Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny alespoň
jednou týdně
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra:  ,   pozítří: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

7.12.2001 - Pecina zatčený a propuštěný. Reportér Britských listů Tomáš Pecina byl ve čtvrtek 6.prosince odpoledne zatčen policií a převezen na Obvodní úřad vyšetřování pro Prahu 2. Tam mu vyšetřovatel sdělil obvinění z trestného činu schvalování útoku na USA. Posléze byl T. Pecina propuštěn, je stíhán na svobodě.

7.12.2001 - Pakistán zavírá muslimské madrassy. Pákistán se rozhodl zavřít stovky muslimských seminářů, které svým studentům poskytují vojenský výcvik. Úředníci na ministerstvu pro náboženské záležitosti v jednom rozhovoru uvedli, že federální vláda nařídila všem čtyřem provinčním vládám v Pákistánu, aby zavřely školy rovněž známé jako madrassy. Ministerstvo odhaduje, že těchto madrass v Pákistánu existuje 25-35 tisíc. Většinu z nich financují bohaté muslimské země jako Saúdská Arábie a vyučuje se na nich ortodoxní verze islámu.

7.12.2001 - Pevnost Tora Bora dobyta! V pevnosti byli zajati rodinní příslušníci bin Ládina včetně jeho žen. Bin Ládin ale nebyl v pevnosti nalezen a uprchl pravděpodobně na západ do Spin Gharu. Bojovníci Talibanu v Kandáháru začali na rozkaz svého nejvyššího vůdce mully Muhammada Umara skládat zbraně. Spojené státy budou vyžadovat jeho vydání.

Červ Goner6.12.2001 - e-mailový červ Goner (mass-mailer) napsaný ve Visual Basicu se šíří po internetu pomocí aplikací Outlook, ICQ Instant Messanger a také přes IRC. Červ je v připojeném souboru GONE.SCR, který se v textu mailu vydává za spořič obrazovky. Předmětem mailu je :Hi , Text mailu: How are you ? When I saw this screen saver, I immediately thought about you I am in a harry, I promise you will love it!.
Nepoužíváte žádné spořiče obrazovky a chcete se definitivně zbavit nebezpečí nechtěného otevření souborů s příponou .SCR? Použijte jednoduchý trik nastavením asociace pro tuto příponu na otevření programem NOTEPAD.EXE. V Průzkumníku zvolte Zobrazit, Možnosti složky, Typy souborů. Nalezněte nastavení pro soubor Spořič obrazovky s příponou SCR. Zvolte Upravit, Nový, Akce: Otevřít, Aplikace použitá k provedení akce: c:\windows\notepad.exe, OK, klepněte na Otevřít a tlačítko Výchozí, Zavřít, Zavřít. Pokud omylem spustíte připojený soubor s příponou .SCR, otevře se zcela neškodně programem NOTEPAD.EXE nebo požádá o otevření programem WordPad. Zobrazí se jen nečitelný obsah spustitelného souboru a červ se do vašeho počítače nedostane.

Marike de Klerk s bývalým manželem na fotografii z roku 19946.12.2001 - Mandelova svobodná Afrika?! Bývalá manželka někdejšího jihoafrického prezidenta Frederika de Klerka byla bestiálně zavražděna. Podle policie byla 64letá Marike de Klerk pobodána a poté uškrcena. Její tělo policisté nalezli v úterý asi 30 hodin po spáchání zločinu v jejím luxusním domě v Kapském Městě. Motiv nebyl zatím objasněn, nejspíše jde o loupežnou vraždu. V roce 1998 se manželé de Klerkovi rozvedli po 39 letech manželství. Jihoafrická republika patří k zemím s největší zločinností na světě. Jen za loňský rok tam bylo zavražděno 21.000 lidí. To je na 39 milionů obyvatel opravdu velká hromada mrtvol.
Po zrušení apartheidu, osvobození Mandely z vězení a svobodných volbách v roce 1994 se nepodařilo udržet zákonnost, která před tím byla zajištěna především pomocí tvrdě zasahující policie a armády. Z věznic byli propuštěni kromě politických vězňů i kriminální živly a majetek bohatých začal přitahovat nenechavé ruce všech, kteří toužili po majetku a bohatství patřícím dříve jen bílé nadřazené části obyvatelstva. Protože se postupně začali evropané hromadně ze země stěhovat, parlament uzákonil taková pravidla pro bankovnictví, že není možné peníze volně převádět do zahraničí. Možná právě to bylo příčinou, že bývalá první dáma neopustila včas zemi. Poněkud zvláštní je, že její dům nikdo nehlídal, zřejmě tam neplatí zákony jako ve Spojených státech, kde státem placená ochranka slouží rodině bývalého prezidenta do té doby, pokud se této výsady sám nevzdá. A nebo tam možná s ní nebyl nikdo právě proto, aby mohla být zabita.
Situace v Jihoafrické republice tak trochu připomíná kriminální situaci u nás, kdy po náhlém pádu silně represivního komunistického policejního režimu a dvou prezidentových amnestiích se křivka zločinosti včetně vražd zvedla do dříve nevídané výšky.
Statistika vražd v České republice podle údajů Ministerstva vnitra ČR
Statistika vražd v České republice podle údajů Ministerstva vnitra ČR
Je tohle ta správná daň za politickou svobodu? Nemám údaje o počtu vražd za rok 1989, ale pokud se pamatuji, nebylo to více než 30-40 případů za rok. I statistika za roky 1990 - 2000 zachycuje onu počáteční akceleraci. Od roku 1994 křivka osciluje kolem 290 vražd ročně a nezdá se, že by mohla nějak dramaticky poklesnout. Není jasné, jak se na této nejzávažnější kriminální činnosti podílejí občané cizích států, zejména z Ukrajiny, Ruska a Vietnamu. Podrobné statistiky nejsou k dispozici, pouze je známo, že z celkového počtu všech odsouzených bez ohledu na povahu trestného činu bylo v roce 2000 7,3 procent cizinců. Těch je na našem území kolem 200 000, což jsou jen necelá 2 procenta z celkového počtu osob nacházejících se průměrně v ČR. Nepopiratelným faktem je tedy to, že se cizinci na našem území podílejí zejména na závažné trestné činnosti mnohem větším procentem, než by odpovídalo jejich počtu. Těžko se pak divit tomu, že většina českého obyvatelstva se projevuje spíše xenofobně a na příliv přistěhovalců se dívá s nedůvěrou a s vážnými obavami z dalšího vývoje.

4.12.2001 - Zdravím čtenáře z Vídeňské Wirtschaftsuniversität Wien, Vienna University of Economics and Business Administration. Neměli jsme se přece jenom od té Vídně v tom osmnáctým trhat!
Další nový čtenář je z University of Twente sídlící ve stejnojmenném holandském městě.

4.12.2001 - Nafta a Afghanistán. Účastníci konference o budoucnosti Afghánistánu, která se pod záštitou OSN koná v německém Bonnu, dospěli k dohodě o přechodné vládě země. Přechodná afghánská vláda bude složena z 29 členů, jejichž jména zatím oznámena nebyla. Prozatímní správa bude působit šest měsíců a má připravit nástup řádné vlády tím, že zajistí svolání Velké džirgy - shromáždění představitelů všech skupin a kmenů. O žádných svobodných lidových volbách se nejednalo, vždyť to byl sraz náčelníků všeho druhu, kteří se tam odjakživa mezi sebou dahadují, kdo bude na jakém fleku, kam půjdou zisky z opia. Vždyť nedej Alláh by se mohlo stát, že by chtěly hlasovat také afghánské ženy a to by byl konec islámu!
Rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL, ta pravá placená americkým kongresem) včera oznámila, že v rámci rozšiřování vysílání do Střední Asie přidá vysílací hodiny v ázerbájdžánštině, turkmenštině a jazyce fársí, kterým se hovoří v Afghánistánu. "Jako součást příspěvku RFE/RL k boji proti terorismu jsme dnes rozšířili o dvě hodiny rozsah vysílání v turkmenštině, přidali jsme hodinu a půl k našim vysíláním v ázerbájdžánštině a další hodinu v jazyce fársí," prohlásil prezident RFE/RL Thomas Dine.
USA včera zahájily další fázi honu na bin Ládina. Americké bombardéry tvrdě zaútočily na Kandahár a na podzemní jeskynní systém Tora Bora vybudovaný Afghánci za války se Sovětským svazem s pomocí USA. Pro nesporné kvality tohoto luxusního úkrytu je pravděpodobné, že by se v něm mohl bin Ládin skrývat. Protože má CIA nepochybně velice podrobné údaje o tomto krytu, mohla by se snad jeho likvidace podařit. Protože má ale odolat i atomovému úderu, mohl by mít úspěch jen útok pomocí řízených střel schopných proletět do vstupních tunelů a explodovat uvnitř krytu.
Hlavním heslem války v Afganistánu je boj proti světovému terorizmu. Ve skutečnosti jde ale o něco zcela jiného: je to už dlouhou dobu trvající boj o to, zda povedou budoucí naftovody ze střední Asie do Arabského moře. Rusové měli a stále mají v úmyslu vést tyto ropovody naopak po vlastním území do západní Evropy. Při kolonizaci Afghanistánu chtěli tak zablokovat plánované americké trasy vedoucí přes Afghanistán a Pakistán do Perského zálivu a dostat tak zisky za transport nafty do vlastní kapsy. Georg Bush a Dick Cheney jsou "bývalí" naftoví podnikatelé a tak je právem lze podezírat, že se jim sídlo bin Ládina v Afghanistánu velice hodilo k prosazení zájmů naftařské lobby. Dozajista nešlo o to, osvobodit afghánský lid od Talibánu. Prohlédněte si graf zobrazující prognózu spotřeby energií v USA v roce 2020. Jen ve Spojených státech se počítá s nárůstem o celých 30 procent :

National Energy Strategy
Podle American Petroleum Institute - National Energy Strategy - USA

Plány na vybudování plynovodu a naftovodu z Termezu v Uzbekistánu do Kábulu v Afghánistánu a pak do pákistánských přístavů v arabském moři, Karáčí a Gwadar jsou už dávno na světě a bylo by nanejvýš vhodné pro USA je ve spolupráci s prozápadní vládou Afghanistánu začít konečně budovat. Byla by to nafta pro třetí tisíciletí proudící z Kaspické nížiny do tankerů směřujících do USA. Moskva podporuje Severní alianci od roku 1990 a po 11. září ji nově vyzbrojila moderními tanky, obrněnými transportéry, dělostřelectvem, vrtulníky a nákladními vozidly.
Problém Američanů je právě v tom, že v tak zvané Severní alianci je naprostá převaha vůdců, generálů a náčelníků, kteří sympatizují s Rusy, neboť s nimi mají uzavřené obchody typu "vy nám tanky a vládu nad Afghanistánem a my Američanům nepovolíme stavět jejich pipeline's". Proto vstoupila Severní aliance do Kábulu, ačkoliv si to prezident Bush zatraceně nepřál. Bez ohledu na výsledky rozhovorů v Německu se považují za zákonnou vládu a bude krajně zajímavé, jak to vlastně dopadne. Není vyloučeno další pokračování občanské války až do úplného zblbnutí a následného vyhlazení většiny místního obyvatelstva, které se nejspíš v politické situaci vůbec neorientuje. Vlastně ani nejde o situaci politickou, ale o situaci naftově potrubně finanční. Ostatně o penězích je politika vždycky, jen se o tom zejména u nás v Evropě decentně mlčí. Jako kdyby byli politikové něco jako financemi nedotknutí panicové a panny.
Příkladem takového politického panice bez peněžních zájmů a morálně na výši je dozajista náš milý a národem oblíbený pan prezident Havel, který opět začal harašit zbraněmi a nechal se slyšet v rozhovoru pro hlásnou troubu americké administrativy CNN, že pokud svět schválí útok na Irák, Česká republika se přidá. Podotkl také, že není přítelem bombardování za každou cenu, avšak nevylučuje možnost chránit v krajním případě lidská práva a svobody silou. Jak myslel to přidání se, není opravdu jasné: bombardéry žádné nemáme a stíhací podzvuková i nadzvuková letadla mají zakázáno létat pro blíže nejasnou závadu na výškoměrech. Byly totiž vyměněny v rámci sladění se standardy NATO za nové ukazující výšku ve stopách! Unikátní řešení vedoucí do pekel, protože za chvíli se může stát, že naši spojenci budou požadovat, aby se výroba letadel u nás přeorientovala z metrické soustavy na americko-britskou zastaralou palcovou pro úplnou kompatibilitu ve výzbroji. Havel měl zřejmě na mysli, že se přidáme k bombardování v jakési duchovní sféře, budeme myslet na každou bombu dopadající na Irák a modlit se, aby správně explodovala a zabila tam co nejvíc lidí. Lidská práva se přece hájit musí a to za každou cenu. Jenom není jasné, čí práva má pan president na mysli. Asi svoje a Dášiny také, pochopitelně.

Erb Vlado Mečiara
Erb Vlado Mečiara
4.12.2001 - Slováci s HZDS na cestě do pekel?
V historicky prvních slovenských volbách do orgánů krajských samospráv získalo nejvíc křesel v regionálních parlamentech HZDS v koalici s levicovými subjekty a tak pod Vladovým erbem (vpravo) jeho stoupenci jásají a chystají se příští rok do vlády. Podle předběžných výsledků byla účast voličů velmi nízká.
MEČIAR vakuovo balený - prodává se na Slovensku.
MEČIAR vakuovo balený - prodává se na Slovensku.
Šli totiž podle idiotského východoevropského zvyku volit ti nespokojení se současnou vládou, ti, kteří doufají, že je Vlado spasí. Boh s nimi! V sedmi krajích z osmi proběhne ještě druhé kolo volby předsedy vyššího územního celku, ale na vítězství HZDS to nejspíše už nic nezmění.
HZDS získalo podle většinového volebního systému ze 401 poslaneckých křesel v osmi krajích 37 procent mandátů, SMK necelých 21 procent. Na třetí příčce se umístilo KDH s 9 procenty.
Dzurindova SDKÚ získala necelých 7 procent a SDĽ Pavla Koncoša 6 procent mandátů.
Rád bych upozornil čtenáře, že jsem skutečně nekandidoval na župana v Košickém kraji a že nejsem poradcem slovenského prezidenta. Byl to jen můj jmenovec, který se navíc nejmenuje Jan Bílek, nýbrž Ján Bílek. Moje české státní občanství by mě takovou kandidaturu přece neumožnilo. Aj tak mu blahoželám, keď vyhrá a budě županom! Podrobnosti o probíhajících volbách na Slovensku najdete ve slovenském tisku, například v SME online.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.