Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 312, 12.2. - 18.2.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

18.2.2002 - Věděla vláda USA předem o zářijových útocích?
To je název velice zajímavého článku z magazínu Quick. Cituji jen kousek: Bush mladší vydělal svůj první milión dolarů obchodem s ropnou firmou, kde měl podíl zástupce Bin Ládinovy firmy v USA. Také byl placen jako ředitel pobočky firmy Carlyle Corporation, která se během pár let z malé, neznámé společnosti stala jednou z největších zbrojařských firem dodávajících zbraně armádě USA. Jiný citát: Právě ropné koncerny vedly v době před útoky jednání s Talibánem o zřízení ropovodu přes Afganistán. Ten by jim získal přístup k ropě z Ruska a z bývalých sovětských středoasijských republik, kde se nacházejí ještě zdaleka nevyčerpané rezervy této strategické suroviny. Suroviny tak blízké a milé jak Bushově rodině, tak Dicku Cheneymu a jeho přátelům.. Více najdete v magazinu QuickOtevřít v novém okně.

18.2.2002 - Dlužíte finančnímu úřadu?
Hrozí vám žaloba za neplacení daní? Podle usnesení Nejvyššího soudu České republiky se můžete vyhnout trestnímu postihu díky následujícímu výkladu zákona:
Účelem ustanovení § 66 tr. zák. o účinné lítosti jako jedné z forem zániku trestnosti činu je ve vztahu k trestnému činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 148 tr. zák. to, aby cestou zániku trestnosti činu bylo v co největší míře dosaženo řádného plnění daňové povinnosti i těmi osobami, které předcházejícím jednáním daň zkrátily. Citované ustanovení vyjadřuje, že zájem státu na řádném plnění daňové povinnosti je za okolností, vymezených v tomto ustanovení, nadřazen zájmu na trestním postihu pachatelů zkrácení daně. Bylo by v rozporu se vzájemným vztahem obou uvedených zájmů a tím i v rozporu se smyslem ustanovení § 66 tr. zák., pokud by soudy ve své rozhodovací praxi vykládaly zákonné znaky účinné lítosti včetně znaku dobrovolnosti jednání pachatele tak restriktivně, jak je to podáno ve stížnosti pro porušení zákona. Priorita zájmu na řádném, byť dodatečném, splnění daňové povinnosti před zájmem na trestním postihu pachatele zkrácení daně odůvodňuje, aby ustanovení § 66 tr. zák. bylo vykládáno spíše šířeji, tedy ve prospěch pachatele, a to i pokud jde o dobrovolnost jeho jednání při zamezení nebo napravení škodlivého následku trestného činu.
(z usnesení Nejvyššího soudu České republiky ze dne 11.1.2001, sp. zn. 7 Tz 289/2000). Podrobnosti najdete na www.epravo.czOtevřít v novém okně. Pokud zaplatíte a projevíte účinnou lítost, máte prakticky stoprocentní šanci, že neskončíte ve výkonu trestu. Státu jde především o vaše peníze a nemá v tomto případě zájem na tom, aby potencionální plátce daní bručel v base. Jak lidumilné! Když jde o peníze, nejsou zase naši zákonodárci tak úplní tupci, jak se často jeví při jiných příležitostech. A budou po zásluze odměněni, neboť si odhlasovali zvýšení platů státních zaměstnanců včetně svých vlastních příjmů o dalších deset procent.

16.2.2002 - Omluva za Netscape 4.7.
Omlouvám se uživatelům Netscape 4.7, kterým se nezobrazují v záhlaví informace o svátcích. Přes spoustu marných pokusů se mě nepodařilo tuto verzi přinutit správně interpretovat javascript uložený v samostatném souboru. Verze Netscape 6.2 svátky zobrazuje správně, ničí zase některá písmena s diakritikou. Doporučuji si v tomto případě přepnout češtinu volbou vlevo dole na kódovou stránku 1250. Věřte tomu, že docílit správného zobrazení v tolika verzích prohlížečů je boj s větrnými mlýny. A asi to nikdy neskončí.
Pro zajímavost se podívejte, jak vypadá statistika uživatelů těchto stránek podle druhů prohlížečů a operačních systémů:

ProhlížečCelkově/Tento měsíc
Navigator 3.x a starší21/0
Navigator 4.x642/49
Netscape 6.x63/5
Internet Explorer 3.x a starší45/0
Internet Explorer 4.x557/19
Internet Explorer 5.x11917/208
Internet Explorer 6.x1014/422
Opera41/4
Arachne0/0
Ostatní182/3
Poměr Microsoft : Zbytek světa je 93 : 7
OSCelkově/Tento měsíc
Windows 95852/28
Windows 9810878/548
Windows 3.x a starší12/2
Windows NT1173/24
Windows 2000738/49
Windows ME395/38
Windows XP77/15
MacOS77/3
Linux79/3
Ostatní unixy11/0
BSD systémy1/0
AmigaOS0/0
OS/21/0
Ostatní188/0
Poměr Microsoft : Zbytek světa je 98 : 2

16.2.2002 - Windows XP ano či ne?
Z předchozí statistiky se nedají dělat nějaké ukvapené závěry, přesto je patrná naprostá převaha Windows 98+IE 5/6. Komu to jakž takž funguje, nemá žádný důvod na daném počítači operační systém měnit. V tomto případě se u Microsoftů poněkud utnuli, když předpokládali, že kdekdo bude upgradovat na ME nebo nyní na XP. Tyto nové verze se budou šířit jen s novými počítači, když nebudeme počítat pár nenapravitelných experimentátorů, kteří ale často nepracují s košér získaným SW.
U verze XP včetně Office XP bude odrazovat zákazníky rafinovaný způsob registrace (Windows Product Activation - WPA) zakoupeného SW. Leč kutilové a hackeři nezahálejí a již našli způsob, jak nejbohatšího muže planety ošidit o nějaké ty dolary. Více o tom v článku na serveru Svět NamodroOtevřít v novém okně. Kdo si chcete v klidu rozmyslet, zda do verzí XP půjdete ať už doma nebo ve firmě, přečtěte si dokumentOtevřít v novém okně vydaný Microsoftem ve formátu PDF (!), o samotné aktivaci je tato stránkaOtevřít v novém okně.
Na serveru CD-R je zajímavý článekOtevřít v novém okně o postoji uživatelů k XP, za přečtení stojí i článek o chybě Data invalidOtevřít v novém okně ve Světě Namodro.
Jak rafinovaně vymyšlená registrace přes internet nebo po telefonu probíhá? Z licenčního čísla a hardwaru se vypočítá číslo, na které dostanete od Microsoftu (údajně i anonymně) mailem/telefonem číslo nové (Product ID), které to rozběhne. Samozřejmě jen na tom vašem stroji.
Algoritmus testuje tyto údaje:
1. úplné jméno Volume disku včetně sériového čísla
2. MAC adresu síťové karty
3. typ CDROM
4. typ VGA
5. sériové číslo procesoru
6. typ HDD
7. velikost RAM
8. přítomnost docku u notebooku
Dokud se ve vaší konfiguraci nezmění víc než 6 hodnot, registrace zůstane zachována, jinak musíte znovu aktivivat registraci. Po každých 120 dnech se počítadlo hardwarových změn vynuluje, takže pokud jste výše zmíněný počet vyčerpali, můžete po 120 dnech začít znovu upgradovat. A získáte-li Windows XP OEM jakožto předinstalovanou součást počítače, můžete měnit prakticky kdykoli cokoli – WPA se zde váže jen na BIOS základní desky a k nutnosti reaktivace by měla vést jen výměna motherboardu.
Opravdu dokonalý nástroj proti lupičům softu...

15.2.2002 - Svět vína.
O víně (už dost informací) a vinařství (zatím méně informací) spustila společnost Activemedia na adrese http://www.svetvina.czOtevřít v novém okně. Najdete tam rubriky Aktuality, Charakteristika odrůd, Diskuse, Historie vinařství, Kategorie vín, Legislativa, Monitoring tisku, Technologie výroby, Vinařská kuchařka, Vinařské oblasti, Víno a ..., Víno od A do Z a Víno ve světě.

15.2.2002 - Formuláře pro daňové přiznání.
Najdete je na serveru www.finance.czOtevřít v novém okně. Protože se blíží 31.březen, připravili tam pro vás základní typy daňových přiznání, která si můžete stáhnout na svůj počítač, vyplnit, vytisknout na tiskárně, podepsat a prostřednictvím České pošty zaslat na příslušný finanční úřad, zdravotní pojišťovnu, MSSZ nebo OSSZ. Přece jenom ten internet začíná být i užitečný.

Koran15.2.2002 - Náboženský fanatizmus?
Dav afghánských poutníků cestujících do Mekky ubil na letišti v Kábulu k smrti ministra letecké dopravy a turistiky prozatímní afghánské vlády Abdura Rahmána. Podle agentury AFP poutníky rozzuřily zvěsti, že ministr nařídil zrušení jednoho letu afghánských věřících, aby použil daný stroj k letu do Indie v doprovodu své rodiny.
"A věru těm, kdož nevěří a odvádějí jiné z cesty Boží a od Mešity posvátné, již jsme určili pro všechny lidi - jak pro ty, kdož v ní sídlí, tak i pro kočovníky -, a těm, kdož chtěli by zde zavést bludnou víru ze svévole, dáme okusit trestu bolestného". (Korán, CV/22:25,26)
Je to naprosto normální a logické. V Afghánistánu je totiž podle našeho letopočtu asi tak roku 1400 a lidský život tam má mnohem menší cenu, než u nás. Lidé se tam nechovají jako ovce jdoucí na porážku a když se jim někdo pokusí bránit v cestě do svaté země, tak ho prostě a jednoduše smetou z povrchu zemského. Nemůžeme počítat s tím, že tam po náhlém "osvobození" země od Talibanu zavládnou poměry blízké našim. Pravdou je, že jejich předseda vlády byl vyhlášen nejelegantnějším mužem zeměkoule, ale skvělé sako na bedrech premiéra nezmění nic ve způsobech a náladách obyvatelstva Afghánistánu. V minulém a předminulém století byli v dobách kolonizace obyvatelé pro nás poněkud cizokrajných zemí označováni poněkud pejorativně za domorodce, což znamenalo, že si na ně musí našinec dát pozor pro jejich způsoby a zvyky. Dnes se nás média a politici snaží neustále přesvědčovat, že jsou všichni lidé stejní, že mají mít stejná lidská práva. Bohužel, ve skutečnosti jsou někteří tak odlišní a jiní, že si mezi nimi my zdegenerovaní Evropané musíme připadat jak na cizí planetě.
Naše civilizované církve se sice upalování a lynčování již vzdaly, ale naše revoluční mládež dovede z celkem nicotných důvodů docela razantně rozmlátit výkladní skříně nebo zkopat nějakého podezřele vypadajícího cizince. Takže těch pár století nás zase tak příliš nezměnilo. Pravdou ale je, že naši bohorovní političtí "vůdcové" se nás jako národa vůbec nebojí a dělají si s námi a našimi penězi, co je napadne. A ještě se do televizních kamer vesele tlemí, aby nám ukázali, jak se jim vesele vládne. Myslíte si, že by si počínali odpovědněji, kdyby se jim mohlo i u nás na nějakém shromáždění stát to, co nebohému ministrovi v Afghánistánu?

15.2.2002 - Selhání lékaře.
Další oběti, tentokrát na Zlínsku, si vyžádala smrtící bakterie neisseria meningitidis. Na tuto nákazu zemřeli koncem minulého týdne dva mladí muži. Někteří lidé a příbuzní z Nevšové, odkud jeden mladík pocházel, se domnívají, že lékařská pomoc mohla být účinnější a tak podali trestní oznámení na neznámého pachatele. "Zkoumáme, zda v této souvislosti nehrozí neznámému pachateli obvinění z neposkytnutí pomoci," řekl policista. Lékař pohotovosti ve Slavičíně, kam chlapec z Nevšové přijel s bolestmi břicha, jej poslal do zlínské Baťovy nemocnice pro podezření na zánět slepého střeva. "Údajně tam dostal uklidňující injekci a lékař ho poslal domů. V noci pak zemřel," řekl obyvatel Nevšové, který nechtěl zveřejnit jméno.
Není to první případ, kdy někdo zemře pro nekvalitní práci lékaře. Policie pravděpodobně případ odloží pro nedostatek důkazů o tom, že lékař zavinil pacientovu smrt. Nezbývá než opakovat, že největším problémem současné lékařské vědy je diagnostika. Zdá se, že zjistit, co pacientovi vlastně je, je pro lékaře tou nejtěžší věcí. Asi by každý z nich s úlevou přijal existenci zázračného přístroje, který používá holografický lékař ve známém scifi seriálu. Z něj se lékař budoucnosti dozví nejen, co pacientovi je, ale i to, jak jej má léčit. Když je nejhůř, požádá se slovy "Počítači, jaké léky jsou nejvhodnější pro obnovení funkcí pacienta?" o radu centrální počítač, který poradí a poslouží. Bohužel, tato vize je jen zoufalou vizí filmařů, kteří správně vystihli, že současní lékaři nezvládají boj o zdraví svých pacientů. Jako jedinní bývají bráni na milost pouze chirurgové. Ovšem jen tehdy, pokud pacient přežije především silou svého organizmu jejich zásah ve zdraví. Ostatní lékaři většinou pouze tápou a léčí své pacienty metodou pokusů a omylů. Jistě znáte dobře slova vašeho lékaře, když praví: "Zkusíme tohle a uvidíme, co to udělá..."

15.2.2002 - Cizozemci a pozemky v ČR.
Podle novely č. 482/2001 Sb. devizového zákona může od počátku letošního roku cizozemec - právnická osoba, která má v tuzemsku umístěn podnik nebo organizační složku podniku a je oprávněna v tuzemsku podnikat, může kromě případů uvedených v § 17 odst. 1 devizového zákona (nabývání nemovitostí cizozemcem - fyzickou osobou, viz výše) nabývat vlastnické právo k nemovitostem v tuzemsku s výjimkou pozemků, které tvoří zemědělský půdní fond nebo do něj náleží, a pozemků určených k plnění funkcí lesa. Úplný text novely najdete v souboru www.mvcr.cz/sbirka/2001/sb176-01.pdfOtevřít v novém okně.

15.2.2002 - Vítám čtenáře z Íránu.
Pravděpodobně se připojil přes síť Amir Kabir University of Technology v Teheránu. Více o Íránu se dozvíte na www.globus-online.czOtevřít v novém okně.

13.2.2002 - Hodinky s lokátorem.
GPS PERSONAL LOCATORJen za 400 US$ tyto hodinky najdou vaše dítě přes internetOtevřít v novém okně pomocí technologie GPS. Měsíčně pak zaplatíte 24.95 - 34.95 US$. Naprosto jedinečný nápad, dokonalá realizace a nepřetržité zisky! Zatím jen na území USA, bude to ale i pro Evropu. Jistě vás napadne, že se něco podobného dá už dnes zjistit přes mobil. Ano, ale tento náramek se nedá jen tak sundat, je určen především pro hlídání pohybu dětí a jejich případné nalezení. Bdělost chův, matek i otců ovšem poleví, vždyť to dítě se nemůže ztratit. Děti se proto budou častěji ztrácet a doufejme snadno opět nalézat. Pokud bude ale dítě v pohybu, bude muset nastoupit týmová práce, kdy matka bude u počítače na internetu aktualizovat okamžitou polohu dítěte a otec se vydá s mobilním telefonem u ucha je hledat. Bože, jaká to byla pohoda, když jsme se s kamarády (i kamarádkami:-) v dětství vytratili jako pára nad hrncem někam za humna a půl dne o nás nikdo nevěděl. Ostatně, kdo dneska ví, co to jsou či spíše byla humna. Upřímně ty děti lituju! A co teprv až tenhle náramek navléknou muži ženám a manželky mužům, šéfové svým obchodním cestujícím nebo nejlépe všem podřízeným. Ale i ten šéf má šéfa, takže za pár let bude celý svět onáramkován a střežen systémem GPS...

13.2.2002 - Kde je právě váš vlak?
Na adrese www.vlak.czOtevřít v novém okně se můžete dozvědět, kde se právě nachází vlak, na který čekáte někde v Česku na nádraží. Když víte jeho označení (EC 173 je např. Vindobona), zjistíte tak, má-li zpoždění a jaké a můžete se tak rozhodnout, že si dáte ještě jedno pivo. Otázkou zůstává, jak na nádraží nahlédnete do internetu. Může se to ale hodit v případě, když máte někomu přijet naproti k vlaku. Může vám to tak ušetřit zbytečné čekání. Systém vymysleli a zrealizovali v olomoucké firmě OltisOtevřít v novém okně. Zdravím Olomouc, dva roky jsem tam a na Libavě sloužil vlasti v rámci PéTéPé. Byla to krásná šedesátá léta a my byli v hospodě králi. Se slzami v očích jsem nedávno spatřil, jak se naše oblíbená kavárna Opera pamatující první republiku změnila v odporný obchod se sportovními potřebami. Hanba vám, olomoučáci!

12.2.2002 - Opravte si MSIE !!!
Microsoft 11.2.2002 zveřejnil kumulativní opravu pro Internet Explorer verze 5.01 a vyšší, tedy i nejnovější verze 6.0. Oprava odstraňuje šest závažných chyb, ty nejhorší umožňují hackerovi spustit kód nebo program na dálku přímo na vašem počítači. Opravu najdete na stránce MicrosoftuOtevřít v novém okně, je dlouhá 2,41 MB a bude vám to trvat přes telefon od 5 do 20 minut podle toho, jak rychlé máte připojení. Záplatu si stáhnete jako soubor q316059.exe a spustíte si jej už sami. Udělejte to pro klid vaší duše. A přiznejte si: kdy jste byli naposledy na stránce Windows UpdateOtevřít v novém okně?

MozekJste také packal?
V poslední době se množí u nás případy soudních žalob na lékaře, kteří se dopustili vážných profesních pochybení: operovali zdravé koleno, vyoperovali zdravou ledvinu místo nemocné, zanedbali pooperační péči a způsobili smrt pacienta. Vypadá to, jakoby se schopnosti našich lékařů v poslední době dramaticky zhoršily. Leč není tomu tak. Podobné přečiny až zločiny páchali lékaři a mastičkáři odjakživa. Kde by se přece vzalo ono krásné úsloví "Operace se zdařila, pacient zemřel". Jen se u nás v průběhu posledních padesát let lékaři skrývali za oponu absolutní nedotknutelnosti, stali se předmětem zbožnění svých pacientů, kteří se ze strachu o vlastní život obávali cokoliv na jejich práci napadnout.
V práci lékařů můžeme vysledovat dosti dramatické změny. Před sto lety se lékaři dělili na ty všeobecné či rodinné, léčící zejména na venkově téměř vše od angíny po zašívání ran a sádrování zlomenin. Často léčili i dobytek, který si sedláci považovali víc než vlastní zdraví. Druhou kategorií byli lékaři v nemocnicích, kteří se postupně začali specializovat na léčení určitých chorob a především si člověka mezi sebou "rozdělili". Jedni začali léčit jen vnitřnosti, jiní končetiny, uši, krky a nosy, další pak nervy a duševní choroby.
Proč vlastně došlo k té specializaci? Protože se znalosti o člověku a jeho chorobách včetně způsobech léčby natolik rošířily, že se všechny ty znalosti jaksi nestačí dostat pánům lékařům do jedné hlavy. Dnes nenajdete lékaře, který by byl schopen díky svým znalostem, schopnostem a dovednostem zvládnout celou lékařskou vědu na tak vysoké úrovni, jaká se ve všech specializacích dnes dosáhla. Chirurg je zcela závislý na práci anesteziologa, rentgenologa, laboratoře vyšetřující vše od krve až po tkáně. Jeden lékař se nevyzná ve specializaci druhého, nezajímá se o nejnovější poznatky a metody v oborech, na které se nespecializoval. Nedělá to proto, že by to pro něj bylo nepohodlné, ale proto, že se mu všechny tyto informace nemohou vejít do hlavy, není schopen si uložit kvalitně a trvale do vlastní paměti všechno, co by měl vědět pro dokonaloý komplexní výkon lékařské profese. Specializace není vrcholem lékařské vědy, je to východisko z nouze.
Přitom největší problémy současného lékařství jsou v oblasti diagnostiky. Stávají se i naprosto triviální chyby způsobené tím, že se současní lékaři za své praxe s určitými chorobami nikdy nesetkali a když se tak stane například u migrujícího obyvatelstva z méně civilizovaných zemí, lékař selže, podcení vážnost rizika rozšíření takové pro něj exotické choroby a nepočíná si dostatečně profesionálně a razantně. Příkladem je případ, kdy lékařka poslala pacienta s otevřenou tuberkulózou do jiné, údajně specializované nemocnice bez profesionálního dohledu. Měla jej přece okamžitě vsadit do hlídané izolace nebo alespoň odeslat sanitkou.
Nedělejte si iluze, že v jiných státech na západ od nás je situace lepší. Z osobní zkušenosti znám případ, kdy londýnský lékař nedokázal rozpoznat plané neštovice u dospělého pacienta, kterého tak bezprostředně ohrozil na životě. Pacient tuto v dětství banální chorobu totiž neabsolvoval. Příznaky považoval lékař za "moderní" alergii vyvolanou nějakou virózou a léčil jej bez izolování od ostatních pacientů.
Použil jsem jen lékaře jako markantní příklad toho, že současný člověk s mozkem "starým" desítky, možná stovky tisíc let, se nachází na pokraji svých intelektuálních možností a tedy i schopností. Divíte se tomu, že Microsoft produkuje takové zmetky? Není divu. Programové vybavení současných počítačů je natolik rozsáhlý a komplikovaný systém programových modulů, že se na jeho tvorbě podílí několik tisíc "specialistů" a několik "nadspecialistů" se pokouší tuto hromadu uspořádávat do funkčního celku. Ty časy, kdy pan Gates uplácal z vypůjčeného operačního systému CPM nový DOS ještě s jedním kamarádem v garáži, ty časy jsou ty tam. Sám jsem programoval kdysi ve strojovém kódu, pak v symbolických jazycích a mohu odpovědně dosvědčit, že jakmile se na "díle" podílí více než dva, tři autoři, je to absolutní katastrofa a šílenství. Wokna není schopen napsat jeden člověk a tak jsou taková, jaká jsou. A nikdy už to nebude lepší, spíše horší.
Je nasnadě, že můžeme podobný vývoj očekávat ve všech oborech, tedy v těch, ve kterých ještě nenastal proces specializace. Ale takové snad už žádné nejsou. Dokonce i v dělnických profesích dochází k degradaci kvality práce proto, že na jedné straně se někteří řemeslníci specializují dokonce jen na určité materiály a na druhé se jiní pokoušejí zvládnout kde co, ovšem s katastrofálními výsledky.
Vypadá to, že člověk dosáhl zejména ve svém intelektuálním vývoji takových hranic, že už nikdy nebude schopen existovat jako svéprávný, vskutku renezanční člověk mající v malíku veškeré výdobytky lidského ducha. Postupně bude degenerovat jen na robota, pracujícího v úzkém spektru lidské činnosti. Řeči o tom, jak je nutné, aby člověk během svého života změnil několikrát třeba i zásadně svoje povolání, svoji specializaci, takové řeči jsou bohapustým blábolem. Protože pokud tomu tak bude, můžeme očekávat v budoucnu ještě větší dilentantizmus rychle upečených "odborníků", ještě větší omyly a přehmaty, které mohou způsobit značné havárie technických zařízení. Zdá se, že jednou z posledních ukázek takové "kvality" je náhlé selhání řídícího systému naší skvělé jaderné elektrárny Temelín. Prý nic nehrozilo až na fakt, že nevěděli najednou, kam s párou. Ještě že to nebouchlo.

12.2.2002 - Temelín náhle zastaven.
Tisková zpráva JE Temelín, úplné znění vydané 11.2.2002 :
TemelínPředběžná zpráva komise pro šetření mimořádné události ze 7. února 2002.
Dne 7.2.2002 v 8.06 hod. došlo na elektrárně Temelín k odstavení generátoru vypnutím generátorového vypínače. Příčinou bylo nadbytečné působení ochrany budiče v průběhu plánovaného testu ochran, prováděného dle postupu zpracovaného výrobcem generátoru.
Nedokonalou funkcí některých dalších komponent sekundárního okruhu, hlavně regulací a automatik uzlu turbonapájecích čerpadel, došlo k rozvoji události a k působení signálu rychlé odstavení reaktoru a signálů systémů zabezpečení bloku, formovaných od poklesu tlaku a hladiny v parogenerátoru. Bezpečnostní systémy fungovaly bezchybně. Událost byla v souladu s pravidly klasifikace událostí na JE klasifikována jako technologická mimořádná událost nejnižšího - prvního stupně.
Parametry bloku byly stabilizovány v 9,36 hodin do režimu č. 3 - horký stav. Radiační situace na bloku i v okolí elektrárny zůstala samozřejmě beze změn, normální. Nedošlo ke škodám na zařízení, zdraví osob nebo významnějšímu čerpání životnosti zařízení elektrárny.
Komise pověřená šetřením události určila celkem 14 nápravných opatření. Většina z nich směřovala do úpravy algoritmů a automatik. Souvisí to s laděním bloku v průběhu jeho energetického spouštění. Realizace posledního z těchto opatření právě probíhá.

Všimněte si poslední věty: reaktor je již běžně provozován na 100% výkon a přitom se stále ještě upravují algoritmy programového vybavení. Podle zásady, že při jedné opravě zdrojového kódu dojde nejméně k jedné další neúmyslné chybě, nebude programový řídící systém nikdy dokončen. Autoři by nejspíše namítli, že přece každý lidský výtvor probíhá neustálými změnami směřujícími k lepšímu výsledku. Podle mých zkušeností ale nelze vytvořit žádný, opakuji žádný bezchybný programový systém. To by jej totiž nesměli vyvíjet lidé.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.