Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 336, 5.8. - 9.8.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

9.8.2002 - Nová vyhláška o schvalování a provozu vozidel.
Od 1.srpna 2002 platí nová vyhláška Ministerstva dopravy a spojů o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Její plné znění najdete na serveru ePravoOtevřít v novém okně.

9.8.2002 - Odposlech telekomunikačního hovoru
je možný buď v trestním řízení nebo mimo trestní řízení. Mimo trestní řízení umožňuje odposlech zákon o bezpečností informační službě a zákon o vojenském obraném zpravodajství. O podmínkách, za jakých lze uskutečnit odposlech telefonních hovorů se dozvíte z článku na serveru ePravoOtevřít v novém okně.

7.8.2002 - Jak vidí vaše internetové stránky vyhledávací roboti?
Můžete si to lehce vyzkoušet na adrese www.searchengineworld.comOtevřít v novém okně. Po zadání URL bude zadaná stránka otestována a zobrazí se informace v ní obsažené tak, jak je vidí většina vyhledávacích robotů, kteří jsou používáni pro vytváření indexů vyhledávacích služeb.

7.8.2002 - Zisky pro Telecom zajistí iZIP spol. s r.o. a VZP.
Projekt iZIPOtevřít v novém okněinternetový přístup ke zdravotním informacím pacienta, byl zahájen na jaře ve čtyřech pilotních okresech (na Benešovsku, Berounsku, Jičínsku a Rokycansku) a nyní se bude rozšiřovat. Založit si svou zdravotní knížku na internetu mohou lidé z kterékoliv části ČR, pokud jsou ovšem klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny. První dva roky je projekt exkluzivně určen pojištěncům Všeobecné zdravotní pojišťovny, která je generálním partnerem celého projektu. Ostatním pojišťovnám hodlá VZP zpřístupnit tento projekt až za dva roky. "Souhrn základních zdravotních informací slouží pacientům i lékařům ke zlepšení jejich komunikace. Díky iZIP nemusí pacienti dlouze vzpomínat, kdy jim byl jaký zdravotní výkon prováděn a jaké léky kdy užívali. Lékař z internetu ihned získá potřebné informace a může rychleji a efektivněji rozhodovat o další léčbě," vysvětluje MUDr. Pavel Hronek, jeden z autorů projektu. Zdravotní knížku si zakládá sám pacient a jen on zná přístupové kódy pro její čtení. Lékaři do knížky zapisují zdravotní údaje či výsledky vyšetření, ale mohou v ní číst jedině tehdy, když jim to pacient umožní.
Nejedná se o žádný oficiální projekt Ministerstva zdravotnictví, jak by se dalo očekávat. Je to výsledek práce soukromé firmy iZIP, spol. s r.o. se základním kapitálem 102 000,-Kč, která přesvědčila Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, aby se do projektu zapojila. Celý tento projekt je zaměřením na využití internetu zřejmou pitomostí. Lékaři budou muset platit nemalé poplatky za pevné připojení na internet (1100 - 3000 Kč měsíčně, komutované telefonní připojení by stálo ještě více - při cca 30 pacientech denně po 10 korunách za jedno spojení nejméně 5-6000 Kč měsíčně), takže se zdá, že je za tím někde v pozadí Telecom s vidinou nečekaného zisku. A ochrana osobních dat pacientů bude zcela v luftu kdesi na možná zabezpečených serverech kohosi. Názor jednoho z lékařů uveřejněný v MFDnes je více než skeptický: " V projektu nejedu, protože k němu mám od počátku výhrady," uvedl jeden z lékařů, který si přál zůstat v anonymitě. Program podle něj na některých starších počítačích nelze spolehlivě spustit, takže jeho zavedení vyžaduje nákup nové techniky. Ani zájem o projekt prý není mezi lékaři a pacienty tak vysoký, jak jeho propagátoři uvádějí. " I to, že si pacient může některé údaje nechat ze své internetové zdravotní knížky prostřednictvím správce systému vymazat, u mě snižuje její věrohodnost", řekl lékař, jenž se dívá skepticky i na proklamovanou dokonalou ochranu dat. " Všichni víme, jak to s ochranou dat na počítačích je. Žádné zabezpečení není stoprocentní a většinou se vždycky najde někdo, kdo je dokáže prolomit."
Z informací uveřejněných na www.izip.cz není jasné, jaké náklady to bude stát a kdo je zaplatí. Poslal jsem na iZIP dotaz na toto téma, jakmile dostanu odpověď, ještě se k tomuto projektu vrátím.
Podle mého by nejlepším a hlavně nejlevnějším řešením byla docela obyčejná osobní disketa pacienta, na které by byly všechny potřebné údaje o lékařských zákrocích, diagnozách, alergiích a nemocích pacienta. S touto disketou by pacient obcházel jednotlivé specialisty včetně nemocnic, nedocházelo by k žádnému zdržování přístupem na internet a náklady by se drasticky snížily oproti internetové variantě na 15 Kč ročně na výměnu diskety. Kopie diskety by byla u jeho obvodního lékaře, který by měl povinost tento archiv záznamů všech svých pacientů zálohovat. Současně by mu archiv sloužil jako databáze pacientů pro účtování s pojišťovnami. Na jednu disketu 1,4MB lze uložit v textovém formátu až 350 stran A4. V budoucnu by se mohla disketa nahradit vícekapacitním médiem, např. diskem CD-RW, který by umožnil i záznam grafických informací. Předpokladem by ovšem bylo vybavení počítačů lékařů skenerem a jednotkou CD-RW, což znamená další náklady ve výši kolem 10 000,-Kč. Hlavně: žádná snadno zneužitelná centrální databáze pacientů a jejich chorob! Jakmile bude tato databáze v použitelném stavu, slétnou se na ní supi byznysu a také policie.

6.8.2002 - Se Špidlou a s teroristy v zádech.
Dnes k ránu jsem měl velice živý sen. Zdálo se mi barvitě a dlouze o tom, jak jsem byl spolu s mnoha lidmi zasažen v metru nervovým plynem. Ještě s jedním známým jsme se pak pokoušeli na ulici narychlo ukradeným autem dopravit do nemocnice jednu ženu, která na tom byla mnohem hůře než my, protože když jsme to dostali, stála ve voze metra u otevřeného okénka. Řeknu vám, je to velice špatný pocit bezmoci, když se snažíte někomu zachránit život a sám při tom každou chvíli upadnete na zem, protože se vám chce spát a pletou se vám nohy křížem.
V případě těchto hrůzných snů devět z deseti odborných lékařů doporučují se raději násilím ze spaní probudit, což se mi přes zajímavou a atraktivní scenérii chemického bojiště, ve které se proměnila Praha, nakonec podařilo.
Zjistil jsem v polobdění, že příčinou mého katastrofického snu byl nějaký šílený občan, který v půl páté ráno tůroval pod okny paneláku trabanta, aby včas stihnul odjet do práce. Hluk a smrad se vplížil do mého snu. Šílené ranní ptáče, ze kterého by měl premiér soudruh Špidla radost, neboť zasedání vlády zahajuje již v 7:00 hodin. Je to u něj zřejmý návyk z dob komunizmu v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, kdy takto časně zahajoval ve svém tehdejším zaměstnání svoje historická bádání o dějinných vítězstvích dělnické třídy vedené Komunistickou stranou Československa. Ministři sice v tuto hodinu nejsou schopni žádné racionální činnosti, ale Špidla se Součkovou jsou prý plni energie. Tak se Šidlovi podaří nepozorovaně s využitím ranní omámenosti ministrů prosadit ve vládě nečekané věci. Doufám, že se k nim připojí i bystrý hoch Gross a tak společně učiní taková rozhodnutí, která zabrání mezinárodním teroristům realizovat při summitu NATO v Praze to, co jsem zažil zatím jen ve snu. Přesto se raději v těch dnech vyvaruji jízdy metrem a vůbec, odstěhuji se zbaběle na několik dní z Prahy.
To, co jsem viděl a zažil ve svém snu mě stačilo, abych si uvědomil, jak marné bude snažení těch tisíců našich policistů a amerických tajných agentů o vyloučení jakéhokoliv rizika. Možná se jim to podaří pro pár desítek nejvyšších pohlavárů, ale pro obyčejné nedůležité Pražany přece nikdo nemůže riziko ohrožení životů vyloučit. Stačí se podívat na marné úsilí Izraelců zastavit útoky teroristů. Daří se jim prý zabránit až 85 procentům atentátů. To je sice skvělý výsledek, ale těch zbývajících 15 procent dělá dost velkou hromadu mrtvol. O moji bezpečnost se naši a američtí udatní hoši jistě starat nebudou, budou mít jiné starosti.
Vraťme se zpátky k mému snu. Po odjezdu trabantisty se mi podařilo opět usnout a sen pokračoval. Bylo už po plynovém útoku a já jsem byl příslušníkem obsluhy summitu NATO. Chystal jsem se ve školícím táboře k odjezdu do Pakulu (dnes Kongresové centrum), leč moje zapojení do ochrany státníků zkrachovalo. Zjistil jsem, že nemám přezůvky, které byly požadovány při vstupu do objektu. Každý se podle nařízení ochrany objektu musel přezout do bačkor a ty jsem ztratil v tom metru. A tak jsem se nestal účastníkem tak významné světové události.
Zdá se vám to jako podivný požadavek, to přezouvání? Byl to nápad předvídavých amerických specialistů v mém snu: v botách přece tajní agenti a teroristé ukrývají otrávené nože, v poslední době pak i trhaviny. Doufám, že to ty opravdové nesnové specialisty napadne a zavedou toto významné bezpečnostní opatření pro všechny návštěvníky Pakulu. Chceš dovnitř? Tak se přezuj. Platit by to mělo i pro amerického prezidenta Busche. Co kdyby mu nějaký kutil nacpal do podpatku pravý český semtex? Nikdy nemůžete vědět, co ty zatracené teroristy napadne.

5.8.2002 - Terorista, šílenec nebo zoufalý pokus o sebevraždu ?
"Na stanici pražského metra trasy C Muzeum byl v pátek 2.srpna po 18. hodině nožem zabit devětatřicetiletý policista z oddílu Metro, který zasahoval při konfliktu cestujících. Pachatel, který je pravděpodobně cizinec, byl na místě zadržen. Nemá u sebe doklady a s policií nekomunikuje," řekla mluvčí pražské policie Iva Knolová. Pachatel s neznámou totožností vhodil podle Knolové krátce po 18. hodině do kolejiště metra dělbuch. "Útočník jej velmi razantně bodl do hrudního koše", uvedla Knolová. Na následky vážného poranění devětatřicetiletý policista z oddílu metro na místě zemřel. Bylo zraněno i několik dalších cestujících. "Jeden z cestujících, podle řeči Rus, házel do kolejiště nějaké dělbuchy, jeden cestující ho napomenul, ten muž vytáhl nůž a bodnul ho. Pak ho přišel napomenout policista, toho taky bodnul a ten hned zemřel." popsala událost Pavla Tesařová, která pracuje v květinářství ve stanici metra.
"Napřed jsme slyšeli rány, pak začali lidi křičet a pak jsem viděla, jak na někom klečí asi pět policajtů," popsala situaci Maláčová, která pracuje v prodejně drogerie přímo ve stanici.
Policie pachatele na místě zadržela a odvezla na služebnu, kde mu byla odebrána krev. Protože u sebe neměl doklady, zjišťuje policie jeho totožnost. Podle mluvčí pražské policejní správy Ivy Knolové jde o rusky mluvícího cizince. S policisty však podle ní nechce komunikovat. Hrozí mu obvinění z vraždy, pokusu vraždy a obecného ohrožení. Pyrotechnik na nástupišti a v kolejišti zajistil zbytky výbušnin k prozkoumání.
Co k tomu dodat? Zdánlivá nesmyslnost v chování vraždícího cizince vypadá na to, že se v jeho případě jednalo o šílený pokus o sebevraždu, který se mu nepodařil. Zřejmě dospěl k závěru, že život v tomto nepřátelském světě pro něj nemá cenu a rozhodl se vzít s sebou do hrobu pár nenáviděných policajtů. Příčinou zbytečné tragedie byla chybná reakce staršího muže, který chtěl umravnit cizince házejícího kolem sebe dělbuchy a zcela neprofesionální chybná reakce policisty, který se příliš přiblížil k vrahovi aniž vytáhnul pistoli a byl na místě zapíchnut jako dobytče. Místo toho měl okamžitě střílet: první ránu do vzduchu, aby se cestující na stanici klidili pryč nebo alespoň padli na zem a druhou do toho šílence šermujícího nožem uvázaným na tyči.
Že nemohou zjistit totožnost vraha? Proč se na hranicích neberou všem cestujícím z východu otisky prstů? V USA již tuto praxi pro přistěhovalce z rizikových oblastí zavedli a na bláboly o diskriminaci kašlou z vysoka. U nás je přece už řadu let zřejmé, odkud přichází největší počet pachatelů hrubých trestních činů včetně vražd. Proč se nedělá více razií v pochybných ubytovnách na nelegály s jejich následným násilným vyhošťováním?
Z nejlépe fungujícího dopravního prostředku v Praze se stává místo hrůzy. Nejenom, že můžete uvíznout v tunelu v hořícím vagóně, můžete být také bezdůvodně zabit kdekoliv v podzemních prostorách metra bez šance, že vás policie ochrání. Vraždícího maniaka v pražském metru nakonec zadržel mladý civilista. A cestující by se měli pro příště vykašlat na nějaké napomínání jakýchkoliv opilých, šílených či zcela střízlivých výtržníků, okamžitě se vzdálit a povolat policii. Mobilů je mezi lidmi dostatek a fungují i v metru. Místo dozorců bude nutné zavést na každé stanici službu policie nebo jakékoliv jiné ozbrojené ochrany cestujících i majetku města. Při summitu NATO se dají očekávat mnohem větší horrory nejen na ulicích, ale i v metru.
A hlavně by konečně naši policisté měli procházet pravidelně tvrdým výcvikem, jak se mají chovat v podobných situacích, měli by být vyzbrojeni oslepujícími granáty, samopaly s gumovými projektily a hlavně by měli umět použít v pravou chvíli ostrou služební zbraň k ochraně občanů i k ochraně svojí. Z východu se sem dostává značné množství mezinárodních dobrodruhů s dokonalým výcvikem v boji z blízka a ze zkušenostmi z války v Afghánistánu. Jsou to nemilosrdní zabijáci, kteří to navíc nemají díky zážitkům z války v hlavě v pořádku. Takové je třeba střílet při podobných incidentech jako vzteklé psy. Pro policistu je vždy lepší čelit obvinění s nedovoleného použití služební zbraně, než být mrtvý.

5.8.2002 - Pryč se systémem politických stran!
Znovu a znovu se musím ptát, proč ponecháváme vládu v rukou samozvaných politiků, náhodně sebranému spolku kamarádů, lidí bez ověřené kvalifikace k tak náročné funkci, jakou je poslanec či ministr. Každý bezvýznamný vedoucí bezvýznamného úseku činnosti v bezvýznamné firmě je podroben při přijímání sítem konkurzního řízení, kdy se důkladně zkoumají jeho schopnosti, zkušenosti a dovednosti. Jistě namítnete, že náš způsob demokratické volby je jistě bezpečnější, než ponechat moc uchvatitelským diktátorům typu Hitlera či Stalina. Ovšem prostřednictvím svobodných voleb se mohou dostat a dostávají do vysokých státních funkcí diletanti, packalové, falešní idealisté, fantastové a podvodníci, kteří snadno zavedou jimi řízená ministerstva či státy do slepých uliček nebo dokonce do válek. Ti ostatní čirou náhodou nezvolení a nevybraní takypolitici, přesvědčení o své vyvolenosti zachránit svět, pak jejich zmatenou či zlovolnou činnost kritizují, zesměšňují ty právě vládnoucí jen proto, aby mohli příště na jejich místech páchat stejné zločiny ve jménu demokracie.
Jen zrušení tohoto nesmyslu nazvaného politické řízení státu neboli věcí veřejných a jeho nahrazení exaktním veřejně kontrolovatelným výběrem nejlepšího z nejlepších na kteroukoliv státní funkci, může snad v budoucnosti vést k racionálnějšímu pohybu společnosti k vyrovnanějšímu a klidnějšímu životu. Protože o nic jiného přece občanům tohoto i jiných států nejde. V klidu se narodit, prožít šťastné dětství, dospět, založit rodinu, vychovat děti, užít si běžných radovánek života a v dobré pohodě v klidu zemřít neraději ve spánku. Je to snad něco nesplnitelného, nereálného?
A co vlastně brání tomu, aby se nesmyslný systém boje politických stran, těch spolků neschopných, změnil v racionální obsazování státních funkcí schopnými a morálně kvalitními jedinci? Dokonce by se ušetřily nemalé peníze vyplácené politickým stranám ze státní kasy na to, aby měli na předvolební reklamu a stranické sekretariáty. Brání tomu přece ti, kteří právě drží "demokraticky" získanou moc. Jen oni mohou podle litery ústavy a zákonů, které sami napsali, zbavit sebe sama té tak snadno získané moci. A to přece sami v žádném případě neudělají. Přišli by tak o snadný způsob získávání peněz ze státní kasy plněné hlavně nejchudšími zaměstnanci a o další proudy úplatků plynoucí z kapes jimi vydíraných podnikatelů. Takovou změnu by mohlo provést snad jen všeobecné referendum s povinnou účastí, vyvolané nějakou novou politickou stranou, která by tak předem souhlasila se svým zánikem. Zdá se ale, že něco takového nebude ještě dlouho možné, protože nové strany se u nás zakládají jen s cílem dostat se k moci.
Co nás občany nepochybně čeká, je další plíživé obírání daňových poplatníků pod nejrůznějšími záminkami podle. NATO udeří na Irák a cena benzinu i nafty se vyšplhá do hvězdné výše. Spotřební daň v ceně obsažená a stanovená vtipně procentem se bude šplhat spolu s cenou nahoru. Navíc se vláda chystá zvýšit i toto procento spotřební daně. Budete chtít parkovat před svým domem? Pak zaplaťte městu roční parkovné a také další poplatek za úklid vozovky. Že se vůbec nedíváte na pořady České televize a odmítáte platit? Tak především určitě lžete a proto musíte platit ročně stále více podle toho, jak se vyvíjí inflace. Je na vás, abyste si tento úbytek příjmů vybojovali přes odbory na svém zaměstnavateli, podle zákona není žádný zaměstnavatel povinen vám inflaci každý rok promítnout do platu.
Zjišťujete na stará kolena s hrůzou, že vám vyměřili důchod, který nestačí ani k udržení vašeho bytu? Inu, měli jste se sami starat a ukládat si do banky nebo do slamníku po celičký svůj život peníze, abyste se nemuseli stát bezdomovcem. Že bude chleba dražší, protože než se dostane obilí z pole na váš stůl, se na něm napakuje řada zlodějů? S tim ale přece stát nemůže nic udělat. Nanejvýš může chudým zemědělcům odkoupit za slušnou cenu neprodejné obilí a vyvést je za hranice za nižší cenu. Rozdíl ovšem zaplatíte zase vy, třeba zavedením poplatku za to, že dýcháte vzduch. Co takhle zavést vstup do lesů jen za vstupné? Mělo by to několik výhod: omezí se počet lidí poškozujících lesní porosty a zaměstná se řada lidí hlídáním lesů a výběrem vstupného.
Krize ve zdravotnictví se dá vyřešit také snadno: za veškerou lékařskou péči a léky budete muset zaplatit hotově na místě. Dostanete účet a sami si v pojišťovně budete muset vystát frontu, aby vám alespoň něco z toho účtu vrátili. Bude to mít zázračný účinek: nemocnost klesne na čtvrtinu a spotřeba léků na desetinu. Konec konců tento systém fungoval ve vychvalované první republice, proč by jej nemohla zavést socialistická vláda. Zajděte si k zubaři, tam to už funguje. Zaplatíte 1200 za bílou plombu a pojišťovna vám vrátí 25 korun. Kuřáci a milovníci alkoholu budou zřejmě přispívat na zdravotnictví více než dosud. Nová ministryně zdravotnictví Marie Součková chce, aby do fondu vývojové medicíny, který hodlá vytvořit ještě do konce roku, šla koruna z každé prodané krabičky cigaret a z každé láhve alkoholu. Inu, nové koště dobře pochopilo tu metodu nenápadného okrádání obyvatel.
Ale daně vám naše postkomunistická vláda nezvýší, to by byl příliš viditelný zásah, který by mohl politiky smést z jejich místa. Hlavně se z toho všeho nezblázněte, abyste nedopadli jak ten soudce v Chestertonově povídce "Fantastické dobrodružství majora Browna", který takto okomentoval zpěvem právě ukončený proces mezi dvěma mocnými finančníky, kteří se navzájem obviňovali z velké zpronevěry svěřených peněz:
"Ó šmidli-fidli, pidli-fidli,
pidli-fidli, fidli-fidli,
didli-mydli, pidli-mydli, pidli-midli, búú!
"
a pak odešel z veřejného života.
Hrome, nějak jsem se přiklonil k extrémistickým a místy až anarchistickým, defétistickým a podvratným názorům. Kde se to jen ve mě proboha bere?

5.8.2002 - Zdravím čtenáře z KPMG a MadNetu.
Firma KPMGOtevřít v novém okně je pobočkou KPMG INTERNATIONALOtevřít v novém okně Tato firma poskytuje služby v následujících oborech: audit a účetní poradenství, řízení informačních rizik, daňové finanční poradenství.
Další čtenář tentokrát ze Slovenska se připojil přes síť MadNet, která mimo jiné poskytuje pevné připojení InterMadNet Count s rychlostí 64 kbps a max 300 MB přenesených dat oběma směry za měsíc za lidovou cenu 1 000 Sk měsíčně (680,-Kč), 6,- Sk za každý 1 MB navíc. Za to u nás bude kabelovka UPC zdražovat...


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.