Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 322, 21.4. - 24.4.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

3.5.2002 - Václav Havel trpí zvláštní duševní chorobou.
Podle něj totiž Evropská unie nabízí zřejmě nejspravedlivější uspořádání kontinentu. "Dřív tomu opravdu bývalo tak, že ti nejsilnější vnutili svůj pořádek těm méně silným či slabším či malým. Dnes je situace jiná," poznamenal Havel nedávno na Maltě. Zdá se, že trpí zvláštním syndromem takzvaného převráceného neboli zvráceného myšlení. Jinak si totiž tento jeho výrok není možné vysvětlit. Podle něj, ačkoliv malé státy mají menší počet hlasů, rozhodují o tom, kam se bude Evropská unie ubírat, komu se dá více peněz ze společného fondu. Nemáme se proto čeho bát. Jakmile vstoupíme do EU, budeme to my, kteří budou rozhodovat o zásadních věcech, o tom, kam se bude ubírat Německo, Británie či Francie. Alespoň tak to vidí Václav Havel. Ačkoliv, třeba se mýlím, možná že to vidí jinak: ti nejsilnější vnucují svůj pořádek těm silným a naopak ti slabí či malí vnucují svůj pořádek těm malým a slabým. To ale vypadá jako mnohem větší pitomost. Přiznávám, že jsem z toho dočista zmatený.

3.5.2002 - Upalování čarodějnic bylo vlastně rasovou čistkou.
Homo NeanderthalensisNení to tak dávno, kdy na naší zeměkouli žily vedle sebe dva kmeny pralidí: Homo sapiens a Homo Neanderthalensis. Ačkoliv žily oba tyto druhy pračlověka v jedné době vedle sebe, nemísili se mezi sebou. Tyto dvě větve se od sebe oddělily v době před více než půl milionem let. Neandertálci byli přitom původními obyvatel Evropy a jejich kmeny existovaly v Evropě ještě před 90 - 30 000 lety. Vyhynuli pravděpodobně proto, že se nedokázali přeorientovat z lovení velkých býložravců, kteří ubývali, na ptáky a ryby. Byli sice méně inteligentní ale o to více citově založení, žijící v užším kontaktu s přírodou. Znali proto také dobře léčivé rostliny a uměli je správně použít.
Zajímavou informací je to, že podle vědců z Curychu byli Neandertálci zrzaví! Gen, který odpovídá za ryšavé vlasy a pihy je starý až 100 tisíc let, ale Homo sapiens přišli do Evropy teprve před 40 tisíci lety. Takže než Neandertálci dočista vyhynuli, musely se tyto dva druhy našich předků výjimečně i křížit. Od těch časů, kdy se gen zrzavosti dostal do genetické výbavy Homo sapiens, byli zrzaví neboli ryšaví považováni ve společnosti za nežádoucí. Byli předmětem pronásledování, které často končilo smrtí. Vydrželo to až do středověku, kdy jedním ze znaků čarodějnic byly právě ryšavé vlasy. Dnes už zrzavé neupalujeme, ale přesto jsou společností vnímáni jako něco vyjímečného, jako lidé, kteří mají zvláštní vlastnosti i schopnosti. Začínám už chápat, proč jsme jako dvanáctiletí kluci byli blázni do jedné zrzavé slečny, dcery hajného, které jsme říkali Diana, protože se s námi proháněla lesem tak, jak by to žádná z jejích vrstevnic nedokázala. Zrzavé vlasy zdědila po matce, která pak jednoho dne zastřelila ze žárlivosti svého manžela jeho vlastní dvojkou. Takže pánové, pozor na zrzky, dovedou se pěkně rozhicovat a znají lecjaká kouzla.

29.4.2002 - Zlatá střední cesta české politiky objevena.
Chyběl vám při pondělku zásadní politický komentář? Tak tady jej máte.
Předseda ODS Václav Klaus v neděli v zákulisí po pořadu Sedmička televize Nova prý novinářům prohlásil, že ČSSD považuje za možného koaličního partnera. To je potrava pro senzacechtivé novináře, kteří se už delší dobu pokoušejí marně z představitelů všech politických stran vydolovat, s kým že by rádi po volbách dali dohromady novou vládu v této zemi. Novináři ani politologové nechápou jednu věc: v této zemi se zcela plánovitě a přirozeně připravuje skutečný politický objev hodný Nobelovy ceny. I když si to okolní svět nechce připustit, náš národ byl vždy o míle vpředu před ostatními. Husité dávno před francouzskou revolucí prosazovali stejné principy. Král Jiří z Poděbrad usiloval o sjednocení Evropy. Po panovnických dvorech v západní Evropě se rozjelo v letech 1462-64 jeho poselstvo, vedené Lvem z Rožmitálu a nabídlo jejich vládcům plán na vytvoření mírové unie evropských států, založené na zásadách rovnoprávnosti členů, jejímž cílem by bylo řešení vzájemných sporů bez použití násilí. Evropě to trvalo pětset let, než se tato myšlenka původem z Čech prosadila. I ve stísněných podmínkách komunistické vlády se v roce 1968 zrodila na tehdejší dobu revoluční myšlenka socialismu s lidskou tváří.
Dnes nám nejde o nic podobného. Netoužíme po socialismu s lidskou holou zadní tváří ale o socialismus západního střihu s vlídnou tváří supermarketů a McDonaldů. Češi opět stojí v čele sociálního a politického pokroku a ukazují světu, jak zhoubný je věčný boj pravice s levicí, když oběma jde jen o jedno: žít si jako prase v žitě. Jak zbytečné je každé čtyři roky prováděné střídání státních úředníků na významných a hlavně vlivných postech. Je třeba je tam ponechat a zajistit jim jistotu, že tam zůstanou až do penze, protože pak budou méně krást státní peníze nebo přestanou vůbec. Jednak proto, že si již nakradli a hlavně proto, aby nepřišli o jistotu trvalého velice slušného platu.
Jestliže řada předních světových politiků a hlavně politologů před čtyřmi roky nepochopili dějinný význam opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD, pak je načase, aby se začali zajímat o nové objevné postupy českých politiků střední levice a střední pravice, kteří cílevědomě budují cestu zlaté střední prosperity, která konečně sjednotí národ do té občanské společnosti, o které jen sní Václav Havel a kterou proti jeho vůli vybudují Klaus se Zemanem. Špidla to jako politický zajíc ještě nechápe, musí si počkat, až se Klaus odebere na místo prezidenta. Tam se ale ještě nechystá, je to starý bojovník, který si chce užít politickou rehabilitaci se vším všudy a stát se alespoň na jedno období předsedou vlády.
Šťastný soulad členů ODS a ČSSD, síť v pozadí symbolizuje projekt zavedení internetu do státní správy
Šťastný soulad členů ODS a ČSSD, síť v pozadí symbolizuje projekt zavedení internetu do státní správy. Uprostřed spokojené ministryně Benešová s Buzkovou
Nechápou to také někteří příliš leví socialisti a někteří příliš praví členové ODS. Je ale na čase sjednotit neustále rozeštvávané občany našeho státu vládou, která bude usilovat o harmonické řízení cestou k sociálnímu smíru a hospodářské prosperitě. Kdo nepochopí tuto výzvu, bude stát stranou jako kůl v plotě. To čeká jak nereformovatelné komunisty, tak zmateně kolísající Koalici, ve které jak Unie svobody, tak i Lidová strana ztratily svoji původní alespoň trochu čitelnou tvář.
Doba přeje odvážným politickým experimentům. Jestliže se ukáže, že si politické strany nemusí pomocí trapných prostředků propagandy konkurovat, ale že je pro občany mnohem přínosnější jejich spolupráce, nechť se tak stane. Stabilita bez zbytečného boje přispěje k větší profesionalizaci politiků ve skutečné odborníky kvalifikované pro řízení státu. Časem zcela vymizí žabomyší boje stravující vnitřní síly politických stran, které budou usilovat o co největší shodu v zásadních věcech. Místo, aby se národy vnitřně sjednocovaly v boji proti vnějšímu nepříteli, sjednotí se v zájmu národního blaha.
Zdá se vám, že si ze současné politické situace dělám bohapustou legraci? Vůbec ne. Když jsem to dopsal, pomalu začínám věřit, že tahle třetí cesta má opravdu perspektivu. V manželství přece také máte konflikty a rozdílné názory. Ale jen rozumná střední cesta plná kompromisů vás dovede ke zlaté svatbě. Jinak jen létají talíře a dělí se majetek.

29.4.2002 - Nemám rád televizní upoutávky !!!
Tady jsou mistři světa v množství upoutávek!Je to jako mor, neustále jich přibývá. Je to výsledek maniakální práce televizních střihačů a režisérů. Nikdo se na to nedívá (stejně jako na reklamy), nikdo si nedělá poznámky - natož aby si pamatoval, že za pět dní se bude něco dávat. Zbytečně to vyčerpává vysílací čas, téměř to budí podezření, že je v tom zlý úmysl zaplnit nějak vysílací čas a přitom za odvysílané minuty nikomu nezaplatit ani korunu honoráře. Nevím jak vy, ale já se teprve kolem 19:00 hodin začínám shánět, co se případně ten večer bude dávat a zda to bude stát za to. Většina diváků televize to řeší tak, že prostě zapne to zařízení a procvaká si po dvacáté hodině všechny dostupné kanály s cílem zachytit se někde na něčem zajímavém. Ti největší borci pak tráví večer systematickým přepínáním mezi kanály až do úplného vyčerpání. Jakmile najede nějaká reklama, přecvaknou na jiný kanál, kde ovšem také běží reklama nebo upoutávka a tak pokračují pořád dokola.
Existují některé kanály, které kdykoliv navolíte, vždy se vysílá upoutávka nebo reklama. Ta je také výživná: TV Nova právě teď: "Nové Ria Ultra jsou prodyšné (moje oblíbené...). Prima: "Stačí přidat uzeninu". Moskva 1: "Matorne maslo Nomer adin, Móbil!". Příkladem rekordmanů v uvádění upoutávek je Hallmark nebo National Geographic, ten vítězí, upoutávky jsou jeho hlavním programem. Kdy se vlastně vysílají anoncované programy, to je pro mě naprostá záhada, protože tam vůbec neuvádějí, kdy se to bude vysílat. Proto volám: Pryč s upoutávkami!

29.4.2002 - Vy se opravdu nemodlíte?
To ale děláte velkou chybu. Že nevěříte v žádného boha? To vůbec nevadí, přesto se v zájmu vaší duševní hygieny můžete pomodlit třeba ke svým předkům. Ti přece určitě existovali. Že vám je modlitba k ničemu? Tomu nevěřte a zkuste to. Možná, že se vám pak ten den bude zdát nějaký lepší a úspěšnější. Že žádnou modlitbu neznáte? Nevadí, můžete si přece vymyslet nějakou vlastní, pro začátek zkuste třeba tuhle:
Dobrý Bože, stůj dneska při mě, protože tento den je pro mě moc důležitý, ohlídej mě, ať neprovedu nějakou pitomost, ať nezklamu, ať to nezvorám, ať všem ukážu, že na to mám.
Pro bezvěrce: Moji dávní předkové, všechny vás sice neznám, ale protože jsem tady na světě, musí vás být za mnoho tisíc let nekonečná řada. Stůjte dneska při mě, abych nebyl na všechno tak sám.
Uvidíte, že vám taková malá modlitba, vaše soukromé zaklínání, určitě pomůže získat ztracenou jistotu, když si uvědomíte, že na to všechno nejste vlastně úplně sami. Asi si říkáte, že ten Ahasweb ke stáru začíná ztrácet rozum. Ale já jsem se modlil už coby malé dítko, pro změnu před spaním. Začínalo to nějak jako ...Andělíčku, můj strážníčku, opatruj mi mou dušičku. Opatruj mě ve dne v noci, opatruj mě od zlé moci.
Pravda, co bylo včera, to si pořádně nepamatuju, co jsem si říkal před spaním před léty padesáti, to se mi vybavuje docela jasně. Tak si zkuste třeba tu o andělíčkovi, třeba vám pomůže při nespavosti. Tenkrát jsem vždycky usnul, jako když mě do vody hodí pln jistoty, že mě anděl střeží a mohu klidně spát. Nezapomeňte se ale zamknout v bytě, množí se noční loupeže. Otevřít potichu nezamčené dveře vašeho bytu je snadné a ráno se můžete probudit ve vykradeném bytě. Také se ale ani probudit nemusíte, když vás andělíček opustí vystrašený lupiči hovořícími mezi sebou potichu rusky.

29.4.2002 - Zkontrolujte si svůj prohlížeč !!!
Správně aktualizovaný MSIE 5.50
Poštovní viry stále útočí na naše počítače. Zejména se jedná o chybu prohlížeče, který dovolí při otevření mailu spuštění přílohy. Jestliže používáte nejrozšířenější prohlížeč Microsoft Internet Explorer, zkontrolujte si, zda máte tu správnou verzi včetně servisních balíčků (Servise Pack) a opravných "záplat", které Microsoft postupně vydal. Začněte tím, že si v otevřeném okně IE prohlížeče klepněte na volbu Nápověda (v anglické verzi Help), a pak na volbu O aplikaci Internet Explorer (About Internet Explorer). V zobrazeném okně si ověřte, že máte nejméně verzi 5.01 (nikoliv verzi 5.00!) nebo 5.5 a v položce "Aktualizované verze" ("Update Versions") je i hodnota SP2, pak je opět vše v pořádku, protože Servise Pack 2 obsahuje i potřebnou záplatu (Patch).
Jinou správnou možností je, že vaše verze je 5.01 nebo 5.5 + Servise Pack 1 a zároveň patch "q290108" (tzn. že v položce "Aktualizované verze" jsou hodnoty SP1, q290108). Pokud tam máte jen SP1, ale ne patch "q290108", pak si jej stáhněte zde. SP1 je podmínkou správného fungovaní patche "q290108", pokud SP1 nemáte, stáhněte si raději pro verzi 5.01 rovnou SP2 zde. Máte-li verzi 5.5, je SP2 je zde.
Při stahování si vyberte v položce Select Language hodnotu podle toho, jakou jazykovou verzi prohlížeče máte. Jinou možností je instalace Internet Exploreru verze 6.0, ale jen pro Windows 98 a vyšší verze. Máte-li jen telefonické připojení, opatřete si raději zdarma instalační disk například na serveru Atlas.
I po těchto provedených opravách a instalacích to neznamená, že jste zcela chráněni proti virům v poště. Úprava zajistí, že když vám přijde e-mail s virem v příloze, tak se po otevření mailu či zobrazení náhledu příloha nespustí automaticky, ale místo toho se zobrazí dialog s dotazem, zda chcete soubor spustit nebo uložit. Nikdy žádnou přílohu nespouštějte a ukládejte jen přílohy z takových mailů, které pokládáte za bezpečné. Ty po uložení zkontrolujte vaším antivirovým programem s pravidelně aktualizovanou antivirovou databází. Maily, které považujete za podezřelé raději ihned smažte. Je lepší smazat omylem neškodný mail, který vám může odesilatel poslat znovu, než aktivovat některý vir.
A ještě malé opakování z mých dřívějších návodů: Jestliže používáte jako poštovní klient Outlook Express, nastavte si zobrazování přijatých zpráv bez náhledu takto: zvolte v nabídce Zobrazit, Rozložení... a v položce Zobrazit náhledové okno zrušte zaškrtnutí. Tímto opatřením zabráníte spuštění těm virům, které se dokáží spustit už při zobrazení přijatého mailu v náhledovém okně.
Máte-li ke své poště přístup i přes WWW stránky vašeho připojovatele, nejlepším postupem je před stažením pošty provést redakci mailů přes prohlížeč, zlikvidovat zbytečné a nebezpečné maily a teprve pak si stáhnout tu "opravdovou poštu" bez reklamního bláta, přiblblých "mailů" s megabajtovými přílohami ve Wordu a hlavně bez nebezpečných mailů.
Protože většina těchto mailových virů je psána ve VBScriptu, zabraňte spouštění těchto scriptů ve vašem počítači. V Průzkumníkovi je třeba změnit nastavení asociace - akce, která se má provést při pokusu o otevření souborů s příponou .VBS a VBE. Jak na to? Průzkumník, volba Zobrazit, Možnosti složky, Typy souborů, najít záznamy pro VBS a VBE označené Soubor v jazyce VBScript a upravit jej Místo výchozí akce pro *.VBS, ktera je "Otevřít" definovat akci "Upravit". To je vše, soubor *.VBS nebo *.VBE se otevře v Notepadu, ale nespustí se a tak se vir neaktivuje.

29.4.2002 - Také používáte jednorázové pleny?
Nemám na mysli právě vás osobně, i když člověk nikdy neví, co ho ke sklonku života čeká. Můj dotaz směřuje k matkám a otcům, kteří svá robátka halí do progresivních papírových jednorázových kalhotek v zájmu uspoření práce s praním dnes již starodávných bavlněných plenek. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že to v žádném případě není povznášející práce nemluvě o spoustě času vynaloženého na praní, máchání a žehlení. Užil jsem si toho docela u dvou dětí dost, moje drahá žena ještě víc.
Právě teď ale rodiče v Británii stojí před nezvyklou volbou: používat jednorázové pleny, nebo najet na pleny klasické? Od minulého čtvrtka se rozjela v zemi týdenní kampaň za návrat k bavlněným plenkám. Ročně totiž končí na skládkách značné množství použitých jednorázových plen, což prý obnáší až čtyři procenta domovního odpadu v zemi, kde jich děti spotřebují za jediný den celých osm milionů (asi tak 2000 tun denně, 730 000 tun ročně!). A tak radní z hrabství Oxfordshire se rozhodli, že v rámci týdne boje proti papírovým plenkám těm, kteří se přihlásí u některé z místních soukromých prádelen, radnice proplatí účet za vyprání, nebo, když si je vyperou doma, vrátí jim peníze za jejich nákup. Prý to obecní kasu přijde na méně peněz, než likvidace jednorázových plenek.
Předpokládám, že se v Británii vybírá poplatek za likvidaci odpadu stejně jako u nás. Znamená to, že uvědomělým rodičům tak vrátí část peněz, které si zaplatili za likvidaci domovního odpadu. Je to v pořádku nejspíše i z ekologického hlediska, protože na výrobu buničiny, ze které jsou jednorázovky, se spotřebuje asi mnohem více vody a elektrické energie, než je třeba na jedno vyprání a vyžehlení pleny. Zajímavá je informace, že se v Británii prádelny zabývají praním posr.... plínek. Moc si to nedovedu představit, jak to doma rodič skladuje a jednou týdně to nosí do prádelny...
V každém případě si podobná akce u nás zkrachovala na tom zpětném vyplácení peněz snaživým ekologicky jednajícím rodičům. Byla by to přece práce navíc pro naše již beztak přepracované nově najaté obecní úředníky vybírající odpadkovné z každé hlavy v tomto státě.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.