Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 345, 8.10.2002.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

8.10.2002 - Pro dobrotu na žebrotu!
Miroslav Antl se vzdal své funkce náměstka policejního prezidenta poté, co se stal účastníkem automobilové nehody a bylo mu zjištěno dechovou zkouškou 0,53 promile alkoholu v krvi. Je neuvěřitelné, jak mohla druhá účastnice srážky na křižovatce řízené světly jedoucí na zelenou přehlédnout policejní vůz s blikajícím modrým majáčkem! Místo toho bezohledně narazila do státního majetku a způsobila škodu nejméně 100 tisíc. Ještě horší je fakt, že naše policie přijde o výborného střelce a nepřítele všech gaunerů. Galerka se dozajista raduje! A to všechno jen proto, že naše zákony nesmyslně stanovují nulovou hranici alkoholu v krvi. Kdyby se to Antlovi stalo například v Británii, ještě by mu policista nabídnul frťana proti leknutí, protože britské zákony považují řidiče za nespůsobilého řízení až po překročení hranice 0,8 promile alkoholu v krvi. Co jsem myslel tím nadpisem článku? Inu to, že kdyby nešetřil Antl státní peníze za služebního řidiče, mohl jezdit v klidu po Pardubicích i jinde sťatý na mol. Takhle skončil tak nadějnou kariéru nemilosrdného bijce lumpů a navíc si asi bude tři roky bez řidičáku.
Ta benevolence Britů mě zaujala: 0,8 promile alkoholu v krvi znamená konzumaci asi tak šesti, sedmi desítek nebo dvě poctivé whisky. Ačkoliv se kdysi pokoušeli zastánci boje proti alkoholizmu v Británii prosadit zavedení prohibice, nepodařilo se jim to zejména proto, že britský gentleman musí mít přece možnost po svých dvou skleničkách v klidu odjet ze svého klubu do domova bez obav před policejní zvůlí. U nás ale každý večer prchají zbaběle před policií všichni ti, kteří si při vydařené večeři s manželkou či milenkou dali dvě piva nebo dvě deci vína. Bylo by zajímavé vědět, proč se názory britských zákonodárců tak drasticky odlišují od stanoviska našich soudních lékařů, kteří tvrdí, že požití jen jedné desítky vede k narušení pozornosti řidiče a zhoršení jeho schopnosti řídit automobil. Zdá se, že ale ani našim vstupem do EU se nic nezmění, protože Brusel nemá v této věci jasno a zatím nedosáhl kýžené jednoty. V Itálii, Švýcarsku či Irsku je povoleno mít v krvi až 0,8 promile, Německo či Francie toleruje řidiče do 0,5 promile. Hlavně, že banány musí mít všude stejnou délku a správný úhel zahnutí. Ještě že tyto nápady bruselských zákonodárců neplatí i jinde...

8.10.2002 - INVEX 2002 zahájen.
Ministr bez ministerstva Vladimír Mlynář se v bratrském objetí s šéfem Microsoftu ČR nechal slyšet, že mimořádné zanedbaná je oblast informační bezpečnosti, brzdou zůstává také anachronické vyžadování dat v tištěné podobě státními a obecními úřady. Přestože je prý současná vláda podle Mlynáře IT gramotná podobně jako zbytek země (přibližně ze třiceti procent, tedy negramotná), k informatizaci společnosti se přesto staví ministři mimořádně příznivě. Nicméně úvahy o daňových úlevách pro oblast IT, konkrétně na nákup hardwaru nebo datové přenosy, odsunuly do rozpočtově příznivějších časů letošní povodně. Kdyby nebyly, těžko říci, co by se použilo místo povodní. Asi ostrý severní vítr nebo přílišná vlhkost vzduchu či ozonová díra. Mlynářova hlavní starost dneška je založit si konečně ministerstvo, o které málem přišel během vládní daňové krize. Mám návrh pro jeho název: MIMS, neboli Ministerstvo informatiky a Microsoftu.
Ale k věci. Zaujal mě v seznamu exponátů soutěže přihlášených do soutěže o Křišťálový disk 2002 systém ABOSYS - Pronájem podnikového ekonomického informačního systému on-line po internetu. Služba je vhodná pro střední podniky do cca 200 zaměstnanců a 1 mld Kč obratu. Vzhledem k možnosti přístupu odkudkoliv z internetu se služba jeví jako zajímavá pro podniky s pobočkami. Využitím služby lze ušetřit 100% investičních nákladů na SW a až 50% provozních nákladů spojených obvykle s pořízením nového informačního systému. Nepotřebujete tedy žádného supersprávce aplikačního software ani databázového specialistu.
Jedinou podmínkou je spolehlivý přístup vašich uživatelů na internet, což už dnes díky totální telefonizaci provedené Telecomem i v nejzapadlejších vískách není problém.
Technologické řešení a smluvní zajištění garantuje nepřetržitý chod aplikace, zálohování a údržbu. Smlouva o poskytování služeb zajišťuje bezpečnost pro vaše data a je jištěna příslušnou penalizací dodavatele při nedodržení dohodnutých podmínek.
ABOSYS, a.s. poskytuje služby online pronájmu podnikové aplikace WAK Intra™ od 1500,-Kč/měsíčně. Text smlovy o pronájmu je k přečtení zdeOtevřít v novém okně.
Struktura systému WAK Intra™:
Modul ZKL je společný pro všechny zbývající moduly IS WAK INTRA a slouží jim jako datová základna. V tomto modulu se provádí nastavení parametrů systému, inicializace číselných řad a přidělování uživatelských přístupových práv. Modul ZKL obsahuje: Evidence zakázek, Základní ceníková karta, Nákupní ceník položek, Prodejní ceník položek, Evidence partnerů, Číselníky, Typy dokladů, Řady dokladů, Parametry.
V modulu SKL se evidují skladové doklady a sleduje se aktuální stav skladových položek. Pomocí skladových dokladů se provádí příjem a výdej ze skladu, resp. přímý prodej. Modul SKL nabízí tyto možnosti: Objednávky k dodavatelům v návaznosti na minimální stav zásob a nevykryté požadavky zakázekVedení skladu (ve skutečných cenách, resp. v průměrných cenách), Stav položek, Výrobní čísla, Podpora čárového kódu, Evidence umístění v rámci skladu, Automatická tvorba skladových dokladů na základě objednávek, zakázek a pokladních dokladů.
V modulu FAP se evidují všechny typy přijatých faktur a jejich úhrady. Modul FAP nabízí tyto možnosti: Evidence přijatých faktur (různé typy, řady a měny faktur), Vzájemný zápočet úhrad s odběratelskými fakturami, Sledování salda, Přehledy faktur dle středisek, zakázek, atd., Přiznání DPH.
V modulu FAV se evidují všechny vydané faktury. Je možné vystavovat pět různých typů faktur v libovolných měnách, číslovaných dle uživatelsky nastavitelných řad (faktura i variabilní symbol). Modul FAV nabízí tyto možnosti: Fakturace a evidence vydaných faktur (různé typy, řady a měny faktur), Fakturace na základě dat zakázek, skladových dokladů, jiných typů faktur (např.ze zálohové faktury automaticky vytvořit daňový doklad, atd.), Vzájemný zápočet úhrad s dodavatelskými fakturami, Sledování salda, Přehledy faktur dle středisek, zakázek, atd., Přiznání DPH, Penalizace.
V modulu UCT se evidují účetní doklady, které vznikají na základě prvotních dokladů (faktury, pokladny, atd.) nebo se vytvářejí ručně. Zaúčtováním těchto účetních dokladů vznikají položky účetní knihy a zároveň je aktualizován stav jednotlivých účtů. Modul UCT obsahuje tyto přehledy a funkce: Účetní kniha, Stavy účetních kont, Výpočet účetních formulářů a jejich definice (Rozvaha, Výsledovka, Výkaz DPH), Roční uzávěrka, Předvaha, Účetní saldo.
V modulu POK se evidují příjmové a výdejové pokladní doklady. K dispozici je kromě běžných pokladních dokladů také zjednodušený pokladní doklad s možností tisku paragonu. Modul POK spolupracuje s registrační pokladnou a nabízí tyto možnosti: Vedení pokladen, Zjednodušený pokladní doklad pro práci v obchodě + vazba na registrační pokladnu, Párování.
V modulu VYP se evidují bankovní výpisy, příkazy k úhradě a stálé a nepravidelné platby. Modul VYP nabízí tyto možnosti: Vedení bankovních účtů (různé měny, neomezený počet), Generování výpisů na základě příkazů k úhradě, Evidence a tvorba stálých a nepravidelných plateb, Platební kalendář, Evidence platebních příkazů, Párování.
V modulu PLT se evidují platby, které nevyplývají z fakturace. Jedná se především o platby, které jsou předepsané platebním kalendářem (např. leasingové splátky, platby nájmů atd.). a různé typy poplatků a daní (splátky daně silniční, zálohové atd.).PLT nabízí tyto funkce:Generování plateb dle požadovaného počtu a periody. Vazba na platební kalendář.
V modulu MAJ se evidují karty investičního majetku. Karta IM obsahuje informace jako jsou např. inventární číslo a název, střediskové zařazení, parametry daňového odpisování, období zařazení a vyřazení, způsob účetního odpisu, ceny (pořizovací a zůstatková), atd. Modul MAJ obsahuje tyto formuláře a funkce: Evidenční karta majetku, Účetní odpisy, Daňové odpisy, Definice odpisových vzorců, Účetní likvidace odpisů a změn (zařazení, vyřazení resp. prodej).
Nechci tímto rozsáhlým popisem systému WAK Intra™ dělat autorům projektu žádnou zvláštní reklamu, jen jsem chtěl upozornit na tendence, které správně přesunují starosti o údržbu a vývoj včetně implementace programového vybavení z větší části na specializovanou firmu i v oblasti firemních informačních systémů. Podobně se už prosadily elektronické obchody, které si rovněž můžete pronajmout za slušný peníz. Firmě ABOSYS, a.s. bych jedině vytknul to, že na jejím serveru chybí ilustrační náhledy obrazovek a možnost si systém zdarma vyzkoušet tak, jak je to právě možné u e-shopů.

8.10.2002 - Zabezpečené obchodování metodou SSL
nabízí ve spolupráci s řadou firem firma Zoner s.r.oOtevřít v novém okně. Provozovatel obchodu při tomto způsobu platby pomocí embosovaných platebních karet se vůbec vaše číslo karty nedozví. Zabezpečeným protokolem je váš příkaz k platbě přenesen pouze do serveru MUZO a poté je částka zablokována systémem MUZO e-Pay v bance. Aby byla částka za zakoupené zboží skutečně připsána na konto obchodníka, je třeba, aby obchodník, prostřednictvím aplikace Payment Manager vydal příkaz k převodu blokovaných prostředků na straně zákazníka na svůj účet v okamžiku, kdy například vyexpeduje zboží. Každá platba je tak ověřena bankou bez jakékoliv manipulace s číslem platební karty na straně obchodníka.
e-Shop s takovým zabezpečením můžete navštívit například na adrese cdmusic.czOtevřít v novém okně. Vánoce jsou totiž za dveřmi!


Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.