Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 317, 25.3. - 30.3.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

30.3.2002 - Velikonoce a jaro jsou tady!
Přeji vám všem hezké prožití velikonočních svátků a kdo v tom nemáte úplně jasno, o co vlastně běží, tak se podívejte na velikonoce.vira.czOtevřít v novém okně, tam to všechno je.

28.3.2002 - Dekrety prezidenta Edvarda Beneše na internetu
Na serveru Ministerstva zahraničí České republiky je velice dobře zpracovaný přehled dekretůOtevřít v novém okně prezidenta Edvarda Beneše, které vydal v letech 1940 - 1945 včetně odkazů na plná znění těchto dekretů, která jsou k dispozici na serveru poslanecké sněmovny. Najdete zde i protokoly z Postupimské konference a rozhodnutí o poválečných reparacích, které mělo Německo zaplatit řadě států včetně Československa, Česko-německou deklaraci z roku 1997 a řadu dalších dokumentů vztahujících se na aktuální problém s pokusy sudetského landsmanšaftu zvrátit výsledky druhé světové války.

28.3.2002 - Jak budete volit v zahraničí?.
V červnu roku 2002 se poprvé uskuteční volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR i na zastupitelských úřadech ČR v zahraničí. Informace o tom, kde bude možné v zahraničí volit a další údaje o této novince najdete zdeOtevřít v novém okně. Kdo bude v té době právě v Afghánistánu, kde nemáme zatím otevřené vyslanectví, bude muset navštívit naše velvyslanectví na adrese: Islámábád, Embassy of the Czech Republic, House No. 49, Street No. 27, F-6/2, Pakistan. Jak to provedou naši vojáci, pokud ještě budou v Afghánistánu, toť otázka...

28.3.2002 - Současní umělci často vystavují na internetu.
Zajímáte se o uměleckou grafiku? Pak nesmíte vynechat adresu www.fineart.czOtevřít v novém okně Chcete do svého nového bytu moderní gobelin nebo obrazy, které vám spraví náladu? Navštivte virtuální galerii Marie Luisy Hlobilové.Otevřít v novém okně

27.3.2002 - Z kroniky školy měšťanské, Újezd u Brna L.P.1939.
Podle rozhodnutí presidia ministerstva školství byly v prosinci 1939 vyňaty z rámů obrazy obou bývalých presidentů a uloženy ve školním archivu. Přední stěna školní místnosti byla vyzdobena středním státním znakem a křížem. Po zřízení Protektorátu byly uloženy v archívu i státní znaky. U příležitosti 50. narozenin Vůdce a říšského kanceláře Adolfa Hitlera byla podle výnosu ministerské rady vyvěšena na stožáru před školami státní vlajka a vlajka s hákovým křížem. V únoru 1939 provedena byla revize knihovny žákovské a v květnu učitelské. Žádná z knih našich knihoven nemusela býti pro závadný obsah vyřazena. Z knih učebných vyřazeny byly jen učebnice dějepisu a provedeny opravy v zeměpisech a cvičebnici jazyka českého.
O vánocích spolu se Sokolem uspořádali jsme sbírku ve prospěch uprchlíků z obsazeného území a 1792 K, 3 bedny obnošených oděvů, potravin a hraček posláno výboru ""Národní pomoci" v Brně.

Připadá vám tento zápis z kroniky jako něco neskutečného? Jakoby se to snad ani nestalo. Paměť národa se v současné době stává něčím nemoderním, je téměř proti lidským právům vzpomínat na dobu, kdy byl náš národ zašlapáván do země výbojným germánským kmenem žijícím do té doby od nás na západ. Zdá se, že se už otřepali z pro ně ponižující porážky ve druhé světové válce, kterou vyvolali v touze vládnout "podřadným" národům světa a mají chuť se zase vydat na cestu do východních zemí. Rádi by pomocí nových evropských zákonů a hlavně peněz dosáhli toho, co se jim pod vedením jejich milovaného vůdce Adolfa Hitlera nepodařilo pomocí zbraní.
Předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení a poslanec Evropského parlamentu Bernd Posselt je přesvědčen, že pokud Benešovy dekrety odporují právu Evropské unie, musejí být odstraněny.
Doufám, že jemu a ostatním podobným tvůrcům "nové" Evropy naši politikové připomenou, kde je jejich místo v Evropě a jak se vyznamenali v její historii. Pokud jim ale vyjde vstříc Evropský parlament a bruselská evropská administrativa, není žádný důvod, abychom do takové Evropy ovládané Němci, spěchali. Berlínského protektorátu jsme si už jednou užili a nemáme náladu na bruselský.

25.3.2002 - Umělé maso vypěstováno - ochránci zvířat budou šťastní a spokojení.
Vědci z Touro College v New Yorku, kteří se zabývají vývojem potravy vhodné pro použití v kosmu, uřízli z jakési ryby kousek masa a dali ho do výživného roztoku z krve nenarozeného telete. Po týdnu napínavého čekání kousek ryby vyrostl sám od sebe o 14 procent. Vědci ho pak upekli, ale zatím se ho nedovážili ochutnat.
Tolik novinová zpráva. Zdá se, že současní vědci jsou mnohem větší zbabělci, než objevitelé, kteří v dřevních dobách vědy si neváhali při svém vynalézání naočkovat zhoubné choroby včetně vztekliny. Možná také, že maso jen nabobtnalo, protože 14 procent za sedm dní není nic moc. Navíc taková "výroba" masa by byla neskutečně drahá. Ale každá velká věc ve vědě začínala podobně a nakonec se z toho často vyvinulo něco docela použitelného. Umělé "maso" se už delší dobu vyrábí ze soji, ovšem za maso je považují jen opravdoví vegetariánští fanatici. Tenhle pokus s rybou je cesta jiným směrem. Vzpomínám si na scifi povídku, ve které se popisovalo pěstování jakéhosi obrovského kuřete o váze mnoha tun, které stále v živném roztoku dorůstalo a scifi řezníci z něj odkrajovali obrovské pláty vždy, když dorostlo. Celý příběh byl ovšem zamotaný do nějaké polévky o sociální revoluci, asi to bylo dílo sovětského autora.
Pozor na genové modifikace!V každém případě, až dojde k náhradě krve nenarozeného telete (to připomíná nějaké satanistické recepty!) za nějaký běžně dosažitelný výživný roztok a přírůstek bude řekněme 10 procent za 24 hodin, pak můžeme počítat se zahájením masové výroby masa. Doporučuji se ale orientovat spíše na vepřové, je přece jenom chutnější než nějaká ryba křížená s šíleným teletem. Co to udělá s genetickou výbavou našich následovníků si asi nikdo nedovede představit. Ale co, třeba našim potomkům po uplynutí několika generací narostou díky této nové potravě žábry nebo křídla, případně obojí a budou se tak moci pohodlně nejen potápět v moři ale i létat vzduchem za novými dobrodružstvími po této planetě. Bude-li ještě jaká...

25.3.2002 - Máte ve vašem počítači s wokny díru ve schránce?
Pokud vás zajímá, zda je váš prohlížeč zabezpečen před vykrádáním obsahu vašeho clipboardu(schránky používané pro kopírování Ctrl+C, Ctrl+V) hackery, můžete si sami provést jednoduchý test. Vložte si do schránky pomocí Ctrl+C nějaký nedůležitý cvičný text a klikněte na adresu tom.vpwsys.co.uk/clipboard/exploit.htmlOtevřít v novém okně. V případě, že je váš MSIE nastaven jen na standardní bezpečnostní úroveň, zobrazí váš prohlížeč po odkliknutí obsah vaší schránky a tedy díra tu je.
Zalepení díry je jednoduché. Zvolte Nástroje, Možnosti internetu, Zabezpečení, Vlastní úroveň a v části Skriptování Povolit operace vkládání prostřednictvím skriptů nastavte Zakázat nebo Dotázat se. Další podrobnosti najdete v článku Vykrádání informací z ClipboarduOtevřít v novém okně.
Ještě jedna maličkost: pokud vám po tomto test nepůjde okno Clipboard Spy zobrazující obsah vaší schránky zavřít, nezbyde nic jiného, než restartovat Windows.

25.3.2002 - Vás ještě u bankomatu neokradli ani o korunu?
Může se vám ale stát, že přijdete o 4000,- Kč. Zajímavý článek o tom, jak vás může u bankomatu okrást podvodník čtěte na Světě NamodroOtevřít v novém okně. Hlavně se držte jedné zásady: nikdy nepouštějte k bankomatu nikoho, dokud jste nedostali svoje peníze! A i po případném stornování operace počkejte u bankomatu až do zobrazení úvodní výzvy k zahájení další operace!!!

25.3.2002 - Internet 24 hodin denně za rozumnou cenu?
Potřebujete pevné internetové připojení celých 24 hodin za rozumnou cenu a nemáte šanci na připojení přes kabelovou TV? Pak můžete v některých oblastech ČR využít služeb společnosti TELE2 s.r.oOtevřít v novém okně, která je součástí skupiny TELE2 EuropeOtevřít v novém okně se sídlem ve Švédsku. Pro domácí využití vám bude jistě stačit jejich tarif Economy Line s limitem 200MB měsíčně, rychlost 384kbps (min.zaručená rychlost 128kbps), instalační poplatek 7.000,- Kč a měsíční poplatek 1.250,- Kč (1.312,50 Kč vč.DPH). Služba je přístupná pro Prahu, Brno, České Budějovice, Liberec, Plzeň a Hradec Králové, další města se připravují. Počítají i s možností zahájení provozu běžného telefonování po tomto mikrovlném spoji. Anténa velikosto notebooku je na střeše a je nutná přímá viditelnost na jejich základnovou stanici. Instalaci vám udělají do 5ti dnů po změření kvality signálu. Zařízení zůstává majetkem TELE2 a je pojištěno. Není to něco nového, firma TELE2 to podle mého odhadu zavádí už nejméně jeden rok.
Do počtu přenesených dat se započítávají přenosy v obou směrech a tolerance je 5%, čili můžete jít až na 210 MB měsíčně za 1.312,50 Kč včetně DPH. Podle mého odhadu to pro běžný domácí provoz i malou firmu s jedním počítačem na internetu úplně stačí. Navíc pro Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Liberec a Plzeň zaplatíte právě teď za instalaci pouze 950,- Kč +5%DPH !!! TELE2 nabízí pochopitelně i služby pro větší firmy s větším nebo dokonce neomezeným objemem přenesených dat.
Společnost TELE2 je napojena na síť GTSOtevřít v novém okně a využívá tedy i její peering v uzlu NIX. Odezva z NIXu do TELE2 je něco mezi 8-10 ms. Síť GTS má konektivitu do Ebone 155 Mbit/s, konektivita do NIXu je 200 Mbit/s. Ebone v ČR je přítomen kapacitou 2x 2.5 Gbit/s. GTS je již dnes součástí nadnárodního KPNQwestOtevřít v novém okně.
Pomocí libovolného proxy SW můžete připojit na tuto linku do internetu i více počítačů. Program WinProxyOtevřít v novém okně můžete používat pro dva počítače propojené v síti peer-to-peer jen pomocí ethernetových karet a koaxiálního kabelu zdarma, obdobný SW LAN Suite 2002Otevřít v novém okně od Software602 je pro tři počítače zdarma, SW spolupracuje s Outlook Express/2000.

23.3.2002 - Údaje o vás v telefonním seznamu můžete změnit (aktualizováno).
Ahasweb je muž mnoha tváří. U vojsk PTP si kdysi vysloužil od důstojníků přezdívku CHAMELEON...Telecom občas přinese i něco pozitivního. Tak například na stránce www.telecom.cz/objednavky_onlineOtevřít v novém okně můžete změnit vaše identifikační údaje, které jsou v telefonním seznamu a na fakturách od Telecomu. Potřebujete jen vědět, jaké je vaše referenční číslo. Najdete je na faktuře vlevo nahoře. Záznam o vašem telefonním čísle můžete také rozšířit formou tzv. personalizaceOtevřít v novém okně. Tuhle službu najdete na serveru www.telecom.cz v telefonním seznamuOtevřít v novém okně, a také na serveru Internet OnLine. Bude vás to stát jednorázově 30,-Kč. Pokud nejste registrovaným uživatelem IOL, například služby Správa konta na serveru www.iol.cz, musíte se nejprve zaregistrovat. Na první pohled je to poněkud zmatené, podrobný návod najdete zdeOtevřít v novém okně (!). Je to ukázka toho, jak se dá z jednoduché věci udělat složitá kovbojka. Až se probojujete do vlastní personalizace, budete mít možnost zadat tyto údaje:
Přehledová informace(delší text), Společnost, Celé jméno, Funkce, Oblast podnikání(delší text), Osobní informace(delší text), Adresa, Umístění pracoviště, Jiná adresa, Mobilní telefon, Telefon asistenta, Telefon společnosti, ISDN, Fax(domů), Fax (zam.), El. adresa, El. adres 2, El. adresa 3, Radiotelefon, Kontaktní osoba 1, Kontaktní osoba 2, Operátor, Osobní stránka, Firemní stránka, ICQ, Netmeeting a Obrázek.
Opravdu úctyhodná hromada informací, která se může hodit zejména pro firmy i drobné podnikatele. Dá se to opakovaně editovat. Má to ale jednu vadu: nemůžete si opravit vlastní telefonní číslo a to i v případě, že je špatně, protože vám je právě změnili!
A tak jsem si jedno číslo personalizoval včetně fotky a zatím nic. V telefonním seznamu jsem to neobjevil a tak jsem se dotázal mailem správce webu, jak to vlastně funguje. Až dojde odpověď, rád se o ni s vámi podělím. Ale teď už dobrou noc, v jednu hodinu by měli už všichni dávno spát. Z mnoha mých podob jsem momentálně rozmazaný a ještě mám hlavu na stranu.
Dnes je pondělí 25.3.2002 a stále ještě jsem z Telecomu nevydoloval, kdy se moje personalizované údaje objeví v telefonním seznamu na internetu. Možná, že jsem to jako úplný idiot nějak špatně zadal - ale to by v dnešním věku služeb online snad ani nemělo jít?
Spíš to vypadá, že chaos, který panuje mezi dceřinými společnostmi Telecomu starajícími se o Quick.cz, IOL.cz a Telecomem starajícím se o Telecom.cz, že tento informační chaos je nekonečný a logicky podle všech zákonů o entropii velkých systémů naprosto přirozený. Pravděpodobně se jednoho dne dočkáme úplného rozpadu jejich společného online systému. Nikdo už totiž jednoho dne nebude vědět, jak to celé funguje a správa systému se bude ubírat cestou náhodných zásahů asi tak, jako když laik opravuje nějaký domácí spotřebič. Většinou jej nakonec zničí, ti lepší přístroj sice zdánlivě opraví, ale zbude jim několik součástek, jejichž nepřítomnost v přístroji způsobí jeho konečnou zkázu. V případě rozsáhlých informačních systémů většinou také k vyvolání kolapsu postačí odchod některého z klíčových autorů, k čemuž docela běžně ve všech firmách dochází, nepochybně i u Telecomu.
Že je takový kolaps informačního systému častý a to již od počátku dějin počítačů, mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Někdy kolem roku 1963 přední švédská firma, chystající se dodávat naší armádě vojenská letadla, vzdala velký projekt programového systému pro síťové plánování sloužící pro řízení rozsáhlých projektů poté, co odešel hlavní programátor k IBM, zřejmě kvůli penězům. Dali mě tenkrát docela rozsáhlé torzo tohoto systému zdarma k dispozici. Dokumentace dlouhá asi metr papíru byla jen švédsky a řada programů nebyla zcela funkční. Přesto se mě podařilo to rozchodit na počítači druhé generace natolik, že pro řízení několika projektů docela dobře systém posloužil. Byla to ale labutí píseň těchto programů i používání progresivních metod pro řízení stavebnictví a tak jen doufám, že pro řízení výroby vojenských letadel tato firma používá dnes jiný soft od nějaké renomované firmy. Doufám, že se také v této továrně změnily poměry a jejich zaměstnanci již netíhnou tolik k alkoholu, jako tenkrát. Pokud nikoliv, nemohl bych s klidným svědomím doporučit našim pilotům ani vyhlídkový let.
30.3.2002 - dodatek. Po nekonečném mailování, kdy si mě předávali hoši od www.telecom.cz s jinými od www.iol.cz, jsem se dozvěděl závěrečný verdikt: aby se personalizace telefonního seznamu opravdu provedla, musíte si na závěr procesu registrace této služby vytisknout jakousi smlouvu, podepsat jí nejlépe vlastní krví a poslat jí v obálce se známkou(!)do Telecomu. Až to prostudují, zkontrolují a nechají uležet, pak se tyto doplňující informace o vás či vaší firmě objeví možná na internetu. Je to naprostý děs vyplozený byrokratickým parkinsonovským aparátem Telecomu. Proč musíte poslat onen dopis, když jen vy přece znáte ono referenční číslo z vaší faktury za telefon, to mě nikdo nebyl schopen racionálně vysvětlit. Zvláštní na tom celém navíc je, že pokud jste již zaregistrovaným uživatelem některých jiných služeb IOL (připojení, webhosting, mail atd.), pak se nemusíte sice registrovat znovu, ale také se nikdy nedostanete k vytištění oné smlouvy o personalizaci, což se stalo právě mě. Nenalezl jsem v sobě již další síly k provedení nového pokusu o personalizaci svého telefonu a tak budu vděčen za každou zprávu o tom, že se některému odvážlivci povedlo. Leč pochybuji, že se najde někdo, kdo by podobnou nesmyslnou kalvárií ve věku skutečných online služeb byl ochoten absolvovat. Mnoho štěstí přeji vám odvážným a ať zhyne Český Telecom!


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.