Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny alespoň
jednou týdně
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra: 
 HOME 3.6.2001POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

31.12.2001 - Upalte Harryho Pottera! Knihy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi, které si získaly přízeň dětí i dospělých po celém světě, pálili v neděli ve městě Alamogordo v americkém státě Nové Mexiko členové církve Kristova společenství. Do ohně letěly i knihy s horrory Stephena Kinga. Několik set věřících za mohutného povyku vhodili do plamenů asi 30 knih o Potterovi, dále několik videokazet s filmem Sněhurka ze studia Walta Disneyho a také řadu cédéček s populární hudbou, mimo jiné desky kontroverzního rappera Eminema.
Tomu já říkám svobodná země. Chcete si udělat ohníček a pálit knihy? Žádný problém, spalte si co chcete. Získáte tím publicitu po celém světě, prospěje to turismu, protože spousta lidí se do Alamogorda bude chtít podívat. Mohu doporučit, aby tam každý den na náměstí zapalovali oheň a ničili všechno, o čem se domnívají, že to ovečky odvádí od té jejich pravé víry. Kdo by si dovezl něco do ohně, mohl by dostat třeba slevu v místním motelu a místo v přední řadě místního striptýzového podniku. Málo platné, v Praze se nic podobného neděje. V příštím roce to ale doufám napravíme, budou se tu u příležitosti srazu NATO zase upalovat policisté pomocí molotovových koktejlů. Místo tradičního McDonalda by to ale chtělo se zaměřit na něco nového. Co třeba knihkupectví s vystavenými díly Joanne K. Rowlingové?

31.12.2001 - Pražská doprava vás může ze silvestrovské oslavy dopravit po optimální trase, kterou si můžete vyhledat na stránkách Dopravního podniku. Stačí zadat v kolik hodin odkud kam chcete cestovat a můžete si vybrat. Odkaz na hledání spoje v pražské dopravě najdete v seznamu důležitých adres nahoře pod zkratkou MHD.
Stejnou službu rozšířenou i o další města nabízí Paegas pomocí SMS zadáním dotazu ve formátu MHD_[HHMM]_[DDMMYY]#<ODKUD>##<KAM>###[MESTO]####[LINKA]. Když vynecháte údaj MĚSTO, hledají se spoje v Praze.
Příklad zadání: MHD #STRASNICKA##TESNOV
Kódy měst:  HO – Hodonín,KA – Karviná, HAV – Havířov, OR – Orlová, FM – Frýdek-Místek, BK – Blansko, PR – Přerov, PV – Prostějov, AB – Praha, BM – Brno, OV – Ostrava, CB – České Budějovice, OL – Olomouc, JH – Jindřichův Hradec, PE – Pelhřimov, PI – Písek, ST – Strakonice, TA – Tábor, CR – Chrudim, TU – Trutnov, CTE – Český Těšín, TRI – Třinec, ZS Ždár n.Sázavou, HK Hradec Králové, KH Kutná Hora, Plzeň PM. Podrobnosti i o dalších službách SMS Paegas najdete na adrese wwwapp.paegas.cz/internet/info/oblast.asp?oblast=3#k68.
Až vás ale někdo v jednu hodinu na Nový rok v Praze na Václavském náměstí pošle k čertu, tak zůstaňte v klidu. První tramvaj číslo 52 do Ďáblic jede až ve 4:17.

31.12.2001 - Koukejte se veselit! Už od samého rána je předepsáno jásání a veselení. Podle pranostik můžeme dnes očekávat:
O Silvestru papeži, snížek si už poleží.
Jak byl celý rok voda a bláto, na Silvestra nenapadne zlato.
Na Silvestra-li vítr a ráno slunce svítí, nelze nám dobrého vína se nadíti.

Koncem 3.století se v Římě narodil pozdější svatý Silvestr. Památkou na dobu, kdy se musel jako pronásledovaný křesťan skrývat v lese nedaleko Říma, je i jeho jméno: silvestris = lesní. Na papežský stolec usedl v roce 314 v době vlády jednoho z nejznámějších římských císařů Konstantina Velikého. Nařídil, aby oltáře byly zhotovovány z kamene místo dosavadních dřevěných. V té době císař Konstantin povolil křesťanství. Podle legendy sv. Silvestr pokřtil císaře Konstantina Velikého i jeho ženu sv. Helenu, císaře dokonce uzdravil z malomocenství. Sv.Silvestr zemřel 31. prosince roku 335 a je pochován v kasematech baziliky sv. Priscilly v Římě.
Takže nechápu, proč se dnešní den oslavuje s takovým jásotem, když zemřel takový světec a dobrý člověk. Budete-li přesto slavit konec roku 2001, nepijte víno, protože byl celý den silný vítr a svítilo slunce. Jestliže budete slavit v kruhu své rodiny nebo dokonce jen s vlastním manželem či manželkou, dejte si pozor, aby to neskončilo rozvodem nebo jinou rodinnou katastrofou. Jásejte přiměřeně a zachovejte si jasnou mysl.

Lehce pohublý Chvalovský opouští Pankrác29.12.2001 ČR = Absurdistán. Bývalý předseda Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský byl dnes po deseti měsících vazby propuštěn z pankrácké věznice. Za úvěrový podvod, kterým Komerční banku připravil o 1,5 miliardy korun, mu stále hrozí trest odnětí svobody od pěti do dvanácti let. Nicméně státní zástupce považuje kauci patnáct milionů korun za dostatečnou záruku před jeho možným útěkem. Chvalovský se tomu jako vždy doširoka usmívá.
Je to úchvatná úvaha "nezávislého" státního zástupce a soudu: zloděje a podvodníka pustit na kauci, kterou nepochybně zaplatil z peněz ukradených v Komerční bance. Pokud nezmizí kdesi v zahraničí a bude dokonce odsouzen, jistě mu oněch patnáct milionů vrátí, aby si mohl v base přilepšovat. Bylo by zajímavé vědět, zda těch patnáct milionů přinesl jeho právní zástupce v tašce nebo byly převedeny z nějakého účtu.

29.12.2001 - Kde mají ve světě právě svátek a zavřené obchody či banky se dozvíte na adrese www.holidayfestival.com. Zejména v této době novoročních výletů to může být pro vás důležitá informace.

28.12.2001 - Špidlovo šedivé přání. Ve schránkách obyvatel České republiky se dnes objevilo novoroční přání od Špidly a Grosse. S cílem připomenout se do volebního roku 2002 sesmolili dojemné přání, kde se mimo jiné doslova říká: "Naše přání je prosté. Žít ve společnosti, kde je uznáván princip solidarity, prosté lidské vzájemnosti, která pomáhá překonávat strázně života a přináší radost ze schopnosti pomoci. Solidární společnost, to jsou prosté a důležité věci. Je to dostatek bytů pro mladé. Dobré veřejné školství. Důstojné zajištění ve stáří po životě naplněném prací. Je to dobré veřejné zdravotnictví přístupné všem. Je to i bezpečí v neklidném světě. To je naše přání a sen."
To se jim opravdu povedlo. Naše společnost je skutečně založená na solidaritě. Ale chudých s chudými. Žádné byty pro mladé nám socdemáci nepřinesli, veřejné školství je před krachem a učitelé prchají do soukromé podnikatelské sféry. Důchodci dostali vyrovnání na inflaci ve výši několika stovek a těžko se budou tvářit důstojně při pomyšlení na život balancující na hranici chudoby. A jak se budou tvářit v ordinacích "veřejného" soukromého lékaře, když jim nastaví ruku. V lékárně je trefí šlak při nákupu léků a jejich výraz v rakvi určitě nebude důstojný. Spíše to bude překvapený škleb. A mluvit o bezpečí v zemi, kde se už začíná bezhlavě střílet v obyčejné samoobsluze, to je opravdu veliká nadsázka. Rudá dvojčata Špidla+Gross to nejspíše mysleli jako silvestrovský skeč pro pobavení obyvatelstva. Můžeme jen doufat, že si soukromou firmu roznášející obálky s šedivou růží zaplatili ze stranického rozpočtu v rámci začínající předvolební bitky o koryta a ne z deficitního státního rozpočtu. Mým přáním a snem je, aby v roce 2002 vypadli ze Strakovy akademie.

Nastavení zobrazování Outlook Express28.11.2001 - Zabraňte spuštění viru! Jestliže používáte jako poštovní klient Outlook Express, nastavte si zobrazování přijatých zpráv bez náhledu takto: zvolte v nabídce Zobrazit, Rozložení... a v položce Zobrazit náhledové okno zrušte zaškrtnutí. Tímto opatřením zabráníte spuštění těm virům, které se dokáží spustit už při zobrazení přijatého mailu v náhledovém okně. Prohlížejte si pak jen ty maily, o kterých jste přesvědčeni, že jsou to ty maily, které očekáváte. Ostatní nemilosrdně vymažte! Přeji vám do Nového roku 2002 opatrnou ruku. Já osobně to musím zaklepat, žádného vira jsem celý rok nechytil a mám asi tak 10 mailů denně. Máte-li ke své poště přístup i přes www stránky vašeho připojovatele, nejlepším postupem je před stažením pošty provést redakci mailů přes prohlížeč, zlikvidovat zbytečné a nebezpečné maily a teprve pak si stáhnout tu "opravdovou poštu" bez reklamního bláta, přiblblých "mailů" s megabajtovými přílohami ve Wordu a hlavně bez nebezpečných mailů.

28.12.2001 - Adresy v České republice si můžete ověřit na serveru Ministerstva vnitra na stránce www.mvcr.cz/adresa. Může se to hodit pro ověření, že třeba firma, která od vás něco kupuje, udává existující adresu. Zda ovšem na této adrese skutečně je, zjistíte jen osobní návštěvou, což mohu jen doporučit.

5 euro28.12.2001 - Jak vypadají euro bankovky? Od 1.ledna 2002 vstupuje v platnost jednotná měna euro. Podrobnosti o nových bankovkách najdete na serveru www.euro.ecb.int, mince najdete na www.euro.ecb.int/en/section/euro0/coins.html. Ochranné prvky bankovek jsou na adrese www.euro.ecb.int/en/section/recog.html, nebo na stránkách České národní banky www.cnb.cz/_euro/euro_bankovky_popis_stred.htm a ochranné prvky jsou popsány na stránce www.cnb.cz/_euro/5eur_prvky/prvky_text_cely.htm

Zdravím čtenáře z Austrálie, který se připojil přes server optusnet.com.au. Pokud máte zájem se něco dozvědět o Austrálii, navštivte oficiální vládní server nebo online deník The Australian. Řadu zajímavých informací vám poskytne o Australii i český www.bedekr.cz.

28.12.2001 - Chystáte se na cesty? Pak určitě nevynechte před odjezdem návštěvu stránek www.bedekr.cz. Nechybí zde ani Arktida a Antarktida a co na tomto webu není, na to zde najdete řadu odkazů.

27.12.2001 - Zimní civilizace. Opravdová nefalšovaná evropská zima je tady. Nejdůležitější ze všeho je vyhledat pro sebe teplý a pohodlný pelech, noru, prostě příbytek, ve kterém můžeme ve zdraví přečkat roční období, které tak významně ovlivnilo vývoj naší takzvané západní civilizace. Měli bychom mluvit spíše o severní nebo ještě lépe o zimní civilizaci. Protože to, co naši současnou především technickou a technologickou civilizaci vytvořilo, byla právě zima. Naši předkové byli po dlouhá tisíciletí tak těmi několika nevlídnými měsíci každý rok deptáni na zdraví a psychice, že usilovně vymýšleli nejrůznější technické novinky od kamen až po atomový reaktor jenom proto, aby vůbec přežili. Je to přece právě zima, která nás nutí do neustálé odporné činorodosti.
Krátké zimní večery jsme si postupně prodlužovali pomocí louče, přes petrolejové lampy až po úsporné elektrické výbojky. Teplo domova jsme vyráběli nejprve na prostém ohništi s dírou ve střeše, pak v krbu, peci, kamnech až po kotle ústředního topení či tepelná čerpadla vysávající teplo ze zdánlivě studené země nebo vody. Abychom si mohli řádně a pohodlně zatopit, museli jsme vymyslet a postavit vysoké pece, uhelné, vodní i atomové elektrárny. Vynález elektrického světla nám prodloužil den na neomezenou dobu - tedy v rámci 24 hodin. Pro nečekaně dlouhé zimní večery jsme vymysleli rádio a televizi, abychom se nemuseli vláčet ve vánici k sousedům na táčky. Když už si s nimi chceme poklábosit, máme přece telefon. Naše zimní civilizace má ovšem také své meze: zimní silnice se závějemi a náledím nezvládáme ani v luxusních automobilech. V televizi a v rozhlase slyšíme úřední výzvy, abychom raději seděli doma na zadku v teple, protože venku nám hrozí dokonce i smrt umrznutím.
Některé zimní vynálezy poněkud zdegenerovaly. Lyže byly původně vymyšleny pro rychlé a bezpečné pašování kořalky a cigaret přes hranice, na saních se sváželo dříví z hor do údolí, dnes používáme obojí jen pro zábavu. Obrovská část našeho dokonalého průmyslu by ale neexistovala, kdyby se naše planeta pohybovala po rozumnější dráze a nenakláněla se tak připitoměle od slunce. Stačí se podívat na civilizace, které vznikaly a zanikaly kolem rovníku. Žádné významné technické vynálezy, žádný technický pokrok.
Technická a průmyslová revoluce začala přece v chladné a deštivé Británii. Je to celkem prosté: zkuste si na rozpáleném slunci někde u moře začít trápit mozek a vymyslet třeba parní stroj, pokuste se vůbec nějak logicky a vědecky myslet. Nepodaří se vám to, maximálně možná vymyslíte, jak chladit pivo ve studené vodě. Naproti tomu dobře chlazené severoevropské i severoamerické mozky fungují podstatně lépe a hlavně je žene vpřed prostý pud sebezáchovy. Kdo se nesnažil a nebojoval se zimou, ten nepřežil. Vzdejme proto nelítostné zimě hold za to, že z nás udělala to, co jsme. Otázkou ale zůstává, zda to, co se z nás stalo, je to pravé, co by tu na naší malinké planetě být, co by jí mělo ovládat. Protože ten technický pokrok nám zejména v poslední době leze tak trochu na mozek.

27.12.2001 - Usáma bin Ládin mrtev? Podle pakistánského listu Pakistan Observer prý v polovině prosince zemřel přirozenou smrtí nedaleko pohoří Tora Bora na východě Afghánistánu. List Pakistan Observer cituje slova příslušníka Talibanu, který se údajně zúčastnil Ládinova pohřbu. Ládin podle něj trpěl vážným onemocněním plic a pro nedostatek lékařské péče této blíže neurčené nemoci podlehl. Pohřebního rituálu se podle listu zúčastnilo asi 30 jeho nejbližších spolubojovníků včetně jeho osobních strážců, členů rodiny a dalších příslušníků Talibanu. Místo, kde byl pohžben se stalo náhodným cílem amerického bombardování a hrob byl pravděpodobně zcela zničen.
Před svojí údajnou smrtí stačil Ládin ještě natočit další projev, ve kterém obvinil Západ, že nenávidí islám. Tuto novou videonahrávku 26.prosince vysílala katarská televizní stanice Al-Džazíra. Usáma bin Ládin na pásku prohlásil, že chce bilancovat "zuřivou křižáckou výpravu proti islámu dva měsíce po jejím odstartování". To by znamenalo, že nahrávku pořídil k 7. prosinci, protože nálety vzdušných sil Spojených států byly zahájeny 7. října.
Historka o přirozené smrti a zničení jeho hrobu vypadá jak vystřižená z Fantomase nebo z příběhů agenta 007. Opravdu by těžko někoho mohl napadnout lepší trik, jak se ctí "zmizet" ze světa a přitom pokračovat ve své roli mezinárodního teroristy. Stačí se oholit, nějaká ta plastická operace, cesta do Švýcarska pro peníze z tajného konta a jede se dál. Důležité je jen dokonale smazat všechny stopy, třeba tak, jak to dělali nacisti po druhé světové válce. Je přece logické, že Ládin musel počítat dopředu s podobnými problémy a připravil si řadu nových identit v různých částech dnešního globalizovaného světa. Ještě o něm určitě uslyšíme, i když to bude podle jména někdo docela jiný.

27.12.2001 - Povinná angličtina? Žáci ve všech zemích Evropské unie by měli nejpozději od roku 2005 končit povinnou školní docházku s dobrou znalostí nejméně dvou unijních jazyků kromě své mateřštiny. Bylo by přitom výhodné, kdyby jedním z těchto jazyků byla angličtina, stojí ve zprávě o posilování mobility pracovních sil v EU, kterou 21.prosince zveřejnila Evropská komise. U cizích jazyků se v dokumentu doporučuje začít výuku již v předškolním věku, nejpozději však ve třetí třídě základní školy.
Česká republika bude tedy ihned po svém vstupu do EU muset řešit reformu školství bez ohledu na fakt, že po dobu pěti až sedmi let nebudou moci naši občané volně pracovat v libovolné zemi EU. Pokud tuto dobu účelně využijeme pro vzdělávání nastupující generace nejspíše v angličtině, nebude stát našim občanům kolem roku 2010 nic v cestě na evropský pracovní trh. Za jediného předpokladu: že se Ministerstvu školství podaří v krátké době získat dostatečný počet kvalitních učitelů angličtiny pro všechny školní stupně. Protože o tom ale lze s úspěchem pochybovat, nemusí se EU obávat nějakého masového přílivu českých pracovníků na území jednotlivých států.
Celá věc má ještě jeden aspekt: zavedení angličtiny jako "druhého" jazyka pro všechny obyvatele budoucí federalizované Evropy se asi málo líbí Francouzům a Němcům. Němci se však pod vlivem padesátiletého pobytu amerických jednotek na německém území s nutností ovládat angličtinu docela smířili, zejména když pochopili, že kdo umí anglicky, má šanci se dostat rychleji k dolarům amerických vojáků. Francouzi jsou ale velmi agresivně proti a rádi by prosazovali svoji mateřštinu. Nemají však žádnou šanci: Němci se francouzsky učit nebudou, Angličané ani náhodou. Deseti milionům obyvatel České republiky je angličtina jistě milejší než němčina, na kterou nemáme dobré historické vzpomínky. Takže v EU zvítězí angličtina, která se již dnes považuje za oficiální jazyk vědeckého a technického mezinárodního světa. Neměli bychom ale zapomínat na ruštinu, protože další hospodářské expanze bude směřovat na východ. A tam platí více než kdekoliv jinde, že kdo umí domácí jazyk, snadněji se dohodne na výhodnějších obchodních podmínkách a naváže přátelské neformální vztahy, které hrají na východě mnohem větší roli, než jsme zvyklí u nás. A ruština nám jde lépe, než všem na západ od nás.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.