Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 339, 26.8. - 29.8.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

29.8.2002 - Založte si firmu v daňovém ráji!
Daňové ráje nebo též offshore jurisdikce jsou území, která umožňují cizincům svou právní soustavou významně snížit daně, zejména daň z příjmu právnických osob. Mezi jejich hlavní přednosti by mělo patřit nízké daňové zatížení, dobrá finanční infrastruktura, politická stabilita, diskrétnost a snadnost vzniku právnických osob...
Pokračování prvního dílu o daňových rájích čtěte na serveru epravoOtevřít v novém okně

27.8.2002 - Jsou všichni naši agenti neurotici a klaustrofobici?
Karel Srba trpí ve vězení depresemi a prý nutně potřebuje zvláštní péči. Tento bývalý agent vojenské rozvědky a bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí obviněný z osnování vraždy novinářky Sabiny Slonkové a z korupce, byl převezen za mimořádných bezpečnostních opatření a v naprostém utajení z plzeňské vazební věznice do speciálního psychiatrického oddělení věznice v Brně-Bohunicích. Jak lze soudit z mimořádného postupu při převozu, pracovníci vězeňské správy a policie se nejspíše domnívali, že by se Srba mohl při převozu pokusit o útěk ve stylu akčních filmů snad i za pomoci svých bývalých kolegů z vojenské rozvědky. Nebo se snad obávali, že by se mohl odehrát pokus o jeho likvidaci jako nepohodlného svědka? Těžko soudit, zda přijatá opatření byla opodstatněná, i když, opatrnosti není v takových případech nikdy dost. "Pan inženýr Srba trpí klaustrofobií a kvůli tomu se u něj vyvinul určitý depresivní syndrom. Bere třináct léků", řekl Srbův advokát Miroslav Kříženecký v sobotu v TV Nova. Karel Srba, který přípravu vraždy novinářky od počátku vyšetřování popírá, snáší pobyt ve vězeňské samotce podle svého advokáta velmi špatně.
Z toho jasně vyplývá, jaké chudáčky a neodolné jedince si vojenská rozvědka vybírá pro svoje špičkové agenty. Skoro to vypadá, že je v tom jakýsi tajný záměr kohosi sabotovat činnost naší armády. Jestliže byli podobní machři rozesláni za pomoci Srby do všech koutů světa na naše ambasády, pak asi proto, aby se po svém odhalení při prvním výslechu psychicky zhroutili a vyklopili vše, co tajného vědí o našich vojenských plánech po celém světě. Doufejme, že nový šéf tajných hochů na ministerstvu obrany si s tímto přehmatem poradí. Jako zkoušku doporučuji je postupně všechny zavřít na nějakou dobu do basy, zda se u nich objeví také tzv. Srba syndrom.
S ohledem na zjištěné skutečnosti bude vhodné změnit všechny naše věznice v psychiatrické léčebny, protože nelze pochybovat o tom, že všichni naši ubozí vězňové velmi špatně snášejí pobyt ve vězení a s ohledem na malé rozměry cel jistě trpí hromadně klaustrofobií. Ušetřily by se tak nemalé náklady spojené s převozy vězňů. Postačilo by vyměnit hlavní dozorce za kvalifikované psychiatry a vězeňskou lékárnu vybavit dostatečným množstvím psychofarmak, které si dnes musí vězňové pracně opatřovat ilegálně. Vězení se od psychiatrické léčebny pro těžce postižené příliš neliší. Je načase konečně uznat, že když se někdo dopouští trestné činnosti, jedná se vždy o člověka duševně narušeného či zcela duševně chorého, nenormálního. Výsledky převýchovy těchto našich nebohých spoluobčanů za pomoci psychiatrů by jistě překonaly i ty nejoptimistější odhady.

27.8.2002 - Daně nemilosrdně vybrat a pak je přerozdělit!
To je hlavní heslo naší milé socialistické vlády, která tak plní základní marxistické poučky o socialistické ekonomii. Kdyby se to tak nedělalo, kde by byl hlavní zdroj moci takové vlády? Nejsem sám, kdo se domnívá, že by se poškozeným občanům tohoto státu měly nadělit daňové prázdniny spíše, než vykutáleným zahraničním investorům.
"Rozhodující, ale bohužel státem zatím plně ignorovanou formou pomoci, jsou daňové úlevy, jejichž cílem je nechat podnikům a domácnostem více finančních prostředků, které by mohly použít na obnovu majetku," řekl Jan Schiesser ze společnosti Atlantik FT. "Tato vláda jde bohužel naprosto opačným směrem a snaží se nejdříve peníze od poplatníků vybrat, aby je pak podle různých klíčů opět rozdělila," dodal.
Ministr financí Bohuslav Sobotka žádné daňové prázdniny pro postižené povodní nechystá. Finanční úřady budou prý pouze vycházet vstříc jejich žádostem o odklad či rozložení splátek daní všeho druhu. Naopak stát hodlá daně kvůli povodním zvýšit a tak uvažuje zejména o rychlejším růstu sazeb spotřebních daní na úroveň Evropské unie. Že by snad uvažovali naši vládcové o stejném postupu ve valorizaci důchodů a stanovení výše minimální mzdy, soudruh ministr nepotvrdil. Zřejmě na to v tom popovodňovém zmatku pozapoměli.
Vláda naopak urychlí svou snahu přiblížit úroveň zejména spotřebních daní stavu v Evropské unii. Cena benzínu a nafty by prý ale neměla převýšit ceny v EU. To je opravdu šlechetný záměr, protože jinak bychom museli jezdit nakupovat benzin do Němec. Naši výrobci všech druhu produktů včetně potravin si zvýšenou cenu pohonných hmot zahrnou do cen svých výrobků a tak se zcela nenásilně srovnají i ostatní ceny na úroveň EU. Budeme proto i díky povodním připraveni na kýžený vstup do EU. Sice si budeme žít pětkrát hůře než ti řádní občané EU, ale nebude hrozit, že by u nás snad někdo ze sousedních států vykupoval laciné zboží a nám pak hrozil jeho nedostatek. Nezbývá, než naší socialistické vládě poděkovat za to, jak se stará o naši budoucnost a plní tak předvolební sliby ČSSD, US-DEU a KDU-ČSL, že se nám bude pod jejich vládou dařit lépe.

26.8.2002 - Život bez majetku je přece tak snadný!
Hezké jsou úvahy některých takyfilozofů o tom, že se člověk nemá vázat na majetek, že si nesmí zoufat nad tím, když o majetek přijde třeba právě při povodni. Ani jeden z těchto kazatelů chudoby se ale do podobné situace nedostal a tak káže pít vodu, ale sám si dává víno. Jistě, existuje spousta věcí, které člověk ke skutečně plnému životu vůbec nepotřebuje. Hrabivost lidská způsobuje, že většina z nás se snaží si během svého života pořídit spoustu věcí, prostě hromadu majetku často jen proto, že něco podobného má soused nebo příbuzní, a jak bychom to vypadali.
Existuje ale něco, bez čeho se v našich klimatických podmínkách žít nedá: byt, dům, chata, chalupa či alespoň nějaká chatrč. Kázat člověku, který sedí na rozklížené židli uprostřed bahniska, které bývalo jeho domem, o bohulibé chudobě je nelidské. Naštěstí nemá ani tu televizi, a tak nikdy neuvidí vysílání moudré úvahy o tom, že nejšťastnější je ten, kdo nic nemá. Asi by ho z takového pořadu klepla pepka. I jiní známí a veřejně profláklí občané se nechali slyšet a vyjádřili svůj názor k očistné roli povodní v životě lidském. Vrcholné číslo předvedl Tomáš Hanák, když napsal v magazínu Lidových novin:
"Už plují první střechy-někdo se přivázal ke svému krovu provazy a, obtočen kolem stromu, snaží se zachránit tu změť trámů snad i výměnou za svůj život! Jak tragikomické! Střechu nad hlavou! Střechu na celý život! Jistotu! Ano: to byste chtěli: pokrýt Bramacem celý svůj svět a okapy Lindab všechnu tu dotěrnou, nebezpečnou vodu odvést pryč, co nejdál! Tu vodu, která vám přitom - nepočítám-li oheň- nabízí dnes svou dravou, vlhkou náručí spásné očištění od závislosti na nicotnostech. Hej, hlupáku, slyšíš? Servis vazující lana - pardon: servi svazující lana a raděj z trámů stvoř si prám, svobody své chrám, a pluj. Okusíš úžas skutečného sebepoznávání, až k novým obzorům povleče tě plachta z dětského povlečení, slyšíš? Marná rada má, muž ten zaslepen a hluch - však hlas zvučný, ten mu zbyl:"Pomóc!" A podobně, přes hukot zpěněného živlu, i ženy, děti, plazi, ryby, drůbež, zvěřina: "O všechno jsme přišli! Nemáme nic! Pomozte!" Ó Bože, neponižujte se, neproste, prosím. Máte své holé životy a naději, že se teď stanete něčím víc, než jen ubohými tvory, zmámenými vidinou bezpečí a tepla, oslepenými pozlátkem plastových cete! Marná rada má..." Intelektuální výron Hanákův tentokrát střelil příliš vedle, než aby tím někoho pobavil v domnění, že to je ten pravý humor pro tuto těžkou chvíli. Pravděpodobně se sám chystá jít příkladem a bude se stěhovat do nějaké provizorní ubytovny jen se dvěma taškami, aby tak předvedl to zázračné osvobození se od hnusného majetku s tím, že svůj byt nabídne nějaké zbídačelé rodině s dětmi. Ten, kdo ale musí ráno do zaměstnání vydělávat skrovnou mzdu, se bude navzdory Hanákovu názoru snažit pořídit si alespoň skrovné bydlení pro sebe a svoji rodinu. Stihne to do zimy? Asi těžko, i když stát slibuje stopadesát tisíc na ruku a 800 tisíc na dvacetiletý úvěr jen za dvě procenta. Do zimy se to stihnout nedá a navíc, měl by stavět někde jinde. Zatím ale nikoho nenapadlo, že by těm nejvíce postiženým věnoval stát pozemky někde na kopci. Pokud zůstane na svém u řeky, na jeho místě bych si na čtyřmetrových železobetonových pilotách pořádně zaražených do země postavil dřevěný montovaný domek. Dole jen lehce prkny pobitá garáž a dřevník, případně králíkárna a kurník.
Naše milá socialistická vláda se chystá od příštího roku zvednout daně. Tedy ty všelijaké spotřební a dodatkové daně, přirážky, místní poplatky a podobně. Tím dosáhneme konečně zavedení socialismu v Česku, o což se marně pokoušel komunisti celých čtyřicet let. Tady mě napadá, že spolu s vydáním povodňových dluhopisů by měl stát prominou placení daní těm, kteří přišli zcela o možnost bydlení a sami se postarají o nové. Poskytnout jim jenom slevu na úrocích ze stavebního úvěru mě připadá dost málo. Hovořím o těch chudších a zcela chudých, kteří jsou zaměstnanci a kterým jejich zaměstnavatel daně odkrouhne ze mzdy. Podnikatelé si dozajista pomůžou zahrnutím všech možných škod do nákladů firmy a daně tak platit nebudou.

26.8.2002 - Libertinský komunismus, budoucnost lidstva?
Blíží se nám summit NATO v Praze a naši vládní představitelé se dali slyšet, že ačkoliv je Praha zle zřízená povodní, odložit či přeložit se tato slavná událost nedá. Zajímavé názory na NATO, kapitalismus, války a roli státu má jedna z větví mezinárodního anarcho-komunistického hnutí propagující libertinský komunismus:
"Chceme-li se zbavit válek, ale i sociálního násilí, v němž každý den žijeme, musíme zničit stát a kapitál. Svět bez válek a armád je sice možný a uskutečnitelný, dožadovat se ho však beze změny společenských vztahů je utopií. Nejsme utopisté: proto usilujeme o revoluční změnu společnosti a vybudování libertinského komunismu, společnosti, která se nebude řídit zájmy kapitálu, ale potřebami lidí."
Z článku "NATO: zabíjení pro zisk *** Zrušit války znamená zrušit stát a kapitalismus!" na serveru alarm.solidarita.orgOtevřít v novém okně.

26.8.2002 - Program "Toxické látky a odpady" sdružení ARNIKA
zprovoznil internetové stránky "Povodně 2002 a ekologické škody" na adrese havarie.arnika.orgOtevřít v novém okně. "Stránky budou sloužit jako monitor zjišťovaných důsledků toxického znečištění způsobeného během katastrofálních povodní, které postihly v půli srpna 2002 Českou republiku. Předpokládáme, že se podaří pomoci také najít zatoulané vysoce nebezpečné chemikálie v sudech, které mohly uplavat z našich chemiček na Labi a Vltavě"," vysvětlil naplňování stránek Ing. Milan Havel z hnutí ARNIKA. Stránky nemají sloužit jen jako hlásná trouba zubožení životního prostředí podél Vltavy a Labe, ale jejich prostřednictvím sesbírané poznatky bude program Toxické látky a odpady předávat Ministerstvu životního prostředí ČR a bude dohlížet na další prošetření zvláště závažných případů.
(Z tiskové zprávy hnutí ARNIKA)
Podle toho, co se děje od počátku povodně v Neratovické Spolaně, by bylo nejlépe tuto firmu zlikvidovat. "Pohár trpělivosti přetekl", nechal se na adresu Spolany slyšet hejtman Středočeského kraje Petr Bendl. Spolana se nepoučila, a i když definitivní rozhodnutí je věcí policie a soudů, podle mého laického názoru se jedná o obecné ohrožení, uvedl Bendl. Švarc novinářům potvrdil, že při pátečním úniku, kdy byl vyhlášen chemický poplach třetího stupně a policie uzavřela příjezdové cesty do Neratovic, se do ovzduší dostala asi jedna až dvě tuny nebezpečného plynu. Při této havárii byly podle něj porušeny předpisy a dohody se záchranáři.
Z několika málo odvysílaných záběrů ze Spolany je patrná jedna jasná věc: z fabriky se snaží vedení vydupat co největší zisky a proto se zcela zanedbává nezbytná údržba všech zařízení. V této továrně na jedy má nepořádek a lhostejnost dávnou tradici. Sám si vzpomínám na bordel panující ve fabrice již osmdesátých letech, kdy jsem měl příležitost se do této nedobytné pevnosti dostat. Policie bude možná vyšetřovat poctivě, ale zaměstnanci v obavě o ztrátu zaměstnání budou mlčet nebo mlžit. Proto by se měl v tomto případě důrazně použít zákon o ochraně svědků, který mimo jiné umožňuje i utajení svědkovy totožnosti před obžalovanou stranou. A současně svědkům důrazně připomenout trest vězení za křivou výpověď.


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.