Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 334, 22.7. - 25.7.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

25.7.2002 - Nový mailový červ se šíří v ČR.
V ČR se začal masově šířit nový červ Win32/Frethem.L a podle MessageLabs to zatím vypadá pouze na lokální záležitost. Infikovaná emailová zpráva má předmět/subjekt: Re: Your password!, v příloze jsou dva soubory: decrypt-password.exe a password.txt. Spustí se již při náhledu mailu! Podrobnosti na Igyho stránce.Otevřít v novém okně

25.7.2002 - GROUP 4 - bez komentáře.
Ministr obrany Jaroslav Tvrdík v těchto dnech na doporučení svého kolegia rozhodl, že armáda přestane vyjednávat se soukromou Group 4 Securitas, a. s., o zajištění ochrany vojenských muničních skladů. Zastavil také plán pověřit firmu Trade Fides technickým zajištěním objektů. Že by někdo z kolegia četl tyto stránky?

25.7.2002 - Kde vzal Srba 30 milionů ?
Při domovní prohlídce v Srbově luxusním sídle ve Stochově u Kladna policie podle informací MF DNES minulý pátek objevila přes 30 milionů korun v hotovosti, dvě pistole (na jednu z nich měl Srba povolení) a tři takzvané střílecí tužky, které je možné použít jako zbraň. Peníze měl v autě a odmítl vypovědět, kde k nim přišel. Policie vyhlásila nadále informační embargo na tento případ, aby se nenarušovalo vyšetřování.
Obhajobu Srby převzal bývalý hlavní vojenský prokurátor Miroslav Kříženecký. Ten prohlásil, že se domnívá, že jde o pomstu odvrhnuté milenky (Tomšovicová), která to celé zinscenovala jako akt pomsty. Dále tvrdí, že přece Srba není takový diletant, aby organizoval vraždu tak naivním a průhledným způsobem.
Kavan odmítnul odstoupit z postu předsedy valného shromáždění OSN. Postavily se za něj v jednom šiku tři strany: ČSSD, KSČM i ODS. V každém případě je tento případ blahodárnou událostí pro všechna média v současné okurkové sezóně. Nebýt toho, neměly by zejména deníky o čem psát. Nebudu o této kauze dále informovat, snad až někoho odsoudí do basy a neodvolá se. Podle mě se to vytratí do ztracena. Nějak se to podobá revoluci na obranu svobody tisku pořádané v televizi v prosinci roku 2000. Někdo něco tvrdí, někdo se přizná a jiný odmítá vypovídat a politici si na tom brousí imáge. Abych nezapoměl: lidovci chtějí odstoupení Kavana (asi by do OSN rád někdo z jejich řad :) a Unie mlčí, asi už navždy.

24.7.2002 - Prezident Havel zahájil hon na Kavana.
Aniž by vyčkal na výsledky policejního vyšetřování případu objednané vraždy redaktorky MFDNES Slonkové, vyzval dnes Havel Kavana k odstoupení ze všech politických funkcí. Jako důvod Havel uvedl, že policií zadržený a vyšetřovaný Srba byl jeho sekretářem na ministerstvu zahraničí. Doslova uvedl: "Po všech svých zkušenostech z dávné i nedávné minulosti s Janem Kavanem, s jeho zvláštními vazbami a personální politikou, by bylo na místě, aby se zamyslel nad svou způsobilostí vykonávat některé z funkcí". Začíná to celé tak trochu zapadat do teorie o zpravodajské hře, do které se možná Havel nevědomky zapojil a jejímž cílem může být diskreditace naší republiky. Světová asociace novin (WAN) se k případu velice rychle postavila s tím, že pokud nebude připravovaná vražda novinářky řádně vyšetřena, bude naše země zařazena do nespolehlivého "východu" Evropy a novináři budou vyvíjet nátlak na vlády státu EU, aby nebyla naše republika do EU přijata. Kdo by mohl mít zájem na našem nevstoupení do EU? Uvidíme, k jakému závěru dospěje česká policie. Dovedu si docela dobře představit, jak čtrnáckrát trestaný recidivista si nechá pořádně zaplatit za falešné obvinění. Karel Rziepel, který policii o chystané vraždě reportérky informoval, bude v případu vystupovat pouze jako svědek, ačkoliv to je právě on, kdo měl vraždu vykonat. "Muž nemohl být obviněn, protože nic nespáchal ani neučinil k přípravě činu," řekla ČTK soudkyně Okresního soudu v Českých Budějovicích.
Jsou to samozřejmě jen moje dohady, ale musím opakovat, co jsem napsal už včera: na celé kauze se mě nezdá ta naprostá naivita a nedostek opatrnosti u tak protřelého individua, jakým nepochybně pan Srba je. Kdyby se opravdu chtěl Slonkové zbavit a povedlo se to, pak by to přece byl právě on, kterého by musela policie podezřívat jako prvního. Celé to poněkud šustí papírem jako ze špatné detektivky či špionážního románu od sovětského autora.
Aby v tom nebyl Havel sám, okamžitě se z propadliště politických dějin vynořil i pan Zieleniec se svým prohlášením: "Já jenom doufám, že bude natolik soudný, že odstoupí z funkce předsedy Valného shromáždění. Pro Českou republiku by bylo katastrofou, kdyby její reprezentant, předseda Valného shromáždění, byl tímto způsobem zapleten do této ošklivé věci," uvedl.
Zdá se, že bývalí disidenti opravdu nemají emigranta Kavana v lásce. Pokud ale na něj něco konkrétního z doby jeho údajné spolupráce s StB mají, měli jej přece už dávno společným úsilím dostat před soud a ne jej nechat působit čtyři roky ve fukci ministra zahraničí. Lov zahájili poněkud se zpožděním. Nebo v tom byl úmysl?

24.7.2002 - Blíží se krach americké kapitalistické ekonomiky ?
Bankroty amerických akciových společností jen potvrzují zkušenost, že hospodaření firem, které prakticky nemají konkrétního majitele, je ve skutečnosti totožné se situací ve firmách vlastněných státem. S trochou nadsázky můžeme přirovnat počínání vedoucích pracovníků firem Enron nebo Johnson & Johnson k machinacím, které běžně prováděli úředníci státních podniků za komunistů. Cílem tehdy bylo zfalšovat ubohé hospodářské výsledky tak, aby byly splněny ukazatele stanovené komunistickou stranou. Pak mohli doufat, že dostanou svoje prémie či dokonce zvláštní odměny a hlavně, že si udrží svá místa. Nejcenějším pracovníkem státního podniku byl hlavní plánovač, který ovládal žonglování s ukazateli plánu nejméně tak dobře, jak to dnes předvádějí podobní "odborníci" nejen v USA. Fixlování při vykazování hospodářských a politických "úspěchů" mělo v komunistických státek dávnou tradici a řada specialistů v tomto oboru se objevila záhy po rozjezdu sovětské ekonomiky dávno před druhou světovou válkou.
V rámci celostátního mediálního zviditelňování komunistů a jejich názorů uvádím k problematice falšování faktů poznámku mého zvláštního dopisovatele, soudruha Kulíška:


Již soudruh Stalin nelítostně odhaloval takové podvodníky a je s podivem, že jeho objevy a návody americká ekonomika nikdy nevyužila. Mohla se tak vyvarovat i současné krize důvěry v dolar a nárůstu nezaměstnanosti. Pravděpodobně se na tom podepsala v Americe běžná všeobecná neznalost azbuky, která těmto ignorantům nedovoluje těžit ze zkušeností sovětské ekonomiky. Posuďte sami, jak ostře a jasně viděl soudruh Stalin takové podvodníky, kteří se pokoušeli (marně) oklamat stranu. Stalin ve svém projevu k delegátům 17 sjezdu VKS(b) dne 26.ledna 1934 líčil takto svoji rozmluvu s jedním soudruhem:
Já: Jak je to u vás s osevem?
On: S osevem, soudruhu Staline? Zmobilizovali jsme se. (Smích.)
Já: Nu, a jak to dopadlo?
On: Vyhnali jsme otázku na ostří nože. (Smích.)
Já: Nu, a co dále?
On: Nastává u nás přelom, soudruhu Staline. Brzo dojde k přelomu. (Smích.)
Já: A co dál?
On: Jsou u nás patrny pokroky. (Smích)
Já: Nu, a doopravdy? Jak je tomu u vás s osevem?
On: S osevem to u nás, soudruhu Staline, zatím nejde kupředu. (Všeobecná veselost)
Z toho vidíte, že americké ekonomice chybí jedna důležitá věc: aby předali moc do rukou dělnické třídě a komunistické straně. Pak se teprve americká ekonomika pohne dopředu.
Soudruh Kaganovič na témže sjezdu strany upozornil na přehmaty a nebojme se říci, podvody, při získávání lidí do strany:
Za čistky v Lysvenském závodě vyšlo najevo, že při soutěžení mezi tajemníky buněk dvou oddělení, mezi sekretářem buňky "Plech č.1" Kolosovem a sekretářem buňky "Plech č.2" Bronikovem, byla uzavřena smlouva o získání 100 lidí do strany. Protože Kolosov získal jen 99 lidí, přihlásil se jeden člen strany, aby pomohl svému sekretáři z úzkých, do strany po druhé.(Smích.)
Soudruzi, to neni anekdota, to je fakt. Když to vyšlo najevo a zeptali jsme se na to onoho člena strany, prohlásil: "Není přece možné, aby tajemník nesplnil smlouvu. A tak jsem se přihlásil podruhé, aby naše buňka byla první v soutěži." (Smích.).

Správně vidí problémy soudruh Busch, když se zasazuje v kongresu o potrestání pachatelů hospodářských podvodů v rozsahu pěti až deseti let vězení bez nároku na podmíněné propuštění. I my v České republice bychom se měli hlouběji zamyslet nad situací v některých podnicích a šířeji rozvinout politickou práci zakládáním stranických buněk a organizací, které by tak mohly lépe řídit dělnické odbory.

© V.K.

Barevně odlišené citace pocházejí z pramene: Kádry při budování socialismu (Ze zkušeností VKS(b)), nakladatelství Svoboda 1950, z knihovny stavební firmy Armabeton, dnes již zaniklé po vjezdu do tunelu po předchozím marném kličkování.
Tento cenný a dnes již nenahraditelný dobový dokument byl zachráněn mnou při likvidaci knihovny ROH.

24.7.2002 - Lze použít elektronický podpis pro mail do ciziny?
Položil jsem firmě První certifikační autorita a.s. následující zvídavou otázku:
"Bude možné po našem vstupu do EU používat elektronický podpis vydaný českou certifikační autoritou pro komunikaci v rámci EU? Nebo je to již možné dnes?"
A zde je odpověď, která mě mimochodem přišla digitálně podepsaná. Nejprve se zobrazilo následující oznámení:
Tato zpráva byla odesílatelem digitálně podepsána.
Podepsaná elektronická pošta od jiných uživatelů vám umožňuje kontrolovat věrohodnost zprávy (např. zda zpráva skutečně pochází od příslušného odesílatele a zda během přenosu nedošlo k jejímu poškození). Podepsané zprávy jsou označeny ikonou podepsané pošty.
Problémy s podepsanou zprávou budou popsány v bezpečnostním varování, jež může následovat po tomto upozornění. Nastanou-li potíže, měli byste zkontrolovat, zda zpráva nebyla poškozena, nebo zda skutečně pochází od příslušného odesílatele.
Následovalo varování:

A konečně odpověď, kterou zaslal pan Mgr. Pavel Čekal na moji otázku:
"Řada našich klientů využívá pro bezpečnou e-mail komunikaci naše certifikáty již nyní. Obecně řečeno však vždy záleží na tom, zda i druhá komunikující strana (např. ve Francii) uznává naší Certifikační autoritu jako důvěryhodnou třetí stranu. Pokud ano, žádné hranice ani současné ani budoucí tomu nebrání."
Odpověď je zcela jasná: musíte se se svým obchodním partnerem dohodnout, že naši vaši I.CA uznává a pak už můžete certifikovaně komunikovat dle libosti. Více o elektronickém podpisu a certifikaci najdete na www.ica.czOtevřít v novém okně
Můj názor na využití či spíše nevyužití elektronického podpisu pro soukromé osoby je v čísle 332.

23.7.2002 - Bývalý sekretář Kavana prý objednal vraždu novinářky.
Policie obvinila bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu, jeho přítelkyni a dva recidivisty z přípravy nájemné vraždy redaktorky deníku Mladá fronta Dnes Sabiny Slonkové. Soud je vzal do vazby. Obvinění plánovali vraždu na předminulou středu. Případ odhalili jihočeští kriminalisté, kteří ho vyšetřují ve spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu Policie ČR. "Byla to v podstatě pomsta za to, co jsme o Srbovi napsali", řekla Slonková. Novinářka stála za zveřejněním aféry s pronájmem lukrativního Českého domu v Moskvě. Nevýhodnou nájemní smlouvu s Hotelem Český dům předložil bývalému ministru zahraničí Janu Kavanovi k podpisu právě Srba. Kvůli skandálu loni v březnu rezignoval. Existuje podezření, že stát mohl pronájmem přijít až o 100 miliónů korun. Policie stále ještě zkoumá, zda se Srba nedopustil trestného činu. S kolegou Jiřím Kubíkem napsala Slonková i další článek, podle kterého Srba koupil pozemky, postavil dům a zrekonstruoval dva statky za více než deset miliónů korun. Vynaložená částka neodpovídá jeho příjmům a tak se o Srbu zajímá i finanční úřad pro podezření z nezdaněných příjmů.
Kavanovi byl pro přijetí do významné funkce na ZAMINI Srba doporučen dnes již bývalým Zemanovým poradcem Šloufem, kterého i s jeho "hochy" propustil nový premiér Špidla.
Od tunaj to vyzerá, že disciplinovaný Srba čekal s objednávkou vraždy, až bude po volbách a až Kavan přestane být ministrem zahraničí. Muselo mu přece být jasné, že po plánované smrti novinářky objeví její kolegové, komu její smrt prospěla. Přesto se dost naivně domníval, že jemu vraždu nikdo nedokáže. Akce ale nakonec zkrachovala na tom, že jeden z nájemných vrahů se zalekl a šel se sám na policii udat. Nebo to všechno bylo jinak? Co když někdo neznámý celou akci naplánoval s cílem zdiskreditovat Kavana a zabránit tak jeho zvolení do funkce předsedy valného shromáždění OSN? Že by v tom byl Srba nevinně? Kdo ale mohl na něj takovou boudu nastrojit? Komu tenhle kriminální skandál s politickým pozadím prospěje? Není snad nejvíce poškozeným Česká republika připravující podzimní summit NATO v Praze? Nebo je skutečně Srba jen neschopný plánovač vraždy?

23.7.2002 - Léčebná síla pyramidy na klinice v Ostravě.
Lékaři z kliniky dětského lékařství Fakultní nemocnice v Ostravě používají léčebnou sílu pyramidy. "Tato myšlenka není nová. Účinky Cheopsovy pyramidy si začali uvědomovat egyptologové při jejím zkoumání. Uvnitř totiž nacházeli mumifikovaná zvířata a když zhotovili přesnou kopii pyramidy ve zmenšeném měřítku, ověřili si, že mumifikační efekt probíhá i v tomto modelu. Postupně začali vědci s vlivem pyramid experimentovat, a to např. u klíčivosti semen, růstu rostlin, až došlo i na člověka. Při pokusech zjistili, že dochází k zesílení a urychlení uzdravujících procesů: rány a zlomeniny se podstatně rychleji hojily. Pyramida je prostě tvarový zářič, který je dnes na základě vědeckých poznatků využíván s úspěchem k relaxacím prakticky ve všech zemích celého světa."
Pyramida, která je věrnou kopií Cheopsovy pyramidy v Egyptě, (jsou dodrženy úhly a velikost stran v daném měřítku) je instalována ve velké, světlé místnosti, kde není žádný nábytek, pouze pokojové rostliny, na zdech orientální koberce, příjemná vůně a magnetofon pro reprodukci relaxačních programů. Pyramida je orientována na sever, pacient leží v jedné třetině její výšky, s hlavou ve směru magnetické střelky a osou jeho těla proudí pyramidální(nebo biokosmická) energie, která harmonizuje biopole jeho těla.
Pramen: www.fnspo.cz/udalosti/napsali_o_nas/2000_08_10_001.htmlOtevřít v novém okně
Další prameny:
radufo.hyperlink.cz/ABCDimenze/pyramidy.htmlOtevřít v novém okně
www.cassiophea.50megs.com/catalog.htmlOtevřít v novém okně

23.7.2002 - Kolik vás bude stát jízda v pražském taxi?
Jste-li majitelem mobilu a chcete vědět, kolik vám má správně naúčtovat taxikář, použijte novou službu na výpočet jízdného. Služba Eurotelu funguje přes textové zprávy a přes Juice Easy. Zprávu zákazník pošle na číslo 999111 ve tvaru "CTP ulice1 (odkud vyjíždí) ulice2 (cíl cesty), například "CTP LETISTE NAM+REPUBLIKY". Na telefon mu přijde zpráva, jaká by měla být nejvyšší cena s tím, že se musí připočítat čtyři koruny za každou minutu čekání. V dotazu je možné zadat jak název ulice nebo místa, tak přesnou adresu, například Sokolovská nebo Sokolovská 225. Víceslovné názvy je nutné oddělit znakem plus.
U služby Juice Easy vytočí zákazník na telefonu *111*#. Službu najde v kolonce "7:Cestovani - 6:Najit - 4:Taxi - 2:Zjistit cenu". Pravidla pro zadávání názvů ulic jsou stejná jako u zadávání přes krátké textové zprávy. Cena odchozí textové zprávy se řídí tarifem zákazníka, za příchozí zprávu si Eurotel účtuje 2,4 koruny bez DPH. Službu zatím zavedla společnost Eurotel, brzy ji mají poskytovat i další dva operátoři.

22.7.2002 - Soukromá policie bude střežit armádní sklady!
Podle deníku Právo armáda v dubnu letošního roku začala plánovat, jak nejlépe zajistit ostrahu vojenské techniky a munice v příští deseti letech. Podle připraveného projektu má fyzickou ostrahu skladů zajišťovat soukromá firma GROUP 4 SECURITAS, a. s., pro technické zajištění objektů (elektronická zařízení) chtějí vojáci rovnou oslovit společnost Trade Fides, a. s. Není ani tak zarážející, že armáda nehodlá vůbec vypsat veřejnou soutěž na zakázku za dvě miliardy a další stamiliony ročně, to je obvykl8 praxe. Přímo komické ale je to, že armáda sama nedokáže ochránit svoje vlastní sklady před rozkrádáním a musí si na to najmout soukromou firmu. Ta bude mít absolutní kontrolu nad zbraněmi, municí a trhavinami všeho druhu. Jaké to může mít důsledky v případě mimořádné bezpečnostní situace státu, to zřejmě nikoho nezajímá. Kromě toho lze s úspěchem pochybovat o tom, že nějaká soukromá firma se svými lidmi ohlídá sklady lépe, než příslušníci budoucí profesionální armády. Skoro to začíná vypadat, že se z naší armády postupně stane konzorcium soukromých firem, které budou zajišťovat naši státní bezpečnost za úplatu. Pak už jenom zbývá, aby i samotná vláda a ministerstva se privatizovaly a to včetně berňáku a ministerstva vnitra.
Ministr Tvrdík prohlásil: "Měli jsme několik podmínek. Například muselo jít o firmy, které mají od Národního bezpečnostního úřadu certifikát k práci s utajovanými skutečnostmi, musejí být ekonomicky stabilní a musejí mít zkušenosti v oboru."
Firmy Trade Fides a GROUP 4 SECURITAS, a. s. by měly pro začátek spravovat muniční skladiště v Týništi nad Orlicí, Mladkově, Černé nad Orlicí, Jaroměři, Trávčicích, Květné, Bohuslavicích nad Vláří, Hodslavicích, Konicích a Vráži u Písku.
Firma GROUP 4 SECURITAS, a. s. je sice českou firmou, ale jejím jediným vlastníkem je nizozemská Group 4 Securitas Holding (B) B.V. Prinsevinkenpark 2, 2585 HJ, Haag. Tato společnost, která je kótovaná na kodaňské burze, působí ve více než 50 zemích, zaměstnávala přes 125 tisíc lidí a její roční obrat dosahoval v přepočtu na české koruny 82,6 miliardy. To ji činí druhou největší společností na světě ve svém oboru. Její česká pobočka GROUP 4 SECURITAS, a. s., byla založena v Praze v říjnu 1990. V současné době je největší bezpečnostní agenturou v České republice. Zaměstnává více než 5 000 mužů a žen, kteří slouží šesti stům dlouhodobých zákazníků. Její základní jmění činí 43 500 000,- Kč.
Počátkem března 2002 oznámila Group 4 Falck na Kodaňské burze akvizici druhé největší bezpečnostní firmy na americkém trhu Wackenhut. Tímto spojením vzniká společnost, která bude mít na 205.000 zaměstnanců, bude působit ve více než 80 zemích a společný obrat za rok 2001 činil v přepočtu 135,6 miliard Kč.
Mezi klienty české GROUP 4 SECURITAS, a. s. patří ABN AMRO Bank, Ahold CZ, Baumax ČR, Holcim Prachovice, Česká pošta, České energetické závody (Jaderná elektrárna Dukovany, Jaderná elektrárna Temelín, Elektrárny I a II Prunéřov), Český Mobil, Český Telecom, ČSOB, Delvita, Euro Tel Praha, GE Capital Bank, Eastman Sokolov, IPS, Jihočeská energetika, Komerční banka, Kutil - OBI, Léčiva, Lesy ČR, Matsushita Television Central Europe, Moravskoslezské teplárny, ÖMV ČR, Paramo, Penny Market, Philip Morris ČR, Plzeňský Prazdroj, Radegast, Reemtsma International Praha, Severomoravská energetika, Stavby silnic a železnic, Škoda Praha, Západočeská energetika, Živnostenská banka a další. GROUP 4 SECURITAS, a. s. se stala i novým majitelem Bankovní ochranné služby, která je dceřinou společností Komerční banky.
Stručně řečeno, tato zahraniční nizozemská firma má pod palcem české telekomunikace, banky, elektrárny a teď přibudou i armádní sklady. Stálo by za úvahu zrušit policii všeho druhu a zadat její funkce této skvělé a spolehlivé firmě. I když o kvalitě jejích služeb a mezinárodních zárukách by se dalo s úspěchem pochybovat. O bezpečnosti důvěrných a tajných informací všeho druhu ani nemluvě. Lze si snadno představit, jak se pracovníci této firmy volně procházejí všemi střeženými objekty, kancelářemi. Na vstup do takových prostor musí mít každá policie v kterémkoliv státě soudní rozhodnutí. GROUP 4 SECURITAS, a. s. takové povolení nepotřebuje, naopak může policii v pokusu o vstup bránit.
Na závěr několik tiskových zpráv o kvalitách poskytovaných služeb:
[LN, 8.II.1995]"Rozsáhlé vyšetřování krádeží v jaderné elektrárně Temelín, z nichž jsou obviněni zaměstnanci pražské bezpečnostní agentury Group 4 Securitas zajišťující ostrahu staveniště, se chýlí ke konci. LN to potvrdil vyšetřovatel Petr Plaňanský. Obviněno je osm příslušníků ostrahy, z nichž někteří začali s krádežemi již v prosinci 1992. Dosavadní vyšetřování ukázalo, že do srpna loňského roku odcizili z areálu staveniště předměty v hodnotě přibližně 250 000 korun. Specializovali se hlavně na nářadí, jako jsou brusky, stříkací pistole, svářečky, a rovněž pohonné hmoty, které odčerpávali z aut zaparkovaných v areálu. Kradené věci jednak rozprodávali, ale větší část lupu shromažďovali pro vlastní potřebu a ukrývali ve svých garážích, kde policie tyto věci zajistila. Vyšetřovatel Plaňanský LN řekl, že případ by měl být do měsíce uzavřen a spis bude předán státnímu zástupci. Obvinění příslušníci ostrahy byli z agentury propuštěni."
[Jihlavské listy]"Za dobu působení této bezpečnostní agentury se v Moravských kovárnách ztrácely za podivných okolností věci ze zamčených kanceláří. Podle písemných podkladů, které Jihlavským listům předal Rudolf Penn junior, z dílny údržby například zmizela kompletní autogenní souprava i s vozíkem za 30 000 korun, z uzavřené kanceláře svářecí souprava za 20 000 korun, v mnoha případech se z automobilů zaměstnanců ztratily venku na parkovišti součástky, na pánských šatnách z uzamčených skříněk se ztratily minimálně v patnácti případech peníze, mobilní telefony, osobní doklady. "Před třemi lety zaměstnanec Group 4 v našem areálu sebral osobní automobil Škoda Felicia a odjel s ním s nějakými děvčaty na koupaliště do Pávova."
[ČTK]"Tři muži pronikli v pondělí 9. června 1997 v časných ranních hodinách zcela nepozorovaně do objektu staveniště Jaderné elektrárny Temelín (JETE). Společnost ČEZ v souvislosti s tímto případem udělila pokutu 100 tisíc korun bezpečnostní agentuře Group 4 Securitas, která ostrahu Temelína zajišťuje. "
[Britské listy 1999] "Pieter de Haan , čelný poradce Jacquese Santera, předsedy Evropské komise, se má podrobit výslechu na belgické policii a byl k tomuto účelu zbaven poslanecké imunity. Bude vyslýchán v souvislosti s finančními podvody, týkajícími se kontraktu na 50 miliónů liber, uzavřeného s firmou bezpečnostních pracovníků Group 4 Securitas. Imunity má být zbaveno i pět dalších členů de Haanova pracovního týmu. Budou vyslýcháni ohledně kontraktu, podle něhož poskytovala firma Group 4 Securitas do roku 1997 400 strážců pro budovu Evropské komise. Interní zpráva Evropské komise tvrdí, že při konkursu na tento kontrakt dostali činitelé firmy Group 4 Securitas předem od pracovníků Evropské komise předem výlučné informace, na jejichž základě jim posléze byl kontrakt udělen. Přitom byl kontrakt formulován tak, aby firma Group 4 Securitas mohla vydělat to, co Evropská komise charakterizuje jako "nadměrné zisky". Oplátkou za to se prý stali zaměstnanci firmy Group 4 Securitas "mrtvými dušemi", které sice měly oficiálně vykonávat strážní funkce, ale dělaly zcela jinou práci, podle rozhodnutí pracovníků Evropské komise."
Kdo je kdo v Group 4:
Členem představenstva je známý advokát a právník JUDr.PhDr. Oldřich Choděra, generálním ředitelem je PhDr. Michal Fábera. JUDR. Richard Sacher , od roku 1993 člen dozorčí rady GROUP 4 SECURITAS a.s. se nechal v jednom rozhovoru slyšet: "Kromě povinností vyplývajících ze zákona je mým stěžejním úkolem komunikovat s našimi klienty, objektivizovat informace, které přicházejí po linii managementu, znát potřeby našich pracovníků a prezentovat je výkonným osobám".
Z databáze LIBRI:
Richard Sacher"Richard Sacher v letech 1956-69 pracoval v různých manuálních zaměstnáních a potom v aparátu Československé strany lidové (ČSL), do níž vstoupil roku 1968. Působil jako tajemník na okresním a krajském výboru, později jako vedoucí oddělení ÚV ČSL a vedoucí její Ústřední politické školy. Po pádu komunistického režimu a po odstranění dosavadního vedení ČSL byl koncem listopadu 1989 zvolen ústředním tajemníkem a od ledna do dubna 1990 byl předsedou strany. Mezitím se stal ve "vládě národního porozumění" z 10. 12. 1989 ministrem bez portfeje a na konci roku ministrem vnitra. V této funkci rozpustil v únoru 1990 útvary Státní bezpečnosti, ale i potom vznikaly veřejné polemiky o poměrech na federálním ministerstvu vnitra (FMV). Sám Sacher v té době tvrdil, že má trezor obsahující tajné spisy StB na přední "nové" politiky. Útoky proti R. Sacherovi vedl zejména L. Lis. Vlivem V. Havla zůstal Sacher ministrem až do voleb v červnu 1990, v nichž byl za ČSL zvolen do Federálního shromáždění. Jako ministr vnitra jednal v roce 1990 se zástupci nizozemské GROUP 4 o založení české pobočky. Na počátku roku 1992 začal navazovat styky a veřejně vystupovat s osobnostmi Levého bloku, takže jej vedení ČSL vyzvalo, aby své členství v ní ukončil. Sacher ve volbách nekandidoval a od té doby se věnuje podnikání v soukromých bezpečnostních službách."
Zdroje:
Britské listy www.britskelisty.cz/9901/19990113f.htmlOtevřít v novém okně
Převozy peněz www.mita-press.cz/hsp/2000/05/28.htmlOtevřít v novém okně
Intranet Group 4 a Microsoft www.microsoft.com/Cze/dns/studies/serv/Logos/default.aspOtevřít v novém okně
Kdo je kdo www.libri.cz/databaze/kdo20/list.php?od=s&start=1 Otevřít v novém okně
Naše armáda si opravdu nemohla vybrat lépe. Místo vojínů základní služby a staršinů budou vojenské sklady "střežit" zaměstnanci soukromé firmy, kteří nejsou vůbec lustrováni a mohou tak být klidně i bývalými agenty či spolupracovníky komunistické StB.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.