Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 337, 12.8. - 16.8.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

16.8.2002 - BEZPLATNÁ VOLÁNÍ NA TÍSŇOVÉ LINKY.
Volat zdarma na povodňové tísňové linky umožnil v postižených oblastech ČESKÝ TELECOM, a.s. Hovory uskutečněné od 13.8.2002 na níže uvedená čísla tedy nebudou až do odvolání zpoplatněny. Jedná se o tyto linky:
Praha: 02/36099560 až 575
Plzeň: 019/7304245
České Budějovice: 038/6354809, 038/7005125
Jihočeský kraj: 038/6720492
Ústí nad Labem : 047 / 5200251, 047/ 5657757
Již včera podvečer zprovoznil ČESKÝ TELECOM speciální linku 0900 60 90 40, jejímž prostřednictvím mohou zájemci přispívat na pomoc lidem postiženým povodněmi. Volání na speciální Žlutou linku 0900 60 90 40, která je v provozu od včerejšího podvečera, je zpoplatněno částkou 60 Kč za minutu. Prostředky, které budou tímto způsobem vybrány, poukáže ČESKÝ TELECOM na sbírkové konto 334 334 334 / 0300 SOS POVODNĚ společnosti Člověk v tísni při České televizi. Tyto peníze pak budou použity na konkrétní pomoc lidem postiženým povodněmi. O tom, jak byly shromážděné finanční zdroje použity bude společnost Člověk v tísni veřejnost informovat.
Od včerejšího večera do dnešního rána 8:30 hodin přispělo na speciální linku přibližně 1420 občanů a bylo tak vybráno přes 185 000 Kč.
/převzato z PR zprávy Telecomu./

15.8.2002 - Tisíciletá voda?
Na označování povodní tradičními názvy jako desetiletá, stoletá nebo dokonce tisíciletá voda, bude nejlépe zapomenout. Zbytečně to mate, když se přežene stoletá voda, mají obyvatelé tendenci se domnívat, že další povodeň přijde až za sto let. Opak je pravdou. Meteorologové jsou schopni předpovídat počasí s velkou přesností nejvýše na jeden, dva, možná i na tři dny. Dlouhodobé předpovědi jsou jen chabou konstrukcí vycházející z okamžitého stavu a dlouhodobých statistik a míra jejich pravdivosti se pohybuje kolem padesáti procent, což není nic jiného než hádání z ruky. Dosud jsme byli zhýčkaní naším téměř kontinentálním počasím bez tornád a hurikánů. Bude nanejvýš užitečné si uvědomit, že napříště se budeme muset naučit žít s živelnými pohromami v zádech. Je naprostým nesmyslem, aby se stavby, které vzaly za své v letošní povodni, stavěly znovu na stejném místě. Doufám, že hydrologové jsou schopni jasně vyznačit na katastrálních mapách pozemky, na kterých by měly státní orgány zakázat stavební činnost s tím, že dotčeným vlastníkům budou bezplatně poskytnuty náhradní pozemky. Protože nikdo nemůže potvrdit, že letošní povodeň byla v tomto tisíciletí první a poslední potopou. Naopak, stejná velká voda může přijít za rok z Atlantiku znovu a třeba dvakrát do roka. Zejména území Čech není nic jiného než jeden velký kotel, který může déšť trvající tři dny naplnit po okraj. Co kdyby nedej bože, pršelo třeba čtrnáct dní?
Povodeň je velkou zkouškou staveb. Lehká dřevěná stavení voda roztrhá na kusy a odnese. Starodávné stavby z vepřovic namočí a promění je v horu bláta. Dům zděný z lomového kamene a cihel slepovaných jílem podemele a rozmočí až se zdi zřítí. Dřevěné stropní trámy vypadnou z kapes ve zdech jako zuby starce z čelisti. Povodeň ničí stavby stojící na špatném místě, stavby chatrné, stejně odsouzené k zániku. Je to snaha přírody nás vymazat z povrchu země jako ty, kteří přírodě jen škodí. Chceme-li tady alespoň přežívat, musíme respektovat nadřazenost přírody nad námi a snažit se jí nepřekážet, nestát v cestě.
Povodeň je velkou zkouškou lidí. Tvrdohlavec budující dům na základech, ze kterých právě proud vody smetl starý dům, takový člověk bude opět poražen a nemusel by to unést. Nemá smysl dělat z takového člověka hrdinu, když se jedná spíše o hlupáka bijícího hlavou do zdi. Stará paní zaměstnala několik záchranářů, kteří jí museli snášet po žebříku z okna jen proto, že předtím několikrát odmítla opustit svůj byt. Bála se, že až voda odejde, svoje obydlí už nenajde a tak chtěla raději zůstat a třeba i spolu se svým bytem zahynout. Byt je pro ní tím posledním, co jí zbylo, místo plné vzpomínek na ty, kteří ji již dávno opustili. Přeju jí, aby svůj byt nalezla ve stejném stavu, v jakém jej opustila.
Povodeň má i své hrdiny. Tak třeba ten nejmenovaný projektant opěrné montované ohrady, která zachránila pražské Staré město před zaplavením. Měli by mu zasadit na Staroměstském náměstí pamětní desku a umístit jí v té výšce, kam by bývala zasahovala voda, nebýt jeho vynálezu.
Povodeň má i své poražené. Mezi ně patří také ti, kteří projektovali a stavěli pražské metro. Nevydrželo tlak vody, povolila jedna "atomová" vrata a Vltava zatopila tunely metra až po strop. Metro přitom bylo údajně stavěno jako protiatomový kryt. Představte si je plné lidí v okamžiku, kdy po výbuchu bomby povolí Slapská přehrada a všichni se v metru utopí jako králíci. Zdá se, že od dnešního dne si bude každý metro představovat spíše jako past, než jako úkryt.
Na závěr této truchlohry něco pozitivního: můj krtek poté, co mu voda zatopila jeho tunely urychleně vyrazil úplně nové, podpovrchové a změnil tak moji zahradu v rozmočené oraniště. Možná, že to bylo ale jinak. Třeba si jen tak vyběhnul zalovit dešťovky, které, aby se neutopily, se právě draly na povrch.

15.8.2002 - Změny v pražské dopravě zaviněné povodní
najdete na adrese 195.250.147.12/povodne/stav.htmOtevřít v novém okně. Cestování v Praze je po zatopení části metra dost ztížené. Řada linek tramvají a autobusů jezdí po dost změněných trasách a tak se vám vyplatí se před cestou podívat, který spoj vás doveze k cíli vaší cesty.

14.8.2002 - Fotogalerie iDNES z povodně
je na adrese www.idnes.cz/foto/index.htmlOtevřít v novém okně.

14.8.2002 - Povodně, a kde vzít práci pro absolventy škol?
Soudruh premiér Špidla se probral ze sna a vyhlásil, že se s naší českou, moravskou a slezskou krajinou něco musí udělat, aby byla schopná absorbovat při vyšších srážkách větší množství vody. Doslova prohlásil: "Musíme uvažovat o tom, jak rekonstruovat krajinu." Cílem by mělo být, aby se záplavy roztáhly do více dnů (dnes voda, která naprší, doteče na hranice našeho státu nejpozději do tří dnů), a tím se docílilo snížení vteřinových průtoků řek. Jak na to? Když projíždíte naší postsocialistickou venkovskou krajinou, padne vám do oka značné množství polí ležících ladem, zaplevelených bodláky a jiným svinstvem. Řadě nových majitelů nebo starým nezlikvidovaným ke krachu se potácejícím družstvům, se nevyplatí na polích cokoliv pěstovat, náklady na zasetí často převyšují výnos ze sklizně, pokud se vůbec pole podaří sklidit. Nejvhodnějším využitím takových polí by nepochybně bylo jejich zalesnění. Je úplně jedno, kde by se takové nové lesy zadržující srážkovou vodu vysázely, protože všechna voda, která naprší a někde se zadrží, je ta nejlepší voda. Tady by právě mohl pomoci stát, který by místo sociálních podpor nezaměstnaným jim mohl dát práci při vysazování nových lesů. Naše krajina by tak zkrásněla, udržela by více vody a vyráběla by více kyslíku. Ekologicky orientovaná mládež by tak dostala možnost prakticky dokázat, že to myslí vážně, že jim jde skutečně o přírodu a ne jen o revoluční postoj plný prázdných gest a nic neřešících demonstrací.

13.8.2002 - Voda je všude ! Čím čerpat?
České Budějovice, Jiráskovo nábřeží 12.8.2002Povodňové zpravodajství najdete na adrese zpravy.idnes.czOtevřít v novém okně. Pokud se tento server nebude hlásit, zkuste to na zaplavy.idnes.czOtevřít v novém okně.
Spousta lidí má v těchto dnech problémy s vodou. Nevyhnulo se to ani mě. Vytrvalý déšť změnil polní cestu před naší chatou v řeku. Naštěstí se uplatnila hráz, kterou jsem několik let budoval na hranici pozemku a cesty na základě přívalů vody v minulých letech. Vysázel jsem tam lískové keře a mezi nimi jsem postupně nasypával hráz, která dnes nedovolila vodě vtrhnout na náš pozemek, také díky keřům, které hráz zpevnily. Přesto, když se zem nasytila dešťovým přívalem a povrchová voda se spojila se spodní, začala nám do sklepa prosakovat pod tlakem voda. Naštěstí jsem v pátek koupil v OBI německé čerpadlo AL-KO TAE 500 automatic, které se samo zapíná a vypíná podle hladiny vody a navíc dokáže pri ručním zapnutí čerpat vodu tak, že zůstává maximálně 8 milimetrů vody, zapíná při zvýšení hladiny na 13 cm nebo se dá trvale zapnout a tak vyssaje například z místnosti téměř všechnu vodu. Plovák není,jak bývá zvykem, na kablíku, ale v nepatrném pouzdře na boku čerpadla. Dokáže čerpat i pevné částice do velikosti 8 mm, výtlačná výška je 7,9 m, výkon 10 500 litrů za hodinu, t.j. 10,5 kubíků vody. Výkon motoru je 500 W, cena necelé 4 000,-Kč, výtlačná hadice o průměru 1 ". Při hadici 3/4 " se výkon sníží asi o 30%. Uchránilo mě od zatopení sklepa, ve kterém jsme měli v minulých letech až 1,5 m vody. Vřele doporučuji.

13.8.2002 - Budeme pro nárůst kriminality muset emigrovat?
Aimee Hewitt, novinářka působící v Atlantě, přišla v MFDnes se zajímavým názorem:"Bude-li se násilná trestná činnost v Česku zhoršovat, aniž na to zareagují zákonodárci změnou trestních zákonů, nedivila bych se, kdyby Romové nebyli jedinými, kdo by ze strachu hledal bezpečnější místo k životu." Napsat takovou větu je bohapustá demagogie. Zajímalo by mě, proč se ona sama nevystěhuje z Atlanty, kde je denně určitě spácháno více násilných činů včetně vražd než u nás.
Nikde přece neexistuje žádné místo, kde by si mohl obyčejný občan být jistý svým majetkem a životem, proto je taková úvaha naprosto nesmyslná. Naprosto bezpečným místem pro kohokoliv z nás může být snad jen zcela opuštěný a liduprázdný ostrov. Ale ani tam si nebudete jisti, že se někde na obzoru neobjeví loď s novodobými piráty. Samozřejmě existuje něco jako pocit bezpečí, to když jste ještě jako malé dítě schouleni v matčině náručí. Když si budete hrát na pískovišti, musíte už jako batole počítat s tím, že vám jiné dítě bude brát lopatičku nebo kyblíček. Jakmile pak začnete chodit do školy, vstoupíte do toho neohraničeného nebezpečného světa, kde vám natlučou spolužáci, oberou vás o svačinu nebo o peníze. Pro určitou skupinu spoluobčanů, nazývanou dříve galerka, lumpenproletariát, pakáž, banditi, lupiči, zloději a vrahové, prostě kriminálníci, neexistuje jiná představa jak získat tolik potřebné peníze, než je jednoduše někomu sebrat. Počítají s tím, že je občas někdo dopadne a půjdou na nějakou dobu do chládku. To je nijak nerozhází. Je dokázáno, že ani trest smrti nezabrání jisté skupině těch nejotrlejších páchat vraždy, dokonce i na zakázku. Instituce zvaná policie byla vymyšlena a zavedena údajně proto, aby ochránila občany právě před těmi kriminálníky. Dokud neexistovala policie, byl každý nucen se bránit napadení sám se zbraní v ruce. To se příliš neosvědčilo pro možnost snadného zneužití. Například jste se chtěli někoho nepohodlného zbavit, tak jste jej pozvali večer k sobě do domu a jednoduše jste jej propíchli či odpráskli pod záminkou sebeobrany. Jenže háček je v naší moderní společnosti v tom, že policie nikoho neuchrání před pachateli zločinu. Když vás někdo přepadne v temné ulici, nikde poblíž žádný policista nebude. Nejspíš bude právě sedět v autě a spokojeně se bude projíždět s parťákem někde za rohem. Jakou máte šanci? Můžete být ozbrojen a pokusit se násilníka zneškodnit. Zkušenost s používáním zbraně bude mít ale on jistě větší a na rozdíl od vás nebude váhat zbraň použít. Je-li napadenou žena, pak nemá šanci prakticky žádnou. Když se ubráníte ale nepodaří se vám jej na místě zabít, může se vám snadno stát, že budete násilníkovi do jeho smrti platit vysoké odškodné.
Co tedy dělat, budete-li napadeni? Nebránit se, vyklopit všechny peníze i šperky (pokud jste takový mamlas, že je vůbec nosíte), prostě se musíte s ním domluvit. Ještě k těm penězům: mějte u sebe minimálně tisíc korun, protože zloděj by mohl být natolik zklamán z malého lupu, že by vás mohl zbít nebo třeba i probodnout. Zejména zdrogovaný lupič se může chovat velice nevyzpytatelně. Přepadnou vás doma? Mějte připravených alespoň deset tisíc, jinak vám rozpářou vzteky peřiny, rozbijí nábytek a zbijou vás jako psa.
K čemu je vám potom policie? Pokud máte nervy v pořádku - a to je mít nebudete - pak navštivte policajty v jejich kanceláři a sepište s nimi protokol. Popište pachatele, zkuste ho najít v kartotéce podle fotky. Budete možná vyzváni později k identifikaci, když někde seberou náhodně nějaké lumpy, když pachatele poznáte, půjdete k soudu a budete proti němu svědčit. Že se vám nechce? To se vám nedivím, taky si na vás někdo může počkat za rohem a dát vám nakládačku, aby jste rychle zapoměli na to, svědčit u soudu. Z toho všeho vidíte, k čemu je policie dobrá. Kdyby stál na každém rohu jeden policajt, bylo by to to nejlepší, co by mohli dělat. Pak byste se jim dovolali o pomoc. To se jim ale nechce, je jich prý málo, je to příliš stupidní, nudné a otravné někde trčet a dělat strašáka. Tak raději sepisují protokoly o tom, jak vás někdo přepadl, buzerují řidiče všelijakými kontrolami, nasazují botičky, pomáhají chytat černé pasažéry v metru, sbírají polehávající narkomany, honí demonstranty, doprovázejí fotbalové fanoušky a skiny nebo anarchisty. Prostě chytají malé ryby a velké nechávají běžet.

12.8.2002 - České Budějovice pod vodou
najdete ve fotogalerii z 7., 8. a 12.8.2002 na adrese povoden.pohoda.comOtevřít v novém okně. Že to tam nebyla žádná pohoda, je z fotografií vidět docela jasně. Škoda, že ty fotky neprohnali nějakou optimalizací, mohly být na délku poloviční. Dílo je to ale úctyhodné. To slůvko pohoda pochází ze jména počítačové firmy z Českých Budějovic, kterou najdete na http://www.pohoda.com/Otevřít v novém okně.

12.8.2002 - Staneme se brzo jednou ze spolkových republik Německa?
Novým vlastníkem dosavadního 51 procentního podílu Fondu národního majetku (FNM) v Českém Telecomu se stane Deutsche Bank, podporována společností TDC (Tele Danmark). Český Telecom je největším telekomunikačním operátorem v České republice. Provozuje zhruba 3,74 milionu hlavních telefonních stanic. Firma vlastní současně i 51procentní podíl v největším českém mobilním operátorovi Eurotel Praha, který měl ke konci letošního prvního pololetí více než 3,56 milionu uživatelů. Součástí odštěpného závodu Českého Telecomu Imaginet je také Internet OnLine (IOL), který patří mezi největší internetové providery v ČR. Svůj původně minoritní podíl v samotných Českých radiokomunikacích TDC zvýšila po loňské privatizaci, kdy se společně s Deutsche Bank stala majoritním vlastníkem firmy. Zároveň je spolumajitelem vydavatelství Inform Net Partners.
Zdá se, že ještě dříve, než vstoupíme do EU, budeme postupně zakoupeni německým kapitálem. Většina celostátních i regionálních deníků a ostatních tiskovin je již v německých rukou, největší automobilka Škoda je rovněž německou firmou, monopolní dovozce plynu Transgas je v rukou německé společnosti RWE Gas. Zdá se, že toho už mnoho nezbývá, a staneme se územím, na kterém bude probíhat nerovný ekonomický boj mezi německými majiteli firem s českými zaměstnanci a některými zahraničními investory z Francie, Japonska a USA. Američané se přitom u nás nijak neprosadili ani neproslavili, ačkoliv se posledních dvanáct let usilovně snažíme vytvářet dojem, že USA jsou náš největší přítel, obchodní partner, investor a ochránce.
Národ se učí hromadně angličtinu, kterou ale používá především k poněkud paradoxní komunikaci s německými majiteli a manažery, kteří by s námi jistě nejraději komunikovali německy, protože to by jim získalo snadnou převahu. Němce z pochopitelných historických důvodů nemáme sice v lásce, hádáme se s nimi o Benešovy dekrety, ale ve skutečnosti jsme již dnes ve značné míře jejich námezdními pracovníky. Všechny nové super a hypermarkety jsou německou investicí a slouží zejména pro prodej zboží, vyprodukovaného v Německu. Zaklínací formule o strategických partnerech jen dokazuje, že zmrtvýchvstání české velkoburžoasie se nekonalo bez ohledu na řadu děsivých tunelů zejména v bankách a rozdávání bývalých státních firem českým podnikatelům. Většina podniků nakonec skončila v cizích rukou poté, co je čeští "majitelé" vykradli a zruinovali tak, že se staly snadnou kořistí.

12.8.2002 - Co je to geografický informační systém ?
Odpověď na otázku najdete na adrese www.arcdata.czOtevřít v novém okně. Většina objektů a jevů reálného světa se vyskytuje na některém místě zemského povrchu (např. strom, dům, řeka) nebo má vztah k některému místu na zemském povrchu (občan má někde trvalé bydliště, výrobek byl vyroben v určité továrně). Zároveň se tyto objekty vyskytují v daném prostoru společně s mnoha dalšími objekty a navzájem se ovlivňují (např. hlukem ze silnice jsou postiženi obyvatelé v domech do určité vzdálenosti, komín zamoří zplodinami určité území, prosperita prodejny závisí mimo jiné i na její poloze a množství potenciálních zákazníků v okolí). Proto znalost umístění a vzájemných prostorových souvislostí mezi objekty je velmi významná a může sehrát důležitou roli v řadě oborů lidské činnosti, od návrhu umístění jaderné elektrárny až po návrh obchodní sítě a vyhodnocování její úspěšnosti.
Prakticky to znamená, že v našich datech v počítači musíme mít zaznamenáno obojí současně, tj. jak vlastní údaje o objektu, tak údaje o jeho poloze. Tomuto typu dat říkáme geografická (nebo prostorová) data a počítačovému systému, který umožňuje ukládat a využívat taková data říkáme geografický informační systém. Konkrétní ukázku takového systému pro Českou republiku najdete na adrese arccr.arcdata.cz/viewer.htmOtevřít v novém okně. Pokud ale jste připojeni přes telefon, chová se to celé velice pomalu a natahování jedné mapy trvá desítky sekund.

12.8.2002 - Lineární alternátor, vynález Čechoameričana Horaka!
James Horak, po prarodičích původem z moravské vesnice Olšiná, si ve Spojených státech a dalších 45 státech světa včetně České republiky, nechal patentovat nový převratný systém výběru poplatků za použití dálnic. Místo klasických amerických bran či evropských dálničních nálepek, se na vhodném místě nainstaluje do povrchu dálnice něco jako obdoba kolejnice lineárního motoru používaného pro pohon dosud experimentálních rychlovlaků například v Japonsku. Je to vlastně obrácený použitý stator lineárního motoru, neboli lineární alternátor, využívající kinetické energie jedoucího automobilu, který je převážně ze železných kovů. Pohyb automobilu tak indukuje elektrickou energii, která je předávána do rozvodné sítě. Zpomalení, které se průjezdem takové linární brány způsobí, je natolik nepatrné, že jej řidič ani nezpozoruje. Zaplatí tak za průjezd dálnice zpomalením, které nahradí o pár centů zvýšenou spotřebou benzinu nebo nafty. Poplatek je navíc přímo úměrný hmotnosti vozidla, respektive hmotnosti oceli, použité pro stavbu vozidla. Bystrý čtenář si jistě uvědomil, že nejmenší poplatek tak zaplatí majitel vozidla postaveného převážně z umělých hmot a hliníku. Použití umělých hmot však skončením výroby německého Trabanta z linek automobilek vymizelo a k výrobě aut se používá především ocel, která je snadno recyklovatelná a přitom účinně chrání cestující při případné srážce. Systém je navíc spravedlivý, protože se platí za skutečný vjezd na dálnici. Kdo víc jezdí, víc zaplatí. Kde vezme stát inkasované peníze? No přece z prodeje vyrobené elektrické energie.
Vynález potomka českých předválečných emigrantů tak dokazuje, že kromě Mendela, Křižíka, Kaplana a dalších, je schopen náš národ opět zásadně ovlivnit civilizační pokrok. Vynález nabízí i další využití nejen pro výběr poplatků. Jestliže se lineární alternátor nainstaluje například pod táhlým klesáním, za kterým následuje omezená rychlost nebo v místě, kde silnice vstupuje do města, může alternátor kolonu aut zbrzdit přesně na povolenou rychlost a odčerpat tak jejich kinetickou energii, aniž by řidič musel použít brzdy. Řidič ušetří za opotřebení brzd a pneumatik, stát získá energii a zvýší se i bezpečnost silničního provozu. Tady se využití geniálního Horákova vynálezu stává objevem nového zdroje ekologicky získávané elektrické energie. Těžké tahače se často řítí s kopce s rozžhavenými brzdami - tomu udělá lineární alternátor konec. Uvidíme, jak brzy se tato technologie zavede i na našich dálnicích a rychlých komunikacích. Vynálezce dále pracuje na aplikaci lineárního alternátoru i do železniční dopravy.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.