Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 338, 19.8. - 21.8.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

21.8.2002 - Varoval zvon Zikmund téměř měsíc před povodní?
Zvon Zikmund s utrženým srdcem15.června 2002 se zlomilo při svátečním zvonění na večerní mši, konané u příležitosti svátku sv.Víta, srdce největšího zvonu u nás, pojmenovaném po sv.Zikmundovi. Zvon je zavěšen ve věži katedrály Sv.Víta na Hradčanech v Praze. " Křesťané se ničeho kvůli prasklému srdci zvonu neobávají. Je to pověra a s náboženskou vírou to nemá nic společného", tvrdil tehdy děkan svatovítské kapituly Jan Matějka. Pověrčiví Čechové naopak věřili, že nás postihne nějaká zlá událost: útok teroristů nebo zřícení dopravního letadla. Nikdo ale netušil, že už 8.srpna bude v Praze vyhlášen třetí povodňový stupeň a voda zaplaví postupně všechna povodí v Čechách. Pověra nepověra, prasklé srdce Zikmunda a tisíciletá povodeň budou už navždycky spojovány. Jsou i tací, kteří tuto pohromu spojují s tím, že ve volbách do sněmovny málem vyhráli komunisti. Srdce zvonu se totiž utrhlo těsně po vyhlášení výsledků voleb, jako by se zvon už nemohl dále dívat na to, jak náš národ zase zahýbá do leva. Při povodni se i zastavil Staroměstský orloj a aby toho nebylo dost, zvonařská dílna na Zbraslavi pověřená výrobou nového srdce zvonu byla zatopena rozdivočelou vodou. Kdo chce vědět něco více o zvonech a jejich zvonících, podívejte se na adresu www.zvony.go.czOtevřít v novém okně.

21.8.2002 - Nový server o povodních
provozuje Úřad pro veřejné informační systémy a obsahuje oficiální informace ústředních orgánů státní správy vydaných v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu. Najdete je na adrese www.infopovodne.czOtevřít v novém okně. Další seznam adres, kde je řada dalších užitečných informací o povodních, je v článku na serveru www.novinky.czOtevřít v novém okně.

19.8.2002 - BEZPLATNÁ VOLÁNÍ NA TÍSŇOVÉ LINKY.
Volat zdarma na povodňové tísňové linky umožnil v postižených oblastech ČESKÝ TELECOM, a.s. Hovory uskutečněné od 13.8.2002 na níže uvedená čísla tedy nebudou až do odvolání zpoplatněny. Jedná se o tyto linky:
Praha: 02/36099560 až 575
Plzeň: 019/7304245
České Budějovice: 038/6354809, 038/7005125
Jihočeský kraj: 038/6720492
Ústí nad Labem : 047 / 5200251, 047/ 5657757
Již včera podvečer zprovoznil ČESKÝ TELECOM speciální linku 0900 60 90 40, jejímž prostřednictvím mohou zájemci přispívat na pomoc lidem postiženým povodněmi. Volání na speciální Žlutou linku 0900 60 90 40, která je v provozu od včerejšího podvečera, je zpoplatněno částkou 60 Kč za minutu. Prostředky, které budou tímto způsobem vybrány, poukáže ČESKÝ TELECOM na sbírkové konto 334 334 334 / 0300 SOS POVODNĚ společnosti Člověk v tísni při České televizi. Tyto peníze pak budou použity na konkrétní pomoc lidem postiženým povodněmi. O tom, jak byly shromážděné finanční zdroje použity bude společnost Člověk v tísni veřejnost informovat.
Od včerejšího večera do dnešního rána 8:30 hodin přispělo na speciální linku přibližně 1420 občanů a bylo tak vybráno přes 185 000 Kč.
/převzato z PR zprávy Telecomu./

19.8.2002 - Kde hledat pomoc a jak jí nabídnout.
Pražský magistrát zprovoznil kvůli záplavám tři speciální telefonní linky. Lidé z ohrožených částí města se na číslech 02/36003350 až 02/36003352 mohou dozvědět jak postupovat při odstraňování následků povodně.
Finanční pomoc mohou ti, které povodeň nezasáhla prostřednictvím sbírky Člověk v tísni - "SOS povodně", číslo účtu ČSOB: 334334334/0300, nebo
mohou věnovat peníze na konto sbírky nadace ADRA - "Pomáhat může každý“, číslo účtu ČSOB: 24442444/0300, variabilní symbol 444.

19.8.2002 - Tisíciletá voda a prezident Havel.
Havel si v žádném případě nebere příklad z "tatíčka" Masaryka. Po svém příjezdu z dovolené v Portugalsku, když už bylo po všem, jej nenapadlo nic lepšího, než se starat o to, jaké architektonické památky byly v Praze poškozeny vodou. Místo toho, aby zašel mezi evakuované obyvatele, zvídavě zkoumal, jak moc je poškozená synagoga na Starém městě a zda povodeň neublížila základním kamenům Národního divadla. Jako by neměl čisté svědomí a bál se pohlédnout do očí těm nejubožejším občanům státu, jehož je hlavou. Proklínaný Špidla se naopak projevil jako neohrožený náčelník svého kmene, když se vypravil do Ústí nad Labem a neváhal si zablátit holinky. Je to báječné, že jsme měli tak dlouho na Hradě tak skvělého intelektuála, dramatika a spisovatele oslňujících státnických projevů, kterého oslavuje celý svět. Ke svým občanům si však za těch dlouhých dvanáct let ale nenalezl ani pěšinku. Doufejme, že si alespoň povšimne čísla některého z účtů, které jsou určeny pro pomoc obětem povodně.

19.8.2002 - Tisíciletá voda a pražské metro.
Geotechnik Vladislav Kulič uveřejnil na internetu svůj názor na to, jak mohlo dojít k zatopení pražského metra, bez kterého bude Praha trvale v dopravním kolapsu a lidé se budou jen s obtížemi dostávat do zaměstnání. Odstranění škod se odhaduje na dvě miliardy a těžko to bude hotovo do vánoc. Zde je jeho názor:
"Ještě v úterý jsem všem tvrdil, že v centru Prahy není proti vodě bezpečnějšího místa než tunely metra?
Studoval jsem geologii se zaměřením na zakládání staveb a hydrogeologii začátkem 80. let, výstavba metra byla tou dobou hitem oboru. Pokud si dobře vzpomínám, projektanti a stavitelé nám s náznakem tajemnosti vysvětlovali, že vedle dopravní má metro i další funkci: velkokapacitní kryt pro případ války. Z tohoto důvodu je metro chráněno proti zaplavení nejen při běžné povodni, ale i pro případ destrukce vltavské kaskády, kdy by se Prahou přehnala vlna vysoká 13 ? 17 metrů.
Najednou jsou tunely v centru zaplavené a já slyším zástupce Dopravního podniku, že metro bylo postavené na stoletou vodu a voda přišla stotřicetiletá? Blábol! V páteční MFD je (B/7) je moc pěkná fotka z Kampy, kam dosáhla hladina při povodních 1784, 1845 a letos. Sice jsme vyhráli, ale nikoliv o 3 nebo 5 metrů ? o nějakých chabých 25 centimetrů.
Dnes ráno jsem zaslechl ředitele DP, jak s vážnou tváří tvrdí, že se na dvou místech provalil tunel a že oprava bude stát dvě miliardy.
Provalil tunel? Kvůli povodni? To jako že se zhroutil ten železobetonový tubus a tudy tam hrkla voda a zaplavila těch 11 nebo kolik stanic? Nevěřím! Celá stavba metra je extrémně předimenzovaná, co se bezpečnosti týče. Nebudu zabíhat do technických detailů, ale celé týmy geotechniků, statiků, projektantů s metrem spojily svůj profesní život. Neumím si představit, že pouhé zvýšení hladiny o pár metrů, navíc statisticky dosti pravděpodobné (viz pěkný článek na L. Metelky na NP 17. 8.) by mohlo přivodit tak fatální kolaps tohoto úžasného díla. A navíc: co kdyby tam opravdu byli lidi? A nedejbože? co kdyby metro skutečně sloužilo jako kryt?!?
Pokud se ukáže, že se opravdu ?provalil tunel?, bude to v odborných kruzích fenomenální blamáž a mě už v pražském metru nikdo neuvidí. Ale osobně nevěřím, že metro selhalo po konstrukční stránce. Daleko spíš si umím představit, jak někde na velínu sedí pražský Homer Simpson a brumlá si: Zavřít šoupata? Který čudlík to asi bude? Enyky, benyky??
RNDr. Vladislav Kulič
"
Jiný expert, který nezveřejnil svoje jméno, prohlásil: "Problém bude spíše v nekvalitní údržbě a kontrole potrubí, vzduchotechnického systému, čerpacích stanic, různých uzávěrů a dalších techických prvků. Čerpadla mají navíc takovou kapacitu, aby chránila před vodou lidi i v případě průniku vody při atomovém výbuchu. To je větší pohroma, než jakou byla tato povodeň." Zajímavá by byla i odpověď na otázku, zda je pražské metro pojištěno proti povodni. Pokud ano, pojišťovna si jistě dá práci, aby zjistila, zda za jeho zatopení nenese někdo konkrétní odpovědnost zanedbáním svých poviností. Pokud metro pojištěno není, je to ukázka neprofesionálního přístupu magistrátu jakožto majitele i provozovatele metra.

19.8.2002 - Summit NATO by se podle KSČM neměl konat v Praze.
Do redakce komunistických Haló novinOtevřít v novém okně začínají docházet ohlasy na výzvu KSČM, aby se summit NATO nekonal v Praze. Občané tak prý reagují na informaci z tiskové konference KSČM, kterou Haló noviny uveřejnily 16. srpna.
Je to logické, že s tímto nápadem přišla partaj přátel socializmu a komunizmu, která defakto představuje jedinou skutečnou opozici v tomto státě. Komunisté nedokázali nezabránit našemu vstupu do NATO a tak se alespoň snaží kalit vodu, kterou jim příroda přihrála pod ruku. Summit už stál a ještě bude stát stamiliony korun, které budou chybět ve státní kase pro nápravu škod nejen v Praze. Přesto se akce příprav summitu NATO již v tomto okamžiku nedá zastavit a tak můžeme jen doufat, že až do zničené Prahy dorazí prezident Bush, pustí ze státní pokladny USA více peněz, než oněch směšných 500 tisíc dolarů (15 milionů Kč), které včera nechal poslat do Prahy.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.