Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy novinynejméně
jednou týdně
aktuální
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

10.1.2002 - Policie je vám na stopě! Podle českého zákona o telekomunikacích (č.151/2000 Sb.) má každý poskytovatel telekomunikačních služeb povinnost uchovávat dva měsíce veškerá data o telekomunikačním provozu a zpřístupňovat je "orgánům oprávněným k tomu zvláštními právními předpisy". Od roku 2001 k těmto "orgánům" patří také policie a ta nepotřebuje pro přístup k těmto datům zvláštní soudní povolení. Zdá se, že z toho vyplývá, že si tedy policie může například libovolně zjišťovat u vašeho internetového poskytovatele, s kým si e-mailujete, popřípadě jaké noviny na internetu čtete... Celý článek najdete v Britských listech včetně citace z uvedeného zákona. A netýká se to jen internetu, ale také vašeho telefonování: v kolik, s kým a jak dlouho. Velký bratr už zase poslouchá a nemůžeme vůbec vyloučit, že se ve vašem soukromí hrabou titíž lidé, kteří to dělali za komunistů. Spousta jich totiž ještě stále u policie pracuje. Skončí tohle někdy? Určitě nikdy. A tak vám zbývá jen jediná možnost: dělat to jako bin Ládin. S nikým netelefonovat ani z automatu, žádný mobil, žádný internet. Všechno domlouvat jen osobně z dohledu pouličních kamer snad někde v lese, nejlépe v podzemním bunkru, který jste si sami tajně postavili. Ale takhle se nedá přece žít! A tak vám zbývá jen jedno: vzdát se soukromí, stát se prostým mravencem a sekat dobrotu. Že se vám to nelíbí? Ale vy přece nemáte jinou možnost!

Afghánská matka-©JB9.1.2002 - Hladomor v Afghánistánu. Velká část mezinárodní humanitární pomoci směřující do Afghánistánu se vůbec nedostane k lidem, kterým je určena, kvůli "banditismu a anarchii", jež v této zemi zavládly po pádu talibanského režimu. Vyplývá to ze zprávy, kterou v Londýně zveřejnila komise britského parlamentu. Materiál také uvádí, že mezinárodní společenství poskytlo Afghánistánu od zářijových teroristických útoků v USA, které daly podnět k americkému vojenskému zásahu v této zemi, humanitární pomoc za 720 miliónů dolarů.
"Potraviny se dostaly do Afghánistánu v pořádku a v dostatečném množství, ale již nebyly distribuovány těm lidem, kteří je potřebují nejnaléhavěji, a to následkem neúnosné bezpečnostní situace, jež panuje na většině území," upozorňuje dokument zpracovaný za předsednictví konzervativního poslance Tonyho Baldryho. Takovým potížím se v úřední řeči říká "logistické problémy". Aspoň budou Afghánci vědět, proč umřeli hlady, že je zabili logistici.
Ze zjištění komise také vyplývá, že nebezpečí hladomoru bezprostředně ohrožuje v Afghánistánu šest miliónů osob a že se toto nebezpečí prudce zvyšuje s nastávající zimou. V severní hornaté oblasti, v regionu Abdullah Gan, na bývalé frontové linii mezi Talibánem a Severní aliancí je situace zoufalá. Podle informací Mezinárodního záchranného výboru se asi deset tisíc lidí v této oblasti a desítky tisíc lidí v jiných frontových oblastech živí pouze travou. V Bonavashi, v nejpřístupnější vesnici v regionu Abdullah Gan je jedinou dosažitelnou potravou chleba, upečený z rozdrcené trávy a trochy ječmene, anebo kaše z trávy.
Není náhodou, že někteří naši humanitární pracovníci (ti nejodvážnější a nejpoctivější) trvali na osobní účasti při doručování zásilek na Balkán a rozdělovali potraviny přímo z nákladních aut. Pokud ovšem tento náklad a automobily uchránili před bandity, policajty a celníky. Postupovat podobným způsobem je v případě Afghánistánu asi nemožné. A tak se někteří "noví" afghánští státní úředníci, policajti a vojáci nejdříve napakují a co zbude, pošlou na nejistou cestu k vesničanům. Cestou se jistě budou snažit z této humanitární pomoci také zásobit zbytky rozprášených avšak nezničených jednotek Al Kaidy.

8.1.2002 - Přežili jsme konec světa? Planetka o průměru 300 metrů minula včera ráno naší planetu. Letěla kolem nás ve vzdálenosti pouhých osmi set tisíc kilometrů a poté zamířila zpět do vesmíru. Pokud by narazila do Země, bylo by to jako výbuch několika stovek atomových pum. Podle astronomů proletí kolem naší planety ročně několik podobných asteroidů. Ve vesmíru se už léta pohybují družice, které by měly lidstvo před srážkou varovat.
Takže nás raději o možném konci světa nikdo neinformoval. Ono je to lepší, když má přijít konec, nejlepší je ten naprosto neočekávaný a náhlý. Nenastane žádná panika, žádné zbytečné šílení předem. I když proč ne? Rád bych se tu poslední chvíli díval, bylo by to jistě nebeské představení za všechny prachy. A připil bych pánovi vesmíru a té blbé náhodě, že to muselo praštit zrovna do nás. Nedělejte si iluze, že bychom se svojí současnou technologií něco s takovým tělesem svedli. To dokáží jen tvůrci filmů z Holywoodu. Pokud někdy přijde konec světa, bude to s největší pravděpodobností rána z milosti odněkud z hlubin vesmíru. Lidstvo by ale mělo udělat jednu rozumnou věc: co nejdřív založit nějakou kolonii hodně daleko od Země, nejspíše na Marsu. Aspoň by zbyl někdo, kdo by mohl těm ufákům, co na ně všichni čekáme, podat zprávu o konci jedné civilizace.

8.1.2002 - Jsem to ale jouda! Což je něco jako pitomec, moula, trumbera, blbec i debil. Proč si tak tvrdě nadávám sám sobě? Chytil jsem červa Nimdu, či spíše on se ke mě navrtal. Kdo ho už měl ve svém PC, ví o čem mluvím, pro ty co jej ještě nepoznali, mohou se o tomto rafinovaném viru-červu dočíst například na stránce www.grisoft.cz nebo na www.aec.cz. Jsou tam rady, jak se jej zbavit. Je to docela rozšířený a nebezpečný parchant šířící se ponejvíce přes e-mail, ale také jej můžete dostat jen prostým otevřením stránky HTML, která je jím nakažená. K dokumentům typu .ASP, .HTM, a .HTML a také k souborům se jmény INDEX, MAIN a DEFAULT na internetovských serverech připojuje javascript, který obsahuje instrukce k otevření nového okna prohlížeče obsahujícího nakažený e-mail (uživateli je poslán soubor README.EML). Pokud je tato stránka uživateli zobrazena (ať již lokálně nebo vzdáleně) je počítač, ze kterého tak činí, nakažen.
Jak se dostal do mého počítače? Dost složitě a já jsem mu svojí hloupostí otevřel cestu: v logu mého firewallu ZoneAlarm jsem objevil IP adresu jednoho serveru, který se dobýval do mého počítače a jeho pokus byl zablokován. Z čiré zvědavosti se občas dívám, který že to počítač ve světě širém projevuje zájem o můj nepatrný starodávný kousek. Už to nikdy neudělám, slibuju, maminko! Sotva jsem na něj vlezl - byl to nějaký připojovatel kdesi v USA - už jsem tu Nimdu měl! Na druhé straně drátu byl totiž právě v akci Nimda a hned po mě skočil! Rezidentní antivir jej sice vzápětí objevil, ale vylekal mě ten červ řádně. Moje první reakce byla ten dočasný soubor v adresáři C:\WINDOWS\Internet Temporary Files, kde sídlil, smazat. Teprve pak jsem hledal, co s tím a zařídil se podle návodu z Grisoftu.
Jak se ještě lépěji proti takovému červu bránit? Pouze tím, že v prohlížeči vypnete javascript pomocí Nástroje, Možnosti, karta Zabezpečení, Vlastní úroveň, Microsoft VM - Zakázat použití jazyka Java a na konci u Skriptování vypnout všechny tři položky. Nejsem si jistý, zda to pomůže i při prohlížení mailu, který vám dorazí ve formátu HTML, mělo by. V Outlooku Expres existuje možnost se předem podívat, jaký je zdrojový kód mailu před jeho otevřením poklepáním: na neotevřené zprávě (náhled máte již jistě zakázán) ALT+Enter, karta Podrobnosti, Zdroj zprávy. Objevíte-li, že je stránka nějak podezřelá - je v kódu HTML od neznámého odesilatele - můžete si obsah zkopírovat pravým tlačítkem Vybrat vše, Kopírovat. V libovolném pracovním adresáři si vytvořte nový soubor s příponou .TXT a do něj obsah mailu zkopírujte. Pak se na něj můžete v klidu a bez rizika podívat. Notepad.exe, kterým soubor s příponou TXT poklepáním otevřete nemůže žádný kód uvnitř spustit. Cvičně si to zkuste. Jak poznáte, že je stránka v kódu HTML? Na jeho začátku se bude vyskytovat příkaz <html>. Mnoho zdaru a klidné spaní.

TV story - WFLA Newschannel 8 - RealPlayer 9:40,9 min7.1.2002 - Hrdina? Terorista? Nebo duševně nemocný chlapec? Charles Bishop, který narazil v sobotu odpoledne s ukradeným jednomotorovým soukromým letounem do banky v Tampě na Floridě, obdivoval bin Ládina. Nechal vzkaz, kde kromě hledaného teroristy podpořil i zářijové teroristické útoky proti USA. Patnáctiletý pilot zahynul po 12 minutovém letu z St. Petersburg-Clearwater International Airport do 28.patra Bank of America Plaza. K obětem na životech ani ke zranění nedošlo. Dvě vojenská letadla jej při letu nedostihla a nepokusila se o sestřelení letadla. Byl to tichý a vzorný student, komunistický kádrovák by použil výraz "...stranící se kolektivu".
Spáchat sebevraždu jen z osobních důvodů je považováno za slabost a duševní poruchu, katolická církev takový čin hodnotí jako bezbožný a nařizuje sebevraha pochovat za zdí hřbitova. Tentýž čin provedený z úmyslem demonstrovat politický názor může být považován za hrdinství. Když s sebou sebevrah vezme navíc do hrobu další oběti, může se stát i národním hrdinou, pokud byly oběti z řad nepřátel. Nepřátelé jej ovšem považují za vraha a teroristu. Otázkou většinou zůstává, kdo je v právu, která ze dvou bojujících stran zabíjí své nepřátele právem. Z hlediska vyššího mravního principu jsou ovšem všichni jen sprostými vrahy.
Muslimský sebevrah s vymytým mozkem se stejně jako japonský kamikadze domnívá, že jej po smrti čeká vysvobození ze slzavého pozemského údolí. Na muslimy podle koránu čeká odměna:
76:12  a odměnil je za to, co vytrpěli, zahradou rajskou a oděvy z hedvábí;
76:13  tam na poduškách odpočívat budou a nespatří tam ani slunce žár, ani mráz spalující;

Existuje snad něco, co můžeme právem nazvat nazvat oprávněnou, obdivuhodnou sebevraždou, oprávněným obětováním svého života? Existuje řada takových příkladů: otec obětováním svého života zachrání své dítě, ženu ve chvíli, kdy je ohrožuje dravec, vrah, přírodní katastrofa. Matka ochrání své dítě před explozí, kulkami vraha. Policista umírá v okamžiku, kdy se snažil odvézt časovanou bombu co nejdále od ohrožených spoluobčanů. Všimněte si ale jednoho: ve všech případech byla sebevražda motivovaná snahou zachránit obětováním svého života jiný lidský život. Vlastně se o žádnou sebevraždu nejednalo.

Chlapec z Tampy ale jen bezhlavě zaútočil na bezbranné lidi. Není tedy ničím jiným, než sebevrahem, který se pokusil zabít své spoluobčany a kterému se jeho úmysl nezdařil. Kdyby přežil, byl po právu za svůj čin odsouzen. Protože zabíjet se nemá a vraždění z politických nebo náboženských pohnutek je z těch nejhorších. Jak poznamenal jeden z "chatařů: "Na tyhle bacha: "plachý, nesmělý, vždy stranou s brýlemi na očích..." Ty bejvaj nejhorší. "
Podrobná zpráva přímo z Tampy zde, TV report RealPlayer 9:40,9 min zde.

Marlene Dietrich - zvětšit5.1.2002 - Marlene Dietrichová by se byla 27.12.2001 dožila sto let. Ve zmatku minulých dní jsem na ní pozapoměl, tak to dnes napravím. Oficiální stránku Marlene Dietrichové najdete na adrese www.marlene.com. Další zajímavá stránka je www.bombshells.com/gallery/dietrich, český životopis najdete na stoplusjedna.newton.cz.
Připomeňte si démonickou a obdivovanou Marlene poslechem skladby "Ich bin die fesche Lola" ve formátu MP3. Ponechám tuto skladbu na serveru jen jeden týden, zabírá to příliš mnoho místa. Chcete-li si jí stáhnout, pak s ohledem na délku 2,5 MB je nejvhodnějším programem pro takovou akci Download Accelerator Plus - DAP. Dokáže stahovat jeden soubor paralelně a tak urychlit celý proces až třikrát. Kdo jej ještě nemáte, stahujte jej nejlépe ze serveru Download.com. Je zadarmo a po jeho instalaci jej můžete vyvolat pravým tlačítkem na adrese stahovaného souboru.

5.1.2002 - Zdravím čtenáře ze společnosti Chiron z kalifornského města Emeryville .
Další nový čtenář se připojil prostřednictvím španělské společnosti Retecal . Její server je postavený především na proklínané FLASH technologii, ale přesto pro webmastery připojené přes pevnou linku stojí za to do něj nahlédnout.
Vítám také nového čtenáře připojeného z Velké Británie přes docela zajímavý UK server www.btopenworld.com.

5.1.2002 - Založte si církev! Podle nového ZÁKONA č.449/2001 ze dne 27. listopadu 2001 o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů (zákon o církvích a náboženských společnostech) si můžete založit církev, jestliže seženete alespoň 300 podpisů zájemců o tento váš spolek. Musíte také vypracovat žádost a řadu dalších dokumentů a pokud vydržíte fungovat 10 let, máte možnost si zažádat i o peníze ze státního rozpočtu nejen na platy duchovních, ale i na náklady spojené s činností vaší církve. Přečtěte si ale podrobně nový zákon, aby náhodou vaše církev nebyla proti někomu nebo něčemu. Pak by vám jí nepovolili ani náhodou.

4.1.2002 - Zdravím čtenáře z Finska, který se připojil přes server www.tutka.net . Pojedete-li do Finska, zkontrolujte si nejdříve počasí na serveru www.weather.fi.

2002-rok prasete4.1.2002 - Rok ve znamení prasete. Ačkoliv Číňané označují tento rok za rok koně, naše západně-severní civilizace jej bude označovat jako rok prasete nebo chcete-li, vepře. To, že je prasátko tradičně považováno za novoroční symbol štěstí je věc běžná a notoricky známá. Pravděpodobně se jedná o jakousi poctu všem vepřům, kteří přijdou v rámci novoročních zabijaček o život a budou posléze přeměněni na jitrnice, klobásy, uzené, šunku, ovar, prejt, tlačenku, sulc, řízky, kotletky, pečeň, párky, buřty, salámy a naposledy i boty. Chcete si udělat domácí zabijačku? Kupte si prase podle nabídky na serveru www.prasarna.cz. Kdo to má blízko do Netolic na Šumavsku, neváhejte. To jsou ta historicky velevýznamná prasátka!V roce 2002 ale bude mít prase mnohem slavnější osud než být hlavním bodem zabijačky. V předvečer Nového roku, 25.prosince 2001 totiž mezinárodní společnost PPL Therapeutics s pobočkami ve Wirginii, Skotsku a na Novém Zélandě naklonovala pět prasátek, kterým chybějí geny dosud bránící transplantaci prasečích orgánů a kůže na člověka. Těchto pět prasátek se tak díky vědcům stávají tak trochu příslušníky rodu Homo sapiens. Radost z úspěchu trochu kalí nejistota, že by lidé s vepřovými orgány mohli dostat některou prasečí chorobu, například pleuropneumonii, sípavku nebo prasečí mor. Podle mého také není jisté, zda by po úspěšné transplantaci třeba prasečí kůže nezačali pacienti posléze chrochtat, nebo by požadovali k obědu šlichtu či pomeje. Možná by jim mohl narůst třeba i zakroucený ocásek, případně by se jim mohly zašpičatit uši podobně jako je to u klingonů. Na druhou stranu by si ale mohli muži s malým penisem nechat přišít pořádný vepřový orgán. Co by muž neudělal pro to, aby od své sexuální partnerky mohl slyšet výkřiky typu "Ty můj čuníčku..." nebo dokonce "Ty jseš ale zvíře! Ty prasáku!" Šlo by v takovém případě o zoofilii nebo ne?
Vzhůru do oblak! Pan Dr. David Ayares, COO a VP oddělení výzkumu společnosti PPL v USA prohlásil:"Narození těchto prasat je základním přelomem v xenotransplantacích a přinese nebývalé a obrovské možnosti vědeckým i investičním společnostem".
Jak vidíte, svět se začíná obracet k lepšímu, kynou nám díky vědecké frontě zářné zítřky. Na co se páni vědci chystají dále? Člověku stále chybí ke štěstí křídla a tak by se jistě mohlo podařit nás skřížit třeba s netopýrem. I když křídla andělská ala albatros nebo alespoň ala labuť by vypadala podstatně lépe.

Václav Havel4.1.2002 - Havlův sen na Nový rok. Našemu milému panu prezidentovi se zdál na Nový rok sen o přelomu, který nastane v naší společnosti právě v tomto roce. Doslova řekl: ...zdá se mi, že jsme dnes v noci vstoupili do roku, který by mohl být pro naši zemi v jistém smyslu přelomový. Nejde jen o to, že budeme mít celkem čtvery volby, ale především o to, že se v těchto volbách bude rozhodovat o velmi zásadních věcech. ...Myslím si konečně, že politické strany jsou povinny říct zavčas a náležitě zdůvodnit, jaké lidi budou navrhovat do nejrůznějších funkcí, včetně funkce prezidentské. . Ano, jistou zásadní věcí podle Havla bude i volba nového prezidenta. Má k tomu takový ten otcovský a imperátorský vztah podobně jako Masaryk: nejraději by jmenoval svého nástupce sám. Ovšem ve skutečnosti je funkce českého prezidenta natolik nedůležitá, že jediný přelom může nastat pouze v tom, že nový prezident bude nejspíše pocházet z líhně některé z politických stran a nebude pěstovat nepolitickou politiku, jak se o to bezvýsledně Havel pokoušel celých dvanáct let. Stane-li se prezidentem Zeman (Bůh ochraňuj republiku), bude to prezident určený pro pobavení nejen českého národa, hlavně však pro srandu králíkům. Bude-li to Václav Klaus, nechť se Evropská unie připraví na pořádnou osinu v zadku. Pan profesor bude šťourat vytrvale na mezinárodní úrovni do snah bruselské administrativy vybudovat socialistický totalitní evropský stát se správně zakroucenými banány a ne více jen jednou zakroucenými prasečími ocásky. Pan soudruh Pithart známý jako Píťa povede svoje socialistické řeči v plném souladu s bruselskými socialisty, bude bojovat za zrušení hospodářského embarga Kuby a bude tak naprosto neškodným. A když to nebude ani jeden z nich, nestane se už vůbec nic. Protože kdybychom neměli prezidenta vůbec, bylo by nejlépe. Aspoň by se snížily náklady na provoz Pražského hradu, bylo by o jednu šňůru recepcí méně a zákony by se schvalovaly rychleji.
Václav Havel nám klade na srdce ještě jednu věc v souvislosti s útokem teroristů na USA: Dovolím si malou metaforu: ta hrůza přilétla - v duchu Apokalypsy - z nebe. Kéž by nás všechny přiměla dívat se častěji a pozorněji vzhůru, nad nás, směrem, v němž je tradičně lidskými kulturami tušen zdroj tajemného daru, kterým je tento svět, život v něm a lidský duch! Co myslí Havel tím "zdrojem" a "darem"si opravdu nejsem jistý. Je to věta velice záhadná, jako je tajůplný ostatně celý jeho projev. Má snad Havel na mysli ufáky, protože se byl podívat se svými americkými přáteli v oblasti 51 v Nevadě? Nebo věří na pánaboha sedícího na obláčku či snad kdesi dál v galaxii? Pravdou je, že se musíme pomodlit, aby nám pánbůh rozum naděliti ráčil a šli jsme tentokrát volit všichni jako za komunistů. Protože jedině pak si můžeme stěžovat sami na sebe, koho jsme si to my všichni občané vybrali, kdo budou ti pánové a dámy, které Havel oslovil ve svém novoročním projevu jako první. Končím pozdravem "Kdo nevolí, je vůl!"

4.1.2002 - Nadávat na USA není trestné. Vyšetřovatel zastavil trestní stíhání předsedy extremistického hnutí Pravá alternativa Jana Kopala, který byl obviněn za schvalování loňských teroristických útoků na USA. , tedy obvinění z trestného činu schvalování trestného činu.
Jan Kopal tehdy prohlásil doslova:"...Národně sociální blok si sice váží obětí, ke kterým došlo ve Spjených státech, myslíme si, že to opět odnesli nevinní, ale nebylo to tak všude. Například útok na Pentagon je plně akceptovatelný. Co jiného je Pentagon nežli vojenská síla a vojáci, kteří jsou věrnými služebníky své země a musí být připraveni umírat za vlast. Nejsou-li na toto připraveni, nezaslouží si svou samostatnou existenci. Amerika sklízí to co zasela. Plně souhlasíme s postojem Saddáma Husaina, který řekl, že rozeseli kolem sebe nenávist a tu nyní sklízí. Naše děti mají po letech opět svůj vzor, není to tentokrát Kájínek, ale je to Usama bin Ládin. ...Nepodporujeme mezinárodní terorismus, ale myslíme si, že pokud některá vláda, jako právě americká předváděla, tedy, že podporovala různé diktátorské režimy, osnovala puče, bombardovala civilisty, naposledy v Jugoslávii, nic jiného si nezaslouží. Salám Alejkum! To je můj vzkaz vládě Spojených států..."
Tyto Kopalovy výroky, které pronesl 15. září 2001 na politické demonstraci v Mostě, a případné provolávání protiamerických hesel považuje vyšetřovatel za pouhé extrémní názory jednotlivce, které nejsou skutkovým naplněním trestného činu. Navíc podle jeho soudu některé z nich byly míněny ironicky. Vyšetřovatel své zdůvodnění opírá o videozáznamy Kopalova projevu, výpovědi svědků a o odborné vyjádření znalce extremistických hnutí Zdeňka Zbořila z Ústavu politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, známého z kauzy děkanem Kolářem zakázaného a zase povoleného semináře o extrémistickém a nacionálním hnutí v ČR konaném pod jeho vedením na UK.
Zbořil soudí, že Kopalův projev neobsahoval žádné "přímé výzvy k určitému typu chování a jednání". Navíc podle něj nebyl v rozporu s běžně publikovanými výroky a názory v zahraničních i domácích sdělovacích prostředcích. Usnesení vyšetřovatele Mgr.Jaroslava Blažejovského však může státní zástupce do třiceti dnů od jeho doručení zrušit a nahradit vlastním rozhodnutím.
O tom, že NSB, nyní Pravá alternativa, je spolek nacionálních extrémistů, o tom není pochyb. Pokud ovšem nevyzývají například k ozbrojenému útoku na Spojené státy, které jsou naším vojenským spojencem v rámci NATO, pak je asi těžké je hnát před soud. Tato kauza může společně s případem novináře Peciny z Britských listů , který byl obviněn z toho, že veřejně schvaloval vystoupení Jana Kopala, přispět k vyjasnění toho, co si může malý český človíček dovolit kritizovat a za co půjde za katr.

4.1.2001 - Ochraňte si počítač! Na adrese securitycheck.passport.com/default.asp najdete doporučení od Microsoftu: aktualizujte si MSIE 5.5/6 (2,27/2,15 MB - to se dá zvládnout i přes telefon). Když používáte Netscape, otestuje vám jej a případně vydá doporučení k stáhnutí aktualizované verze Netscape 6.2 (18-25 MB podle výběru plug-in modulů). Jestliže se vám zobrazí zpráva "Your browser already has the security patch installed. There is nothing more that you need to do at this time." - pak jste za vodou, máte poslední verzi a nemusíte se tolik bát, jen trochu.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.