Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 344, 30.9. - 4.10.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

4.10.2002 - Nebezpečné viry Win32/Bugbear.A (I-Worm/Keywo)
a W32.Opaserv.Worm se rychle šíří elektronickou poštou. Win32/Bugbear.A (I-Worm/Keywo) je jako příloha v infikovaném souboru dlouhém 50 688 bajtů a má dvojitou příponu (tj. jmeno.pripona1.pripona2), přičemž druhá přípona může být: .scr, .pif nebo .exe. Virus využívá bezpečnostní díry v Outlooku, takže dojde k jeho automatické aktivaci bez nutnosti manuálně spouštět soubor v příloze. Podrobné informace včetně utilitek na odstranění obou virů od Symantecu najdete na www.viry.czOtevřít v novém okně. Pro zachycení virů musíte mít aktuální verzi vašeho antivirového programu. Například AVG napadené soubory nalezne ale má potíže s jejich vymazáním, takže pomohou utilitky od Symantecu, které se spouštějí z Windows. Jinou možností je nastartovat počítač z boot diskety a pomocí třeba VC.COM napadené soubory vymazat. Léčení není možné.
Další podrobnosti o červu W32.Opaserv jsou také na www.symantec.comOtevřít v novém okně.

3.10.2002 - Jste sběratelem starožitností a starého umění?
Pak nejste nic lepšího, než obyčejná hyena. Možná, že ne tak docela. Pokud se totiž vaše sbírka skládá ze samých padělků. Pak jste jen hloupá hyena, která neuspěla. Prakticky všechny starožitné umělecké předměty jsou kradené. Některé byly ukradeny i vícekrát a opět načerno či jakoby legálně prodány. Když se zaměříme jen na Evropu, její historie je plná válek a loupežných výprav, kde válečná kořist byly právě takové cennosti, které máte doma nebo které jsou v národních či státních muzeích. Příkladem může být známá sbírka císaře Rudolfa. Shromáždil jí prostřednictvím darů a nákupů od nejrůznějších, většinou pochybných obchodníků s uměleckými předměty. Po jeho smrti většinu sbírky uloupila švédská armáda a zbytek byl rozkraden či rozprodán za směšné ceny. Takový "prodej" za zlomek skutečné ceny je oblíbenou metodou "legálního" způsobu nabytí věci. Ten, kdo krade - například správce státního majetku - záměrně zatají pravý původ věci - označí jí třeba za padělek - a prodá ji za nicotnou částku. Od kupce pak inkasuje podíl na zisku z dalšího legálního prodeje, kdy se čirou náhodou objeví pravost předmětu. V této praxi vynikali zejména národní správci zabaveného majetku po druhé světové válce a nejrůznější další správcové národního majetku za komunistů.
Sběratelské a překupnické hyeny pak vytvářejí pro zloděje vhodné tržní prostředí, ve kterém si ti podnikavější, bezohlednější a hlavně bohatší, přímo objednávají krádeže určitých předmětů. Je to řetěz začínající obyčejným kriminálníkem od kterého kupuje překupník prodávající starožitníkovi a na konci je hrabivý kupec - sběratel. Většina takzvaných sběratelů správně tuší, že původ jimi získaných předmětů je pochybný a tak se se svými poklady ani příliš nechlubí. Správně se také obávají publicity, která by jim mohla jen přivést další zloděje do jejich "chrámu umění". Starožitné umělecké předměty takový sběratel chápe spíše jako způsob, jak výhodně investovat nejisté peníze do takového zboží, které v běhu času nabývá rychleji na hodnotě vyjádřené penězi, než peníze uložené v bance či investované do riskantních obchodů či akcií. Prodej takového předmětu kdesi v budoucnosti je ale dosti problematickou záležitostí. Existuje-li jakýsi důkaz o jeho legálním nabytí, přesto je tu riziko, že bude na nějaké veřejné aukci identifikován jako kradený a pokus o prodej se pak změní v absolutní ztrátu a možná i trestní řízení. Prodej pod rukou je druhou možností. Pak je ale nejisté, zda majitel podezřelého předmětu najde někoho, kdo bude ochoten za něj zaplatit sotva jen cenu, za jakou byl kdysi koupen.
Většina takových soukromých sbírek pak končí totálním chaotickým prodejem, který rozpoutají pozůstalí po smrti sběratele. Výtěžek je nepochybně menší, než souhrn peněz, které majitel sbírky za svého života vynaložil. To ale pozůstalí netuší a tak je tento rozprodej vlastně opět loupeží rovnající se oloupení mrtvoly.
Sběratel nebo překupník je totiž nejspokojenější, když se mu podaří oloupit věci neznalého prodávajícího. V posledních deseti letech zahájili zejména zahraniční překupníci navázaní na starožitníky útok na naše muzea a kostely. Katolická církev po masovém vykrádání jejích špatně nebo vůbec nechráněných kostelů se pouze pokusila svézt nejcenější kusy do pražského depozitáře, ale dodnes neexistuje řádná evidence cenností s fotodokumentací, o zabezpečení kostelů nemluvě. V podobné situaci je řada muzeí, která jsou často v majetku chudých obcí, které mají prostředky maximálně na zakoupení nového visacího zámku.
Podstata každého druhu majetkového zločinu tkví v tom, zda existuje trh, na kterém se kradené předměty dají prodat. Jedině jeho přísnou kontrolou by bylo možné zamezit rozkradení a vývozu zbytků toho, čemu se nadneseně říká národní umělecké a kulturní bohatství. Znamenalo by to například povinnost starožitníků a aukčních síní předávat policii seznamy prodaných předmětů včetně fotodokumentace s daty o zákaznících. Tyto informace by se daly propojit s celostátní i zahraničními databázemi ukradených předmětů. Tím by bylo možné podchytit zlodějské a pašerácké kanály a zlikvidovat je. Podezření na koupi kradeného zboží by umožnilo i policejní kontroly soukromých sbírek, při kterých by se jistě objevila řada dávno hledaných předmětů. Pokud by taková mezinárodní spolupráce existovala třeba jen v rámci Evropské unie, byl by to nesporný úspěch. Když funguje mezinárodní spolupráce při potírání obchodu s drogami, proč ne i v tomto případě.

2.10.2002 - Jak se řekne turecky jdi do ... ?
Cestujete do zahraničí a potřebujete si doplnit slovní zásobu o neslušná slova? Navštivte s důvěrou server www.insults.netOtevřít v novém okně. Určitě nebudete zklamáni a vaše konverzace i v tom nejexotičtějším jazyku bude dokonalá!

2.10.2002 - Muzeum zločinu londýnské metropolitní policie.
Na stránce www.met.police.uk najdete informace o tomto muzeu s několika stránkami o Jacku Rozparovači a jiných extrovkách z historie britského zločinu. Při návštěvě Londýna je nezapomeňte navštívit na adrese Metropolitan Police Headquarters, Victoria Street, S.W.1, druhé patro.
Mrkněte se také na stránky muzea Sherlocka HolmeseOtevřít v novém okně, jsou plné skutečností o neskutečném detektivovi, kterému se vyrovná snad jen sága o českém Cimrmanovi.
Úplný seznam stránek věnovaných životu a dílu tohoto českého genia najdete na serveru České televizeOtevřít v novém okně. Jaroslav Hašek by z toho měl velkou radost :-)

2.10.2002 - Summit NATO v Praze se blíží,
konat se bude ve dnech 21.-22.listopadu 2002. Co se děje, co nás - zejména Pražany - čeká a nemine, se dozvíte na stránkách serveru www.natosummit.czOtevřít v novém okně.

1.10.2002 - Contactel na sebe nedal čekat a radí neměnit !!!

Vážení zákazniku,

v minulých dnech jste od Českého Telecomu obdrželi propagační materiál, který se týká nových cen programů Internet 2002 a Internet Plus s názvem "VYBERTE SI ZA KOLIK BUDETE SURFOVAT". V tomto materiálu jste ne zcela přesně informováni o novém "dvojstupňovém" způsobu účtování - zvlášť za přístup k poskytovateli i za přístup k internetu. Pokud jste získali dojem, že pro přístup k Internetu musíte změnit nastavení modemu, není tomu tak. Vaše modemové připojení budete moci využívat bez jakýchkoliv změn i po 1.10. 2002.

Současné ceny za přístup k internetu Internet 2002 se nemění. Pro získání nejvýhodnějších cen není nutné měnit poskytovatele. Ujišťujeme Vás, že Contactel se vždy bude snažit poskytovat nejlepší ceny bez ohledu na snahy Českého Telecomu o jejich navýšení. Internet Plus byl zamítnut nařízením Českého telekomunikačního úřadu a my se nadále zasazujeme proti spuštění tohoto programu.

Naším cílem vždy bylo, je a v budoucnu bude poskytovat Vám co nejlepší služby. V případě úprav cen služeb nebo jejich nastavení jste s předstihem informováni Oddělením péče o zákazníka, není proto nutné věnovat pozornost radám Českého Telecomu.
Děkujeme za využívání našich služeb.
Váš Contactel a tým RedBox

Z čehož plyne, že Contactel neboli RedBox neboli WebZdarma bude nadále za stejnou cenu jako dosud - i když, jeden neví, protože účet za telefon dostanete od Telecomu. A právě na tuto nejistotu, do které uživatelé právě upadají včetně mně, Telecomunisti manopolisti spoléhají a už se těší, jak vyřídili mazaným nenapadnutelným způsobem konkurenci. A tak si zazpívejme známou píseň "Chybí mi ta jistota, zda je to ta nebo ta..." a - babo raď.
Kdo máte chuť se v tomto problému nadále povrtat, čtěte článek pana Peterky na LUPĚ zde Otevřít v novém okně.

Zjistit, který tarif vám bude účtován, si můžete zadáním připojovacího čísla telefonu vašeho ISP na serveru www.vas-internet.cz Otevřít v novém okně, kterou provozuje náš milý Telecom. Je tam i spousta dalších propletených a zamotaných možností a rad, jak na to.

1.10.2002 - Telecom rozeslal dopis uživatelům QUICKu
tohoto znění:
Vazeni zakaznici sluzby QUICK,

radi bychom Vas upozornili, ze dne 1.11.2002 vstoupi v platnost nove Vseobecne podminky pro poskytovani verejne telekomunikacni sluzby QUICK.cz, ktere nahradi stavajici Vseobecne podminky teto sluzby.

Tato zmena je provadena v navaznosti na uvedeni noveho cenoveho modelu telefonickeho pripojeni k internetu (novy model je zavaden k 1.10.2002 Ceskym Telecomem). Jeho zavedenim se rozdeli cena za internet na dve casti:

- cenu za pristup do datove site CESKEHO TELECOMU pri volani na internet
- cenu za pristup ke sluzbam site internet pres poskytovatele pripojeni k internetu (ISP).

Predmetem zmeny Vseobecnych podminek sluzby QUICK je tedy zmena sluzby z bezplatne na placenou tak, aby byla v souladu s novym modelem. Dale byly ve Vseobecnych podminkach provedeny drobne terminologicke upravy.

CESKY TELECOM v souvislosti s novym modelem uvedl na trh novy tarif Internet Plus. Pro Vas, zakazniky sluzby QUICK.cz, muze zmena tarifu znamenat usporu.
Volani na internet se sluzbou QUICK.cz bude od 1.11.2002 pro ty z Vas, kteri vyuziji novy tarif Internet Plus Ceskeho Telecomu o 2,60 Kc za hodinu levnejsi v tzv. silnem pasmu (od 6,00 do 18,00 hod). *

Jak tedy surfovat od 1.11. 2002 levneji se sluzbou QUICK.cz?

Pokud budete mit zajem vyuzit novy tarif Internet Plus, staci, abyste si od 1.11.2002 zmenili telefonni cislo pro pristup k internetu z 971 1 03333 na 971 2 03333. Touto jednoduchou zmenou bude Vase pouzivani internetu v novem tarifu Internet Plus automaticky levnejsi.

Vice informaci o zmene sluzby QUICK.cz naleznete na adrese www.quick.cz/internetplus.

Sluzba QUICK.cz Vam tak od 1.11. 2002 prinese za nizsi cenu rychlejsi a stabilnejsi pristup k internetu. Doufame, ze tato zmena pro Vas bude prinosem a umozni Vam lepe vyuzivat internet pro praci i zabavu.

Pokud se zmenou Vseobecnych podminek sluzby QUICK nesouhlasite, a nebudete chtit po 1.11.2002 sluzbu QUICK.cz vyuzivat, prosim zaslete e-mailovou zpravu s uvedenim Vaseho pristupoveho jmena na adresu podpora@quick.cz. V pripade ze zaslete tento nesouhlas, Vase stavajici smlouva o poskytovani sluzby QUICK timto dohodou zanika k 31.10.2002.

Plne zneni novych Vseobecnych podminek naleznete na adrese http://help.quick.cz
S pratelskym pozdravem

Ing. Jiri Kysela
Reditel pece o zakazniky
CESKY TELECOM, a.s. - divize Imaginet

* od 1.11.2002 bude k tarifum Internet Plus a Internet 2002 automaticky pripocitavana cena za sluzbu QUICK dle platneho ceniku. V pripade ze budete i po 1.11.2002 vyuzivat sluzbu Internet 2002, dojde k navyseni Vasich internetových poplatku o cenu za sluzbu QUICK. Konkretni porovnani cen QUICK u tarifu Internet 2002 a Internet Plus naleznete na adrese http://www.quick.cz/internetplus

Při mé chabé inteligenci a demenci snad mohu tvrdit, že jsem se s radou, jak si počínat (o odstavec doleji) nemýlil a že se tedy všichni vrhneme na QUICK, pokud nám snad připojovatel nedá aspoň mailem najevo, že přes něj to bude nemlich stejné, jako přes QUICK, který je kromě telefonních poplatků zdarma. Pokud někdo za připojení dial-up platíte z jiných důvodů (milujete svého připojovatele, máte za to od něj jiné výhody typu belký prostor na jeho serveru, vícero mailových adres a pod.) ještě něco navíc, rychle se s ním dohodněte, jak to nadále bude. Protože to od dneška vlastně už je !!!

1.10.2002 - Aktuální dopravní situace v Praze
byla zveřejněna včera opět na neskutečně velké mapě, kterou po zmenšení na 100 kB máte zde.

30.9.2002 - Telecom je všudypřítomný a holí vás.
Telecom zveřejnil nové ceny za dial-up připojení platné od 1.10.2001. Týká se to zákazníků připojených přes IOL a QUICK. Celý text tiskového sdělení Telecomu najdete zdeOtevřít v novém okně.
Po přečtení tohoto sdělení jsem nejdříve nic nepochopil, po opakovaném čtení jsem si všimnul klíčové věty: " Pokud budou mít zákazníci služeb IOL Dial-up zájem využít tarif Internet Plus, stačí si pouze změnit v nastavení telefonického připojení do internetu telefonní číslo z 971 1 033 11 na 971 2 033 11 " a tím si o něco zlevní připojení ve špičce, mimo špičku cena zůstává na stávající úrovni.
Tuto změnu volacího čísla si provedou i uživatelé připojení QUICK, ale až od 1.11.2002. Když to neudělají - a to jistě spousta lidí přehlédne nebo si to nebude umět změnit - pak budou za hodinu platit o 3 koruny více. Co si počnou ti, kteří jsou připojeni přes jiného připojovatele (ISP) je ve hvězdách. Pokud jim jejich ISP nesdělí včas, kolik budou nadále platit za minutu, mohou udělat jediné: zaregistrovat si nejlépe ihned připojení přes QUICKOtevřít v novém okně, na což Telecom čeká, aby se tak zbavil stávající konkurence. Některé služby jako například RAZDVA.CZ mlčí, VOLNY.CZ zase slibujeOtevřít v novém okně, že se cena za připojení nezmění. Jenže to poznáte až z telefonního účtu. Proto kdo se nepřipojujete přes QUICK, zaregistrujte se a používejte jej do té doby, než se situace vyjasní. Zrušit jej můžete snadno tím, že je přestanete používat. Tak do toho.

30.9.2002 - Bůh je všudypřítomný a vidí vás.
Chcete, aby k vám každý den promluvila bible? Máte-li mobil, pak se zaregistrujte na stránce vira.cz/email/sms.phpOtevřít v novém okně a dostanete každý den jednu esemesku.

30.9.2002 - Chcete spáchat zločin?
Pak si stáhněte ze serveru www.flexor.ruOtevřít v novém okně některou z plných verzí světových hitparád, 1 skladba cca 500 kB formátu .RM pro RealPlayer.

30.9.2002 - Třetí šílená kráva v Česku je tu.
Podle našich veterinářů jsme na tom stále velice dobře, asi je to přece jenom tou vzdáleností od Velké Británie, kde to všechno začalo. I když dotované dovozy laciné nakažené masokostní moučky ze zemí Evropské unie udělaly své. Zato v Británii se Creutzfeldt-Jakobova choroba šíří více než se očekávalo. Ve Velké Británii zatím zemřelo na novou variantu CJD, přenosnou na člověka (vCJD), 102 lidí, a počet zemřelých každým rokem stoupá: v letech 1996-99 ročně umíralo 14 osob, ale v r. 2000 to bylo již 28 a v prvním pololetí 2001 17 osob. Ještě nedávno bylo předpovídáno, že v důsledku kontaminace masa koncem 80. a počátkem 90. let postupně zemře celkem asi 140 tisíc lidí, ale nyní se ukazuje, že tento počet by mohl být ještě vyšší.
Ve Skotsku a v severních oblastech Anglie je úmrtnost na vCJD téměř dva krát vyšší než na jihu Anglie a ve Walesu: 2,71 vs. 1,47 na milion obyvatel. Prof. James Ironside, patolog Národní referenční laboratoře pro CJD v Edinburghu se domnívá, že to souvisí s konzumací levnějších masných výrobků, karbanátků a paštik. Maso pro tyto výrobky se mimo jiné získává strojním odrhnutím zbytků masa z kostí. Je možné, že dochází ke kontaminaci kostní dření. Je to ale jen domněnka - výrobci v Británii i u nás zatím odmítají poskytnout bližší informace o výrobní technologii a o kvalitě použitých surovin.
Vynechat ze svého jídelníčku párky, buřty, salámy a paštiky bude přece jen to nejlepší, co můžete pro svoje zdraví udělat.

30.9.2002 - Lékařské stetoskopy jsou nebezpečné!
Zajímavou studii vypracovala skupina lékařů z Pontificia Universidade Católica v brazilské Sorocabě. Zaměřili se na možnou mikrobiální kontaminaci běžně užívaných nástrojů - stetoskopů. Tým dr. Marii Elisy Zuliani-Maluf hodnotil případnou kontaminaci na vzorku 300 stetoskopů, používaných personálem běžné „krajské“ nemocnice. Zjišťována byla přítomnost bakterií, plísní i kvasinek.
Výsledky nedopadly nijak dobře. Bylo zjištěno, že kontaminováno bylo celých 87% stetoskopů, 98% z nich více než jedním mikroorganismem. Nejčastěji šlo o bakterie Staphylococcus aureus, koaguláza-negativní stafylokoky a bacily. Méně často byly stetoskopy kontaminovány enterokokem, acinektobakterem, Streptococcus viridans, Pseudomonas putida a Klebsiella pneumoniae.
Dr. Maluf na základě výsledků naléhavě doporučuje, aby lékaři po každém použití omyli membránu či celý přístroj v 70% alkoholu. Jinak se stetoskop může z pomocníka rychle změnit v nebezpečného nepřítele, schopného šířit infekci po celé nemocnici.
Bližší informace: Sao Paulo Medical J. 2012:120(1)
zdroj: SPMJ na http://www.scielo.br


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.