Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny alespoň
jednou týdně
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra:  ,   pozítří: 
 HOME 3.6.2001POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

Ladislav ZajíčekDne 15.12.2001 se konalo rozloučení s Ladislavem Zajíčkem. 8.prosince 2001 zemřel Ladislav Zajíček zvalý elzet, provozovatel BBS Bajt, vydavatel a redaktor české verze časopisu BAJT, zakladatel a redaktor internetové verze časopisu Bajt - serveru News on 'Net - Denní zprávy z Internetu, svérázná postava patřící mezi průkopníky českého internetu. Rozhovor Jana Buriana s elzetem najdete na Psovi zde , vzpomínku na elzeta na Lupě. Petr Koubský o něm napsal: Láďa byl velmi svéráznou osobností, jako vystřiženou z té anekdoty, kdy Ir připluje poprvé do Ameriky, vystoupí z lodi a povídá: "Máte tady nějakou vládu? Máte, jo? Tak já jsem proti!" Proti býval často, rád se hádal, miloval polemiky, střety a vzruch. Projděte si archivy diskusí na Netem a uvidíte sami. Hodně lidem šel na nervy. Mně taky. Tolik, že jsem mu nikdy nestihl říci, jak moc si ho vážím a jak obrovskou práci za ním vidím.
Já k tomu mohu dodat snad jen to, že Zajíček-elzet byl právě ten, který umožnil mojí maličkosti se přes svojí BBS poprvé připojit do internetu, tehdy ještě velmi akademické nekomerční síti. Bylo to jen prostřednictvím protokolu FTP, ale byl to nezapomenutelný zážitek, když jsem úžasnou rychlostí 9 600 bps stahoval utility pro operační systém DOS. Trochu jsem si s ním i dopisoval, zejména v době, kdy musel přerušit tištěné vydávání českého Bajtu, který dodnes nebyl překonán podobnými domácími periodiky. Jeho odchodem tak končí etapa objevitelů a prospektorů, která je vždycky tou nejzajímavější.

Ladislav Klíma, bývalý velitel vzdušných sil ČR14.12.2001 - Klíma v Aeru Vodochody. Zaměstnancem společnosti Aero se počátkem prosince stal bývalý generálporučík Ladislav Klíma, do nedávna velitel vzdušných sil, který bude v AERU Vodochody působit ve funkci ředitele Výcvikového centra L 159 ČR. Jedním z jeho hlavních úkolů bude vytvoření výcvikového centra pro vojenské piloty AČR i jiných zemí, ve kterém by se piloti cvičili na strojích L 159B, vyráběných v AERU Vodochody. Jeho další pracovní náplní bude podpora prodeje letounů L 159A/B s využitím jeho dlouholetých kontaktů. Napomáhat bude také při komunikaci s AČR, v rámci vojenského programu L 159 a zároveň bude podporovat AČR při zavádění tohoto letounu do provozu na leteckých základnách. Armáda jej ještě nestihla vymazat ze svého serveru a tak se s ním můžete seznámit detailněji zde Ladislav Klíma. Další zajímavostí je, že Ladislav Klíma jako jediný český pilot seděl hodinu a půl za kniplem švédsko-britského letounu JAS-39 Gripen, který vláda právě vybrala pro ČA. Je to letoun levný na provoz a díky svým konstrukčním vlastnostem jde o první bojový letoun čtvrté generace. Může startovat i z dálnice, protože mu stačí jen 800 metrů na start. "I když je Gripen malý letoun, je velmi lehce ovladatelný," popsal hodinu a půl v Gripenu Klíma, který velení letectva prý opustil mimo jiné i kvůli neustálým tahanicím o nové stíhačky. "Potěšil mě i dost výkonný radar. Byl schopen sledovat cíle i ve vzdálenosti 50 km," tvrdí Klíma, který pilotoval snad všechny typy stíhacích letounů, které jsou nyní ve výzbroji světových armád.
10.12.2001 se na armádním serveru objevil materiál Komplexní návrh dalšího postupu ve věci vyzbrojení Armády České republiky víceúčelovými taktickými nadzvukovými letouny, ve kterém se Ministerstvo obrany jasně zasazuje za nákup Gripenů. Letadel, které nemá ve výzbroji žádná armáda NATO. Protože vláda rozhodla ve stejný den, je zřejmé, že se vláda podřídila dlouho předem připravenému rozhodnutí ministerstva.
Mohlo by to vypadat, že se Klíma dopustil chyby, když odešel právě teď z armády a přijal nabídku Aera. Spíše to ale vypadá, že odešel právě proto, aby nedal šťouralům záminku k podezření z nějakých nekalých manipulací a ovlivňování výběrového řízení.
Za svoje znalosti a kontakty získané v armádě dostane od firmy Aero zaplaceno nepochybně víc než jej platila armáda. Aero tak vyřeší i svoje problémy, které má s kvalitou předávaných L159. Klíma se se zástupci armády jistě dokáže dohodnout lépe, než nějaký civil. Ministerští úředníci s ním přece nebudou vyvolávat zbytečné konflikty a leccos přehlédnou. Co kdyby potřebovali v budoucnu nějaké dobré civilní zaměstnání :-)

12.12.2001 - Nemáte náhodou v PC virus BadTrans? Chcete-li mít jistotu, stáhněte si a spusťte krátkou utilitu od firmy Symantec, která váš počítač otestuje a případně pomůže tento vir posledního týdne zneškodnit. Je v zabaleném souboru FixBadtr.zip. Rozbalte a spusťte. Hledá velmi důkladně a u velkého plného disku to může trvat i desítky minut. Tak si to pusťte než se půjdete naobědvat.

20.12.2001 - Vanessa Mae uchvátila Prahu svým poněkud cirkusovým pojetím hry na tak důstojný nástroj, jakým jsou housle. Jestliže jste na jejím koncertě nebyli, podívejte se na její stránky www.vanessamae.com. A když jste tam byli, podívejte se také. Další stránky Vanessy jsou na adrese www.vanessa-mae.com. Budete potřebovat FLASH a RealPlayer/MS MediaPlayer, ale zato si to užijete. Tyhle druhé stránky dělají dojem ještě nehotového díla, tak si zkuste volbu vpravo dole audi/visual. Vanessa zde nejen hraje na housle, ale také zpívá. Je to prostě krasavice inteligentní!!!

10.12.2001 - Změřte si rychlost připojení. Zejména pokud jste připojeni pevnou linkou, přes ISDN nebo kabel, není marné si zjistit, jak na tom jste se skutečnou rychlostí připojení do internetu. Odpověď na tuto otázku není jednoduchá: záleží, v kterém koutku internetu vlastně jste, což je dáno tím, jak je připojený vás připojovatel, provider. Na stránce web.dkm.cz/rychlost/ si můžete zkusit test rychlosti v rámci ČR. Tento test otestuje vaší rychlost ve vztahu k serverům v ČR, které poskytují prostor pro stránky zdarma.
Podíl OS u uživatelů českého internetu
Protože je mezi nimi například VOLNY (dříve VOL, nyní jet2web - Telekom Austria), který poskytuje prostor za peníze a dále WEBTelecom (QUICK.cz), je toto měření dostatečně reprezentativní i pro ty, kteří jsou připojeni přes placenou službu. Tato služba neznámého amatéra je dost navštěvovaná (kolem 300 návštěv denně) a tak je jistě i zajímavé, jaký operační systém mají tito uživatelé na svých počítačích. Uvedená tabulka dokazuje, že panuje naprostá převaha uživatelů s OS Windows 98. Novější Windows 2000 se tedy příliš neuplatnily a o Windows ME platí totéž. O Windows XP zatím nelze hovořit, právě začal jejich prodej, ale domnívám se, že dopadnou podobně jako Windows ME.
Pokud jde o vaši konektivitu se zahraničím, opět jste závislí na tom, jak rychlé má vás provider připojenu svoji síť do zahraničí. Na stránce tech.msn.com/internet/speedtest.asp je test rychlosti Microsoftu, který požaduje zadání jakéhosi Code area. Nepodařilo se mi zjistit, o co jde, ale když zadáte třeba 100, test se udělá. Není také jasné, proti kterému serveru se test provádí. V podstatě jde o změření rychlosti, za jakou se přenese testovací soubor do vašeho počítače. Jde o tzv. download, což je převažující způsob vaší komunikace s internetem: neustále stahujete data stránek a soubory všeho druhu.
Další zahraniční test na stránce bandwidthplace.com/speedtest vám spočítá, jak rychlé máte spojení do San Antonia v Texasu, USA. Server je tam dostatečně rychlý a údajně vyhrazený jen pro tuto službu a tak změřená rychlost odpovídá realitě. Když zjistíte, že obě měření (v ČSR a do USA) jsou výrazně nižší, než rychlost, kterou si platíte pro pevnou linku, je to důvod pro zahájení tahanice s vaším providerem, co se vlastně děje a kde je chyba. Pokud se připojujete přes modem a rychlost je nižší o více než 20 procent, než je technická rychlost vašeho modemu, někde je chyba. Buď máte špatně nastaveno telefonické připojení, nebo má váš provider pomalejší modemy, než je ten váš. Protože jsme ve věku připojování zdarma (platíme jen telefon) a nastavení máte OK, stojí vám za to si otestovat nějakého jiného připojovatele, zda to nebude lepší. Raději si zkontrolujte nastavení telefonického připojení podle tohoto návodu.

10.12.2001 - Zdravím čtenáře z Bonnu, z university Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn. Je to velmi graficky konzervativní a střídmý server, jeho výhodou je ovšem díky tomu rychlé zobrazování jednoduchých stránek. Jistá část serveru je ale bohužel jen v německé verzi. Pravda, jak pro koho bohužel...

Čtěte originál projevu V.Klause, ať jste v obraze.9.12.2001 - Bouři na sklenici vody způsobil krátký diskusní příspěvek Václava Klause na zasedání Evropského parlamentu 5.12.2001 v Bruselu. Do českých médií se nejprve dostaly ze souvislosti vytržené věty zachycené z přímého televizního přenosu v parlamentě jakýmsi českým takynovinářem. Kdekdo včetně starostlivého pana prezidenta Havla se dožadoval vysvětlení, jak si může Klaus dovolit vystupovat se svým soukromým názorem na další vývoj Evropské unie přímo v posvátném centru evropského dění, v Bruselu. Klaus po svém návratu nakonec vystoupil v parlamentu a po dramatické diskuzi a hodinovém přerušení zasedání této politické slepičárny docílil toho, že se poslancům dostal do ruky doslovný překlad jeho zmíněného projevu, či spíše uctivé supliky o tom, že snad by bylo rozumné se zamyslet nad tím, zda si opravdu všichni občané Evropy přejí, aby vznikly Spojené státy evropské s následnou ztrátou mezinárodní subjektivity všech dosavadních samostatných států. Doporučuji vám proto si tento projev přečíst v úplném znění zde Text vystoupení předsedy české Poslanecké sněmovny Václava Klause na půdě Evropského parlamentu v Bruselu 5.12.2001.. V diskuzích na internetu se objevily opět různé názory od "Klaus je pako a nepřítel národa" až po "na pana profesora nám nesahejte!". Rozumný a objektivně uvažující střed reprezentuje názor čtenáře z jednoho serveru:

Zdá se že jste zapoměli na jednu maličkost. O vstupu do EU až nás vyzve nebudete rozhodovat vy sami, ani pan prezident či naše milované strany, ale všichni občané v referendu. Takže proč je u nás podpora vstupu taková jaká je? Za všechno může Klaus? Tak proč když je to tak jednoznačně super si to většina lidí zatím nemyslí? Proč klesá v evropě růst? Proč je to slavné euro neschopné udržet s dolarem krok? Proč, když už se naši zemědělci naučili žít normálně bez obrovských dotací si to teď zkurvíme jejich zemědělskou politikou? Proč i přesto že ekonomický růst v Evropě stagnuje se dotace na kde co furt zvyšují? O jakých penězích které k nám natečou to tady furt plácáte? Já jsem z oboru ekologie a o těchto penězích z unie toho vím víc než vy všichni? Dají nám úvěrem miliardu na stavbu brněnské čistírny? Výborně. Ale copak, jakto že to muselo (samozřejmě ve výběrovém řízení) vyhrát francouzké konzorcium, které to bude stavět? Ono si na to samozřejmě za cca 70% ceny najalo naše firmy ale proč teda vůbec to musí téct přes Francouze kteří sem akorát pošlou pár zástupců aby to jako dozorovali a shrábnou 30% jen tak? A to nemluvím o tom že veškeré strojní vybavení musí být odkud? Chytřejší hádají správně z Evropské unie. Co na tom, že rovnocenné a podstatně lacinější vybavení vyrábí i naše firmy? Musíme přece dát práci Francouzům, Němcům.... Kdo ovšem dluží evropské bance a bude to po léta splácet? No přece město Brno a jeho obyvatelé. Tohle je jen jeden příklad z mnoha. Takže se probuďte, vy magoři, EU nám nic nedá jen tak. Začněte konečně trochu přemýšlet? Opravdu chceme Spojené státy evropské z hlavním městem Brusel? P:S: je mi do breku, že i tak je bohužel vstup do EU jediná možnost. Protože jinak by jsme díky jejich ochranářským komunistickým opatřením zdechli. Nicméně trochu optimizmu. V Evropě se časem volbami zase vystřídá současná levičácká garnitura (už to začalo..) a snad se k moci dostanou rozumní lidé, kteří vědí, že nemůžou žít nad poměry a že USA doženou až lecos změní...

Z celé té bouře na hladině českého politického močálu je patrná jedna věc: že je v našem národě stále zakořeněná zásada, že pánům se neodporuje, že je lepší držet hubu a krok. Převládá opět defétizmus typu "stejně tam musíme, tak co je budeme rozčilovat, stejně si s námi udělají, co budou chtít..." To je ve zkratce stanovisko zejména hradní x-koalice, která se už těší na tučně honorované posty komisařů a poslanců v Bruselu. Někteří zástupci vládnoucí ČSSD se k tomuto sboru přidali také ve stejné víře, že socialistický duch se v Bruselu udrží i poté, co přijdou o vládu v této zemi. Třeba by se tam pro ně našel nějaký ten flíček slušně placeného vrátného. Kvalifikaci na to mají, protože před Bruselem se naučili rychle hrbit hřbety.

9.12.2001 - Chudák soudruh Čalfa! Poradce prezidenta Havla se musel dostavit před obvodní soud pro Prahu 6, kde se z něj soudkyně Kateřina Kohoutková pokoušela dostat vyjádření k probíhajícímu řízení v kauze Asanace, jejímž cílem bylo pomocí libovolného nátlaku donutit v letech 1977 až 1985 signatáře Charty 77 k emigraci z tehdejšího ČSSR. Jeho výpověď se dá shrnout snadno: Nic nevím! O akci Asanace jsem se dozvěděl teprve nyní. Opravdu je soudruh Čalfa chudák, ačkoliv byl v té době členem komunistické vlády, nic se k němu o této akci nedoneslo. Prý si to všechno vymysleli na tehdejším ministerstvu vnitra a před vládou a stranou to utajili! A vůbec, právě v letech 1972 - 1986 se prý soudruh Čalfa zasedání vlády nezúčastňoval. Zatloukat, zatloukat a ještě jednou zatloukat. Je to celé jako podle nějaké z Havlových absurdních her: jeho současný poradce přes legislativu mu dnes nejspíše doporučí, aby se zasadil o zastavení stíhání svých komunistických kamarádů na základě amnestie, kterou prezident Havel vyhlásil v roce 1993. Nejspíše to totiž soudruh socialista ministr spravedlnosti Bureš panu Havlovi doporučí. Vždyť přece pracujeme podle hesla "Musíme si pomáhat". Však on na to soudruh Čalfa dohlédne, aby pan prezident náhodou neposlal do basy ty, kteří ho zavírali před převratem. To by přece nebylo podle dohod, které tenkrát mezi sebou gentlemansky uzavřeli! Dnes patří Čalfa k prominentním pražským advokátům a je i spolumajitelem česko-malajské IC Banky (základní jmění 500 mil Kč) a předsedou představenstva společnosti 1. Silas, a.s. (základní jmění 267 mil Kč). Jsou to ale paradoxy!

9.12.2001 - Tora Bora Zpráva o dobytí této pevnosti v Afghanistánu byla předčasná. Stále se tam ještě bojuje a je možné, že je bin Ládin ještě uvnitř.

Je česká doktorka Monika Prost z University of Missouri-Columbia skutečně čtenářkou Ahasweba?9.12.2001 - Zdravím čtenáře/čtenářku(?) z University of Missouri-Columbia. Jejich stránky na adrese www.missouri.edu jsou ukázkou toho, jak má server univerzity vypadat. Součástí univerzity je i nemocnice, která má stránky opět naprosto vínové. Zkuste si najít v této nemocnici doktorku, která umí česky - dole zvolte Language, Czechoslovakian a Goto Monika Prost. Neboť Čecha či Češku najdete všude. Pokud je čtenářkou právě Monika, zdravím jí dvakrát!
Na tomhle serveru je spousta úžasných věcí, jednu "maličkost" nemohu vynechat: součástí ústavu je také porodnice a tak zde pro příbuzné připravily galerii všech novorozenců, to aby se mohla babička vzdálená mnoho tisíc kilometrů podívat, jak ten její vnouček či vnučka vypadá. Tak třeba tahle Allyn Nacole (It's a girl, Born to Tanisha and Paul,Dec. 6, 2001, 9:20 a.m., 8 pounds, 4 ounces 19.5 inches.) To je servis! Pro porovnání se podívejte na stránky Karlovy univerzity, ústavy a kliniky. Pokud se tam vůbec proderete skrz jejich pomalé linky, zjistíte, že to nemá ten glanc, jak říkáme my Češi v Evropě.

Naplánujte si trasu!9.12.2001 - Cestujete autem po Evropě? Pak vám docela dobře může posloužit pro naplánování trasy server www.euroshell.com firmy Shell. Najdete zde ceny pohonných hmot, umístění čerpacích stanic a řadu dalších služeb, které firma Shell nabízí jak pro řidiče osobních, tak i nákladních automobilů. Nejzajímavější funkcí je Plánovač trasy, která vám poskytne jednoduchou a přehlednou možnost naplánovat si trasu se zobrazením mapy a vypočtení kilometráže včetně odhadu doby, kterou strávíte za volantem. Funkce pro posouvání se na mapě včetně zvětšování a zmenšování měřítka mapy je samozřejmě k dispozici také. Vtipně je řešena situace, kdy zadáte například jako cílové město Ústí: protože se v databázi serveru vyskytuje město Ústí celkem třikrát, dostanete k výběru ve formě malé mapy, do kterého Ústí vlastně hodláte cestovat. Jména měst můžete zadávat i s českou diakritikou. Když se na serveru zaregistrujete, můžete si uložit vlastní personalizaci stránek. K dispozici je také výpis turistických "atrakcí" v zadaném okruhu kolem vaší trasy. Nejskvělejší je ale "rozlišovací" schopnost generovaných map! Zkusil jsem si zadat cestu z Prahy do velice malé vesnice kousek za Říčany u Prahy a světe div se, byla nalezena a zobrazena i správná trasa. Vyzkoušejte si sami. Skvělé možnosti najdete především při cestování do zahraničí, zkuste si třeba Mnichov a hotely. Když si vyberete hotel na interaktivním plánu města, můžete si objednat přímo zde i rezervaci. Od dneška najdete odkaz na vyhledávač tras na hlavní stránce nahoře vpravo vedle nudlí iDNES pod textem Cestujeme autem.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.