Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 325, 20.5. - 21.5.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

21.5.2002 - Záhadný britský průjem v Afghánistánu.
Záhadné horečnaté onemocnění do včerejška propuklo u dalších 20 britských vojáků a jejich počet tak stoupl na 38. Postižení vojáci mají horečky, zvrací a trpí průjmem. Osm jich bylo evakuováno do Evropy, ostatní se léčí na svém dosavadním pracovišti. Britské ministerstvo obrany prověřuje teorii, že nákaza připomínající střevní katar se rozšířila s potravinami, v podezření je ale i voda. O aktuální situaci na místě jednal včera náčelník generálního štábu české armády generál Jiří Šedivý s velitelem nemocnice plukovníkem Jindřichem Sittou. Tiskové oddělení generálního štábu poté informovalo, že čeští lékaři nabídli svým britským kolegům pomoc.
Takové střevní potíže nejsou žádná legrace. Pořádná a úporná běhavka může vyřadit z boje celou armádu. Píše o tom zasvěceně náš klasik, který jistě podobné patálie zažil na vlastní kůži na Balkáně nebo v Rusku:
"Poslyšte, doktore," přerušil ho hejtman Ságner, "nejde o Schillera. Co je vlastně s kadetem Bieglerem?"
Válečný doktor Welfer se usmál. "Aspirant na důstojnickou hodnost váš kadet Biegler se posral... Není to cholera, není to úplavice, prosté a jednoduché posrání. Vypil trochu více koňaku, váš pan aspirant na důstojnickou hodnost, a podělal se... Byl by se patrně podělal i bez vašeho koňaku. Sežral tolik kremrolí, které mu poslali z domova... Je to dítě... V kasině, jak vím, pil vždy jednu čtvrtku. Abstinent."
Doktor Welfer si odplivl. "Kupoval si linecké řezy."
"Tedy to není nic vážného'?" ozval se hejtman Ságner, "ale přece taková věc... kdyby se to rozšířilo." Nadporučík Lukáš vstal a řekl k Ságnerovi: "Děkuji za takového zugskomandanta..."
"Trochu jsem mu pomohl na nohy," řekl Welfer, kterého neopouštěl úsměv, "pan batalionskomandant zařídí další... To jest, předám zde kadeta Bieglera do nemocníce... Vydám vysvědčení, že je to úplavice. Těžký případ úplavice. Izolace... Kadet Biegler přijde do dezinfekčního baráku... Jest to rozhodně lepší," pokračoval Welfer s tímže protivným úsměvem, "buď posraný kadet, nebo úplavicí stižený kadet..."
"

21.5.2002 - Politikové směřují se sportem k trvalé invaliditě.
Se zraněným kolenem dorazil do cíle víkendového městského běhu v Praze místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. "Upadl jsem u nemocnice na Františku. Mám lehký úraz kolena a teď půjdu na tetanovku", řekl propocený ministr a dodal, že trať byla příjemně rychlá a nálada výborná.
Na prvního Máje se ministr zdravotnictví ve čtyřicetikilometrové rychlosti při jízdě z kopce otočil, spadl z kola a zlomil si klíční kost. Od té doby je v domácím léčení. Kontrolní vyšetření ale ukázalo, že má zlomená i tři žebra. Docela slušný držkopád na ministra zdravotnictví.
Známý je sportovní úraz bývalého prezidenta Clintona, Václav Klaus je rovněž viděn často o berlích a tak politici všeho věku nasazují zdraví v chorobné touze dokázat národu, jak jsou fit a že mají také takové obyčejné lidské záliby, jakou je i sport. A navíc je to "zdravá" záliba, která ale bohužel většinou vede k trvalé invaliditě nejen u vrcholových sportovců. Pravdou je, že politik tak může snadněji oslovit své voliče, zejména ty, kteří svůj intelektuální život naplňují četbou výhradně sportovních stránek našich deníků. Faktem ale je, že i ty úrazy mohou vzbudit ve voličovi sympatie, zejména ženy tak mohou politika politovat a třeba mu i věnují hlas ve volbách.
Přesto máme politiky, kteří se sportu vyžadujícímu fyzické úsilí vyhýbají jako čert kříži a raději věnují pozornost obsahu různých lahví či výtvorům kulinářského umění. Těm bych doporučil se zapojit do celonárodního televizního hnutí "Vaříme s...", "Pijeme s..." nebo "Moji miláčkové", tedy zvířecí. Zvěčnělý Lux měl přece docela úspěch se svými králíky a hlavně s početnou rodinou. Těm mladším politikům tedy radím: milujte se a hlavně se množte! Vaše velká rodina vám získá určitě větší sympatie voličů, než nejasné sliby a plamenné projevy na náměstí.

20.5.2002 - Nemáte nějaká atraktivní předvolební témata?

Témata vymyšlená našimi politiky

Benešovy dekrety a vstup do EU

Reforma penzijního systému

Daňová reforma

Regulace nájemného

Profesionální armáda

Přímá volba prezidenta

Rovná daň

Přídavky na děti

Svěřenecké fondy

Majetková přiznání

Novomanželské půjčky

Zdroj: NEWTON IT
Podle jednoho z mnoha průzkumů obsahu předvolebních kampaní hlavních politických stran všichni politici vyvolávají prakticky stejná hesla a slibují voličům téměř totéž. Přitom je obyvatelstvo naší malé země uprostřed Evropy více a více zmateno, kdo je vlastně kdo, kdo po volbách půjde s kým do koalice nebo zda někdo s někým uzavře opět něco jako opoziční smlouvu. Zmatek to toho zanáší i prezident, který naznačil, že nevylučuje ani menšinovou vládu, i když v rámci své nepolitické politiky nevyjasnil, kterou že partaj má na mysli. Začíná se ztrácet rozdíl mezi stranami levicovými a pravicovými zejména proto, že už nikdo jasně nechápe, co je vlastně levicový či pravicový názor, o volebním programů nemluvě. Zřejmě přece jen spějeme do situace, kdy zde budou pouze strany politicky nejasné, orientované spíše na obecně lidské a občanské problémy, které trápí ty, o které se mají strany a vláda vlastně starat. Sice se takové jednání často označuje za populistické, což je třeba vnímat jako hanlivé označení pro takové politiky, kteří před volbami slibují zařídit obecné blaho národa a po volbách utrpí totální ztrátu paměti. Bylo by ale krásné, kdybychom mohli alespoň jednu stranu označit za obecně prospěšnou, snažící se o to, co má být tím hlavním úkolem politiků a politiky vůbec: všeobecné blaho obyvatelstva.

20.5.2002 - Boj s teroristy bude něco jako třicetiletá válka.
Teroristická organizace Al-Kajda nejspíše zvažuje další útok. Cílem se mají stát velké obytné objekty ve Spojených státech. Oznámil to Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Mluvčí FBI Debbie Weiermanová v sobotu ve Washingtonu oznámila, že úřad získal informace, podle kterých operativci Al- Káidy "zvažují v neupřesněných oblastech Spojených států pronájem bytů, v nichž by pak nastražili nálože".
Albrech Dürer: Čtyři jezdci apokalypsy.Bílý dům také obhajoval své rozhodnutí nevarovat Američany před možností teroristických útoků Al Kajdy před 11.zářím 2001. Prezidentova administrativa přiznala, že na možnost únosu letadel upozorňovaly tajné služby několik týdnů před katastrofou. Úřady tehdy na nebezpečí upozornily pouze Federální správu civilního letectví a americké ambasády, nikoliv už veřejnost.
Vypadá to, že se tentokrát raději rozhodly tajné služby rozpoutat v USA masovou paniku mezi civilním obyvatelstvem jen proto, aby měly alibi v případě skutečného útoku. Američané žijící ve velkých domech se chystají je opustit a odstěhovat se "někam na venkov", prostě někam, kde nebudou latentním cílem teroristických útoků. Hlavního teroristu bin Ládina se stále nedaří polapit, což nedává dobré vysvědčení žádné ze státních amerických institucí včetně armády, které se mají postarat především o ochranu civilního obyvatelstva před útoky, které tento plánovač a velitel hordy bojovníků svaté války připravuje. Civilizovaný svět se může postupně proměnit v permanentní bojiště, kde začne platit heslo "Můj dům, můj hrad". To, co se dnes děje na Středním východě se může začít odehrávat kdekoliv kolem nás. Celá dnešní "válečná" situace může brzy připomínat běh událostí, ke kterým docházelo zcela běžně v průběhu evropské třicetileté války, kdy nebylo jasné, kdo s kým vlastně válčí proti komu, kde je ta hlavní osa zla. Malá exkurze do událostí kolem Vyššího Brodu není bez zajímavosti(pramen zdeOtevřít v novém okně):
"Stavovské vojsko bránilo vyšebrodský průsmyk proti císařským vojskům jak z rakouské strany, tak i od Krumlova. Dne 19. listopadu 1618 žádal kapitán Buquoy (Rod výrazně zbohatlý v době pobělohorských konfiskací a v dalším průběhu třicetileté války, jehož členové byli po Bílé hoře ve významných funkcích císařského.) o posilu pěti set mužů s tím, že obsadí všechny cesty do Rakous ve Vltavici, u Svatého Tomáše i u Vyššího Brodu. Jeho jednotky obsadily Vítkův Hrádek, který však 29. listopadu opustily. Císařská vojska několikrát zaútočila z Krumlova a koncem listopadu obsadila Rožmberk.
Joschův mlýn byl vydrancován, Georg Lichtenberger z Rybářského dvora zabit, Weihmühle je označen jako prázdný statek a v Bystré vypukl požár. Stavovská vojska vystřídala vojska císařská, kde 300 jezdcům velem Schmolinský, a spolu s ním přitáhl i hejtman Augustin Hock se dvěma prapory pěšáků a 200 jezdci. Obě jednotky císařské armády se ubytovaly ve Vyšším Brodě a v klášteře. Dne 3. prosince 1618, ráno mezi sedmou a osmou hodinou, byla oddílem vojáků vypleněna vesnice Kamenná. Rozsekali truhly, vzali všechno oblečení a odehnali 84 kusů hovězího dobytka. Která armáda to byla, zda stavovská nebo císařská, to dopis plný nářků vyšebrodského opata neuvádí. Krutou zimu roku 1619 přežily obě válčící strany v relativním klidu, ale již 28. dubna 1619 zaútočila hornorakouská protestanská vojska pod vedením hejtmana Hohemecka, vytlačila císařské vojsko z vyšebrodského kláštera i z celého kraje, obsadila Rožmberk, loupila a plenila v celé okolní krajině. V květnu 1619 zaútočil maršál Buquoy na Rožmberk poprvé, a městečko vyplenil a vypálil. Hrad zůstal tehdy v držení stavovského vojska, ale při druhém útoku Buquoye v září 1619 se dva slezské praporce stavovské pěchoty vzdaly a císařští vojáci zde získali velkou kořist, zejména obilí. Porážka stavovského vojska v Rožmberku měla za následek i nucený odchod protestanského stavovského vojska z Vyššího Brodu. A tak v září 1619 se ve vyšebrodském klášteře opět střídají vojska. Nebylo to však nadlouho, neboť na přelomu let 1619 a 1620 přitáhlo do Vyššího Brodu znovu stavovské vojsko, kterému velel Jindřich Šlik.
"
Jiný pramenOtevřít v novém okně uvádí velice výstižnou definici této ničivé války-neválky: "třicetiletá válka, poslední evropská náboženská válka, zasahující 1618 - 48 (resp. 1659) celou střední, zápaní a jihozápadní Evropu. Je rozdělována na 5 konfliktů: českou válku, falckou válku, dánskou válku, švédskou válku a švédsko-francouzskou válku. Byla ukončena 24. 10. 1648 uzavřením míru vestfálského, avšak konflikt mezi Francií a Španělskem pokračoval až do pyrenejského míru 1659. Od roku 1635 přestala být třicetiletá válka náboženským konfliktem; francouzským vstupem došlo k promísení koalic bez ohledu na konfesi. Stala se bojem mezi teorií univerzalismu (Habsburkové) a bojem o prosazení národních zájmů (Francie, Švédsko). Představovala do té doby nejničivější vojenský konflikt."
Jak se vám to líbilo? Krásná ukázka toho, jak armády či spíše bandy teroristů ve válce plné chaosu, rabování a loupení, nesmyslného ničení a zabíjení likvidovaly vše, co Evropané do té doby stvořili. Albrech Valdštejn, Wallenstein, Albrecht Wenzel Eusebius von,  * 24. 9. 1583 Hermanitz (Hermanice, CZ), † 25. 2. 1634 Eger (Cheb, CZ; ermordet)To, že se chystá něco podobného třicetileté válce už pochopili i naši nejvyšší armádní i státní činitelé v čele s prezidentem Havlem, když symbolicky pojmenovali První mechanizovanou divizi jménem Albrechta z Valdštejna. V podřízenosti má dvě mechanizované brigády, pět pluků a tři prapory. V budoucnu se stane součástí německo-amerického sboru v NATO. Její vojáci i s technikou budou pod velením divize časem nasazováni v případě potřeby do operací aliance. Jen jim ušlo, že Albrecht stál na straně Habsburků, byl nelítostným velitelem bandy vrahů a raubířů. Pravdou je, že se zasloužil o budování protičeské armády a když se mu zachtělo české koruny, byl svými nejbližšími kumpány zabit. Opravdu krásný patron pro naši divizi. Doufejme, že tak nedopadne stávající velitel naši zřejmě nejlepší divize a že se nepokusí podle Valdštejnova vzoru o uchopení moci a nastolení, jak bychom dnes řekli, vlády vojenské chunty. Přesto se musíme se sílícím nebezpečím ze strany nejrůznějších radikálů, mafií a teroristů obávat v demokratické společnosti nenormálního posílení významu armády, policie a tajných služeb. Tato represivní síla ovšem neochrání nás občany před hrozícím nebezpečím, s bídou se jí podaří ochránit naše ústavní činitele a méně už samu sebe.
Takže na závěr jedna rada: zakupte si pořádnou zbraň (legálně, samozřejmě), vykopejte si na zahradě protichemický kryt a pořiďte rodině plynové masky. Kdo nemáte zahradu ani peníze na zbraně, munici, zásoby a masky, pomodlete se s naším milým biskupem Graubnerem za spásu duší našich bývalých sudetských spoluobčanů, aby se jim lepší spalo s vizí nějaké té náhrady škod vyplacené naším státem v eurech. Třeba je to odvrátí od jejich utkvělé myšlenky, jak k nám zase vpochodují v bílých podkolenkách. To by se nám s těmi teroristy dohromady už opravdu nehodilo.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.