Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny alespoň
jednou týdně
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra: 
 HOME 3.6.2001POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

21.12.2001 - Celosvětové telefonní seznamy najdete na serveru Teldir.com, odkaz je trvale úplně dole za oblíbenými stránkami.

20.12.2001 - Plánování tras autem jsem doplnil o další možnost s použitím služeb serveru Maporama.com. Použijte vpravo nahoře volby Autem-1 pro vyhledání trasy s firmou Shell nebo Autem-2 pro hledání trasy se serverem Maporama.com.

20.12.2001 - Telecom zdražuje! Od Nového roku se dočkáte kromě jiného i zvýšení nákladů na telefonování z pevných linek. Náš monopolista si vymyslel pro zmatení nepřítele (neboť tak vidí své zákazníky, které olupuje jak se dá) velice komplikovaný systém různých služeb a tarifů a podrazů. Chcete-li vědět, zda má smysl si měnit pro vaše telefonní číslo stávající tarif, stáhněte si zde malý formulář pro Excell, do kterého můžete zadat podle svých účtů počty minut, které průměrně protelefonujete za měsíc. Z tabulky vám vyjde doporučení, jaký tarif byste si měli pro rok 2002 změnit nebo ponechat stávající. S fakturou za prosinec dostanete formulář, jehož pomocí to budete moci udělat s tím, že nový tarif bude platit od února 2002. Jestli tomu dobře rozumím, pak leden vám budou účtovat podle cenového plánu, který doposud máte (je to na faktuře asi uprostřed) - například Home standard, ale s novými cenami. Podrobnosti najdete v článku na serveru Mobil nebo na serveru Telecom.

19.12.2001 - Potkal jsem anděla. Vraceje se z poněkud pozdního setkání starých přátel, marně jsem zrakem ztupělým lety u obrazovek počítačů luštil hádanku, zda ještě dnes pojede z této stanice autobus směrem na mé sídliště. Brýlí nemaje, světla bylo málo a duše plná zoufalství. Když tu náhle jakýsi mladý muž blížil se k zastávce a tak jsem jej troufale zastavil, řka: "Mohl byste starému slepému muži sdělit tajemství, zda se ještě dostane do svého tichého domova posledním autobusem, nebo bude muset upadnout v zoufalství a vydat se na cestu dalekou pěšky?" A hle, nahlédl spasitel můj zrakem ostřížím do jízdního řádu, řkouce: "Neboť je teprve 23.47 hodin SEČ, vezte, že poslední autobus teprve navštíví zastávku tuto a vy budete zachráněn z temné noci". S díky rozloučil jsem se s tímto andělem, který kráčel dále do noci. Právem jej pak nazývám andělem, neboť muž ten nebyl nikdo menší, než televizní hvězda první velikosti stanice ČT2, pan Anděl sám ve své skutečné nevirtuální podobě. Božská ruka řídí osudy naše každou chvíli, příchod Anděla v pravou chvíli pak zcela zázračným je toho jistým důkazem!

19.12.2001 - RFE se bude stěhovat? Bezpečnostní rada státu v úterý doporučila vládě vyjednat s představiteli Rádia Svobodná Evropa (RFE) přestěhování stanice z centra Prahy. Budova vybraná samotným Havlem v dobách počáteční euforie po převratu se ukázala jako velice riziková s ohledem na nutná bezpečnostní opatření zavedená na požadavek americké strany po teroristickém útoku na USA. Stojí na silně frekventovaném místě uprostřed dálnice přesně ve středu Prahy. Američané za ni platí symbolickou jednu korunu ročně a podle jejich prohlášení do zařízení investovali 600 milionů korun. Nechtějí z centra, trvají na blízkosti veřejné dopravy. To všechno v době, kdy se všechny významnější firmy stěhují z centra Prahy na okraje, například zastoupení Microsoftu se přestěhovalo do Prahy 4 daleko od metra. Nutí je k tomu ovšem hlavně vysoké nájemné a nedostatek parkovacích míst. S tím ale RFE nemá žádné problémy: nájem za korunu a parkovacích míst dostatek, kromě vlastních podzemních garáží je hned vedle několikapatrové kryté parkoviště.
Těžko k tomu zaujmout stanovisko, když už se ta pitomost před lety udělala - v budově mohli klidně naši poslanci šaškovat dodnes a nemusely se utratit miliardy za adaptace prováděné na Malé straně. Pokud si RFE myslí, že by byli ohroženi stejně v centru jako na periferii, bude lepší je nechat, kde jsou. Jen bych kolem budovy postavil takovou menší berlínskou zeď odolnou proti všem. Kdyby se to výtvarně pojednalo jako památník na železnou oponu - mohla by se použít ocel ze starých tanků, na rohy zabetonovat tankové věže včetně hlavní - ještě by se z toho mohla stát turistická atrakce. Určitě by to vyšlo levněji, než je stěhovat. Třeba je mezitím přestěhuje americký kongres do Afghánistánu, kde by byli užitečnější, než u nás. Ta část RFE, která je pro nás k něčemu se už dávno stala součástí Českého rozhlasu jako ČRO 6 / RSE a přestěhovala se na Vinohradskou třídu.

Vánoční tipy z internetu. Postavte si huhuláka!Do Štědrého dne ještě zbývá pár dní a tak vybírejte z internetových obchodů:

Magické paraboly, Vánoční přání s CD, Kouzelné amulety, Ruské kuželky, Nábytek z paroží, Malování na duté sklo dle přání, Cínoví vojáčci, Náramky přátelství, České granáty, Hodinky FreeStyle, Kamenné reproduktory, Smaltované reklamní tabule, Zvony, zvonky, Vodní dýmky, Veselý vánoční věnec, Puzzle s fotografií vaší manželky, dcery, syna, babičky..., Erotické oblečení, Kondomerie, Aromoterapie, Bankovky, Dárky na poslední chvíli, Ušní svíce, Doutníky, Podložky na myš z kůže, Pyramida Energosan, Potřeby pro střelce, Pohřební urny a hřbitovní doplňky, Zlatnické výrobky, Značkové hodinky, CD, MC, VHS, DVD

Zkusili jse například www.jezisek.cz ? A co www.nebe.cz ? Nejlepší je ale www.kristus.cz, ten to teprve spustí, asi až se narodí. A doména www.buh.cz ? Že nefunguje? Pak je volná, můžete ji mít jen pro sebe! Stejne tak jako www.jahve.com nebo www.hospodin.cz. Ovšem jméno Boží se nemá brát nadarmo a tak byste se mohli dostat do pekla. Protože www.peklo.cz existuje!!! Představte si, že si tam čerti čtou v Kralické bibli...

19.12.2001 - Odkazy na zahraniční telefonní seznamy jsem začal shromažďovat zcela dole na této stránce. Je tam zatím jen Německo a Švýcarsko. Kdo máte link na podobné seznamy v ostatních zemích, pošlete mail na ahasweb@iol.cz. Zejména zahraniční čtenáři by mohli pomoci. Děkuji vám předem, bude to k užitku všem čtenářům.

18.12.2001 - Telefony v Německu najdete snadno na serveru www.telefonbuch.de, kde se můžete přepnout i na anglickou verzi s Yellows Pages.

18.12.2001 - Vítám čtenáře z Vojenské akademie v Brně. Stránky www.vabo.cz stojí za to navštívit nejen pro obsah, ale i pro netradiční, nebo snad spíše tradiční formu, které jde především o obsah a rychlost zobrazování i kompatibilitu s různými prohlížeči. Akademie také vydává Akademické listy se zajímavými informacemi. Kdo chcete spojit svůj osud s naší budoucí ryze profesionální armádou, je tohle jeden z bodů, přes které byste měli přejít.

Thank you, mr.Jean-Marc Perrin!18.12.2001 - Internet je OK ! Včera jsem dostal za úkol zjistit telefonní číslo jedné paní žijící v Lausanne, Švýcarsko. Adresu jsem znal. Po jistém bádání jsem nalezl oficiální server tohoto města na adrese www.lausanne.ch, ale dále jsem se nemohl dostat. Protože telefonát byl nutný, šlo o zaslání vánočního dárku, podnikl jsem pokus získat telefon pomocí mailu. Na turistické pobočce serveru Lausanne jsem objevil mailovou adresu pana jménem Jean-Marc Perrin zajišťujícího provoz serveru a tak jsem mu poslal dotaz, jaká je adresa serveru s telefonním seznamem. Během deseti minut jsem obržel jeho mail nejen s adresou serveru tel.search.ch, ale i s dvěma hledanými telefonními čísly. Zkuste si představit něco takového bez internetu! Zkusil jsem na tomto serveru najít, kolik je ve Švýcarsku Nováků a našlo se jich 505. Velká část z nich je původem odněkud z Balkánu, protože i tam je jméno Novak dost rozšířené. Bílků je mnohem méně, jen čtyři. Tenhle server s telefonními čísly všech Švýcarů patří do rodiny, ve které také najdete vyhledávací mašinu www.search.ch.

17.12.2001 - Vánoční šílenství. V sobotu po obědě jsem si řekl, že je nejlepší doba na to, abych zajel s větvemi z borovice z naší zahrady na Hradčana za dcerou. Protože v jiné dny a v jinou hodinu je značným utrpením se dostat z Prahy 4 přes most a Smíchov tunelem na Dlabačov. Sobota po obědě je vždy klidná, všichni po obědě zalehnou a čtou si noviny nebo čumí na televizi. Na silnicích pak panuje idyla. Dopustil jsem se ale těžkého přehmatu: na levobřežní silnici za mostem nacpáno, jelo se krokem. Nejprve jsem to přičítal nějaké bouračce nebo stavebním pracem, které se zde odehrávají značně dramaticky v souvislosti s připravovaným napojením na tunel Mrázovka. Ale pravda byla jiná: všichni ti, kteří mířili ve štrůdlu měli jediný cíl. Nové obchodní centrum na Smíchově, nový moloch všech molochů moderního spotřebitelství, Carrefour! Jak jsem docela sám odbočoval do Strahovského tunelu, had vedle mě se sunul pomaloučku do již napěchovaného podzemního parkoviště této nové pražské nákupní atrakce.
Ponechal jsem je jejich osudu, protože tam mohou nakoupit buď hromadu dosti zoufalých krámů v samoobsluze Carrefour nebo utratit nehorázné peníze v luxusních přifařených obchodech za výrobky chlubící se ničím jiným než značkou. Jenže jak chcete přežít, když nebudete in! Vietnamcům jejich "značkové" zboží v poslední době nějak podezřele často zabavuje obchodní inspekce vzorně spolupracující s policií. Skoro to vypadá, jakoby někteří odpovědní činitelé byli od dodavatelů těch správných výrobků nějak osobně zainteresováni. Je to ta nejefektivnější cesta pro zajištění odbytu. Pochopil to i Gates a dává našim školám zdarma operační systém, to aby žáčkové po dostudování v zaměstnání žádali jen ta wokna.

Ale vraťme se k nákupním vášním a předvánočním horečkám. Ještě vás přece čeká Zlatá sobota a neděle. Jmenuje se tak proto, že obchodníci právě v tyto dva dny dosahují skutečně "zlatých" tržeb, také se říká, že mají žně. Když už se vydáte do těch chrámů spotřebismu, dbejte mých rad. Kdykoliv navštívím jakýkoliv obchod, snažím se působit na obsluhující personál mile, s úsměvem s nimi tak nějak lidsky pohovořit. Stačí málo, abyste těm převážně děvčatům mezi 18 až 60 léty zpříjemnili trochu jejich den. Když budete na někoho milí, nezbývá mu nic jiného, než se chovat podobně. Vychovávejte si proto svoje prodavačky, když už to nedělá jejich zaměstnavatel! Tuhle jsem na otázku prodavčky, zda kromě dvou dortíků budu chtít ještě něco odvětil: "S ohledem na naši chudobu a hrozící otylost dva postačí, více si nemůžeme dovolit." Milou tu dívenku to tak pobavilo, že sotva z posledních sil moučníky zabalila a musela se jít uklidnit dozadu do skladu. U pokladny zásadně vyzývám pokladní ke klidu, ke zvolnění tempa, zejména když uštvaná zákaznice přede mnou nestíhá tu hromadu krmiva pro celou rodinu zapakovat do tašek. S úsměvem pronesené "Jen tu milou paní nechte v klidu poklidit tu potravu" udělá divy a získá vám sympatie prodavačky i té paní. Tvařte se proto mile i když právě téměř umíráte na nějakou chorobu, jděte příkladem v milém chování. Nebojte se poznamenat na svoji adresu "Bože, to jsem ale popleta," nebo "Zase to doma schytám, proč nesu o dva koláče víc, když už mám přes metrák."
Pracujte na tom usilovně, protože vlídná atmosféra v obchodě či v restauraci je dílem nejen obsluhujícího personálu, ale i dílem vaším. Když na vás servírka hledí prázdným pohledem odsouzence k smrti, potěšte ji nějakým pozitivním výrokem, jako například "V takové příjemné hospůdce jsem už dlouho neseděl", nebo "Máte opravdu zajímavý řetízek, ma té vaší krásné šíji se hezky vyjímá". Poprvé vás možná bude mít za otrapu, podruhé už jen za milého podivína a nakonec si vás oblíbí o udělá vám omeletu, i když nebude na jídelním lístku.
Pravdou ovšem je, že největší potíže s podobnou milou komunikací mají ženy s ženami. Jsou to možná geny pocházející z dob, kdy služka posluhovala své paní s velkou ponížeností a přitom všechny ženy by chtěly být těmi paními a ne služkami. Přitom se ženy mezi sebou dokáží bavit celé hodiny o různých částech oděvů, o vaření, pečení, o tom, kde se co dá koupit, o dětech. Ale aby jedna posloužila druhé, to jim dělá potíže. Chytří obchodníci proto najímají do obchodů raději muže, kterými se ženy dávají raději obsluhovat. Snad jenom prodej intimního prádla si vyžaduje ženský personál, i když možná... chce to vyzkoušet, páni obchodníci. Vždycky je na trhu někde nějaká terra inkognita.
Vaším heslem tedy budiž "Dobrou náladou k všeobecné dobré náladě!" Škoda jen, že se něčeho takového nedopouští také náš milý pan president. Pravdou je, že když má někdo takové potíže s prokouřenými plícemi, není mu do zpěvu a má často i blbou náladu. Vezměte si raději příklad z pana Brodského, který už tak dlouho s humorem umírá a šíří tak kolem sebe náladu mnohem lepší, než jakou dozajista má sám. Keep smiling!

17.12.2001 - Jsme jednička! Příspěvkem České republiky do společné obrany v NATO by mohl být pasívní sledovací systém Věra - nástupce proslulé Tamary. Armáda do dvou let vyčlení pro alianci jednotku vybavenou zařízením Věra. Více se dočtete o Tamaře a Věře v Technickém týdeníku zde .
Když si tak zavzpomínáte, v čem jsme v minulosti byli světovou jedničkou, není toho málo. Vezměme to letem světem, nejsem žádný encyklopedista a tak jistě na spoustu překvapivých špičkových objevů a výrobků zapomenu. Svět má svého Edisona, my Křižíka. Pan Francis je sice světový se svojí ležatou turbínou připomínající mlýnské kolo, ale náš moravský Kaplan jej daleko přetrumfnul. O turbinách čtěte zde . Svět by se nevozil po moři tak snadno, kdyby Ressel výrazně nezdokonalil lodní šroub a rozhodl o jeho umístění na zádi lodi. Moderní genetiku založil moravský rodák Mendel za pomoci hrachu. Nobela s jeho zastaralým dynamitem trumfnul neznámý český vynálezce Semtexu. Nebýt Čapka, jak bychom asi dnes nazývali roboty? České sklo je nejméně tak dobré jako bývalo sklo benátské. Nejlepší zápalky neboli sirky jsou ze Sušice. Descartes prý vymyslel kontaktní čočky, ale teprve Otto Wichterle přišel na nápad, jak je vyrábět z hydrofilních gelů. Kde by byla dnešní lékařská věda bez objevitele krevních skupin Jánského? Automobilový motor chlazený vzduchem je také český vynález. U kolébky moderních elektronických počítačů stál doktor Svoboda, který se proslavil v USA. Tryskové stavy vymysleli na Moravě, husité zase vozové hradby, české hospodyňky knedlíky (ty prý byly podle lidové zkazky vynalezeny tak, že jedné hospodyni spadly povidlové buchty do hrnce s vařící vodou), dále máme špičkové vynálezy jako je moravská slivovice, karlovarská Becherovka a oplatky, plzeňské pivo a české buchty. Tedy ty k jídlu i k milování. A také Heyrovského polarograf. Zdá se být z tohoto výčtu skoro zbytečné, že byl u nás také vynalezen geniální vynálezce a objevitel Jára da Cimrman, který doplnil těch několik málo mezer, kde jsme se jako národ nezúčastnili spíše jen náhodou: dobytí severního pólu či objevení Ameriky (důkaz o Cimrmanově podílu na objevení Ameriky bude teprve objeven). Pokud jde o objevitele a cestovatele, pak například v Africe byl mezi prvními neúnavný Holub, který navíc drží ještě jedno světové prvenství. Nechal se totiž při svých dobrodružných výpravách mezi lidožrouty doprovázet vlastní milující manželkou. Zatímco jiní si užívali s domorodými krasavicemi, Holub nejen svoji ženu nikdy neopustil, ale dokonce jí ani nevydal lidožroutům, ačkoliv jeho nepřátelé jej z tohoto úmyslu podezírali.
Není snad nic, v čem bychom neslavili prvenství. Nedávno se členové legendární ABBY chlubili, že prý to byli oni, kteří vynalezli televizní videoklip. Zřejmě naivkové netuší, že dávno před tím, než ABBA vůbec vznikla, se v české televizi dával hudební klip Dáme si do bytu, dáme si židli. V současné době jsme svět ohromili vynálezem privatizace, opoziční smlouvy a posledním hitem je čtyřkoalice politických stran, která má jen tři členy, kteří se nejspíše zcvrknou na dva poté, co ODA vyhlásí bankrot kvůli svému zadlužení.
Doufám, že jsem vám tímto výčtem pozvedl to, čemu se říká národní hrdost a že i vaše nálada bude nadále spíše optimistická než blbá.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.