Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 310.       Dnes je  ,   zítra:  ,   pozítří: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

Proletáři všech zemí, spojte se!25.1.2002 - Summit NATO v Praze bude žhavý do ruda. Jeho termín se pomalu blíží a kdekdo se na něj intenzivně připravuje. Kromě ministerstva vnitra jsou to také kovaní komunisté ze strany KSČ-ČSSP ze severní Moravy. Nejedná se o spojení komunistů a členů svazu československo sovětského přátelství, alébrž o členy Komunistitcké strany Československa - Československé strany práce. Ten překlep není moje dílo, je to přesná citace z jejich stránekOtevřít v novém okně. Ještě stále se soudruzi nenaučili správně česky. Jako důkaz jejich "čistých" úmyslů malá ukázka z jejich tiskové konference, která se uskutečnila v Ostravě dne 5. září 2001 za účasti předsedy VV KSČ-ČSSP soudruha Ludvíka Zifčáka a člena VV téže strany a šéfredaktora časopisu Nové bruntálsko, bývalého šéfredaktora oficiální tiskoviny KSČ-ČSSP, časopisu Pochodeň soudruha Davida Pěcha :
"Vedení naší strany rozhodlo o tom, že se strana aktivně zapojí do demonstrací na protest proti konání summitu NATO, které se bude konat na podzim roku 2002 v Praze. Za tímto účelem si již strana zajistila některá náměstí v Praze, kde by se měla protestní shromáždění konat. Konání demonstrací jsme již také 31. července oznámili příslušným Obvodním úřadům Prahy. Jedná se hlavně o Obvodní úřad pro Prahu I., kde jsme oznámili, že své protestní akce ve zmíněném termínu budeme organizovat na Václavském náměstí a náměstí Republiky. Zároveň jsme zmíněný úřad požádali, aby v těchto lokalitách nezadávala místa pro demonstrace jiným subjektům.
... V souvislosti s připravovanými akcemi proti zasedání NATO V ČR jsme již učinili taktéž patřičné kontakty se zahraničím. Jedná se především o levicové subjekty z Itálie, Rakouska, Belgie a dalších zemí, které jsme zatím neoficiálně do Prahy pozvali. Stejně tak jednáme z majiteli pražských pozemků a domů a provozovateli ubytoven a zjišťujeme možnosti ubytování většího počtu osob. K chystaným demonstracím chceme říci, že rozhodně nebudou probíhat v poslušných umírněných tendencích daných kapitalistickým státem nýbrž budou mít takový charakter, který v myslích současných vládců a představitelů agresivního militarismu NATO, budou vzbuzovat skutečnou obavu a znepokojení."

Kupředu, soudruzi! Zpátky ni krok!Co vy na to? Soudruh Zifčák zase bude vodit revoluční mládež po Praze, jako tenkrát v osmdesátém devátém. Tentokrát to ale nebudou protestující proti komunistickému režimu, ale naopak levicově zaměřená mládež, která si smlsne na těch zatracených fašistech, kapitalistech, globalistech a militaristech. YA BASTA! Sašo Vondro (má summit na starost).
Celý zápis psaný rudou krví si můžete přečíst na adrese mujweb.cz/www/redfront/rf21.docOtevřít v novém okně.
Máte-li pevné nervy a jistou dávku zvědavosti smíšenou se značnou otrlostí, podívejte se i na stránky Rudý praporOtevřít v novém okně

25.1.2002 - Jako malý pokus berte dvě modré tabulky kdesi na konci této stránky. Obsahují odkazy na aktuální články z Britských listů a novin iHNED. Je to aktualizováno každý den i několikrát a zajímal by mě váš názor, zda tyto odkazy uveřejňovat, případně o jaké další odkazy na prameny byste měli zájem, nebo zda to mám zlikvidovat. Vaše přání mě bude rozkazem.

23.1.2002 - Jaro se blíží. Přemek Podlaha mě včera opravdu rozesmál. Ve "svém" pořadu pro zahrádkáře na TV Prima spolu s jednou studovanou odbornicí na pěstování rostlin radili, jak zjistit klíčivost semen, která hodláme na jaře použít. Rada je to prý jednoduchá: vezmete asi tak dvacet pět semen okurky, dáte je na mokrou buničinu a sledujete, zda vyrazí klíčky. Mělo by vzejít alespoň 5 rostlinek, pak můžeme semena použít. Tahle rada má pro běžného pěstitele jednu drobnou vadu: v jednom sáčku semen okurek bývá nevýše pět semínek v ceně kolem 15,-Kč. Jen pokus vás tedy vyjde na celých 75,-Kč a v případě jeho úspěchu můžete šestý pytlík použít. Celkem tak utratíte 90,-Kč bez jistoty, že semena v tom šestém pytlíku jsou ze stejné šarže. Jedna průměrná rodina totiž sotva spotřebuje okurky nejvýše ze čtyřech rostlin salátovek. Kupte si proto dva sáčky semen od dvou různých firem a doufejte, že vzejdou. Jen jednou za čtyřicet let se mě stalo, že okurky nevzešly. Přesto stačilo zasít semena opakovaně a dokonce to mělo jednu přednost: měli jsme okurky sice trochu později, ale zato až do pozdního podzimu.
Máte-li skleník, radím jedno: hlavně žádné předpěstovávání a předkličování ve vytopeném bytě za oknem. Když takovou ubohou rostlinku vytáhnete z bytu a po jejím lomcování v autě ji zasadíte do prochladlé jarní půdy, utrpí takový šok, že se z něj tři neděle vzpamatovává, než zase začne růst. Nemluvě o tom, že bude od počátku růstu slabá, vytáhlá do výšky. Osvědčená metoda je jen jedna: zasít semena přesně tam, kde chcete okurku mít. Na vyhnojenou a upravenou zeminu položte perforovanou černou folii, skrz kterou snadno protéká voda při zalévání. V místě budoucí rostliny folii křížem rozřízněte v délce asi 50 cm, cípy dejte stranou. Později, až rostlina vyroste, je zase přiklopíte zpátky. Vždy dejte tři semena na místo, kde bude jedna rostlina. Semena zasaďte do mírné prohlubně-lavoru asi tři centimetry pod povrch tohoto lavoru. Přiklopte je nějakým miniskleníčkem (láhev od okurek, kryt na staré 29MB počítačové disky) a čekejte, až rostlinky vyrazí. 
Jakmile mají třetí pravý list, nemilosrdně vytrhněte dvě slabší rostliny a dále se věnujte jen té nejsilnější. Ačkoliv je takto vypěstovaná okurka zpočátku menší než sazenice, které v té době prodávají v tržnici, v krátké době to dožene a předežene jakoukoliv předpěstovanou okurku, kterou byste vedle ní zasadili. Hlavně s rostlinami nehýbejte, nepřesazujte je, jen přisypávejte zem ke kořenům a zalévejte odraženou vodou z nádržky ve skleníku výhradně jen zeminu, nikdy nekropte vodu na list. Když tohle celé provádíte ve skleníku, váš úspěch je zaručen. V našich klimatických podmínkách nemá cenu pěstovat zejména salátové okurky mimo skleník. Trpí zimou a hlavně deštěm, po kterém okamžitě následuje plíseň. Nemáte-li skleník, dejte je alespoň pod stan z igelitu. Okurky je třeba vyvazovat, aby se neplazily po zemi. K vyvazování se nejlépe hodí staré magnetické 1/2" pásky ze sálových počítačů, při nejhorším na proužky široké asi 1 cm nastříhaný igelit, v žádném případě nějaké provázky - přeřízly by stonek zejména po zatížení vahou okurek. Až si utrhnete těsně před konzumací křehoučkou okurku, vzpomeňte si na mé rady. Protože na rozdíl od pana Podlahy vím, o čem mluvím.

23.1.2002 - Vyhodil jsem encyklopedii Britannica z mých oblíbených stránek. Původní bezplatný přístup byl změněn na placený za 50 US$ ročně. Tím provozovatelé vyřešili problém s přetěžováním serveru, který měli od samého počátku :-((( Místo ní jsem zařadil českou encyklopedii CoJeCoOtevřít v novém okně, která už začíná být docela zajímavá.

Norma Deloris Egstrom - Peggy Lee22.1.2002 - Zemřela Peggy Lee. Ve věku 81 let zemřela 21. ledna 2002 hvězda čtyřicátých až šedesátých let, skladatelka a zpěvačka, nositelka ceny Grammy. Narodila se 26.května 1920 jako Norma Deloris Egstrom v Jamestownu v Severní Dakotě. Od roku 1941 zpívala s orchestrem Benny Goodmana, v roce 1942, natočila svůj první hit "Why Don't You Do Right?". Této desky se prodalo na tehdejší dobu neuvěřitelných 1 milion výlisků. Napsala hudbu k filmům "Johnny Guitar" (Republic, 1954) a "About Mrs. Leslie" (Paramount, 1954). Řadu informací o Peggy najdete na jejích oficiálních stránkáchOtevřít v novém okně(momentálně se přestavují), dále na adrese www.jazzvocal.comOtevřít v novém okně, www.who2.comOtevřít v novém okně. CNN.com pro vás připravila videoOtevřít v novém okně. Ve volbě Preferences si můžete v zobrazeném okně nastavit, který přehrávač se má použít : Quicktime, RealVideo, nebo Windows Media. 

22.1.2002 - Půlnoční překvapení? Chystaný ples Čtyřkoalice / Xkoalice bude jistě nezapomenutelným zážitkem. Největším hitem se stane nepochybně sólový valčík pro představitele koaličních stran. A jaké bude půlnoční překvapení? Pravděpodobně vyhlášení rozpadu všech svazků neboli politický rozvod pro nepřekonatelný odpor a neshody ve finančních otázkách. S politickými stranami se to má úplně stejně, jako manželskými stranami. Doufejme, že nedojde na facky.
POZVÁNKA na ples Čtyřkoalice  
18.12.2001 

REPREZENTAČNÍ PLES 
 
Politická rada 4koalice si považuje za čest Vás pozvat
na reprezentační ples koaličních stran, který se koná 
v sobotu 2.2.2002 od 20 hodin v Praze 
na Slovanském ostrově v Paláci Žofín.

PROGRAM:  
    
Zahájení: Fanfáry 
 Hymna 4koalice 
 Slavnostní přivítání 
 Předtančení 
 Sólo pro představitele koaličních stran (valčík) 
    
K poslechu a tanci hrají: Orchestr Václava Hybše se svými sólisty  
 Host Marta Kubišová 
 Dechová hudba Stráňanka 
 Cimbálová muzika Jožky Severina 
 Pavel Bobek, Lída Nopová a skupina Miloše Nopa 
 Diskotéka Mirka Macháčka – hity 60., 70. a 80. let 
 Josef Zoch a kapela Countryexpres 
      
Taneční vystoupení:
   Taneční studio ECHO Praha, um. vedoucí Miroslav Marhold 
   Balog balet Praha 
    
Půlnoční překvapení  
* * * * *
Ceny plesových vstupenek:
Velký sál 1 200 Kč
Přísálí, Malý sál 800 Kč
Galerie 600 Kč
Rytířský sál 500 Kč
Studentská k stání 200 Kč
Tuhle pozvánku jsem si nevymyslel, kdo nevěří, ať tam běží.Otevřít v novém okně

21.1.2002 - Lidovci chtějí Lidovou frontu. Za komunistů se tomu říkalo Národní fronta a pod křídly KSČ v ní jako kuřata seděly v Národním shromáždění všechny ostatní strany včetně Lidové strany. Dnes se pokoušejí lidovci vytvořit něco sice menšího, ale velmi podobného. Nejprve nalákali menší strany ODA, US a DEU do čtyřkoaly, pak začali tlačit na sloučení US a DEU. Po vzniku kuriózní tříčlené čtyřkoalice se pustili do ODA a tlačí ji do sloučení s US/DEU. Jako důvod se jim hodil dluh, který není ODA schopné v dohledné době zaplatit. Při zakládání čtyřkoaly lidovcům tento dluh nijak nevadil. Teprve před volbami začali tlačit na pilu. To vyvolává dojem, že celá akce byla dávno připravená a intrikán Svoboda teď jen realizuje svůj dávno připravený plán, jak vytvořit po volbách koalici s ČSSD. Do toho by ODA v žádném případě nešla a tak se jako nejlepší jeví plán tuto stranu "neplatičů" zlikvidovat. Svoboda tak nepochybně kalkuluje i s hlasy voličů, kteří by jinak dali svůj hlas právě ODA. Dnes má být zahájeno jednání o kandidátkách, na kterých již nebudou žádní členové ODA. O půlnoci totiž vypršela lhůta, v níž se Občanská demokratická aliance měla rozhodnout, zda přijme nabídku partnerské Unie svobody-DEU na sloučení. Slepenec US/DEU má nyní příležitost ukázat, s kým vlastně do voleb půjde: s lidovci nebo s unionisty? Pokud půjdou dva političtí trpaslíci nakonec do voleb sami, nemusí se vůbec do parlamentu dostat. Pak by nic nebránilo vytvoření koaliční vlády lidovců, ČSSD a ODS. Není snad právě tohle tajným plánem bratra Svobody? S odchodem Václava Havla by tak odešli z parlamentu i ti, nad kterými celou dobu prezident držel ochranou ruku.

21.1.2002 - Prosím pana Suchého Jaromíra o zaslání mailové adresy. Rád bych mu odpověděl na jeho dotaz.

21.1.2002 - Pryč s petkami! Ne, nejedná se o překlep, toto téma nesouvisí se školním známkováním. V poslední době se neustále diskutuje o vhodnosti či nevhodnosti PET lahví a o tom, že skleněné láhve jsou ekologicky vlastně horší, protože se na jejich výrobu, mytí a dopravu spotřebovává více energie a drahocenné vody. Ano, podle nezpochybnitelných výpočtů je to jistě pravda. Ale pravda je také, že si nikdo neví rady, kam s PET lahvemi. Neruda to měl jistě se slamníkem také těžké, ale i kdyby jej zahodil do městských sadů, slamník by se nejpozději za rok zcela rozpadl. To se o PET lahvích říci nedá, možná přežijí i naši civilizaci. Pravda je ještě jedna: PET láhve stejně jako valná většina všech plastických hmot se vyrábějí z nafty a ta tu už dlouho nebude. Světové zásoby nafty se v tomto století zcela vyčerpají a výroba plastů skončí. Svět bude ale zavalen hromadami těchto obalů a výrobků. Naproti tomu skleněné láhve přírodě neškodí ani trochu. Proč se vlastně PET láhve tak snadno prosadily? Protože veškeré lidské konání se řídí obyčejnou lidskou leností. V tom se velice podobáme našim blízkým savcům, totiž prasatům: jsme líní, pohodlní a žraví. Proč by někdo nosil těžké skleněné flašky nejen z krámu domů, ale ještě navíc zpátky!
Za starých časů jsem chodil coby děcko do mlékárny (už dávno žádné nejsou! ) s bandaskou pro mléko. Než nám komunisti zrekvírovali malý koloniál (jedná se o starodávné označení obchodu se smíšeným zbožím), sám jsem otci často pomáhal mléko nalévat z konve takovou speciální naběračkou. Ještě ji mám schovanou. Máslo se krájelo z velkého kusu do kousku papíru, zrnkové kafe se sypalo do papírového kornoutu a pro pivo jsem chodil se džbánem do hospody na rohu. V té hospodě chladil hospodský pivo přírodním ledem z Braníka. Naše tehdejší konání tenkrát bylo z dnešního osvíceného pohledu veskrze ekologické, jediným odpadem byl neškodný papír. Kdo by proboha dnes něco takového dělal? Všechno nahrneme v marketu do igelitových tašek a jediné, co nás rozčiluje, je neustálé vynášení odpadkových košů, a také fakt, že popeláři - vlastně odpadáři, neodvážejí odpadky včas.
Stálo by za úvahu, zda by se v rámci distribuce bio potravin prostřednictvím speciálních obchodů nemohl zavést prodej mléka do bandasek. A vodu, dospělí přátelé, vodu klidně pijte z vodovodu, podle odborných testů má lepší kvalitu, než ta balená. Zejména v létě, kdy se palety s pet lahvemi válejí celé dny a týdny ve vagónech na slunci a kdesi po skladech dříve, než si z nich cucnete. Podívejte se na tu flaškovou vodu někdy pod mikroskopem. Pro sebe uděláte lépe, když si koupíte jeden kohoutek do kuchyně navíc a do potrubí před něj dáte výměnný filtr z aktivního uhlí, který zlikviduje ve vodě obsažený chlor.
Související odkazy: O pitné vodě v ČR bez iluzíOtevřít v novém okně, Když stolní voda zezelená, je zralá na reklamaci, nikoli k vypití Otevřít v novém okně.

Radio Free Europe - Radio Liberty, IncOtevřít v novém okně

21.1.2002 - Kapitulace před terorismem?Ještě nikdy se představitelé Rádia Svobodná Evropa - RFE nevyjádřili tak jednoznačně: stěhování světového ústředí stanice z Václavského náměstí v Praze na bezpečnější místo je pro ně nepřijatelné. Budovu rádia však naše bezpečnostní služby považují za možný cíl teroristického útoku v České republice. RFE zahajila v posledních dnech i vysílání do oblasti severního Kavkazu ve třech dalších jazycích - avarsky, čečensky a sukijsky. Málokdo se vyzná v tom, jak to je s RFE a kolik je vlastně stanic jménem Svobodná Evropa. Vězte, že jich je celkem šest:

    1. Radio Free Europe - Radio Liberty, Inc. - USA 
    2. Radio Free Europe - Radio Liberty, IncOtevřít v novém okně. - organizační složka, ČR.
    Toto je jediná "skutečná americká" Svobodná Evropa. Sídlí v budově bývalého Federálního shromáždění. V České republice česky vůbec nevysílá. 
    3. Radio Svobodná Evropa, Inc. - USA 
    4 .Radio Svobodná Evropa, Inc. - organizační složka, ČR.
    Toto je "Pecháčkova" Svobodná Evropa. Bývá často a někdy zcela programově zaměňována s "americkou" Svobodnou Evropou. Jedná se však o jiný právní subjekt, než je RFE/RL. Tato firma spolupracuje na smluvním základě s Českým rozhlasem. 
    5. Radio Svobodná Evropa, s.r.o. - ČR.
    Toto je společnost, kterou si založili Ludmila Rakušanová, Milan Schulz a Martin Schulz. 
    6.Český rozhlas 6Otevřít v novém okně - Radio Svobodná Evropa 
    Toto je jedna ze stanic veřejnoprávního Českého rozhlasu. Pouze tato "Svobodná Evropa" byla v nedávné minulosti předmětem zájmu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Provoz ČRo 6 - RSE je financován z koncesionářských poplatků, pouze 6,33 pracovního úvazku zaměstnanců je hrazeno z amerických zdrojů. ČRo 6 - RSE je stanicí rovnocennou svým postavením ostatním stanicím v rámci ČRo a jde tedy o stanici veřejnoprávní, disponující prostory a zpravodajskými i lidskými zdroji ČRo.

Není to tak jednoduché, což? Stěhovat se tedy má číslo 2. Radio Free Europe - Radio Liberty, Inc. Jenže Američanům se nechce."Přestěhování by znamenalo kapitulaci před terorismem, ale také by porušilo pohostinnost české vlády, která nám umožnila najmout budovu bývalého Federálního shromáždění", citoval prezidenta rádia Thomase Dinea týdeník The Prague Post. Největší pitomostí je fakt, že v centru Prahy vedle této budovy RFE je neméně významná, ba ještě významější instituce, o které se nemluví: Státní opera Praha. A návštěvníci opery nemohou použít vchodu z metra, který byl pro tento účel vybudován, neboť je z bezpečnostních důvodů zabarikádován. Jsou nuceni pochodovat z metra na Václavské náměstí a dále podél dálnice směrem k opeře a pak pod dálnicí křivolakým smradlavým tunýlkem, který tak tvoří jediný možný přístup do budovy opery. Pracovníci RFE nechtějí kapitulovat před terorismem a tak Pražané a zahraniční návštěvníci opery musí kapitulovat před komickým "opevněním". Sama existence tohoto opevnění není nic jiného než projev zbabělosti a kapitulace před terorismem. Jestli si přeje RFE přicházet o sympatie občanů Prahy a jejích návštěvníků, pak koná dobře. Neboť každý, kdo zavítá do Státní opery, se jistě zařadí mezi nesympatizující. Nedej bože, aby v opeře hořelo, návštěvníci by pak dozajista skákali rovnou pod automobily řítící se třemi proudy podél opery z obou stran. Pardon, zezadu jen dvěma proudy, protože jeden zabralo to šílené opevnění. Mám proto jeden skvělý nápad: přestěhujme Státní operu!

21.1.2002 - Svazy ve Švédsku kradou. Tiskem nedávno proběhla zpráva, že velké množství peněz vybraných ve Švédsku na pomoc tělesně postiženým pohltí administrativní výdaje, poradenství a další podobné účely. K tomuto závěru dospěl podle zprávy ČTK stockholmský deník Dagens Nyheter na základě průzkumu tří klíčových dobročinných akcí. List se zaměřil na činnost Svazu revmatiků, Svazu sluchově postižených a Svazu pro mentálně postižené. Dvě stovky osob ve službách těchto organizací vyzývají telefonicky Švédy k příspěvkům pro postižené spoluobčany. Každoročně uskuteční bezmála dva a půl milionů telefonních hovorů, díky nimž za poslední tři roky získali na 134 miliónů švédských korun (přes 530 mil Kč). Na provize, administrativu a další výdaje tohoto druhu přitom putovalo plných 84 miliony SEK (více 330 mil. Kč). Svazy tento stav několik let maskovaly nepravými fakturami. Tvrdily, že jejich efektivita odpovídá předepsaným normám, podle nichž režijní náklady nesmí překročit polovinu veškerých výdajů.“
Jen mě tak při čtení těchro nepovzbudivých řádek napadá, jaké jsou asi hospodářské výsledky našich podobných svazů a hlavně nadací a různých spolků inkasujících peníze daňových poplatníků ve velkém. Tak třeba nejmenovaná charitativní organizace ze státní pokladny dostala v roce 2001 podle oddělení provozu sociálních služeb odboru sociálních služeb MPSV 48 400 375,- Kč. Kromě těchto peněz je třeba připočítat další dotace, které získává od jednotlivých měst z jejich rozpočtů. Jen od dvou měst na severu Moravy to bylo v roce 2001 celkem 2 100 000,-Kč. Další příjmy pocházejí z darů, sbírek a dalších grantů včetně zahraničních. Odhadem se bude jednat celkem něco kolem 80 000 000,- Kč ročně. Podle údajů je v jejich zařízeních k dispozici cca 800 míst. Znamená to, že na jednoho "klienta" připadá 100 000,-Kč ročně. To je docela slušný příjem, ze kterého by oněch 800 občanů mohlo parádně žít, pokud by dostali na ruku měsíčně něco kolem 8 300,-Kč. K tomu je třeba si připočítat sociální dávky, na které má takový chudák nárok. Čili nejméně dalších 5 700,-Kč, celkem úžasných 14 000,- měsíčně. ze kterých se nezaplatí ani koruna daní, sociálního ani zdravotního pojištění.
Z toho by si klidně mohl platit podnájem jedné místnosti a docela slušně bezpracně žít. Je tedy otázkou, zda je tento způsob investování peněz daňových poplatníků to pravé ořechové. Lepší by bylo jim poskytnout levné bydlení v jednoduchých a laciných ubytovnách a zajistit jim práci. Jenže to by pro státní a obecní úředníky znamenalo mnoho nepříjemné práce a starání. Odklepnout peníze z rozpočtu je jednodušší bez ohledu na to, že se z nich budou platit náklady na objekty, platy personálu a úředníků dané charitativní organizace včetně vedoucích pracovníků, jejich kanceláří, automobilů a provozních nákladů všeho druhu. Jaká skutečná částka peněz z rozpočtu takových organizací zbyde pro původní sociální účel, je nezodpovězenou otázkou. Švédové si v tom udělali jen částečně jasno a byli zděšeni. Je na čase zamést před prahem i u nás. 

20.1.2002 - Zdravím čtenáře z PACE UNIVERSITYOtevřít v novém okně, New York City.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.