte po celý život s vědomostmi, které získáte ve škole, jakkoliv je vysoká. Špičkové poznatky v různých důležitých oborech se šíří nesmírně pomalu, k některým "odborníkům" se nikdy nedostanou. Zejména lékaři jsou na tom se sebevzděláváním špatně. Není čas. Internet je úžasná vymoženost, ale zkuste v něm najít právě to, co hledáte.
Nejhorší je fakt, že prakticky zmizely vzdálenosti, oddělující dříve různé národní společnosti. Rozdíly v úrovni toho, čemu říkáme civilizace, jsou děsivé. Některé skupiny obyvatelstva dokonce ještě žijí stejně, jako jejich předkové před 10 000 lety. Když k nim shůry přiletí někdo z civilizované Evropy či Ameriky, vyvolá to naprostou katastrofu. Zejména, když se civilizovaní příchozí pokoušejí místní necivilizovaný lid předělat k obrazu svému. Dříve se to praktikovalo přes náboženství, dnes se na to jde přes technologie. Tehdy i dnes jsou výsledky stejné. Místní obyvatelstvo se z toho civilizačního šoku už nikdy nevzpamatuje. Zkoušejí se bránit: v dávnějších časech si misionáře udělali k večeři jako hlavní chod, dnes ho odtáhnou do džungle a chtějí za něj výkupné, aby si mohli koupit barevnou satelitní televizi na baterky. Pozoruhodné je, že v knihách autorů scifi se velice často zdůrazňuje zásada nezasahovat do vývoje mimozemských civilizací. Nikomu zřejmě nedošlo, že bychom tuhle velice racionální zásadu měli dodržovat i na naší matičce Zemi. Místo toho se razí americká filozofie "tavícího etnického kotle", který nám ale nějak přetéká a hrozí vybuchnout. Cestovatele a dobyvatele stavíme na piedestály, jsou to hrdinové, zakladatelé, objevitelé. Ve skutečnosti to byli většinou zloději a vrahové, někdy i masoví. Prakticky všude se jim a jejich následovníkům podařilo zotročit nebo docela vyhladit původní obyvatelstvo, vyrabovat přírodní bohatství, vyhubit řadu přírodních druhů. Jak se praví v Matrixu: "Vy lidé, jste jako viry, jste choroba, která zničila svět" (volná citace:).
A tak protože člověk je ve své podstatě zlý, čekají nás další "drobné" vojenské i teroristické konflikty, které se snadno mohou změnit v tentokrát nikoliv světovou, ale ve skutečnou globální válku. Skoro to vypadá na válku náboženskou, na válku muslimů proti křesťanům. Bílí ďáblové budou poraženi a Alláh bude velký a vítězný. Nějak to nevypadá na diplomatické urovnávání, už příliš dlouho se proti té naší skvělé západní civilizaci staví řada národů a států po celém světě. Jednak nám závidí naši prosperitu ale také se jim nezdá to naše náboženství založené na jednom židovském muži, kterého ukřižovali Židé společně s pohanskými dobyvačnými Římany v roce 33(?) našeho letopočtu. Proto jsme jako křesťané Židy nikdy neměli rádi, ve jménu Krista jsme je častoi zabíjeli. Muslimové jsou toho názoru, že právě křesťanské náboženství dělá tu naši civilizaci špatnou. Nelíbí se jim naše protektorské postoje vůči nim, nelíbí se jim naše bohatství, zkáza mravů, alkoholizmus, drogy, obnažování žen na veřejnosti. Chtějí si udržet za každou cenu svoje tradiční uspořádání společnosti, nadřazenost mužů nad ženami.
Jejich novým prorokem je právě námi nenáviděný Osama Bin Ladin, od kterého očekávají, že je povede do svaté války proti všem nepřátelům islámu. Hned po Spojených státech je jejich hlavním nepřítelem stát Izrael a všichni Židé na celém světě, kteří prý zorganizovali atentát na WTC a Pentagon, aby mohli zašlapat všechny muslimy do země a zabrat co nejvíce arabského území. Dovedou být fanatičtí, dovedou páchat sebevražedné útoky. To v minulosti svedli jen Japonci a částečně Rusové ve druhé světové válce. U Japonců fungoval rovněž náboženský fanatizmus, víra v lepší život na onom světě. U Rusů to bylo fanatické zoufalé sebeobětování bezejmených lidí pocházejích ze země, kde dodnes lidský život nemá žádnou cenu. My, lidé západní kultury, na něco takového nemáme. Náboženský fanatizmus jsme opustili někdy koncem středověku a dnes nenajdete mezi agenty tajných služeb nikoho, kdo by byl ochoten se vypravit na Ladina a obětovat vlastní život za Spojené státy, za prezidenta Bushe. Z tohoto jednoduchého důvodu zkrachovaly všechny pokusy Spojených států zlikvidovat Fidela Castra, Saddáma Husaina a také Osama Bin Ladina. O jeho nebytí se pokoušel už minulý prezident Clinton, leč z tajné operace sešlo pro riziko velkých ztrát na lidech. Prostě nám už chybí to nadšení, ta naprostá víra ve správnost naší věci vedoucí až k sebeobětování. Už ani naši kněží nechtějí žehnat našim zbraním a vyzývají ke smíru. Takže se nám bude bojovat velmi těžko, leda že by nám pomohl agent 007 nebo Superman či Rambo. Ano, naši hrdinové jsou jen na papíře nebo na filmovém pásu, hrdinové islámu jsou skuteční, až příliš skuteční.
Avizovaná válka proti teroristům stále ještě nezačala. Američané zato zakázali lety práškovacích letadel z obavy před bakteriologickým či toxickým útokem. Ladin prý vyvíjí nejen takové zbraně, ale i nukleární. Ty, co se vejdou do kufříku. Však to znáte z těch filmů, kde vždy vítězí dobro. Jak to dopadne v realitě dneška, na to si nikdo netroufá ani pomyslet.

Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.