Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 328, 10.6. - 15.6.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

15.6.2002 - Oficiální výsledky voleb do PSP České republiky 2002
najdete na stránkách Českého statistického úřadu:
Hlasy pro politickou stranu, hnutí, koalici Otevřít v novém okně
Základní údaje o volební účasti dle vybraného územíOtevřít v novém okně
Kandidáti celkem, dle věku a pohlavíOtevřít v novém okně

14.6.2002 - Milujte svého bližního a to i když je komunista,
se říká v knize O milosrdenství s Kateřinou Lachmanovou . Server VIRA.CZ z této knihy cituje právě dnes u příležitosti voleb mimo jiné tento zajímavý odstavec:
" Jistěže mohu mít pádné důvody nesouhlasit s komunistickou ideologií nebo s některými způsoby té či oné skupiny lidí. Mám právo být proti tomu, co člověk dělá, ale nikdy ne proti člověku samému. Každé takové nemám rád... zaměřené vůči člověku a vůči Božímu stvoření vůbec představuje v našem srdci zledovatělou oblast. A každé nové pomyšlené či vyslovené nemám rád tuto říši ledu rozšiřuje, takže někdo má nakonec místo srdce ledovou kru. Lépe řečeno, něco na způsob Antarktidy; u ní je totiž zřejmé, že pod letitými nánosy sněhu a ledu pořád zůstává úrodná půda. Stačilo by nechat na ni dopadat slunce, a mohla by se zazelenat... "
Tato smířlivost s komunisty by se mohla stát docela dobrou základnou pro obnovení spojenectví mezi lidovci a komunisty, které tak dobře fungovala před převratem celých čtyřicet let. Katolická církev prostě spoléhá na to, že když je možné udělat z nevěřícího divocha v pralese křesťana, dá se to také udělat i s komunistou. Hlavně když si tím církev získá politický vliv, který bude moci využít ve vlastní prospěch. Kdo se chystáte volit Koalici, tak si uvědomte, že větší její polovinou jsou právě ohební bratři lidovci.

13.6.2002 - Kde se dá volit v zahraničí? Půjdete volit?
Seznam volebních míst ve světě jsem uveřejnil již dříve na stránce Zvláštní volební okrsky v zahraničíOtevřít v novém okně. Zdá se ale, že se jen nepatrný počet voličů dnes odhodlal k často velmi dlouhé pouti k místu, kde mohl v dané zemi volit. Uvidíme, jak dopadne výsledná statistika. No a my, kteří půjdeme volit zítra nebo v sobotu, my to nebudeme mít také lehké. Vypadá to, že opakovaně zvolený termín voleb na pátek odpoledne a sobotu je jeden z největších nesmyslů, jakých se naši politikové dopustili. Zvláště pak, když jsou volby v červnu, kdy se dá očekávat krásné počasí a národ Čechů se houfně v pátek odpoledne přemístí někam na venkov, ti prozíraví odjedou už na dovolenou, protože v červenci a srpnu nebude počasí stát za nic. Spíš to vypadá, že je v tom jasný záměr, aby co nejvíce hlasů získali komunisti, protože ti mají skvělou disciplínu a pokud někam zmizí z velkých měst, pak určitě nejdříve odvolí, aby posílili svoji stranu. A letos bude jejich disciplína ta nejlepší, protože se jim před zraky houpá stále jasnější vize, že by je mohli třeba socani vzít do vlády!
A tak každý z vás, který nebude volit jakoukoliv jinou stranu z lenosti či z jasné blbosti, ten dá svůj hlas komunistům. Zejména si tenhle jednoduchý fakt neuvědomují ti, co by měli jít volit poprvé. Být zítra apolitický znamená být idiotem.

12.6.2002 - Budoucnost našeho národa je zajištěna.
Na základě výsledků mého pozorování můžeme klidně spát a nemít přitom žádné obavy o další osud našeho národa. Projevy předpubertální sexuální aktivity se u právě nastupující generace nijak neliší od zvyků panujících před padesáti a více lety. Přítomností dívek rozpálení chlapci stejně jako kdysi házejí po dívkách bláto a písek, případně je tahají za vlasy a jinak brutálně napadají. Dívky pak s šíleným jekotem prchají před svými nápadníky, avšak jen tak daleko, aby nedošlo k přerušení právě navázaného kontaktu dvou pohlaví. Nemohu sloužit podrobnostmi z oblasti her na doktora, ale domnívám se, že ani tady nedošlo k zásadnějším změnám. Jediné, co postrádám je fakt, že již nelze ve škole dívkám namáčeti cop do kalendáře, což byla velice zábavná forma navazování erotického kontaktu. Rovněž papírové psaníčko bylo nahrazeno neosobní esemeskou. Také již nenacházím na zdech domů křídou namalované klasické symboly ženského pohlaví. Možná je to nedostatkem křídy v kapsách pubescentů, možná tím, že s ohledem na produkci volně přístupné pornografie není podoba této intimní části ženského těla pro chlapce již tak atraktivní. V této oblasti primitivní výtvarné tvorby bohužel neblaze zasáhnul vliv podřadné západní kultury reprezentovaný neumělými mazanicemi zvanými graffiti.
Přesto lze odpovědně konstatovat, že i nadále jsou nastupující generace neodolatelně puzeny přírodními instinkty k erotickým hrátkám a ženská část populace je čím dál tím lépe vybavena k hlavnímu aktu, totiž ulovení žádoucího manžela nutného pro zabezpečení rodiny. Zvýšený počet svobodných matek je ve skutečnosti pouze výrazem jejich lstivosti, s jakou připravují státní pokladnu o peníze a přitom spokojeně žijí se svým miláčkem v rodiném kruhu, aniž by uzavřeli dnes již spíše formální sňatek. Na statistiky se v této oblasti nelze v žádném případě spoléhat.

12.6.2002 - Databáze o DVD nosičích s 500 tituly
Nakladatelství Trade&Leisure Publications (TLP) zpřístupnilo veřejnosti další ze svých on-line magazínů - Dvdmag. Uživatelé naleznou na adrese www.dvdmag.czOtevřít v novém okně unikátní databázi o DVD nosičích. Tato databáze je mimořádná nejen svým rozsahem (momentálně okolo pěti set titulů), ale také hloubkou informací, které o jednotlivých titulech nabízí. Jejím cílem je stát se nepostradatelným pomocníkem a rádcem všem DVD fanouškům před nákupem DVD nosičů. Obdobná databáze zatím na českém internetu neexistuje a ani v rámci internetu světového by nebylo snadné podobnou nalézt.
Databáze využívá obsáhlého archivu recenzí DVD nosičů, uveřejňovaných v časopisu Stereo&Video v rámci přílohy Volume. Jsou zde tak přítomny jak tituly filmové, tak i DVD hudební či nejnověji speciální DVD-Audio nosiče. Zatímco do časopisu se dostanou jen recenze s upravenou délkou a omezeným počtem údajů, limity DVDmagu jsou daleko širší. Autoři zde mohou psát zcela bez zábran, třeba i několik různých recenzí na jeden titul.

12.6.2002 - Miniaturní audio přehrávač Panasonic SV-SD80
Společnost Panasonic Czech Republic s. r. o. v těchto dnech uvádí na český trh nový miniaturní audio přehrávač Panasonic SV-SD80, který pracuje na bázi vyjímatelných SD paměťových karet. Při současné nejvyšší kapacitě SD karet 512 MB nabízí přístroj více než 11 hodin nepřetržitého poslechu v digitální zvukové kvalitě (ve formátu AAC nebo MP3 96 kbps).
Model Panasonic SV-SD80 je svými rozměry 43,3 (š) x 44,5 (v ) x 15,8 (h) mm a hmotností 38 g (včetně baterie) nejmenším*1 a nejlehčím*1 přístrojem svého druhu na světě. Takového stupně miniaturizace bylo dosaženo využitím know-how firmy Panasonic v oblasti technologií LSI a výroby Ni-MH baterií. Výsledná nízká hmotnost a kompaktní design umožňují nosit přehrávač na krku (s přiloženým řemínkem), nebo zavěšený na opasku či kapse.
Panasonic SV-SD80 je úsporný, spotřebuje jen pětinu energie ve srovnání s předchozími modely. Při použití AAA baterie a dobíjecího článku nabízí až 50 hodin nepřetržitého provozu. Díky přiložené stolní nabíječce je nyní mnohem jednodušší i dobíjení.
Podpora formátů AAC, MP3 a WMA dává přehrávači SV-SD80 široké možnosti využití. Tomu odpovídá i bohaté příslušenství, které je součástí balení a sestává se z balíku Panasonic SD Audio PC Recording Kit (software Real One*2, USB čtečka SD karet) a vyjímatelné 64MB SD paměťové karty, na níž lze uložit až 64 minut hudby v módu High Quality (128 kbps), nebo 129 minut v módu Extended Play (64 kbps). Nová paměťová karta také nabízí možnost ochrany autorských práv v souladu se standardem SDMI (Secure Digital Music Initiative).
Audio přehrávač Panasonic SV-SD80 je dokonalým řešením pro všechny, kteří hledají atraktivní vzhled, vysokou kvalitu zvuku a to vše za cenu 9.995 Kč včetně DPH.

10.6.2002 - Za kolik je v Itálii ADSL.
TIN.IT, obdoba našeho telekomáckého IOL.CZ nabízí v Italii internetové pevné připojení ADSLOtevřít v novém okně(Asymmetric Digital Subscriber Line), za 24,95 € + 0,5 € denní poplatek, celkem tedy 760+460=1220,- Kč měsíčně. Denní poplatek je přitom až do konce října 2002 zadarmo. Aktivace do 15.6.2002 je rovněž zadarmo. Rychlost je pro příchozí data 256 Kb/s a 128 Kb/s pro odesílaná, 50 MB schránka na poštu a 50 MB pro web.
Pro srovnání: Český Telecom nabízí ADSL (IOL PlatinumOtevřít v novém okně - 256/64 Kb/s, poštovní schránka jen 30 MB, web pouze 20 MB) za 2000,-Kč měsíčně, aktivace je za 3300,-Kč. Už aby taliáni ten Telecom koupili!

10.6.2002 - Potřebujete řídit po světě rozptýlený tým?
www.email.czOtevřít v novém okně nabízí kromě běžné pošty zdarma internetovou online aplikaci Kalendář pro plánování a evidenci pracovních úkolů. Zobrazení kalendáře je možné v denním, týdenním, měsíčním a ročním pohledu. Dále je možný náhled na seznam úkolů a výpis událostí - všech, budoucích či minulých, s možností selekce na výročí a denní události a možnosti zobrazení v přehledném grafickém náhledu. Funguje to i v rámci pracovní skupiny, takže je možné takto řídit skupinu pracovníků, která je dislokována na různých místech nebo se sestává z mobilních pracovníků nebo zaměstnanců pracujících doma. Služba www.email.cz má ale jednu malou vadu: za stahování pošty prostřednictvím serveru POP se musí platit, i když jen 30,-Kč měsíčně.

10.6.2002 - Zdá se vám, že postupně blbnete? Bojíte se demence?
V tom případě žijete nezdravě a nedáváte si alespoň jednou denně frťana nebo dvě piva.
V Rotterdamu byla v roce 1990 zahájena výzkumná práce, která sledovala vývoj zdravotního stavu osob ve věkové skupině 55 let a více. Shromážděný informační materiál byl nyní analyzován z hlediska pracovní hypotézy, že mírná konzumace alkoholu, která prokazatelně snižuje riziko vzniku ischemické choroby srdeční a cévních mozkových příhod, by měla preventivně působit i proti vzniku demence, protože značná část demencí má cévní příčiny a jak je obecně známo, alkohol cévy rozšiřuje. Celkem bylo sledováno 5395 osob starších 55 let, u kterých při vyšetřování v počáteční fázi studie nebyly prokazatelně nalezeny žádné známky demence, a které v dotaznících odpověděly na otázky týkající se konzumace alkoholu. Jejich psychický stav byl zjišťován při podrobných prohlídkách v období 1993/94 a 1997/99.
Během šesti let sledování se u 197 jedinců objevily příznaky demence, z toho 146 případů bylo diagnostikováno jako Alzheimerova choroba, 29 jako vaskulární demence, 22 jako jiné demence. Mírná až střední konzumace alkoholu (1 až 3 skleničky denně) snížila celkové riziko vzniku demence na 0,58, riziko vaskulární demence na 0,29. Nebyla při tom zjištěna žádná souvislost s druhem alkoholických nápojů (pivo, víno, tvrdý alkohol). Pokud jde o možné příčiny preventivního působení alkoholu, autoři studie považují za pravděpodobné, že souvisejí s jeho kardioprotektivními účinky - inhibicí agregace trombocytů nebo příznivým ovlivněním lipidového profilu. Tomu odpovídá i skutečnost, že nejvíce byl ovlivněn vznik vaskulární demence. Je ale možné, že se příznivě projevuje i působení alkoholu na kognitivní procesy (zvýšeným uvolňováním acetylcholinu v hipokampu, o kterém je známo, že usnadňuje učení a zlepšuje paměť). U konzumentů vysokých dávek alkoholu nebyl vznik demence nijak ovlivněn, takže i tady platí, že více není lépe.
Pramen: Lancet 359:281,26 01/2002

10.6.2002 - Dáváte si více než čtyři deci kávy denně?
Pokud ano, rychle této praxe zanechte, zvláště je-li vám více let. Výsledky některých studií totiž naznačují, že kofein se podílí na zvýšených ztrátách kostních minerálů, a to zvláště u starších lidí. Mechanizmus spočívá v tom, že kofein stimuluje vylučování vápníku močí. Zatímco u mladých lidí se dají ztráty snadno nahradit zvýšeným příjmem kalcia, u starších bývá takový postup méně účinný.
Po třech letech měření denzity kostní dřeně dr. Prema B. Rapuri s kolegy z Creighton University v Omaze dokázal, že kofein skutečně ovlivňuje ztráty kostních minerálů. U žen ve věku 65 - 71 let s vyšším příjmem kofeinu došlo ke statisticky významnému úbytku minerálů jak na jednotlivých sledovaných místech (v páteři, krčku stehenní kosti, trochanter major aj.), stejně jako v celé kostře. Přestože byla studie malá a o výsledcích lze jistě diskutovat, doporučují autoři lidem nad 65 let konzumovat maximálně 4 dcl kávy denně (příp. 9 dcl čaje či 2L coly).
Zdroj: Am.J.Clinical Nutrition 2011; 74:694-700.

10.6.2002 - Ejhle, výzkumníci nalezli zalíbení v Gripenech!
V tomto roce probíhá transformace Vojenského technického ústavu letectva a protivzdušné obrany PrahaOtevřít v novém okně a celé vědecko výzkumné základny resortu MO na státní podnik. Budoucnost ústavu je podle článku J.Martínka uveřejněného v A reportu č.10/2002 " spojována především s projektem zavádění nadzvukového víceúčelového letounu JAS-39 Gripen do výzbroje českého vojenského letectva." Stavět budoucnost ústavu na nejistém projektu nákupu nadzvukových letadel je přinejmenším lehkomyslné. A nebo to vypovídá o tom, že velitelské struktury v armádě i na Ministerstvu obrany považují, nebo spíše považovaly koupi za hotovou věc. V každém případě je zmíněný ústav součástí lobby, která bude nákup prosazovat třeba i jen proto, aby měli zaměstnanci ústavu zajištěno bádání za peníze daňových poplatníků na další desítky let. A když budou šikovní, tak za nějakou dobu ústav transformovaný do státního podniku zprivatizují za rozumný peníz poté, co jej přivedou ke krachu. V každém případě je armáda na celém světě tou nejlepší dojnou krávou, jakou si můžete představit.
Další zajímavé články o gripenech najdete na :
www.army.cz/areport/2002/3/plOtevřít v novém okně,
www.army.cz/areport/2002/3/4Otevřít v novém okně,
www.army.cz/areport/2002/7Otevřít v novém okně,
www.army.cz/zpravy/cesky/2002/dubenOtevřít v novém okně.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.