Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 327, 5.6. - 7.6.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

7.6.2002 - Dejte si naposledy homeopatický guláš.
Od ledna roku 2002 platí nařízení pro všechny vyvařovny, jak se má správně po evropsku provádět vyvařování jídel. V restauracích, školách, vyvařovnách pro chudé, prostě všude, kde se podává a prodává něco teplého k snědku. Inspirace evropskými předpisy je jasná. Teplé jídlo musí být cca 37 stupňů teplé, nesmí se dodatečně přihřívat a hlavně nesmí být starší 8 hodin. Zvláště to platí na jídlo dovážené do stravovacího zařízení. Zeptejte se v kterékoliv veřejné kuchyni a uslyšíte jeden hlas o tom, jak nesmyslné a nemožné je toto nařízení. Za nedodržení jsou velké pokuty. Kdo bude ale prokazovat, kdy se kontrolované jídlo začalo vařit, je ve hvězdách. Jak do tohoto nařízení zapadá prodej zmrazených hotových jídel, není příliš jasné. Taková jídla jsou často stará i několik let a před podáním se ohřívají.
V Praze prý existuje hospoda, ve které se vaří guláš už od středověku tak, že to, co zbylo od minulého dne, se použije jako základ a hlavně přísada nenahraditelné chuti pro nový gulášek. Host si tak může vlastně dopřát mikroskopické, vlastně homeopatické množství původního guláše, který se začal vařit po otevření hospody někdy v patnáctém století. S takovou specialitou se ale bruselští úředníci dozajista nesmíří. Odporuje to totiž jejich až chorobné snaze o přesné definování všeho, s čím se evropský nadčlověk s visačkou EU může na jejím území setkat. Našinec by jim ale poradil po česku: dejte se vyšetřit na hlavu, pánové.

7.6.2002 - Tak mě definitivně ujel vlak, nic nechápu.
Vypadá to, že jsem se stal natolik zaostalým, že přestávám chápat bouřlivě se rozvíjející český jazyk. Zatím jsem se naivně domníval, že ať narazím na českém internetu na cokoliv, budu tomu rozumět a s trochou snahy pochopím, o čem se píše. Bohužel, dnes jsem narazil na generační bariéru, kterou nejsem schopen překonat. Následující autentický text považujte za test. Pokud jej alespoň trochu strávíte, pak vám ještě snad vlak neujel. Jinak vám nezbývá, než se vrátit do hrobu. Jedná se o literární formu zvanou za starých časů úvodník, tolik jsem ještě z umístění textu pochopil:
"Čaj! Tak je to v pytli. Winter is fuck, jak by řek Básník, takže SNB do skříně, pokud ovšem nemáte nějaký extremně prachatý rodiče a nedáváte si zrovna nějaký masíčko v Alpách/ Pyrenejích/ Doupovskejch Vrších. Já osobně miluju tenhle přechod mezi WIN-->SPR. Všechno je takový voňavý, všude svítí sluníčko, začínaj první openair parties. Mínusy to má ale taky – třeba to, že se nedá moc rachle jezdit v kárách, když se rojej poliSHi – a vůbec – kočky smrděj, parentz pruděj… Asi trochu kecám – jsem a bit pod vlivem terracarbonuJ - Woola Sheepstyler trávil celou zimu v Ekvádoru a nevrátil se zpátky s jedním, ale dvěma kuframa;-). Je to úplně o ničem jiným. Jsem už quite, jen mám oznámit, že CB hledá nový typany do brand:new redakcičky novýho plátku Sex, SK8&SNB, kterej vzniká v Praze. K dostání od qětna v papershopech. Čauvajs Freestyler"

5.6.2002 - Viceprezident společnosti El Paso spáchal sebevraždu.
Charles Dana Rice, viceprezident americké energetické společnosti El Paso podle sdělení firmy spáchal sebevraždu. Na tuto šokující informaci okamžitě zareagovala cena akcií, která klesla o čtyřiadvacet procent. Společnost El PasoOtevřít v novém okně je největším provozovatelem sítě plynovodů ve Spojených státech a mimo jiné obchoduje s energiemi. Smrt jednoho z klíčových manažerů firmy tak v povědomí investorů vyvolal pocit analogie s pádem obří energetické společnosti Enron, jejíž vrcholný manažer začátkem letošního roku také spáchal sebevraždu. Pokles ceny akcií El Paso byl za poslední rok trvalý a sestoupil z $60 na pouhých $28. Pád se ale dnes podařilo zastavit a nastává mírný vzestup. Firma Podrobnosti zde...vydala toto oficiální prohlášení: " The employees of El Paso Corporation are deeply saddened by yesterday's tragic news of the death of Charles Dana Rice, 47, senior vice president and treasurer. "Dana was a member of the El Paso family for 25 years and was a personal friend," said William A. Wise, chairman, president, and chief executive officer. "Dana was a tireless worker, a valued contributor, and will be missed both as a business associate and as a friend. Our hearts and prayers are with his wife and their family.""
Podrobnosti o akciích firmy najdete zde >>> nebo klepnutím na graf.

5.6.2002 - Čeká nás útok teroristů nebo policejní stát?
Ministr spravedlnosti USA John AshcroftMinistr spravedlnosti USA John Ashcroft oznámil, že v rámci posílení " preventivní role při potírání terorismu" se z FBI stane organizace, která bude moci volně sledovat aktivity občanských, politických a náboženských organizací na veřejných shromážděních i na internetu. Kdykoli tedy bude chuť někoho prověřit, mohou to agenti udělat dokonce i na základě rozhodnutí šéfa regionální úřadovny. Doposud se mohli agenti do této sféry pustit jen při podezření z trestné činnosti a se schválením ústředí ve Washingtonu. " Naší filozofií nyní je nečekat, až se budeme probírat troskami po teroristickém útoku. FBI musí spíše zasáhnout včas a agresivně jít tam, kde existují informace", vysvětlil Ashcroft.
Ano, je to prosté. Pokud si někdo přeje absolutně bezpečný stát, nebo alespoň bezpečný proti útokům teroristů, je nezbytné každého obyvatele státu považovat za latentního teroristu ať už z přesvědčení nebo protože je šílený. Z počátku bude nutné sledovat jen ty vytipované jedince a organizace, později to nutně skončí u systému, který zavedli v minulosti Němci za Hitlera nebo komunisté všude, kde vládli. Rovněž bude nutné neprodyšně uzavřít hranice a omezit jakýkoliv nekontrolovatelný pohyb osob mezi státy. Mezi civilní obyvatelstvo bude nutné nasadit dobrovolné aktivisty do každé ulice, do každého domu nejméně dva, aby se vzájemně kontrolovali a udávali. Za vlastnictví jakékoliv zbraně až do ráže flobertky je třeba nasadit trest nejméně 15 let v pracovním táboře. Všichni obyvatelé musí ohlásit na policii všechny své zahraniční příbuzné a známé. Kdokoliv někam přes všechna omezení přesto na zvláštní povolení vycestuje, podá vždy při výslechu po svém příjezdu podrobnou informaci o každém kontaktu, který měl v zahraničí s kýmkoliv, zejména se svými příbuznými nebo známými. Vojáci a policisté nebudou smět vyjíždět za hranice vůbec, aby se tam neinfikovali nějakými protistátními názory.
Už vám to stačí? Dá se toho zavést ještě mnohem více a všechny postupy byly již dávno podrobně propracovány a popsány. U nás bychom jistě našli spoustu specialistů, kteří by mohli pracovníky FBI řádně vyškolit a instruovat, jak na to. Po zdokonalení zejména zaváděním nových technologií pro sledování a odposlouchávání osob by pak mohli tyto cenné americké zkušenosti přenést do naší domácí praxe.
Skončily by dnes běžné patálie z emigranty, protože by je spolehlivě zastavily ostnaté dráty nabité proudem, které jsme tak nepředvídavě odstranili. Dalo by se s úspěchem tvrdit, že organizátoři našeho převratu tak posloužili mezinárodnímu terorizmu i mezinárodnímu zločinu v jeho expanzi po celém světě. Vždyť právě přes náš stát vede nyní hlavní cesta kurýrů s drogami z Balkánu do západní Evropy. Proč je pracně chytat, když je můžeme jednoduše zastavit zavřením hranic. Zastaví se tak i nesmyslná nákladní doprava proudící vytrvale přes naše území, která ničí nejen naše silnice, ale i životní prostředí zejména těm obyvatelům, kteří nuceně žijí u silnic, na kterých se provoz řítí celých 24 hodin.
Asi jste si právě řekli, že jsem se snad zbláznil. Ale to byste mohli také tvrdit o americkém ministrovi spravedlnosti nebo o našm milém Standovi, který také požádal o více policistů a až nastoupí nějaký jiný ministr vnitra, bude chtít ještě více a více i další techniky pro zajištění našich hranic v souvislosti se vstupem do EU, i když to asi zatím ostnatý drát nabitý proudem nebude. Co ale není dnes, může být zítra. Jen si uvědomte, že pokud chcete žít v naprosto bezpečném státě, je nutné udělat všechno to, co jsme se skončením totalitní vlády komunistů zrušili. Se všemi důsledky ovšem, takže zase nebudou banány ani pasta na zuby a toaletní papír.
Zdá se, že se do toho ale nikomu moc nechce, dobrovolně by takový převrat jistě neproběhl. Vyžadovalo by to novou říjnovou revoluce, nejlépe v listopadu. A tak můžeme jen doufat, že občas se podaří FBI nebo dokonce i naší policii dopadnout nějaké spiklence, postavit je před soud a dokonce je i odsoudit. I když to se nedělá ani s těmi, které seberou v Afghanistánu, ty hodnější dokonce jen vyhošťují ze země. Asi aby se zrekreovali, nabrali sil k dalšímu boji. Vždyť i asistent generálního tajemníka NATO pro věci politické pan Klaus-Peter Klaiber označil Zajatecký tábor Shibargan v Afghanistánu.Afghánský zajatecký tábor za tábor " Like Auschwitz". Pravděpodobně tam postrádal splachovací klozety, nerezem se blýskající kuchyň plnou dobrot a pohodlné válendy s barevnou televizí. Takhle s tím pánové z NATO nic nesvedou a tak raději budou špiclovat vlastní národ jen proto, že to s ohledem na stávající vybavení FBI lidmi a technikou je to nejpohodlnější, co se dá udělat. Jenže se stejně v těch hromadách informací utopí a nebudou schopni nalézt teroristy, kteří vždycky budou jen tou jehlou v kupce sena.
Takže celý demokratický svět stojí před tím, jakou cestu si vybere: zda tu vedoucí k totalitnímu leč bezpečnému státu i když chudému, nebo cestu vedoucí do veselého a svobodného světa plného aut a jiného zboží, pašeráků zboží, obchodníků s bílým masem, se zbraněmi a s drogami. Světa zabydleného seriovými vrahy, výrobci a prodejci té nejodpornější pornografie, nájemnými vrahy a hlavně násilnými lupiči všech kalibrů.
Vůbec to dnešním politikům nezávidím, protože pochybuji, že někudy vede nějaká zlatá střední cesta. Určitě budeme muset jaksi taksi přitvrdit, třeba podobně jako to dělají v Thajsku s drogami nebo v USA s recidivisty, pro které mají věznice, jež by naši humanisté označili dozajista za koncentrační tábory. Přiznám se, že tento článek dávám s jistými obavami na v tuto chvíli ještě svobodné médium, kterým je internet. Pokud jej projedou SW roboti FBI, a to se určitě stane, možná nastanou problémy. Takový program totiž hledá klíčová slova, mezi něž dozajista patří i jména úředníků americké státní administrativy a řada jiných slov, která raději nebudu uvádět. Kdo máte návod na dokonalý bezpečný a demokratický stát, napište.
Ještě na závěr názory několika Američanů:
" Cenou zaplacenou za nové pravomoci FBI bude otevřenost svobodné politické společnosti, protože diskusní skupiny se budou muset obávat, zda FBI nenaslouchá... nebo nenasazuje agenty na veřejná shromáždění," prohlásil profesor práva na Georgetownské univerzitě David Cole. Stejné znepokojení vyjádřil Jason Erb z Rady pro americko-islámské vztahy. " Začne to podkopávat část důvěry a dobré vůle, které existují v těchto institucích, pokud se budete muset obávat, že tam je nasazený agent," řekl. James Dempsey ze Střediska pro demokracii a technologii naznačil, že sledování politických aktivit nic neodhalí, protože teroristé nikdy nic proti USA veřejně nenamítají, prostě najednou udeří.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.